![]() |
ΟΔΟΣ 31.10.2025 | 1246 |
Την στιγμή που και λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και ανομβρίας αλλά και του γεγονότος ότι η 28η Οκτωβρίου συνέπεσε με την Δευτέρα, τα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως «άδειασαν» σε κοντινούς και πιο μακρινούς περιορισμούς προς τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, τους ορεινούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα να γεμίσει η περιφέρεια με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ήταν φυσιολογικό να παρουσιαστεί στην Καστοριά αυξημένη «επισκεψιμότητα». Με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής να κάνουν λόγο για πληρότητες και χρυσές δουλειές.
Ωστόσο, με τα πιο πάνω πανελλήνια δεδομένα μια ακόμη αφορμή και για μια ακόμη φορά, οι πανηγυρισμοί που εκδηλώθηκαν δείχνουν αμετροεπείς και χωρίς την αίσθηση του στόχου και της πραγματικότητας. Πρωτίστως επειδή το φαινόμενο της πληρότητας, δεν ήταν τοπικό αλλά αφορούσε το σύνολο της χώρας. Αλλά και επειδή οι πανηγυρισμοί προκαλούν την ψευδαίσθηση της ευεξίας και της συνολικής προόδου.
Εξυπηρετούν κοντόφθαλμες ερμηνείες και ανεπάρκειες με τίτλο αλλά και συγκεκριμένα ονόματα αυτών που έχουν τις ευθύνες για τις προοπτικές της Καστοριάς. Πιστοποιούν την απουσία μακρόπνοου προγραμματισμού και στόχων. Αγνοούν το φαινόμενο η όση τουριστική κίνηση να παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες της χαμηλής ζώνης και ιδίως των παραλιών. Περιοχές στις οποίες συνωστίζονται όλοι. Και όπου προκαλείται το εφήμερο αδιαχώρητο.
Αφήνοντας στην ερήμωση και την αδιαφορία όλη την υπόλοιπη πόλη, στα «ψηλώματα» εκεί που υπάρχουν οι βυζαντινές εκκλησίες, το Βυζαντινό Μουσείο και τα άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Σχηματίζοντας μια Καστοριά δύο ταχυτήτων εκ των οποίων η μία, που εκφράζεται κοινωνικά σε συγκεκριμένους κλάδους, είναι η ευδαίμων αλλά και μακάρια αδιαφορούσα για την δεύτερη ταχύτητα της ερήμωσης και της απαξίωσης.
Φωτογραφία: Εικαστική εγκατάσταση με τίτλο "Pause 56 | Παύση 56" της Λίλυς Αμανατίδου, σε βιτρίνα άδειου καταστήματος (πρώην βίντεο κλαμπ) επί της οδού Μητροπόλεως στην Καστοριά. Η εικαστικός αναφέρει σχετικά: «Το έργο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν μεταφορικό τόπο για μια εμβυθιστική εξερεύνηση του εαυτού. Η παύση, εσωστρεφής και παραμελημένη, στην ψηφιακή εποχή της ταχύτητας, μοιάζει στάσιμη, αλλά δεν είναι, εμπεριέχει μια υπόγεια δυναμική. Αφουγκράζεται το παρόν, αξιολογεί το παρελθόν και οραματίζεται το μέλλον. Μία παύση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, να αποτελέσει αφετηρία κατανόησης αλλά και μεταμόρφωσης του εαυτού. Είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω στις αξίες της ζωής, τις αντιλήψεις, την ταυτότητα, τις σχέσεις, τα κίνητρα, τους στόχους, τα στερεότυπα, τα όρια, το φύλο, την μητρότητα, την μνήμα, την λήθη, τον χρόνο, την φθορά, τις φοβίες, την απώλεια και το πένθος. Η χρήση των βιντεοταινιών, ως δομικό στοιχείο του έργου, έχει στόχο να λειτουργήσει ενοποιητικά ορίζοντας ένα κυριολεκτικό και νοητό χώρο, ένα οικοδόμημα, μέσα στο οποίο υπάρχουμε, ανασαίνουμε, αυτοπροσδιοριζόμαστε και συνεχίζουμε την περιπλάνησής μας στην ζωή».
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2024, αρ. φύλλου 1246.
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.