22.4.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Πολιτιστικός λαογραφικός εξωραϊστικός 
σύλλογος «Ομόνοια»
Μητροπόλεως 70, 52100 Καστοριά
τηλ. 2467022306, 6983157075

Καστοριά 5 Μαρτίου 2012, αρ. πρωτ. 212

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο της Πέμπτης 1 Μαρτίου 2012 με τίτλο "Αντί να ζητήσουν συγγνώμη", που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη μας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί μέσα από την εφημερίδα σας ανακινείτε ένα πρόβλημα που απασχόλησε και συνεχίζει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τον Σύλλογό μας, και όχι μόνο, και γιατί καταδεικνύετε αυτούς που ως ένα μεγάλο βαθμό φέρουν ευθύνη για την μέχρι τώρα μη λειτουργία της σχολής.

Είναι γνωστό πως κατ' επανάληψη έχουμε κάνει έντονες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και μόνοι μας αλλά και με την συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας Φορέων και Συλλόγων της πόλης μας προς τους Βουλευτές του Νομού μας, προς τον Περιφερειάρχη, προς τον Αντιπεριφερειάρχη, προς τον τέως Νομάρχη και προς τον Δήμαρχο της πόλης μας, από τους οποίους πάντα είχαμε την διαβεβαίωση πώς θα ενεργήσουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε η σχολή να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Αντ' αυτού και ενώ είναι γνωστό πως ήδη έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε το ανωτέρω Πανεπιστημιακό τμήμα, μέχρι στιγμής "ουδέν νεώτερο από το μέτωπο".

Είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση με την συμπαράσταση και συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων της πόλης μας, άρα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Καστοριάς, και ελπίζουμε πώς σε αυτήν την πορεία θα έχουμε συμπαραστάτες και αρωγούς τα πολιτικά πρόσωπα του Νομού μας, (Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο), καθώς και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου μας, όπως κάτι ανάλογο συμβαίνει, και μάλιστα σε πολύ έντονο βαθμό, στον διπλανό Νομό Ιωαννίνων με πρωτεργάτες τον τοπικό Περιφερειάρχη και Δήμαρχο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας σας που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.



ΨΗΦΙΣΜΑ
για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής Καστοριάς
προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Καστοριά 5 Μαρτίου 2012, αρ. πρωτ. 211

Η έκδοση του 8/28-1-2010 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 13/9-2-2010) με το οποίο αποφασίστηκε η ίδρυση του παραπάνω Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την πόλη της Καστοριάς στο κτήριο του άλλοτε 1ου Γυμνασίου της πόλης της Καστοριάς έδωσε τέλος στην μακροχρόνια προσδοκία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση και αποπεράτωση όλων των παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων-ανακαινίσεων που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του αντίστοιχου δημόσιου έργου στο κτήριο του 1ου Γυμνασίου για να καταστεί από κάθε άποψη έτοιμο να υποδεχθεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Καστοριάς, προκλήθηκε η πεποίθηση ότι η έναρξη της λειτουργίας του ήταν πια ζήτημα μηνών.

Κι όμως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την οριστική δικαίωση ενός έργου - οράματος για το σύνολο της καστοριανής κοινωνίας προκαλεί το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας σε βάρος της Καστοριάς. Αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεχίζει να παραμένει αποκλεισμένη έξω από το κτήριο και τον τόπο όπου η ίδια η πολιτεία έκρινε ότι έπρεπε να ιδρυθεί προκειμένου να αναπτύξει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της έργο. Και που αποτελεί πια τον φυσικό χώρο της. Η οικονομική συγκυρία που ταλανίζει την χώρα και κυρίως τους απλούς πολίτες δεν μπορεί να είναι δικαιολογία γι’ αυτή την κατάφωρη αδικία.

Όχι μόνο επειδή η χώρα οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξ αιτίας των συστηματικών λαθών που παρατηρούνται και ενθαρρύνονται σε συνθήκες εστίασης στα γνωστά μονοπωλιακά κέντρα κάθε μορφής κοινωνικότητας, παιδείας και ανάπτυξης. Αλλά και διότι ακριβώς λόγω της κρίσης, τώρα όσο ποτέ άλλοτε και επιτακτικά αναγκαία η λειτουργία της Σχολής ώστε να συμβάλλει στην μερική έστω απορρόφηση της πρωτοφανούς δοκιμασίας που καλείται να πληρώσει ο αθώος καστοριανός λαός για τα λάθη των πολιτικών, που από χρόνια τώρα πληρώνει τα προηγούμενα λάθη και παραλείψεις, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα, στο πλαίσιο των οποίων ο λαός της Καστοριάς διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση και τις δεσμεύσεις της η επίσημη πολιτεία, αλλά ότι επιπλέον το κτήριο που διατέθηκε για την Σχολή και στοίχισε πανάκριβα στο υστέρημα του καστοριανού λαού για να ανακαινιστεί και προετοιμαστεί, αρχίζει να πέφτει θύμα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας των πολιτικών.

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν για λογαριασμό των Σωματείων της Καστοριάς, αποφασίσαμε ως ιδιώτες αλλά με την ένταση και τον συμβολισμό της συλλογικότητας να εκφράσουμε τον κοινωνικό θυμό για την αδικία με την οποία αντιμετωπίζεται η Καστοριά και γι’ αυτό το θέμα. Και ενώνοντας την φωνή μας με αυτή του λαού της Καστοριάς να διαδηλώσουμε προς τις αρμόδιες αρχές, την κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους βουλευτές της Καστοριάς και προς κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο την απαίτησή μας για την άμεση λειτουργία της Σχολής. Όχι αύριο, αλλά τώρα».

[υπογραφές]
Πολιτιστικός Σύλλογος "Ομόνοια”, Επιμελητήριο Καστοριάς, Πολιτιστικός Σύλλογος "Αθ. Χριστόπουλος", Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς, Σύλλογος Κρεοπωλών Καστοριάς, Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς, Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος "Αρμονία", Σύλλογος Υποτροφιών Καστοριάς, Σύλλογος Φίλων Ζωγραφικής και Βυζαντινού Πολιτισμού Καστοριάς, Προοδευτικός Σύλλογος Καστοριάς, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς.

Κοινοποίηση: πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο, βουλευτή Καστοριάς Ζ.Τζηκαλάγια, περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας Γ.Δακή, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο Καστοριάς Ε. Χατζησυμεωνίδη, δήμαρχο Ά. Ορεστικού Π. Κεπαπτσόγλου, δήμαρχο Νεστορίου Χ.Γκοσλιόπουλο, πρόεδρο Δ.Σ. δήμου Καστοριά, αρχηγούς μείζονος/ελλάσονος αντιπολίτευση δήμου Καστοριάς και μητροπολίτη Καστοριάς.

Σημ. Την θέση της κυρίας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταλαμβάνει το πρόσωπο-έκπληξη του πρόσφατου «μίνι ανασχηματισμού»: ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 632

Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ