28.5.17

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Μπερδεύτηκα κάπως από τις αντιφατικές αντιδράσεις των συμπατριωτών μας, με την άφιξη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ και "πλανητάρχη" στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Που ως γνωστό, αποδείχθηκε ότι υπηρετούσε περισσότερο ένα "τάμα" του χαρισματικού κ. Μπαράκ Ομπάμα και δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Και μπερδεύτηκα, διότι όσα άκουγα στους κύκλους διαφόρων στην Καστοριά, όσο και στα κεντρικά ΜΜΕ, ήταν όλα παράδοξα και αντιφατικά. Οι επίσημοι ΣυΡιζαίοι, να πανηγυρίζουν για την υποδοχή και την παρουσία του προέδρου των κάποτε "φονιάδων των λαών" Αμερικανών, παραβλέποντας ότι δεν είναι μόνος του. Καθώς και αυτόν τον χαρισματικό ηγέτη εξέλεξε ο ίδιος λαός που εξέλεξε τον Ντόναλτ Τραμπ. Συνεπώς στο πρόσωπο του υψηλού επισκέπτη, η ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, φιλοξένησε τον αμερικανικό λαό. Αλλά ξαφνικά όλοι το ξέχασαν, αυτό το αυτονόητο.

Απ’ όλο το διήμερο, έμεινε στην συλλογική μνήμη μόνο ο πρωθυπουργός να προφέρει κελαριστά το "ρρ", να δείχνει ανία, αμηχανία, ασυναρτησιακή προχειρότητα στο πρωτόκολλο. Να μοιάζει ότι δεν πιστεύει ότι του συμβαίνει να φιλοξενεί, τον αμερικανό πρόεδρο, την ίδια στιγμή που η Αθήνα γινόταν και πάλι άνω-κάτω, από αναρχικούς, ρωσόφιλους και λοιπές αντιαμερικανικές δυνάμεις. Με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να υποδέχεται περιχαρής, ευθυτενής και με μειδίαμα βηματίζοντος Κούρου, στα πρόθυρα της πολιτικής ακράτειας, τον χαρισματικό πλανητάρχη. Κι' ας είναι αυτός -ο υπουργός- που μαζί με τον Πούτιν (α! και τον Ερντογάν και τον Καρατζαφέρη) πανηγύριζαν την εκλογική νίκη του Ντ. Τράμπ.

Και όλα αυτά, έμειναν στην συλλογική συνείδηση χωρίς την παραμικρή διευκρίνιση αν το nostra culpa των κυβερνητικών είναι καθολικό και περιλαμβάνει και την αναθεώρηση των αντιρρήσεών τους, για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας. Που ανήκει στο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Και εάν δεν συνέβαινε αυτό, σήμερα θα βίωνε ακόμη πιο ευτυχισμένες μέρες από τους "καλούς" γείτονες.

Για όλα αυτά, δεν ξεκαθάρισαν απολύτως τίποτε. Πέρα από την μεσσιανική παρουσίαση του εξαίρετου προέδρου των ΗΠΑ από καλομοίρηδες και κακομοίρηδες, που δεν λέω, καλό είναι να μένουν ιδεολόγοι και να νεανίζουν, αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να τηρήσουν το πρωτόκολλο. Με την ίδια επισημότητα που τηρούν το πρωτόκολλο είσπραξης των βουλευτικών και υπουργικών αποζημιώσεων και απολαβών τους.

Αυτό αφορά όλους τους κυβερνητικούς και αιρετούς, σε Αθήνα, αλλά και Καστοριά. Και οπουδήποτε τέλος πάντων ο αντικομφορμισμός περιορίζεται αποκλειστικά στην γραβάτα.





Ωσαννά Ομπάμα λοιπόν στην Ελλάδα, με τους απανταχού «νεοσυριζαιους» και «αλλοτεπασόκους» να πανηγυρίζουν όσο κανείς άλλος. Την ίδια στιγμή που οι «παλαιονεοδημοκράτες», και ακροδεξιοί χαίρονται για την εκλογή του Τράμπ, που για να πείσουν ότι έχει ελληνική καταγωγή, σε λίγο θα μας πουν ότι τον παππού του, τον λέγανε Τραμπάλα, Τραμπούκο, Τράμπα.

Ευτυχώς που για λογαριασμό της συλλογικής υπερηφάνειας, καθάρισε ο Δήμος της Καισαριανής που ως γνωστό, εκτός από αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, δεν του επέτρεψε -του Αμερικάνου- να μολύνει το άγιο αριστερό της χώμα.

Εμένα πάλι, μου φάνηκε -μάλλον μου γεννήθηκε η υπόνοια- ότι με την άφιξη και επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα, που απέτισε φόρο τιμής στην πατρίδα που γέννησε την Δημοκρατία και τον Δυτικό Κόσμο, που προσκύνησε την Ακρόπολη και το Μουσείο και απηύθυνε λόγο για την Δημοκρατία και την ελευθερία, μόλις σχηματίσθηκε ένας σπόρος. Ένα νέο έθιμο.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ τιτλοφορείται πλανητάρχης, ίσως θα δούμε και στο μέλλον λίγο πριν την αποχώρησή του από την προεδρία και κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη, ο εκάστοτε πλανητάρχης, ειδικά του Δημοκρατικού Κόμματος, να επισκέπτεται εθιμικά πια στο μέλλον την Αθήνα για ένα πολιτικό διαπίστευμα στην πόλη που επινόησε την Δημοκρατία. Και για ένα αποχαιρετιστήριο λόγο περί Δημοκρατίας και ελευθερίας, urbi et orbi.

Ο ένθερμος 
Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 861



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ