30.10.23

ΟΔΟΣ: Παραζάλη τύπου Κόμο

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.7.2023 | 1183


Η κατάταξη του Vice για την Καστοριά αποτελεί μια ακόμη μαζική οφθαλμαπάτη 


«Ξεκινήσαμε τη σειρά αυτών των άρθρων με τις γειτονιές της Αθήνας. Τη συνεχίσαμε, με τα νησιά του Αιγαίου. Τώρα είναι η ώρα να πιάσουμε και τις πόλεις της χώρας (συγκεκριμένα τις πρωτεύουσες των νομών) – έτσι, για να μην υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που ο υποφαινόμενος να μην είναι persona non grata! – Νίκος Σταματίνης – Vice» 

Με αυτή την συγκεκριμένη αλλά σαφή δήλωση και με την επιπρόσθετη διευκρίνιση ότι η «έρευνα» και η προσωπική βαθμολόγηση, έγιναν ώστε η τελική κατάταξη να καταγράψει συμπεράσματα «από τη χειρότερη στη λιγότερο κακή» πόλη και όχι την καλύτερη, πόσο μάλλον την ωραιότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας. Γι’ αυτό άλλωστε στον κατάλογο δεν υπάρχουν Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος, Κως, Πάτμος, Νάξος, κοκ. 

Έτσι παρουσιάστηκε η διατριβή, ενώ η Καστοριά με το νέο μαζικό αφήγημά της, αυτό του θέρους του 2023, ως περίπου θριαμβεύτρια: Στην σειρά… έκπληξη, τέταρτη (4η) μεταξύ 48 (!) αφήνοντας πίσω της Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα κ.ο.κ. Ώστε να μην υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να μην είναι ανεπιθύμητος (persona non grata) ο υπογράφων εκείνο το άρθρο του χιπ εναλλακτικού-αντεργκράουντ Vice.

Τα επινίκεια προβλήθηκαν από παντού στην Καστοριά, όπως και σε πρόθυμες ιστοσελίδες της περιοχής, σε ΜΜΕ, σε αμέτρητα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά και επωνύμως, από παράγοντες του τόπου όπως ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος (δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο), και από συμπολίτη που τελευταία παρεμβαίνει όλο και πιο συχνά με το θάρρος της γνώμης του, στα ζητήματα της Καστοριάς, καθώς οι φήμες τον εντάσσουν στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Απόστολο Τσούκα. 



«4) Καστοριά: Η Καστοριά η ελληνική, που έλεγε και η γνωστή φάρσα. Χτισμένη δίπλα σε λίμνη και ανάμεσα σε δύο βουνά, γεμάτη παλιά αρχοντικά, γωνίες και πολύ πράσινο. Πλακόστρωτα που έχουν νόημα και πολλή ηρεμία. Από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας». 
Vice


* * *


Και έτσι, σε συνέχεια του 2022, όταν ο τότε υπουργός Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Κικίλιας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την… Οπτική Ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ναι έχει και απ’ αυτή), αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα «Ποιο Κόμο; Η Καστοριά, η βυζαντινή αρχόντισσα» κλπ, ως τοπική κοινωνία πορευτήκαμε για ένα ολόκληρο χρόνο με το ιταλικό Κόμο, αποχαιρετώντας εν τω μεταξύ τους πολλές εκατοντάδες εσωτερικούς μετανάστες συμπολίτες νεαρής και όχι μόνο ηλικίας, που καταφεύγουν για εποχιακή εργασία στα νησιά και αλλού, φέτος το 2023, ήλθε στα καλά καθούμενα το Vice, που αρχή του έχει να παρουσιάζει «το έξυπνο με χαζό τρόπο και το χαζό με έξυπνο τρόπο» προσπαθώντας παράλληλα να αποστασιοποιηθεί από το «αμαρτωλό-χίπστερ» παρελθόν του.

Προσγειώθηκε στην Καστοριά ως μάνα εξ ουρανού, να επιβεβαιώσει δήθεν, τα (δήθεν) συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καστοριάς. Αφού κατά τον υπεύθυνο της έρευνας, και κατά την προσωπική άποψη του αρθρογράφου κ. Νίκου Σταματίνη, η Καστοριά αξίζει την 4η θέση πρωτεύουσας νομού στην Ελλάδα, ως λιγότερο κακή, για την «...λίμνη της, τα δύο βουνά που περιβάλλουν το τοπίο, αλλά και επειδή είναι γεμάτη παλιά αρχοντικά, γωνίες και πολύ πράσινο. Πλακόστρωτα που έχουν νόημα και πολλή ηρεμία».

Τώρα τι απ’ όλα αυτά ισχύει στην πραγματικότητα, και όχι στα όνειρα της θερινής νυκτός, εκτός από την πολλή, βασανιστική ησυχία (και όχι ηρεμία) και το «νόημα», φυσικά, είναι απορίας άξιο. Μπορεί να είναι και θέλημα μιας ανώτερης δύναμης η πόλη να θεριέψει. Αλλά εν τω μεταξύ είναι άλλο τόσο γεγονός ότι η κατάταξη του Vice για την Καστοριά αποτελεί μια ακόμη μαζική οφθαλμαπάτη. Ο οποίος Vice ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάστηκε στην Καστοριά σαν ένας παγκόσμιας εμβέλειας ΟΗΕ τουρισμού, αντικειμενικότητας και επίδρασης. Προκαλώντας για μια ακόμη φορά νιρβάνα ευδαιμονίας στην περιοχή και εσωτερικά πελάγη ευτυχίας σε δημόσιους εκφραστές του πληκτρολογίου.

Άλλοι, από τους επώνυμους σχολιαστές όπως ο μητροπολίτης, κατ’ ουσία ανακάλυψαν την δικαίωση πρωτοβουλιών, όπως το forum για τον θρησκευτικό τουρισμό με τίτλο "Βυζαντινή Καστοριά",  που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά τον Ιανουάριο του 2023. Χωρίς καθόλου να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι το Vice περιέλαβε μεν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την λίμνη, όταν η ευρύτερη λεκάνη τριών κρατών φιλοξενεί πολλές, το… ανύπαρκτο πράσινο, που στον κήπο της Παναγίας Ελεούσας μετατρέπεται σε… θερμοκήπιο για ζαρζαβατικά, τα δύο βουνά (τι πρωτότυπο) όταν ασφαλώς και δεν ανήκουν αποκλειστικά στην πόλη αυτά, τα παλιά αρχοντικά που δεν είναι πολλά και τα περισσότερα καταρρέουν, τα στενά πλακόστρωτα που δεν υπάρχουν και είναι ζωντανή δυσφήμηση κ.ο.κ. 

Αλλά δεν αναφέρει οτιδήποτε για τα μνημεία της, που είναι οι εξαιρετικές βυζαντινές κυρίως εκκλησίες, με τις οποίες ασχολήθηκε προφανώς το forum με τις καταπληκτικές αγιογραφίες καθώς και τις εικόνες της. Ούτε καν τα υπολείμματα του βυζαντινού τείχους, που πράγματι είναι μοναδικά σε μια πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική ακτίνα ως την Θεσσαλονίκη. 


Vice: μέγγενη, βίτσιο, ελάττωμα, φαυλότητα, αδυναμία, ανηθικότητα, διαστροφή, ακολασία, κουσούρι, σφιγκτήρας, κακία, αμαρτία...


* * *

Κανείς επίσης από τους θριαμβολογούντες σχολιαστές, εγχώριους αναλυτές, πατριώτες ινφλουένσερς και αρθρογράφους των likes που διαλαλούν τα άριστα αποτελέσματα της... παγκόσμιας αναγνώρισης της Καστοριάς στην 4η θέση μιας ανύπαρκτης ολυμπιάδας των λιγότερο κακών πρωτευουσών νομών της χώρας, δεν εστίασε σε μια περίεργη φράση της έρευνας, –αναφορικά με την Καστοριά πάντα: «Η Καστοριά η ελληνική, που έλεγε και η γνωστή φάρσα». 

Κανείς (μα κανείς) δεν αναρωτήθηκε ποια φάρσα υπάρχει, σύμφωνα με το Vice, κατά την οποία η Καστοριά (δεν) είναι ελληνική, παρά μόνο στο επίπεδο της φάρσας. Πού την είδε –πού την ξέρει και τη μολογά ο Μενούσης του Τουρισμού αυτή την φάρσα; Γιατί τέτοια μαντάτα, ένα τόσο προσβλητικό ανέκδοτο αναφορικά με την ελληνική Καστοριά, μόνο σε 2-3 γειτονικές χώρες κυκλοφορεί, σε κύκλους αλυτρωτικούς και παράλογους. Και σίγουρα θα δυσκολευόταν πολύ για να απαντήσει ο Μενούσης «χθες την είδα στο πηγάδι που ’παιρνε νερό, και της δίνω το μαντήλι και μου το ’πλυνε». 

Κανείς λοιπόν (μα κανείς) από τους πολλούς πανηγυριστές, δεν αναφέρθηκε σ’ αυτή την παράφραση σοκ, που κατ’ ουσία διαβάλλει την Καστοριά και το διαλαλεί. Και αμφισβητεί ευθέως με ειρωνεία την ελληνικότητά της. Μάλιστα πολλοί συμπολίτες που αναδημοσίευσαν, ανέλυσαν, σχολίασαν ή ανάρτησαν το άρθρο, αφαίρεσαν την πρόταση «Η Καστοριά η ελληνική, που έλεγε και η γνωστή φάρσα»!

Εκτός κι αν ήλθε ο ερευνητής σε εποχή που πραγματοποιούνται αυτά τα πανηγύρια με τους χορούς και τα σλάβικα ηχοχρώματα που εξακολουθούν να προπαγανδίζουν εχθρικές προς την Ελλάδα καταστάσεις. Και αφού τα είδε, θέλησε με την φράση αυτή να παρουσιάσει και ένα ακόμη συγκριτικό χαρακτηριστικό της πόλης, με μια διατύπωση προσβολής που όλοι κατάπιαν. Καθώς διέφυγε επίσης της προσοχής του αρθρογράφου, ότι η Καστοριά υπήρξε και κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.

Θαμπώθηκαν όλοι από την 4η θέση και έπαθαν παραζάλη τύπου Κόμο. Μία παραζάλη που πλέον χαρακτηρίζει την ταυτότητα του τόπου και ανατροφοδοτείται αενάως. Και όμως, είναι αυτή, η απαράδεκτη αναφορά, που θα έπρεπε να προσέξουν και στην οποία να αναφερθούν. Να ζητήσουν εξηγήσεις και επανορθώσεις. 

Αλλά να που, μπρος τα κάλλη της, μέχρι και η κακιά Μάγισσα του παραμυθιού, κοιτώντας στον καθρέφτη της, όμορφη νόμιζε ότι ήταν. Αλλά ήταν φάρσα. Αυτή τουλάχιστον ήταν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1183.



Σχετικά: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ