31.3.24

Στην Νέα Υόρκη και πάλι η Μαρία Αντωνίου

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Στην ετήσια κοινοβουλευτική συνάντηση που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.) και το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Eνδυνάμωση των Γυναικών (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women), συμμετείχε η Μαρία Αντωνίου, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας με την ιδιότητα της προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων από κοινού με την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτή επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργο Σταμάτη. 

Θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, «Κοινοβούλια ευαίσθητα ως προς το φύλο: Προώθηση της ισότητας των φύλων για τον τερματισμό της φτώχειας». Η ετήσια κοινοβουλευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών (Commission on the Status of Women, CSW), με κύριο θέμα «Επιτάχυνση της επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών, μέσω της αντιμετώπισης της φτώχειας, της ενίσχυσης των θεσμών και της χρηματοδότησης με την προοπτική του φύλου» και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων, διεθνών οργανισμών και διαπιστευμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η κ. Αντωνίου στην τοποθέτησή της τόνισε πως «η Ελλάδα, έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο τη βελτιστοποίηση των όρων διαβίωσης των γυναικών, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, του κ. Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόοδο εφαρμογής των συμπερασμάτων της 63ης Συνόδου (2019), με θέμα την κοινωνική προστασία και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και βιώσιμες υποδομές υπέρ της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών».

Σε παρουσίαση, που διοργάνωσαν από κοινού Ελλάδα και Ισλανδία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Επιτροπής Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα "Οι βουλευτές ως κινητήριες δυνάμεις για την ενδυνάμωση των γυναικών", την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος. 

Η κ. Μαρία Αντωνίου, σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι μια από τις 46 χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπη, τον παλαιότερο και σημαντικότερο διεθνή Οργανισμό, που αριθμεί 75 χρόνια ισχυρής παρουσίας. Ως η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία κι έχει στο δομικό της πυρήνα τις δημοκρατικές αρχές και τις οικουμενικές αξίες, θα προασπίζεται αταλάντευτα την ορθή λειτουργία των θεσμών, το σεβασμό στο κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας ενεργά σε σχετικές δράσεις, συνέργειες και πολιτικές».


Στις Βρυξέλλες 

Τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε στις 7 Μαρτίου 2024 η βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και με την ιδιότητα της προέδρου της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην ετήσια διακοινοβουλευτική συνάντηση της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας Φύλων (FEMM) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Γυναίκας, με θέμα “Γυναίκα και αθλητισμός”. 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κ. Αντωνίου διατύπωσε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σχετικά με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον αθλητισμό, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί πολιτικές με σαφή και στοχευμένο προσανατολισμό ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στις αθλητικές δραστηριότητες και την απασχόληση στον τομέα του αθλητισμού, να υπάρχει ίση εκπροσώπηση φύλου στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων αθλητικών συλλόγων και τη λήψη αποφάσεων, να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού βάσει φύλου, να καταρριφθούν τα έμφυλα στερεότυπα και να οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τον αθλητισμό και ο ρόλος που διαδραματίζουν.


* * *

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η κ. Μαρία Αντωνίου ορίστηκε μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτήν τη σημαντική ευκαιρία να συμβάλλω με την προσφορά μου, από μια ακόμη θέση, στον καλό αγώνα της παράταξής μας» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνίου.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2024, αρ. φύλλου 1216.

Σχετικά: 



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/3/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/3/24

    Εμένα μου θυμίζει τις καλές μου εποχές που πήγαινα στο Παρίσι για να δω την γκόμενά και έλεγα στον πατέρα μου ότι πήγαινα να παρατηρήσω την Τζοκοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ