21.1.17

Κοινό δελτίο τύπου για τους πρόσφυγες

Με αφορμή την έλευση προσφύγων στην Καστοριά και του θορύβου που προξενήθηκε στην τοπική κοινωνία, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του, τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Jeff Wilkinson και ενημερώθηκε για το γεγονός, που σύμφωνα με δηλώσεις έγινε χωρίς να έχει γνώση κανένας θεσμικός παράγοντας.
Ο αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τη δυσαρέσκεια του και τον ενημέρωσε ότι με εισήγηση του στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας θα ζητήσει την επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας προς την Ύπατη Αρμοστεία για την απαξίωση των θεσμών. Στη συνέχεια, ο κ. Αδαμόπουλος δέχθηκε τους δημάρχους της Π.Ε. Καστοριάς, τους ενημέρωσε σχετικά και απο φασίστηκε να εκδοθεί το κάτωθι κοινό δελτίο τύπου το οποίο έχει αποσταλεί σε συγκεκριμένους αρμόδιους φορείς:

Κοινό δελτίο τύπου

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σ.Αδαμόπουλος με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Jeff Wilkinson, ακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους του Νομού Καστοριάς με κεντρικό θέμα συζήτησης την αιφνιδιαστική έλευση περιορισμένου αριθμού προσφύγων σε ανενεργή ξενοδοχειακή μονάδα.

Η έλλειψη ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων συνιστά ένα πρωτόγνωρο και προσβλητικό φαινόμενο που μας εκθέτει, καθώς ακυρώνει όχι μόνο το ρόλο μας αλλά και τη διάθεση μας να συνδράμουμε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με το δεδομένο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε αφενός την τοπική μας κοινωνία από την παραφιλολογία που αναπτύσσεται και τα συναισθήματα ανασφάλειας που αυτή παράγει και αφετέρου δε να προσεγγίσουμε με ανθρωπιστική χροιά αυτή την απρόσμενη εξέλιξη:

1) Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την πλήρη και διεξοδική ενημέρωση δια των εκπροσώπων της για το συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος θέτοντας το καίριο ερώτημα πως η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όντας εκτός εθνικού σχεδιασμού υποδοχής προσφύγων μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, γίνεται δέκτης αιφνιδιαστικής έλευσης προσφύγων.

2) Ζητούμε προς ενημέρωση μας από την Ύπατη Αρμοστεία το περιεχόμενο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

3) Απευθυνόμενοι στην τοπική μας κοινωνία στεκόμαστε στο πλάι της εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θερμή μας παράκληση για την αποφυγή φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που μόνο να οξύνουν μπορούν την όλη κατάσταση.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 850

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ