14.2.18

ΟΔΟΣ: «Δίκαιη ανάπτυξη»

ΟΔΟΣ 13.7.2017 | 894

Τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (12/7), που το φύλλο της ΟΔΟΥ κλείνει την ύλη του και «μετακινείται» κάπου μεταξύ των γραφείων της εφημερίδας και του τυπογραφείου για να κυκλοφορήσει το πρωΐ της Πέμπτης, είναι οι ίδιες ώρες που εκτός απροόπτου, θα ολοκληρώνονται στα Κοίλα Κοζάνης, οι εργασίες του Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο επίλογος αναμένεται να δοθεί με την ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Στοιχείο που όπως είναι αναμενόμενο περιβάλλεται με την ανάλογη δημοσιότητα, καθώς ήδη από τις Ν.Ε. του ΣυΡιζΑ με ανακοινώσεις προσδίδεται πανηγυρικός τόνος. Ενώ η παρέμβαση του κ. Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζεται προκαταβολικά «βαρυσήμαντη».

Σε ένα βαθμό όλο αυτό μοιάζει φυσικό. Διότι τόσο το Συνέδριο καθεαυτό, όσο και ο επίλογος, αναδεικνύουν την υψίστη δυνατή σημειολογία που χρειάζεται επειγόντως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο εν όψει εξελίξεων, ειδικά σε σχέση με την ΔΕΗ.  Εξελίξεων που αναθεωρούν καταλυτικά το κυριότερο πολιτικό όπλο των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μια αυτοδιοικητική περιφέρεια που έχει το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς στην ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (31,3% για το 2016).

Το εάν έως την ομιλία του κ. Τσίπρα στα Κοίλα θα εξελιχθούν όλα ομαλά και δεν θα συμβεί κάτι έκτακτο, π.χ. με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, χώρα και πρόσωπο που τόσο πολύ και τόσο παράλογα θαυμάζουν ορισμένοι στην Ελλάδα, που αφού πρώτα δυναμίτισε την προοπτική εξεύρεσης λύσης του «κυπριακού» απειλεί τώρα στα σοβαρά την Κύπρο, για την διαδικασία των γεωτρήσεων που ξεκινούν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα ανατρέψει το πρόγραμμα, είναι θέμα που θα φανεί σύντομα.

Όμως δεδομένου ότι ο χρόνος κυλά αμείλικτα και σύντομα θα πρέπει να αρχίσει να εκδηλώνεται η προεκλογική περίοδος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 1ο Συνέδριο των ημερών αυτών, αποκτά μεγάλη σημασία για τις κυβερνητικές συνιστώσες. Τον ΣυΡιζΑ και τους ΑνΕλ. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψη ότι σε περιφερειακό επίπεδο, ήδη αναδιπλώνονται αυτοδιοικητικές ιέρειες, ελπίδες και τάσεις, οι οποίες μόλις τρία χρόνια πριν, το 2014, ήταν αυτές που διερρήγνυαν τους χιτώνες τους και ανέβαιναν περίπου στα ίδια κάγκελα με αυτά της (επίσης εκ Κοζάνης) Ραχήλ Μακρή· και μόνο στην σκέψη ότι η κυβέρνηση της εποχής εκείνης (Σαμαρά-Βενιζέλου) είχε το «θράσος» να συζητεί την πώληση μέρους της ΔΕΗ· γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτή η σημασία που δίνουν οι διοργανωτές στα αποτελέσματα και κυρίως στις εντυπώσεις του Συνεδρίου των Κοίλων. Που είναι το 1ο από τα 13 που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

ΟΔΟΣ 13.7.2017 | 894 | σελ. 3

Όμως άλλο τόσο είναι παρούσα η γενική καχυποψία, ιδίως σε ό,τι αφορά την περιοχή της Καστοριάς: ότι το Συνέδριο δεν θα έχει αληθινά σημαντικά, χειροπιαστά δηλαδή ωφέλιμα αποτελέσματα. Και μόνο το ότι ήδη αποκλείσθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καστοριά, αρκεί. Άλλωστε, η θεματολογία του Συνεδρίου είναι τόσο αφηρημένη και αόριστη, που η σχέση της με την Καστοριά, είναι αμφισβητούμενη.

Πιο ειδικά, οι άξονες του Συνεδρίου: Υποδομές και προσπελασιμότητα, Επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη της υπαίθρου, Περιβάλλον και ενέργεια, Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού έρευνα και τεχνολογία, απαιτούν μεγάλη προετοιμασία και αισιοδοξία για να αφορούν και την Καστοριά. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει πιθανή ανακοίνωση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Καστοριά, ή έστω και άλλων υποσχέσεων για έργα που έχουν εξαγγελθεί από το 1990, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας, το τραίνο στο Νεστόριο και τα συναφή.

Για όλα τα υπόλοιπα αληθινά προβλήματα της Καστοριάς, αναμφίβολα είναι ένα σοβαρό ζήτημα (και αυτό ανεξάρτητα από το εύρος της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης) για το εάν και πόσο προετοιμασμένοι προσέρχονται στο 1ο αυτό Συνέδριο οι εκπρόσωποι της Καστοριάς. Και εάν έχουν (ή όχι) πράγματι να εισηγηθούν κάτι αληθινά σοβαρό για την περιοχή: Για παράδειγμα, για την εκμετάλλευση της λίμνης σε όλη της την έκταση, για την αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της περιοχής. Για την δημιουργία θέσεων εργασίας και γιατί όχι, για την λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά.

Ή αν αποδειχθεί ότι θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι της περιοχής στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, ανοίγοντας πρόχειρα το συρτάρι του γραφείου τους και παίρνοντας μαζί τους (αν το κάνουν κιόλας ακόμη κι’ αυτό) μια ώριμη μελέτη, γνωστή από παλιά στο πολιτικό ακροατήριο. Και εύπεπτη. Ώστε να μην είναι απλά διακοσμητική η παρουσία τους εκεί.

Ή εάν έχουν ήδη μεριμνήσει να ενημερώσουν το πολυάριθμο κλιμάκιο των υπουργών, που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της χώρας στην επίσκεψή του στην Δυτική Μακεδονία, ώστε κι αυτοί με την σειρά τους, να έχουν λάβει στα σοβαρά υπ’ όψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, η υποψία ότι οι ταγοί της Καστοριάς έχουν βολευτεί και εξυπηρετούνται από την κρίση, καθώς μήνας βγαίνει μήνας μπαίνει αυτοί αποζημιώνονται ούτως ή άλλως, δεν είναι σενάριο πολιτικής φαντασίας.

Βεβαίως στην τοπική κοινωνία δεν κρύβεται η ελπίδα ότι εκτός από το φυσικό αέριο στην Καστοριά ή την υπόσχεση μειωμένου τιμολογίου ρεύματος, η ανακοίνωση της λειτουργίας ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καστοριάς από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας για παράδειγμα, θα είναι το δωράκι της πολιτείας στην περιοχή της Καστοριάς. Καθώς η μερίδα του λέοντος, τυχόν θετικών εξαγγελιών προορίζεται -όπως κατά κανόνα συμβαίνει- στην Κοζάνη.

Για την σημερινή ανάλυση, σημασία έχει να αποδειχθεί εάν το Συνέδριο αυτό, με τον βαρύγδουπο και μάλλον πλάνητα τίτλο, θα μπορούσε να είναι αληθινά χρήσιμο για τον τόπο. Να αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο. Να δικαιούνται και να δύνανται οι εκπρόσωποι της Καστοριάς να προσφεύγουν στα συμπεράσματα και τις εξαγγελίες του, στις διεκδικήσεις για τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου.
Διότι διαφορετικά το Συνέδριο, κινδυνεύει να αποδειχθεί μια κυβερνητική εκδοχή των συνεδρίων-παρουσιάσεων που επιχειρεί ο e-kyklos του κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα. Με την ουσιαστική διαφορά ότι το κόστος του 1ου Συνεδρίου (και των υπολοίπων 12) θα κληθεί να πληρώσει, δημοσία δαπάνη ο ελληνικός λαός.

ΟΔΟΣ 13.7.2017 | 894 | σελ. 4

Πιο συγκεκριμένα με βάση το κείμενο των σχετικών προσκλήσεων, το 1ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί «στο πλαίσιο» αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, λέει πολλά. Ένα τέτοιο Εθνικό Σχέδιο θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και να είναι ανεξάρτητο από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Το θέμα προκύπτει, από το γεγονός ότι σύμφωνα με την πρόσκληση-δελτία τύπου, το 1ο αυτό Συνέδριο, δεν έχει σκοπό ούτε την διαμόρφωση, ούτε την συγκρότηση Εθνικού Σχεδίου. Αλλά στόχος του «είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και της αναπτυξιακής προοπτικής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η επεξεργασία της πολιτικής και των πρωτοβουλιών, που θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης». Όποιος καταλαβαίνει κάτι συγκεκριμένο, εύγε.

Έτσι, πίσω από τις λέξεις –για τις οποίες έρχεται ο Αλέξης, που έλεγε και το παλιό εκείνο ποπ τραγουδάκι– εύκολα υποπτεύεται κάποιος, ότι η «σε βάθος» διερεύνηση, είναι σε βάθος χρόνου και όχι ουσίας. Ότι τελικά στην πρόσκληση, υπάρχουν πολλά «θα», «όταν» και «αν» η χώρα ξεπεράσει την εποχή της κρίσης. Και το χειρότερο, ότι το 1ο Συνέδριο αντιμετωπίζει την Περιφέρεια και εν προκειμένω την Καστοριά, σαν περιοχή που είναι κατά τα άλλα μια χαρά.

Η οποία απλά δοκιμάζεται και ξαποσταίνει από την κρίση. Και ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο, παρά μόνο να ξεπεραστεί τυπικά η κρίση, να… βγούμε στις αγορές – που λένε, για να βρει η Καστοριά την θέση της στο ελληνικό πάνθεο της «δίκαιης ανάπτυξης». Επί ίσοις όροις δηλαδή με την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Θεσσαλονίκη, την Ρόδο, την Μύκονο κ.ο.κ., τα Γρεβενά και την Φλώρινα, απομένοντας μόνο να καθοριστεί το μέτρο της «δίκαιης ανάπτυξης». Ενώ η αλήθεια είναι ότι η κρίση στην Καστοριά προϋπήρχε της πανελλήνιας οικονομικής. Είναι κρίση αξιών και υπαρξιακή. Και ότι η σύγχρονη πανελλήνια κρίση, υπονομεύει έτι περισσότερο την Καστοριά, αλλά δεν προκαλεί τα αδιέξοδά της.

Με αυτά τα δεδομένα αν αποδειχθούν, η προοπτική των εργασιών του Συνεδρίου των Κοίλων δεν διαφαίνεται αισιόδοξη, ιδίως για την Καστοριά. Και αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι είναι το 1ο χρονολογικά συνέδριο μεταξύ 13 συνολικά, ώστε ούτε η εμπειρία να έχει σωρευθεί από την αρχή, ούτε στο τέλος -μετά την διενέργεια των 2ου, 3ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 8ου, 9ου, 10ου, 11ου, 12ου και 13ου Συνεδρίων στις πρωτεύουσες των άλλων Αυτοδιοικητικών Περιφερειών της Ελλάδος- να θυμάται κανείς στην Κοζάνη και την Αθήνα ή ακόμη και στην Καστοριά, το τι ακριβώς συνέβη στο 1ο. Φυσικό δεν είναι; Παρά ταύτα, πάντα ελπίζεται ότι στο τέλος κάτι καλό θα γίνει και θα υπάρξει διάψευση.

Αλλιώς, στα Κοίλα Κοζάνης, όσα συνέδρια κι αν γίνουν, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ως κοίλα κάτοπτρα για την Καστοριά, που καμιά ακτίνα αντανάκλασης δεν θα αξιωθεί.





Φωτογραφίες:
Εξώφυλλο: Λεπτομέρεια του "Ονείρου" ("Le rêve"),  το τελευταίο έργο (1910) του Henri Rousseau (1844-1910) γνωστός ως "Le Douanier" ("Ο Τελώνης"), MoMA The Museum of Modern Art, Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.
Σελ. 3 Ανρί Ρουσσώ: "Eclaireurs attaqués par un tigre" (1904) "Πρόσκοποι δέχεται επίθεση από μία τίγρη" (λεπτομέρεια), The Barnes Foundation Merion, Πενσυλβανία ΗΠΑ.
Σελ. 4 Ανρί Ρουσσώ: "Le lion, ayant faim, se jette sur l’antilope" (1905) "Το πεινασμένο λιοντάρι, επιτίθεται σε μία αντιλόπη", Fondation Beyeler, Riehen / Βασιλεία Ελβετίας.
Σελ. 5 Ανρί Ρουσσώ: "La charmeuse de serpents"  (1907) "Το φίδι πλανευτής" (λεπτομέρεια),  Musée d'Orsay, Παρίσι Γαλλίας.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2017, αρ. φύλλου 894



* * *

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καστοριας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρειά μας στην Κοζάνη με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός αφού διασάλευσε το πλαίσιο εξόδου από την κρίση με τα τραγελαφικά του 2015, το διχαστικό και παράνομο δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, τους ελέγχους ροής κεφαλαίων, τα νέα μνημόνια, ακριβώς επειδή προκάλεσε ζημιά 100 δις όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κλάους Ρεγκλινγκ και με αυτό τον τρόπο αλλοίωσε και απομείωσε το όφελος που είχε προκύψει από το psi και στην καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους, έρχετε τώρα να μιλήσει εδώ στην Δυτική Μακεδονία για την αναπτυξιακή προοπτική και την συμβολή των παραγωγικών δυνάμεων στην βιώσιμη ανάπτυξη όπως λένε. Μου ακούγεται ως ανέκδοτο.

Ειδικά εδώ από την Δυτική Μακεδονία όπου η ακατάσχετη υποσχεσιολογία πριν της Εθνικές εκλογές του 2015, αλλά ακόμα και τις περιφερειακές εκλογές του 2014 με την απόλυτη ταύτιση των ΣυΡιζΑνΕλ με την Περιφερειακή αρχή του κ. Καρυπίδη. Εδώ ακούσαμε για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ μόνο για την Δ. Μακεδονία και τόσα άλλα...

Η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας πρέπει να βασίζεται σε ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που δεν έχει αυτή η κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μας μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, με κανονικό κράτος , με επενδύσεις και αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στην μεταμνημονιακή Ελλάδα. Εκεί πάνω μπορεί να δομηθεί μια πρόταση για την περιοχή που θα δώσει ώθηση στο εξαγωγικό εμπόριο της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα, της υπηρεσίες, την μεταποίηση, τον τουρισμό. Το αναπτυξιακό συνέδριο λοιπόν με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τίποτα να προτίνει που θα είναι πραγματοποιήσιμο.

[γραμματέας Ν.Ε. Κοσμάς Βαρσάμης]



* * *

Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Η Δυτική Μακεδονία καλωσορίζει τον πρωθυπουργό των μνημονίων. Τον πρωθυπουργό ο οποίος σαν αντιπολίτευση θα... καταργούσε με έναν νόμο και σε ένα άρθρο τα μνημόνια και μέσα σε 2 χρόνια υπέγραψε ήδη 2 και οδεύει ολοταχώς για το 3ο. Τον πρωθυπουργό που η πώληση της ΔΕΗ αποτελούσε «εθνικό έγκλημα» το 2014 και σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδεύει, και με ΦΕΚ πλέον, σε ξεπούλημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας, τις μετεγκαταστάσεις, τις θέσεις εργασίας. Τον πρωθυπουργό που θα χορηγούσε άμεσα την 13η σύνταξη και σήμερα οι συνταξιούχοι βιώνουν την πιο σκληρή επίθεση στις ήδη κουτσουρεμένες τους συντάξεις. Τον πρωθυπουργό ο οποίος από υποστηρικτής του κινήματος δεν πληρώνω, σήμερα σχεδιάζει δεκάδες νέα διόδια στις εθνικές οδούς, για να υπενθυμίσουμε ελάχιστες από τις “κωλοτούμπες” τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Οι Δυτικομακεδόνες την Τετάρτη 12 07 2017 θα γίνουμε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού σόου στα πλαίσια και του αποκαλούμενου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» όπου άκουσον άκουσον θα παρελάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο και θα κουβεντιάσει για το μέλλον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής χωρίς να ακουστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, λδ οι φορείς της περιοχής. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους... ιθαγενείς μοιράζοντας καθρεφτάκια και «κάρτες ενεργειακής φτώχειας»! 

Θεωρούμε αυτονόητο ότι σύσσωμη η κοινωνία και οι πολίτες θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των συνδικάτων στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων, για να καταδείξουμε με τον πιο κατηγορηματικό και δυναμικό τρόπο την αντίθεση μας στην ακολουθημένη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας στην φτωχοποίηση, εξαθλίωση και στην υποθήκευση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια!


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2017, αρ. φύλλου 894

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ