10.6.24

ΟΔΟΣ: Βαυκάλημα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.2.2024 | 1210


Πίσω στο 2022 όταν επισκέφθηκαν την Καστοριά η Σοφία Ζαχαράκη, τότε υφυπουργός τουρισμού, και ο Βασίλειος Κικίλιας τότε υπουργός τουρισμού (γνωστός και ως κύριος Κόμο), τελικά η Καστοριά όχι μόνο δεν κατέγραψε θριάμβους, αλλά με βάση τα επίσημα στατιστικά και τους συγκριτικούς πίνακες με την αναγωγή των αποτελεσμάτων τους στην ευρύτερη κατάσταση, η Καστοριά είχε και κάμψη στο τουριστικό ρεύμα.


Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται (δημοσιεύονται στις σελίδες 6 & 7) και έτσι έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, ειδικότερα την Δυτική Μακεδονία και πιο ειδικά ακόμη για την Καστοριά, δεν εκπλήσσουν. Διότι πολύ απλά αντικατοπτρίζονται καθημερινά. Καθρεφτίζονται στην λίμνη της πραγματικότητας.

Μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων 2023 – Πρωτοχρονιάς και Καρναβαλιού 2024, δεν έχει κοπάσει ακόμη ο αχός των θριάμβων για την τουριστική εκτόξευση της Καστοριάς. Που όμως παραμένει μία άδεια, έρημη κρύα και φτωχή πόλη. Οι νύχτες είναι απελπιστικά «σκοτεινές» παρακμιακές και οι δρόμοι με την ερημιά τους μαρτυρούν την κρίση. Μάλιστα τα νέα led φωτιστικά στους δρόμους, με τον ενισχυμένο φωτισμό τους, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση. 

Ήδη αμέσως μετά τα καρναβάλια αποχώρησαν και όσοι (φοιτητές - εργαζόμενοι κλπ) καταγόμενοι από την περιοχή βρέθηκαν εδώ, για την εορταστική περίοδο. Όσοι είχαν απομείνει για τα καρναβάλια. Κατ’ ουσία σε στάδιο αναχώρησης είναι και όσοι –υπολογίζονται σε κάποιες χιλιάδες σε όλη την περιφερειακή ενότητα– αλωνίζουν τις αγγελίες στο διαδίκτυο. Για την εύρεση εργασίας σε κάποια τουριστική περιοχή, από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024. Θα πρέπει να περιμένει κάποιος 11 μήνες ώστε να μπορεί και πάλι να σχολιάσει την... πολυκοσμία και τον… κοσμοπολιτισμό. Το «βούλιαξε η Καστοριά».

Με τους μονίμους κατοίκους της Καστοριάς να έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Διότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που να δραστηριοποιεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Καμμιά εξωστρέφεια και σχεδόν ούτε μια δραστηριότητα από δημοτικό, κρατικό αλλά και ιδιωτικό φορέα που να βοηθά στην αναβάθμιση. Ή να δίνει ποιότητα στην καθημερινότητα των «εγκλείστων» που δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες. Ούτε έχουν πολλά πράγματα να κάνουν, ως εναλλακτικές λύσεις. 

Με εξαίρεση την επιδημία της κοπής της βασιλόπιτας –πάντα με παρουσία ιερέα, την προσέλευση του κόσμου στις ενορίες για τις λειτουργίες στους ναούς, όπως και τα ψώνια της ημέρας ή της εβδομάδας στις γνωστές αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που αποτελούν meeting point. Με εξαίρεση τον περίπατο στις παραλίμνιες ζώνες, τις μεσημβρινές ώρες μιας και βοήθησε και η σχετική καλοκαιρία του έως τώρα χειμώνα. Αυτό είναι όλο. 

Έτσι στο τέλος της κάθε ημέρας, οι κάτοικοι επιστρέφουν σπίτι τους. Μοναδική ψυχαγωγία τους είναι η τηλεόραση. Αλλά και η περιήγηση (σερφάρισμα) και στις δημοφιλείς ιστοσελίδες παραπληροφόρησης της Καστοριάς. Σύμφωνα με τα ευκόλως εννοούμενα, προβάλλουν με το αζημίωτο, με επαίνους και χωρίς καμιά κριτική, αυτούς που μας κυβερνούν.

Έχουν ταυτόχρονα –οι μόνιμοι κάτοικοι– την ευκαιρία και την δυνατότητα να «αποδράσουν» μεταφορικά εκτός Καστοριάς. Σε κοινωνικές ιστοσελίδες και πλατφόρμες, που αυτόματα σε οδηγούν αλλού. Σε άλλες χώρες, σε άλλα κλίματα, σε άλλες πόλεις και σε ιδανικές συνθήκες. Οπότε μπορεί κάποιος να γίνει μέρος αυτής της εικονικής πραγματικότητας. Εκτός κι αν κάποιοι αρνηθούν να συμπράξουν στην συλλογική παρανόηση.

Πέραν αυτού μπορούν να μείνουν και περιηγηθούν σε μια ακόμη φανταστική διάσταση. Στην οποία προσχωρούν για να πιστέψουν και οι ίδιοι, ότι η Καστοριά είναι ένας επίγειος Παράδεισος. Όπου οι ταγοί της, σε Δήμο, Βουλή και Περιφέρεια είναι επιτυχημένοι, δικαιωμένοι, αποδοτικοί και καταξιωμένοι. Ότι είναι στα high τους. Και πως ανεξάρτητα με αυτά που οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά, στο φως της ημέρας, υπάρχει μια άλλη λεπτή διάσταση επιτυχίας και ευτυχίας. Για την οποία απαιτείται η μύησή τους.

Εξ άλλου στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Και αυτό σε εξασφαλίζει αν όχι δια βίου, τουλάχιστον για πολλά χρόνια. Αν δηλώσεις ότι είσαι ο Νώε, μπορείς να πείσεις ότι έχεις και την Κιβωτό και να κρύψεις μέσα σ’ αυτή χρήματα και κρίματα. Αν μάλιστα είσαι ταυτόχρονα και κληρικός, εκ προοιμίου έχεις εξασφαλίσει την ανακήρυξή σου σε όσιο. 

Αν πάλι δηλώσεις ότι είσαι «άλλος άνθρωπος» μπορεί να κατορθώσεις για πολλά-πολλά χρόνια να πείθεις –με το αζημίωτο– ότι πράγματι είσαι άλλος άνθρωπος. Αρκεί να διανέμεις μερίδες φαγητού στους αστέγους και απόρους με λεφτά άλλων. Κατορθώνεις να μοιάζεις ένας σύγχρονος Πτωχοπρόδρομος. Να σε επισκέπτονται και να σε τιμούν πρόεδροι, ιεράρχες, βουλευτές και να σε δοξολογούν. Αν όμως κάνεις το μοιραίο λάθος μπορεί και να αποκαλυφθείς. Ειδάλλως μπορεί να συνεχίσεις να πείθεις. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.2.2024 | 1210 | σ.3


Μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την εορταστική περίοδο, δεν έχει κοπάσει ακόμη ο αχός των θριάμβων για την τουριστική εκτόξευση της Καστοριάς. Που όμως παραμένει μία άδεια, έρημη κρύα και φτωχή πόλη. Οι νύχτες είναι απελπιστικά «σκοτεινές» παρακμιακές και οι δρόμοι με την ερημιά τους μαρτυρούν την κρίση.


* * *

Έτσι συμβαίνει με την Καστοριά. Για την ώρα παραμένουν εκτός κριτικής οι υπεύθυνοι. Με τα τρακτέρ να είναι τα μόνα που (οι μηχανές τους) μαρσάρουν, γκρινιάζουν. Διότι οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται κατά του αόρατου υπεύθυνου. Έτσι περνάει ο καιρός. Στο κάτω - κάτω, σε ελάχιστους μήνες θ’ αρχίσει να εκδηλώνεται η Άνοιξη και όλα θ’ αρχίσουν το νέο τους κύκλο.

Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το ιδιόρρυθμο πλέγμα, στροβιλίζονται και οι πανηγυρισμοί για το τουριστικό θαύμα της Καστοριάς. Δεν είναι χωρίς σημασία να παρατηρηθεί ότι την περίοδο των εορτών πράγματι παρατηρήθηκε στην Καστοριά μια τόνωση του τουριστικού ρεύματος. Ήταν άλλωστε τόση η ερημιά που προηγήθηκε, ώστε κάθε αλλαγή στην θετική κατεύθυνση ήταν ευπρόσδεκτη. 

Πλην όμως –όπως σε προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ στο κύριό της άρθρο επισημάνθηκε (φύλλο 1208 της 18ης Ιανουαρίου 2024) το φαινόμενο δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την Καστοριά. Αφού η αλήθεια είναι ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα, και για την ακρίβεια, ανάλογα με την περιοχή και την φήμη της αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη τουριστική κίνηση. 

Παρατηρείται όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μετά τον covid η κινητικότητα. Συμβαίνει ακόμη και στην γειτονική Αλβανία, με τις θαυμάσιες ακτές της στην δική της Ριβιέρα. Όπως συμβαίνει να παρατηρείται και τουριστικό ρεύμα, από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Συμβαίνει επίσης οι Έλληνες των πολύ ανεπτυγμένων καλοκαιρινών τουριστικών περιοχών (όπως τα νησιά), να επιλέγουν τον χειμώνα για τις δικές τους ολιγοήμερες διακοπές εντός της χώρας. Έτσι κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να περάσουν για 1-2 ημέρες από την Καστοριά. 

Συμβαίνει ακόμη παράλληλα να παρατηρείται μια αξιοσημείωτη προσπάθεια των μεγάλων τουριστικών περιοχών της Ελλάδος, όπως τα νησιά, η Αθήνα κλπ να επιχειρούν με σοβαρές προοπτικές να διευρύνουν την τουριστική σαιζόν τους. Ώστε να είναι έως και δωδεκάμηνης διάρκειας, δηλαδή όλο τον χρόνο. 

Οπότε κάτι τέτοιο, κάνει τον ανταγωνισμό πιο δύσκολο. Και επιβάλλει στην Καστοριά και ειδικά σε όσους δεν φείδονται θριαμβολογιών να σταματήσουν να βαυκαλίζονται. 

Πίσω στο 2022 όταν επισκέφθηκαν την Καστοριά η Σοφία Ζαχαράκη, τότε υφυπουργός τουρισμού, και ο Βασίλειος Κικίλιας τότε υπουργός τουρισμού (γνωστός και ως κύριος Κόμο), τελικά η Καστοριά όχι μόνο δεν κατέγραψε θριάμβους, αλλά με βάση τα στατιστικά με την αναγωγή των αποτελεσμάτων τους στην ευρύτερη κατάσταση, είχε και κάμψη στο τουριστικό ρεύμα. 

Μάλιστα δεν μπορεί παρά όλο αυτό, να μην σχετίζεται και με το γεγονός ότι εκείνη την εποχή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε εισφέρει το τουριστικό λογότυπο της Περιφέρειας. Σε μια καθαρή προσπάθεια –κατά την άποψη της ΟΔΟΥ– να εξορθολογήσει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας: Κονταίνοντας τα πόδια της Καστοριάς. Και να αναβαθμίσει τουριστικά, για παράδειγμα, την Κοζάνη.

Εξ άλλου στους οριστικούς στατιστικούς πίνακες σε πανελλήνια κλίμακα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, μεταξύ των 13 διοικητικών περιφερειών, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κατατάσσεται τελευταία με (μόλις) 16% στον κατάλογο για την πληρότητα των καταλυμάτων της, με την προτελευταία, (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος) να έχει διπλάσια πληρότητα (32%) από την Δυτική Μακεδονία με έδρα την Κοζάνη. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αν δηλώσεις ότι είσαι «άλλος άνθρωπος» μπορεί να κατορθώσεις για πολλά-πολλά χρόνια να πείθεις –με το αζημίωτο– ότι πράγματι είσαι άλλος άνθρωπος. Αρκεί να διανέμεις μερίδες φαγητού στους αστέγους και απόρους με λεφτά άλλων. Κατορθώνεις να μοιάζεις ένας σύγχρονος Πτωχοπρόδρομος. Να σε επισκέπτονται και να σε τιμούν πρόεδροι, ιεράρχες, βουλευτές και να σε δοξολογούν.


* * *

Συνεπώς, εύλογο είναι το ερώτημα και η απορία, σε τι ακριβώς οφείλονται οι πανηγυρισμοί και οι κομπασμοί. Για παράδειγμα οι θριαμβολογίες τόσο του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που προφανώς «πάνω» στον ενθουσιασμό του στην αρχή της πρώτης θητείας του έκανε τότε λόγο για «top παγκόσμιο τουριστικό προορισμό». Όσο και του έως την 31 Δεκεμβρίου 2023 αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αθ. Ρήμου, που δήλωνε uribi et orbi από μικροφώνων τηλεοπτικών σταθμών για «εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες» στην Καστοριά την περίοδο των εορτών που πέρασαν.

Και βεβαίως άλλο είναι να δηλώνει κάποιος αισιόδοξος και άλλο να προβαίνει σε πολιτικά υπερφίαλες διαπιστώσεις και να έχει ανέφικτους στόχους. Και να τους πασάρει στους γνωστούς κόλακες. 

Με τα προβλήματα της Καστοριάς να είναι πάντα εδώ και να μην έχουν λυθεί, όχι μόνο η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η κοινωνική κρίση της Καστοριάς σε όλους τους τομείς της και πολύ περισσότερο στην πόλη που την κρύβουν, και βρίσκεται στην χερσόνησο, στον «βράχο», απαιτούν μια νέα δυναμική πολιτική ισόρροπης αποκατάστασης. 

Να αρχίζουν από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια. Με την δημιουργία νησίδων πρασίνου. Με δένδρα και όχι νάνους. Να εστιάσουν στην προβολή του μεγάλου αρχιτεκτονικού πλούτου της και τα βυζαντινά μνημεία. Με έργα και όχι λόγια. Να βρουν και να υλοποιήσουν προγράμματα που θα τονώσουν την ζωή. Την ζωή εδώ, στην πόλη, και όχι την θλιβερή εικονική ζωή των σόσιαλ-μίντια που βαυκαλίζεται.

Να δώσουν κίνητρα, ακόμη και να απαλλάξουν από δημοτικά τέλη τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν στο εσωτερικό της πόλης. Να αρχίσουν να παρουσιάζονται στην περιοχή και στις σκοτεινές γειτονιές. Να εμφανίζονται, να μη κρύβονται και να μη εξαφανίζονται. Κάτι να κινηθεί τέλος πάντων. Χορτάριασε η πόλη. Και αυτοί συνεχίζουν το τροπάριό τους. 




Φωτογραφίες 
-Εξωφύλλου: Διακοσμητικός τενεκές, στην... «μαγική» πόλη της Καστοριάς.
-3η σελίδα: Αχρηστευμένος κρουνός σε σκαλόδρομο της οδού Βενιζέλου στην Καστοριά.
-4η & 5η σελίδα (μόνο στην έντυπη μορφή της εφημερίδας): Στην οδό Δούκα Σαχίνη, στο άλλοτε Στρατολογικό Γραφείο Καστοριάς, στο άλλοτε κέντρο της Καστοριάς, διαγραμμένο "και" και αντικατάσταση με "ουφ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ