29.4.17

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Ομπάμα έφυγε. Και τώρα τι κάνουμε;


ΟΔΟΣ 17.11.2017 | 860

Από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπέγραψε την είσοδο της καθυστερημένης σε όλα τα επίπεδα χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με το επιτακτικό «είσαι στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ», διαμορφώθηκε μια ψευδής αντίληψη για τους δεσμευτικούς όρους της συμμετοχής μας σε μια υπερεθνική οντότητα, όπου η αλληλεγγύη δεν είναι και το πιο συνηθισμένο είδος.

Χάρη σε μια πανηγυρική, με όλες τις σημασίες της λέξης, αντίληψη που αποθεώθηκε στα χρόνια του κατ΄ ευφημισμόν «εκσυγχρονισμού», πολλοί Έλληνες συνήθισαν στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας παράδεισος παροχής άφθονων δανείων προς κατανάλωση, ο οποίος επιπλέον θα εγγυόταν και τα σύνορά μας, απαλλάσσοντάς μας από τη σχετική υποχρέωση!..

Η καταναλωτική μέθη στην οποία βυθίστηκε η χώρα, μας βγήκε μάλλον ξινή. Γιατί, όπως λέει μια σοφή παροιμία της Ανατολής, αυτός που πίνει με δανεικά, μεθάει δύο φορές…

Καθισμένοι τώρα στην άκρη του δρόμου, μετράμε απώλειες, χωρίς ακόμα να έχουμε συνειδητοποιήσει τις αιτίες της παρακμής και με τα κόμματα του αστικού κορμού οχυρωμένα σε ιδιοτελείς μικρόκοσμους, ανίκανα να συνεννοηθούν μπροστά στην ανάγκη για ένα μεταρρυθμιστικό παραγωγικό σχέδιο, που θα υπηρετήσουμε αδιαμαρτύρητα για να βγούμε από την κρίση.

Ο χρόνος ως εκ τούτου, κυλά βασανιστικά σωρεύοντας αγωνίες, σαν να έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην ευνοϊκή παρέμβαση τρίτων, ώστε να αποφύγουμε το κακό συναπάντημα με το μοιραίο.

Αποδείχθηκε αυτό στην επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα που υποδέχθηκε η κυβέρνηση στην Αθήνα σε μεσσιανική ατμόσφαιρα. Βεβαίως η ψοφοδεής στάση του πρωθυπουργού, η εμφανής αμηχανία και η κόπωση που εξέπεμπε (έφτασε κάποια στιγμή να κοιτάει με ένα παρολίγον χασμουρητό το ρολόϊ του, την ώρα των δηλώσεων Ομπάμα...) μαρτυρά αποκαλυπτικά την έλλειψη πολιτικής παράδοσης σε επαφές μεγάλου βεληνεκούς και την τραγική αδυναμία ανάγνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, των Ελλήνων πολιτικών, που αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από τον Βαλκάνιο πτωχοπροδρομισμό της.

Όμως πέρα από αυτήν τη θλιβερή εικόνα, ειπώθηκαν αυτές τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα πράγματα σημαντικά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι έρχονται αργά, καθώς ο ίδιος απέρχεται από το προσκήνιο και ότι δεν μπορούν να αμβλύνουν την ακαμψία του Βερολίνου το οποίο δυσπιστεί για τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι στάθηκαν στην απερίφραστη στήριξη Ομπάμα για το πρόβλημα του χρέους. Διέλαθε όμως την προσοχή, ότι τα ενθαρρυντικά του λόγια, συνοδεύτηκαν από επίμονες συστάσεις για εφαρμογή των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά και η αμέριστη κατανόηση που έδειξε στις κυβερνήσεις του βλοσυρού και δύστροπου Βορρά, αναγνωρίζοντας ότι έχουν και αυτές να δώσουν λόγο στους ψηφοφόρους τους…

Συνελόντι ειπείν, η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει τις οίκοθεν δυνάμεις που παραμένουν αδρανείς. Να σταθεί στο δικό της έδαφος και, όπως ο μυθικός Ανταίος, να αντλήσει ισχύ από αυτό. Πρόθυμοι σωτήρες δεν υπάρχουν σήμερα. Κι όταν βρίσκονται, συνήθως δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την χθεσινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 860


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ