18.2.18

ΟΔΟΣ: Αγαπητή ΟΔΟΣ, διαψεύστηκες


ΟΔΟΣ 20.7.2017 | 895


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Aπόψε θα (σου) μιλήσω. Θα τα πω όλα. Ή σχεδόν όλα. Απόψε δεν θα κάνω παρέα με τον πόνο μου. Να διαχωρίσω ωστόσο την θέση σου και μάλιστα προκαταβολικά. Διότι η πρωτοβουλία των γραφομένων, δεν σου ανήκει. Με φιλοξενείς και τίποτε περισσότερο. Κι αυτό, προς άρση κάθε παρεξήγησης. Απ’ όσους χρειάζονται τόνωση ανοχής και χιούμορ. Ακόμη κι αν διαφωνούν με το δικό μου. Διότι σε ό,τι με αφορά, τα ίδια ακριβώς θα σου έγραφα, οποιοσδήποτε και να ήταν στο τιμόνι της χώρας. Όποιος κι’ αν έκανε τα ίδια πράγματα, τα ίδια θαύματα. Δεξιός ή αριστερός. Με την διαφορά ότι αν σχολίαζα άλλους, νομίζω, ότι αρκετοί απ’ αυτούς που σου διαμαρτύρονται και καταζητούν υπόπτους, θα έσκαγαν στα γέλια. Και σωστά. Διότι μόνο οι φανατικοί και φανατισμένοι δεν έχουν χιούμορ. Δεν μειδιούν.

Επιπλέον ακράδαντα πιστεύω ότι από το να σχολιάσει κάποιος και μάλιστα με σκωπτική διάθεση, την φραστική γκάφα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Κοίλα Κοζάνης την περασμένη εβδομάδα για το λιμάνι ξηράς στην Καστοριά, είναι πολύ χειρότερο, το να μη γράψει απολύτως τίποτε. Να καταπιεί ασχολίαστη δηλαδή την γκάφα. Μια τέτοια σιωπή, δείχνει φόβο. Και αυτό δεν είναι καλός οιωνός. Ούτε –φαντάζομαι– απηχεί τις επιδιώξεις των ιθυνόντων.  Βέβαια ο πρωθυπουργός, κάτι άλλο ήθελε να πει, άλλο είπε. Δεν είναι αυτό το κακό. Κακό είναι να νομίζεις ότι τα λες πάντα σωστά, δίκαια και επιτυχημένα. Να μην χαμογελάς πρωτίστως και με τα δικά σου λάθη. Ο πρόλογος όμως τέλος.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ήταν βαρύς ο καύσωνας. Και ίσως η απότομη εναλλαγή του καιρού από ζέστη σε κρύο, να έχει και αυτή το μερίδιο της ευθύνης για όσα -μάλλον πρωτοφανή- συμβαίνουν.: Άγιο βρασμένο κάστανο πού ακούγεται, λιμάνι στην ξηρά, παντόφλες και γιαλιά αγίων λίγο πιο πριν, χρησμοί οσίων και μοναχών που οραματίζονται τον Πούτιν να μπαίνει έφιππος στην Αγία Σοφία, ψεκασμοί και συναφή, καταστροφές και διαμαρτυρίες για την δικαστική απόφαση γύρω από την γνωστή-άγνωστη Ηριάννα (αλήθεια, είναι ποτέ ανώνυμη η αθωότητα;).
Από την άλλη η μέχρι προχθές αδέκαστη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε ελάχιστες ημέρες προσφέρθηκε αμισθί να γίνει νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, παρέα με καμιά ντουζίνα άλλους. Θαρρώ κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτό τον τόπο. Και ότι δεν ευθύνεται μόνο η ζέστη. Ή το απότομο κρύο.

Γι’ αυτό, λίγη σατυρική διάθεση, δεν βλάπτει. Έστω κι’ αν έχει στο επίκεντρό της τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που με το λιμάνι του στην ξηρά… ευθαρσώς επιβεβαίωσε –αυτό που όλοι οι γηγενείς υποστήριζαν– ότι στην λίμνη της Καστοριάς υπήρχαν ανέκαθεν καράβια. Παραδέχομαι ωστόσο, ότι τόσα του είπαν, τόσα ήξερε για την πόλη ο άνθρωπος. Ήταν έτσι περίπου αναμενόμενο να μπερδευτεί ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να περάσει την Καστοριά για λιμάνι. Να πέσει στην ξέρα το πρωθυπουργικό σκάφος.

Όμως ακόμη και έτσι το σημερινό θέμα μου, έστω και με σκωπτική αφορμή αφορά κατά βάση την Καστοριά. Δεν στοχεύει την κεντρική πολιτική σκηνή. Βγαίνουμε στις αγορές, οσονούπω, ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια το ίδιο, μπαίνουν παντού διόδια, καθιερώνεται η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, τι άλλο θέλουν περισσότερο οι επικριτές σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής;

Γι’ αυτό το λιμάνι ξηράς στην Καστοριά, ήταν μια ανάσα δροσιάς. Ακούστηκε έτσι για μια ακόμη φορά το όνομα της πόλης και της περιοχής. Διαφορετικά, ποιος θα την θυμόταν; Θα έπρεπε φυσιολογικά, κάποιος άναυδος να σηκώσει τα χέρια ψηλά στην είδηση. Ότι από τα θέματα που βασανίζουν την Καστοριά, ο δήμαρχός της κ. Ανέστης Αγγελής επέλεξε το… λυμένο θέμα της ανέγερσης αστυνομικού μεγάρου, που δεν είναι δημοτικό πρόβλημα! Αυτό ανέπτυξε στον πρωθυπουργό, στα μερικά λεπτά που διήρκεσε η συνάντησή τους!

Να λοιπόν μια επιβεβαίωση υψηλού επιπέδου ότι όλα τα άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν. Λύθηκαν. Κι αυτά που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι οπτασίες προβλημάτων. Αν έτσι –μετά τις επιτυχίες που κατέγραψε ο τόπος στο Συνέδριο, γίνει και ο σιδηρόδρομος, ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι ξηράς της Καστοριάς, και γίνουν πάλι έργα επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα «Αριστοτέλης», νομίζω ότι στο μέλλον παίζεται να γίνει μαρίνα σκαφών στα Ψαράδικα.

Πλαζ ήδη έγιναν –μετά το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» του προηγούμενο αντιδημάρχου, γιατί να μην γίνει η Καστοριά Ελβετία; Προσοχή, όχι Νέα Ελβετία σαν αυτή που έχουν στην Αττική, αλλά κανονική. Γιατί όχι; Μπράβο λοιπόν και εύγε στα επιτεύγματα.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, σου γράφω επίσης με το βλέμμα και το αυτί μου στην ΕΡΤ την οποία -το ξαναλέω, κι ας γίνομαι κουραστικός- πληρώνω στο ακέραιο, σε 4-5 λογαριασμούς μου. Της καλλίστης ΔΕΗ εννοώ, για την οποία από το 2018 σύμφωνα με τις εξαγγελίες στα Κοίλα Κοζάνης, θα έχω μειωμένο τιμολόγιο. Μπορεί να έχω και φυσικό αέριο. Αληθινό και όχι των οσπρίων.

Την οποία (ΔΕΗ) ξεπληρώνω με συνέπεια για να ηλεκτροδοτεί εμένα μεν επί πληρωμή και άλλους εντελώς δωρεάν. Free of charge, εκτός από τους πραγματικά ανήμπορους και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες απλά κακοπληρωτές. Που δεν διανοείται να κακοκαρδίσει. Μήπως και την εκδικηθούν στην κάλπη.

Με τον οβολό μου λοιπόν, μετασχηματίζεται η κοινωνία μας σε δίκαιη. Άσε που κάθε βράδυ, η υπέροχη και αντικειμενική ΕΡΤ, με την μεγίστη χορηγία της ΔΕΗ, ψυχαγωγούν εντελώς δωρεάν, για τα θυρανοίξιά της στις εκδηλώσεις του summertime δεκάδες συμπολιτών μου. Με τούτα και με τα άλλα νομίζω τελικά, ότι ο Νικόλας Μαδούρο της Βενεζουέλας πρέπει να πάρει μερικά μαθήματα εφαρμοσμένης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διότι μόνο σ’ αυτή την γωνιά του κόσμου, αν και έχω μόνο ένα κεφάλι και δύο μάτια, δεν έχω ούτε παιδιά ούτε τετράποδο που λέει ο λόγος, για λερναία Ύδρα με αντιμετωπίζει το κράτος: Με υποχρεώνει να πληρώνω την ΕΡΤ σαν πεντακέφαλος και πανταχού παρών. Σαν να την βλέπω ταυτόχρονα τόσο στο σπίτι στην Καστοριά, στο χωριό, στην εξοχή, στο γραφείο. Ποτέ δεν ένοιωθα τόσο διαδραστικός όσο τώρα. Που πληρώνω την ΕΡΤ, αλλά και τον Δήμο Καστοριάς 4-5 φορές για να έχω το προνόμιο να ζω σ’αυτή την έξοχη-ζωντανή πόλη. Που το κύριο πρόβλημά της είναι κατά τον δήμαρχό της... το αστυνομικό μέγαρο. Ούτε το πολιτιστικό, ούτε το πανεπιστημιακό. Εδώ που τα λέμε πιο πολύ αστείο θα μπορούσε να είναι αυτό, από την γκάφα του πρωθυπουργού. Αλλά δεν ήταν αστείο. Έγινε στα σοβαρά.

Και για να επανέλθω στην αγαπημένη ΕΡΤ, μόλα ταύτα δεν βρέθηκε ούτε ένα ελληνικό δικαστήριο μέχρι τώρα. Ούτε ένα απ’ αυτά που ακυρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι ό,τι δίκαιο ψηφίζουν οι καλοί μας βουλευτές (και ειδικά τις δικές τους μισθολογικές περικοπές) να αποφανθεί ότι είναι παράνομο και παράλογο να με αντιμετωπίζουν ως τέρας. Αν είναι δηλαδή τόσο ανάγκη να συντηρώ την ΕΡΤ ή να πληρώνω δημοτικά τέλη, αυτό να γίνεται μόνο προσωπικά. Μια φορά να πληρώνω, αφού δεν υπάρχουν άλλοι συνοικούντες.

Να κρίνει τέλος πάντων ότι είναι άδικο να αμείβομαι μία φορά για την δουλειά μου, αφού ένα «κεφάλι» είμαι, χωρίς επιδόματα συζύγων, τέκνων κ.ο.κ., αλλά να πληρώνω 4-5 φορές την εξαίρετη και αντικειμενική δουλειά της ΕΡΤ. Και ταυτόχρονα τον Δήμο Καστοριάς με τα δημοτικά του τέλη, για δημοτικές γιορτές με τους Mediterraneo Σκοπιανούς και των βαθέων της Ανατολίας Τούρκους.

Διότι αγαπητή ΟΔΟΣ, να μην είμαι άδικος. Ούτε μονόπλευρος. Διότι ταυτόχρονα και εκτός από την ΕΡΤ, έχω εγώ ο προνομιούχος, και την τιμή να είμαι μέγας χορηγός στον αντιδήμαρχο της πόλης, που διοργανώνει στην καρδιά της Καστοριάς, φεστιβάλ για να με συναδελφώσει «καλλιτεχνικά» και αισθητικά τουλάχιστον με το ζόρι –το στανιό που λένε- με κάτι Σκοπιανούς αλλά και Τούρκους . Που πολύ με ενοχλεί –το ομολογώ- να επιμένουν να με πείσουν ότι δεν είμαι αυτοδιάθετος. Ότι  πρέπει να με ενώσουν. Πειράζει που με ενοχλεί να πληρώνω γι’ αυτό;

Κλείνοντας αγαπητή ΟΔΟΣ, απαντώντας στο προηγούμενό σου το πρωτοσέλιδο, που εξέφρασες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του 1ου (από 13) περιφερειακού, τέτοιου τέλος πάντων στην Κοζάνη, θέλω να σου γράψω ότι δια-ψεύ-στη-κες. Διότι τα κέρδη, ο απολογισμός της Καστοριάς από τα Κοίλα Κοζάνης είναι πραγματικά θετικός. Κι’ ας μην έχει προβλήματα να λύσει.

Έχουμε και λέμε: μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ από το 2018, φυσικό αέριο που να μην έχει σχέση με φασόλια, γκαζόζες και άλλα τέτοια, διεθνοποίηση του διεθνοποιημένου στα χαρτιά «Αριστοτέλη», σχολή γουνοποιΐας 2ετούς φοίτησης όχι μόνο στο πι, αλλά και το φι, πρωτογενή τομέα και τουρισμό στα πάνω τους. Και τον δήμαρχο Καστοριάς να τίθεται επικεφαλής για το αστυνομικό μέγαρο. Και προπαντός λιμάνι στην ξηρά. Γεγονότα που θα προσελκύσουν επενδύσεις και έξοδο της Καστοριάς στις αγορές. Θα σπάσει την γεωγραφική μοναξιά της, δεν θα χρειάζονται πλέον διόδια, αφού θα δημιουργηθεί πορθμείο, θα δένουν κρουαζερόπλοια για να θαυμάσουν το συγκριτικό το πλεονέκτημα της Καστοριάς.
Αναγνωρίζω βέβαια ότι όλα αυτά, θέλουν τον χρόνο τους για να γίνουν. Και ίσως καθυστερήσουν λίγο. Είναι που και οι αντιδραστικοί βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές στον αγώνα για την μεταρρύθμιση της Καστοριάς. Κι’ αυτό, αγαπητή ΟΔΟΣ, με θλίβει λίγο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουλίου 2017, αρ. φύλλου 895


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ