22.4.24

ΟΔΟΣ: Les frites belges | Συμπερίληψη

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.12.2023 | 1202


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Μαρία Αντωνίου, αφού έπραξε με βάση τις ανακοινώσεις του πολιτικού της γραφείου το καθήκον της προς την κυβέρνηση και προς την Καστοριά και μέσω των Βρυξελλών το τελευταίο χρονικό διάστημα, επέστρεψε στην περιοχή. 


Στις δηλώσεις των δημοσίων προσώπων (τοπικής εμβέλειας) που ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνονται χωρίς αμφιβολία, αυτές της βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Αναφερόμενη στους σκοπούς της μετάβασής της (και) στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι περιλαμβανόταν η προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν την Καστοριά και τους συμπολίτες της (τελεία). Και όποιος κατάλαβε — κατάλαβε. 

Διότι αν εξαιρεθεί η μοναδική της αναφορά (εμμέσως στην Καστοριά) στην προώθηση (για μια ακόμη συναπτή φορά) των αιτημάτων και συμφερόντων των «παραγόντων» της γούνας, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, για μια ακόμη αφορά πλήττονται, από τις επιπτώσεις των περιφερειακών πολέμων (Ρωσία-Ουκρανία) και στην Μέση Ανατολή, με μια δεύτερη αναφορά στους στόχους της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, προέκυψε ότι αυτή αφορούσε την μεταλιγνιτική περίοδο στην Δυτική Μακεδονία. Τώρα το τι ακριβώς συζητήθηκε και το τι αναλύθηκε, το τι ακριβώς επιτεύχθηκε παραμένει άγνωστο. Και όποιος κατάλαβε — κατάλαβε. 

Όπως άγνωστο παραμένει ακόμη, το εάν εκεί στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε χώρους πνευματικής ενατένισης και πολιτισμού. Όπως για παράδειγμα το Musée de la Frite (Mουσείο της Τηγανιτής Πατάτας). Δεν είναι άγνωστο, αλλά γνωστό ότι η πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμώντας το εθνικό της προϊόν στα τέλη του 2023 ούτως ή άλλως ανοίγει ένα ακόμη μουσείο σχεδόν στην καρδιά της Grand Place. Σε ένα διατηρητέο τριώροφο κτίριο του 1697, εκεί που μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέγαζε το Μουσείο Κακάο και Σοκολάτας το οποίο μετακόμισε σε άλλο κτήριο, στεγάζεται πλέον ένα ακόμη «σπουδαίο» μουσείο. 

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα στην Καστοριά, όλοι τους οι υποψήφιοι βουλευτές και όχι μόνο αυτοί, αλλά και πλείστοι άλλοι όπως ενδεικτικά πρόσφατα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χ. Καραταγλίδης, μέσα στο 2023, έχουν παλίνδρομο μνήμη. Διότι στην διάρκεια όλων των προεκλογικών περιόδων του 2023, τριάντα πέντε (35) χρόνια μετά το Κραχ της Γούνας, θυμήθηκαν τα παλιά. Προκειμένου να εξηγήσουν τα δικά τους ανεξήγητα και τις προσωπικές ανεπάρκειες των ίδιων, των προηγούμενων ή άλλων και της κεντρικής εξουσίας να δώσουν στην περιοχή μια αναπτυξιακή ελπίδα, επέστρεψαν στο παρελθόν. 

Ανέσυραν από την αραχνιασμένη φαρέτρα των δικαιολογιών και προφάσεων, τις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε στις δεκαετίες 1950 έως 1970, η... μονοθεματικότητα της Καστοριάς στην Γούνα. Δηλαδή επικαλούνται τα γνωστά περσινά - ξινά σταφύλια, ότι ευθύνονται οι παλιότεροι Καστοριανοί —και πάλι καλά που δεν έριξαν το ανάθεμα στην κατεδάφιση του παλιού... Γυμνασίου της Κουμπελίδικης.

Παράλληλα όμως κανείς τους δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πειστικά, γιατί αν και εφ’ όσον η γούνα «τελείωσε» για την Καστοριά, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι ίδιοι τους, συνεχίζουν να κατέχουν τις θέσεις τους; 

Και για ποιο λόγο εστιάζουν την προσφορά τους στον τόπο, αποκλειστικά στην υπηρεσία των μεγάλων παραγόντων της γούνας στην Καστοριά; Για τους οποίους συνεχώς εξασφαλίζουν πακτωλούς αποζημιώσεων. 

Και γιατί δεν κόβουν τον ομφάλιο λώρο της περιοχής, ούτε αφαιρούν το απόστημα; Γιατί δεν διακόπτουν το οξυγόνο των σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων προς ένα κλάδο που δεν φαίνεται να αποδίδει τις ωφέλειές του, στο κοινωνικό σύνολο;


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.12.2023 | 1202 | σ.3


Στις δηλώσεις των δημοσίων προσώπων (τοπικής εμβέλειας) που ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνονται χωρίς αμφιβολία, αυτές της βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Αναφερόμενη στους σκοπούς της μετάβασής της (και) στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι περιλαμβανόταν η προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν την Καστοριά και τους συμπολίτες της (τελεία). Και όποιος κατάλαβε — κατάλαβε.


* * *

Ακόμη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Μαρία Αντωνίου, αφού έπραξε με βάση τις ανακοινώσεις του πολιτικού της γραφείου το καθήκον της προς την κυβέρνηση και προς την Καστοριά και μέσω την Βρυξελλών το τελευταίο χρονικό διάστημα, επέστρεψε στην περιοχή. 

Αυτό έγινε το προηγούμενο long Σαββατοκύριακο, πολυσχιδούς «ανάπαυλας» όπου βρέθηκε στην εκλογική περιφέρεια που την ανέδειξε. Για μια πηγαία ανατροφοδότηση της σχέση της με τα «πλήθη». Μετά τα σαλόνια του εξωτερικού, επέστρεψε για λίγες ημέρες. 

Έτσι, την 2α Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, εκλεγμένη πια, δεν έτρεχε η ίδια, αλλά «δέχθηκε» στο πολιτικό της γραφείο, σε ούτε μια, αλλά δύο διαδοχικές συναντήσεις, εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνών-Οικονομολόγων Νομού Καστοριάς, του Συλλόγου Εστίασης Καστοριάς, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καστοριάς, του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. Με δύο σμπάρους τέσσερα τρυγόνια.

Εντύπωση προκάλεσαν οι σχετικές φωτογραφήσεις, που έδωσε στην δημοσιότητα το ίδιο το πολιτικό γραφείο της. Ταυτόχρονα αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση, το γραφείο της αυτοαναφέρεται με κεφαλαία γράμματα: «Π» (πολιτικό) και «Γ» (Γραφείο). Μεγαλεία. Το ενδιάμεσο «της» για την ώρα τουλάχιστον, αναγράφεται με σεμνό πεζό «τ».

Η απορία που προκαλείται έγκειται στα όσα χαμόγελα και μειδιάματα της φωτογραφικής πόζας. Ποιος ο λόγος άραγε; Για το θετικό αποτέλεσμα των συναντήσεων που «δέχθηκε»; Ή μήπως για την μια τρύπα στο νερό; 

Αλλά η απορία βρίσκεται και στο περιεχόμενο του… επισήμου ανακοινωθέντος από το… «Πολιτικό της Γραφείο». Διότι η βουλευτής, ναι μεν σύμφωνα με το δελτίο τύπου «άκουσε με προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους», αλλά από εκεί και πέρα, τίποτε. Δεν μπήκε καν στον κόπο να αναφερθεί στο δελτίο τύπου, ότι ως βουλευτής Καστοριάς θα μεταφέρει όλα αυτά τα κάπως στενάχωρα της Καστοριάς-Μπύθουλα στην ίδια την κυβέρνηση, και την διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο, που ήδη σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Άλλωστε, αν κρίνει κάποιος από τις φωτογραφήσεις, δεν μοιάζει να της ασκήθηκε και κάποια κοινωνική πίεση, ώστε να μεταφέρει τις αγωνίες του κόσμου στο κλεινό Άστυ. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.12.2023 | 1202 | σ.5


Παράλληλα όμως κανείς τους δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πειστικά, γιατί αν και εφ’ όσον η γούνα «τελείωσε» για την Καστοριά, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι ίδιοι τους, συνεχίζουν να κατέχουν τις θέσεις τους; Και για ποιο λόγο εστιάζουν την προσφορά τους στον τόπο, αποκλειστικά στην υπηρεσία των μεγάλων παραγόντων της γούνας στην Καστοριά; Για τους οποίους συνεχώς εξασφαλίζουν πακτωλούς αποζημιώσεων. Γιατί δεν διακόπτουν το οξυγόνο των σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων προς ένα κλάδο που δεν φαίνεται να αποδίδει τις ωφέλειές του, στο κοινωνικό σύνολο;


* * *

Επίσης η κυρία Μαρία Αντωνίου, βουλευτής Καστοριάς, ασφαλώς δεν θα άφησε χωρίς να αξιοποιήσει ανάλογα την «πάσα» του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς. Διότι το σωματείο της Καστοριάς, δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης για την μεσαιωνική ιδέα της ενδοχώριας μεταφοράς εργατικών χεριών στους απέραντους ελαιώνες του Ηρακλείου Κρήτης, και με την σιωπή του, διατύπωσε μάλλον την συμμαχία του στην κυβέρνηση. Τόσο απλά. Και στον υπουργό εργασίας τον γνωστό για τις δηλώσεις του περί «lantzeris» σε άψογα αγγλικά.

Επίσης, πού να βρει τον (τόσο πολύ) χρόνο να τα προλάβει όλα. Καθώς όπως προκύπτει από το με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου δελτίο τύπου του «Πολιτικού της Γραφείου», και αυτό κάτω από την επιβλητική εικόνα της Βουλής των Ελλήνων, η αεικίνητη σε διεθνείς πτήσεις βουλευτής, είχε (κι άλλα) τρεχάματα το Σαββατοκύριακο:

Προσκεκλημένη Συλλόγων και Φορέων της περιοχής «μας», «παραβρέθηκε» σε «πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις». Χωρίς αμφιβολία η αισθητική κάποιων ρημάτων, όπως «δέχθηκε», «άκουσε» «παραβρέθηκε» έχουν την δική τους σημειολογική αναφορά. Και καμιά σχέση με την ιστορική ομιλία της στη Βουλή, στις 17 Ιουλίου του 2013, στη συζήτηση και τότε του σχεδίου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος. Όταν αφού προηγουμένως τόνισε… «θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό κορίτσι καταρχήν», προειδοποίησε τους «συναδέλφους του ΣυΡιζΑ» επειδή, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που ονειρεύονται «ραντεβού στα γουναράδικα», να αφήσουν «επιτέλους ήσυχους τους γουναράδες»!

Πάντως οι δύο εκδηλώσεις απ’ αυτές του περασμένου Σαββατοκύριακου, «έστειλαν το ηχηρό μήνυμα της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας στη σύγχρονη κοινωνία». Και τι συμπερίληψη: με την σέσουλα –όπως με τις τηγανητές πατάτες Βρυξελλών. 

Η Μαρία Αντωνίου παραβρέθηκε ακόμη, με ενδυμασία casual εναλλακτική στο επάνω μέρος, παρουσία πλήθους «κόσμου» (sic) στις φωταγωγήσεις των χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Μαυροχώρι και στο Άργος Ορεστικό, στο οποίο παιάνιζε η μπάντα. Αλλά και σε άλλες «λαμπρές» εορταστικές εκδηλώσεις. Που αποδεικνύουν την μεγάλη πρόοδο που συντελείται. Χάρη στην κυβέρνηση και φυσικά την ίδια. Που χωρίς πλάκα, έχει ωστόσο την ύστατη ευκαιρία της να βοηθήσει τον τόπο. 

Στις αγωνίες και το sos των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που την επισκέφθηκαν, εκπροσωπώντας την Καστοριά της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας και της ανικανότητας, η ίδια απάντησε αποστομωτικά: «Τονίζοντας» —σύμφωνα με την ανακοίνωση του "Πολιτικού της Γραφείου", ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης έχει ως στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση και τη δικαιότερη κατανομή των κρατικών εσόδων και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγικών κλάδων». Τελεία και παύλα και συμπερασματικά, την συμπερίληψη. 

Δεν ανακοινώθηκε καν —και άρα δεν επαληθεύεται, ότι κατά την φωτογράφιση για να επιτύχει το εκφραστικό στιγμιότυπο που σε ορισμένους μόνο αποτυπώνει στα πρόσωπά τους μια εσωτερική ηρεμία και προσωπική ενατένιση βουδιστή μοναχού, είχε προσφέρει τις μαγικές σοκολάτες Βελγίου, της επώνυμης αλυσίδας Leonidas. Άγνωστο παραμένει εάν στο κατευόδιο παρέδωσε στους εκπροσώπους των φορέων (που πάντως δεν ήταν 300 σαν στις Θερμοπύλες της Καστοριάς), που συνάντησε και από ένα δοχείο με αγγουράκια Βρυξελλών. Ξινά. Το σίγουρο είναι ότι πέρασε έτσι ένα ακόμη δημιουργικό, γεμάτο προκλήσεις και ανιδιοτελή προσφορά Σαββατοκύριακο. 


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τζεφ Κουνς (1955) Το Balloon Dog (Σκυλί Μπαλόνι) είναι μια σειρά γλυπτών υπό τον τίτλο Celebration (Εορτασμός). Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές αυτού του γλυπτού, που έγιναν μεταξύ 1994 και 2000, από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι και βαμμένα με επίστρωση ημιδιαφανούς χρώματος με το καθένα να έχει διαφορετικό χρώμα: μπλε, ματζέντα, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Το πορτοκαλί γλυπτό από ανοξείδωτο ατσάλι που δημοσιεύεται στην 3η σελίδα, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις το 2013 στο ποσό των 58.405.000 δολαρίων, κάνοντας ρεκόρ των τιμών σε δημοπρασία για έργο εν ζωή καλλιτέχνη, το οποίο θα ξεπεράσει 6 χρόνια αργότερα, το 2013 με το "Κουνέλι" που πωλήθηκε στα 91,1 εκατομμύρια δολάρια (δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο). Αυτά τα παιχνιδιάρικα γλυπτά συγκαταλέγονται πλέον στα πιο εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης.
Ο Κουνς είπε για την σειρά: «Πάντα απολάμβανα τα ζώα μπαλόνια επειδή είναι σαν εμάς... Είμαστε μπαλόνια οι ίδιοι. Παίρνεις μια ανάσα και εισπνέεις, είναι αισιοδοξία. Εκπνέεις και είναι ένα είδος συμβόλου του θανάτου».



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1202.



Σχετικά:



* * *



Δελτία τύπου της Μ. Αντωνίου

«Συναντήσεις εργασίας της Μαρίας Αντωνίου
στο Πολιτικό της Γραφείο: 
Η Βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου δέχθηκε στο Πολιτικό της Γραφείο, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνών-Οικονομολόγων Νομού Καστοριάς, του Συλλόγου Εστίασης Καστοριάς, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καστοριάς, του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν κυρίως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς επίσης και άλλα καίρια ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους. Η Μαρία Αντωνίου, άκουσε με προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης έχει ως στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση και τη δικαιότερη κατανομή των κρατικών εσόδων και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγικών κλάδων».


«Προσκεκλημένη Συλλόγων και Φορέων της περιοχής μας, 
η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου παραβρέθηκε 
το Σαββατοκύριακο σε πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην εκδήλωση καλαθοσφαίρισης "Ο αθλητισμός ενώνει" του τοπικού προγράμματος των SOH Καστοριάς σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ψυχαγωγώ και στην Ημερίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα «Ανα-Γνωρίζοντας τα άτομα με Αυτισμό», σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες στο φάσμα του Αυτισμού της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Δύο εκδηλώσεις που όπως τονίζει η ίδια σε ανάρτησή της, “έστειλαν το ηχηρό μήνυμα της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας στη σύγχρονη κοινωνία”, συγχαίροντας παράλληλα τους διοργανωτές και των δύο εκδηλώσεων “για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, την προώθηση της πλήρους, ισότιμης και αξιοπρεπούς συμμετοχής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και την καλλιέργεια της ατομικής και κοινωνικής ενσυναίσθησης απέναντι στα ΑμεΑ”. Η Μαρία Αντωνίου παραβρέθηκε ακόμη, παρουσία πλήθους κόσμου, στις φωταγωγήσεις των Χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Μαυροχώρι και στο Άργος Ορεστικό, αλλά και σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις όπως αυτές του Συλλόγου "Μαζί σου", του Συλλόγου Μικρασιατών “Η Κύζικος” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθιάς»


 Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1202.



* * *



Οι αμήχανες στιγμές ενός συνεδρίου 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας με τα πολύ “ιδιαίτερα” αγγλικά του στην 27η Ετήσια Έκθεση - Κυβερνητική Στρογγυλή Τράπεζα του Economist με τίτλο «Η μεγάλη μετάβαση: γεωπολιτική, περιβάλλον, τεχνολογία», προσπάθησε να περιγράψει στην αγγλική του γλώσσα τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Εστίασε στις δυσκολίες ανεύρεσης προσωπικού σε θέσεις εργασίας που προσφέρουν καλές αμοιβές χωρίς να απαιτούν εξειδίκευση. Έτσι αναφέρθηκε στην ειδικότητα «lantzeris», με τον ξένο συνομιλητή του, δημοσιογράφο του Economist να απορεί τι ακριβώς εννοεί στην αγγλική γλώσσα ο Έλληνας υπουργός, που οι Έλληνες εναγωνίως ψάχνουν. Ο κ. Γεωργιάδης, αδυνατώντας να μεταφράσει την λέξη "λαντζέρης" στην αγγλική γλώσσα, επιχείρησε να την περιγράψει κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Καθώς μιλώντας στην δική του αγγλική, δήλωσε ότι οι λαντζέρηδες είναι αυτοί που «fix the things in the cuisine»:
- Α. Γεωργιάδης: You want to open a restaurant in Greece now, the top first thing that you cannot find is, I don’t know what is the English word, lantzeris we say it…
- Συνομιλητής: What do they do?
- Α. Γεωργιάδης: Ah, they we… they… they… the… fix the….the… things in the cuisine of a restaurant in the proper way in order to make the cuisine work. We have a big lack of lantzeris in Greece…
- Συνομιλητής προς το κοινό: The English word for lantzeris?
- Κοινό: Dishwasher.
- Α. Γεωργιάδης: Ah it’s more complex like this, it’s more complex…

- Α. Γεωργιάδης: Αν θέλεις να ανοίξεις τώρα στην Ελλάδα ένα εστιατόριο, το κορυφαίο πράγμα που δεν μπορείς να βρεις είναι, δεν ξέρω την αγγλική λέξη, εμείς το λέμε λαντζέρης…
- Συνομιλητής: Ποια είναι η εργασία τους;
- Α. Γεωργιάδης: Α, να κάνουν… κάνουν… διορθώνουν… τα πράγματα στην "κουζίνα" του εστιατορίου με καθαρό τρόπο για να κάνουν τις εργασίες της κουζίνας. Έχουμε μεγάλη έλλειψη από "lantzeris” στην Ελλάδα
- Συνομιλητής προς το κοινό: Η αγγλική λέξη για το "lantzeris”;
- Κοινό: Αυτός που πλένει τα πιάτα.
- Α. Γεωργιάδης: Α, είναι πιο πολύπλοκο από το να πλένεις πιάτα, πιο πολύπλοκο…


* * *


Τικ Τοκ 

Αίσθηση προκάλεσε ένα βίντεο που ανέβασε στην δημοφιλή πλατφόρμα του Τικ-Τοκ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης. Το βίντεο προκάλεσε πολλά σχόλια διότι αρχίζει με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στην κάμερα γελώντας: «Μου είπαν ότι όταν κάνω βίντεο για νέους πρέπει να εμφανίζομαι πιο νεανικός» και στην συνέχεια να φορά το καπέλο, υπενθυμίζοντας ότι η πλατφόρμα για το Youth Pass θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Δεκεμβρίου. «Μέχρι στιγμής, 112.000 αιτήσεις έχουν γίνει από νέους 18-19 ετών. Έχουμε ακόμη χρήματα για περίπου 90.000 άτομα, αξιοποιήστε το για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών», συμπληρώνει. Ακολουθεί κι ένα άλλο αστείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την προειδοποίηση να απομακρυνθούν από τις οθόνες τα μικρά παιδιά και οι έγκυoι. «Παρακαλούνται μικρά παιδιά και έγκυες μετά τον 6ο μήνα να απομακρυνθούν από την οθόνη»· και δεν σταματά εκεί: «Στις μεταφορές βάζουμε και τα skateboard;», ρωτά ο πρωθυπουργός και το βίντεο κλείνει με το πλάνο κάποιου να κάνει skate στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγες ημέρες αργότερα, ανέβασε και δεύτερο βίντεο λέγοντας: «Χωρίς καπέλο αυτή τη φορά, θέλω να σας πω ότι το Youth Pass πήρε παράταση έως τις 12 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρω αν βοήθησε το χιούμορ, πάντως τις τελευταίες μέρες οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000. Επομένως αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε το. Μπείτε στη σχετική πλατφόρμα, κάντε την αίτηση! Και για σας που ήδη έχετε κάνει την αίτησή σας, η πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου».

n Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο 11ο τακτικό συνέδριο Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στις 17.12. 2017 είχε εξαπολύσει μύδρους σε βάρος της διακυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ: «Δεν ήταν πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 300 € στους νέους 18 έως 24 χρόνων για να περάσουνε καλύτερα Χριστούγεννα. Όχι φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό είναι ένα φιλοδώρημα».


* * *


Βερβεσός για το φορολογικό νομοσχέδιο: «Δεν θα μας διώξουν από τα γραφεία, τα μαγαζιά και τις δουλειές μας»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή, για το φορολογικό νομοσχέδιο που οργάνωσε η συντονιστική επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, τόνισε ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα «για εκείνους που δεν έχουν νιώσει την αγωνία του ελεύθερου επαγγελματία αν θα βγάλει το μήνα, αν θα μπει μέσα, πως θα διαβιώσει αυτός και η οικογένειά του». Ο κ. Βερβεσός μιλώντας στην συγκέντρωση, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Είμαστε εδώ σήμερα πιο πολλοί, πιο δυναμικά, πιο μαζικά, με πιο στεντόρεια κραυγή αγώνα και αγωνίας για να απευθυνθούμε και από δω:
Σ’ αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε να αλλάξουμε επάγγελμα.
Σ’ αυτούς που δεν έχουν δουλέψει μια μέρα στη ζωή τους και σιτίζονται από το Κυβερνητικό Πρυτανείο και από τους φόρους μας.
Σ’ αυτούς που κάποτε μας έλεγαν έντιμους και τώρα συλλήβδην φοροφυγάδες.
Σ’ αυτούς που επιχείρησαν να τσαλακώσουν την αξιοπρέπειά μας.
Σ’ αυτούς που περιφέρουν το πολιτικό τους σαρκί από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση για έναν υπουργικό θώκο.
Στα παιδιά του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν ιδρώσει για το μεροκάματο ποτέ, εί μη μόνο στα γυμναστήρια και στις παραλίες.
Σ’ αυτούς που λένε από τη μια ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και όποιος θέλει να ζητήσει έλεγχο – λες κι ο έλεγχος είναι πρόσκληση σε γάμο – κι από την άλλη δηλώνουν ότι πρώτα θα πληρώσουμε με βάση το τεκμήριο και μετά από χρόνια θα έρθει ο έλεγχος ρίχνοντάς μας βορά στη φορολογική γραφειοκρατία.
Σ’ αυτούς που θεωρούν φοροφυγάδες τους 13.000 δικηγόρους που δηλώνουν για έδρα το σπίτι τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι και κοινόχρηστα.
Σ’ αυτούς που θεωρούν φοροφυγάδες το 1/3 των ελευθέρων επαγγελματιών που είναι σε ρύθμιση 120 δόσεων σε ΕΦΚΑ, Δ.Ο.Υ.
Στους ντελιβεράδες της κάθε λογής εξουσίας και αναδιανομείς του πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Σ’ αυτούς που ενώ ξεζουμίζουν φορολογικά τη μεσαία τάξη, στον ίδιο νόμο μειώνουν στο μισό το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Σ’ αυτούς που άλλα μας έταζαν προεκλογικά, λοιδορώντας τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα αιφνίδια ζήλευσαν τα επιτεύγματά του και φέρνουν μια νέα πιο βάρβαρη φοροκαταιγίδα σε βάρος πιο πολλών από όσους αυτός.
Σ’ αυτούς που καπηλεύτηκαν την εμπιστοσύνη μας για να πάνε στα βουλευτικά έδρανα και στα υπουργικά γραφεία.
Τους λέμε και τους φωνάζουμε:
Δεν θα μας διώξουν από τα γραφεία, τα μαγαζιά και τις δουλειές μας, αλλά θα τους διώξουμε εμείς από τη Βουλή και τα υπουργεία τους, όπως κάναμε με τους προκατόχους τους. Δεν ορρωδούμε μπροστά στην προπαγάνδα των προθύμων κονδυλοφόρων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν βαλθεί να μας χτυπάνε και να παραπληροφορούν τον κόσμο. Η διαβολή και η στοχοποίησή μας από αυτούς μας πορώνει και μας πεισμώνει ακόμα πιο πολύ.
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους και απέναντί τους, στους δρόμους, στους κοινωνικούς αγώνες, στους χώρους δουλειάς και ζωής μας στα δικαστήρια, όπως το 2019 στις κάλπες, θα μας βρίσκουν παντού. Τα όνειρά μας ας γίνουν εφιάλτες τους. Ο αγώνας μας για επιβίωση και αξιοπρέπεια τροχοπέδη στην αλαζονεία και τον αυταρχισμό τους. Οι αγωνίες μας εμπόδιο στα σχέδιά τους.


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1202.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/4/24

    Καλά σας κάνει αφού γλεντοκοπάει εις υγείαν των κορόιδων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/4/24

    Κατάλαβα καλά, οτι προσπαθείτε να συνδέσετε την κ. Αντωνίου με τον Τζεφ Κουνς; Είναι εύστοχο, αν αυτό ανάγετε στην σύζυγό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ