1.3.17

Είπαν για την Αρχιτεκτονική


Το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής για την Καστοριά δεν έχει τελειώσει

Ολυμπία Τελιγιορίδου
βουλευτής Καστοριάς

* * *

Αυτό που άκουσα από τον υπουργό είναι απαράδεκτο. Δεν ξέρω πώς το σκέφτηκε, ή αν κάποιος τον πληροφόρησε ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα των αγροτών στην περιοχή μας.
Γεγονός είναι ότι προγραμματίζω τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το θέμα και να μπορέσουμε συντονισμένα και με στοιχεία να προωθήσουμε αυτό το σημαντικότατο  ζήτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής.
Το θέμα είναι πολιτικό και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε.

Σωτήριος Αδαμόπουλος
αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

* * *

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για τον άστοχο τρόπο προσέγγισης του όλου θέματος.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Ως βουλευτής από το έτος 2004, σε συνεργασία με τις τότε τοπικές αρχές (νομάρχη, δήμαρχο, βουλευτή αντιπολίτευσης και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας) και με συντονισμένες προσπάθειες και την σύμφωνη γνώμη των τότε πρυτανικών αρχών, κάναμε το όραμα πραγματικότητα. Απόδειξη αυτού είναι αφενός το θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου η κατασκευή των υπαρχόντων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων.

2. Ακολούθησε το σχέδιο «Αθηνά», με τις γνωστές επιπτώσεις (μνημόνια, παραγοντισμοί, αδιαφορία κτλ.) με αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Καστοριά δεν απαιτεί την άρση της εμφανούς αδικίας.

3. Θα ανέμενε κανείς από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το κράτος έχει συνέχεια σε ανάλογες πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα, να αποκαθιστά την αδικία και όχι να επιρρίπτει ευθύνες αλλού ακόμα και αν υπάρχουν (που υπάρχουν) πολύ περισσότερο βέβαια, όταν με δηλώσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου, ομολογεί προθέσεις.

4. Η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στις εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής Σχολής, είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν έχουν σχέση με το θέμα και αποτελούν ουσιαστικά «στάχτη στα μάτια».

Να τελειώνουμε, λοιπόν, με τις αστείες δικαιολογίες. Καιρός είναι να μελετήσει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τους λόγους ίδρυσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά και να γίνει αντιληπτό ότι κέντρο ή κέντρα δίχως περιφέρεια, δεν έχουν μέλλον.

Η πόλη των αρχοντικών και των βυζαντινών εκκλησιών της ιστορίας μας απαιτεί το δίκαιο: Να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά.

Ανέστης Αγγελής
δήμαρχος Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 873


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ