27.7.17

Για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



Η παρουσία και η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο στην Κοζάνη για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σηματοδότησε την έναρξη για την δημιουργία προϋποθέσεων ώστε το παραγωγικό μοντέλο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στην χώρα να αλλάξει.

Ο κ. Τσίπρας μέσα από την ομιλία του ξεδίπλωσε το όραμα του για την «δίκαιη ανάπτυξη», βασισμένη σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Ξεκινάμε με ένα διαφορετικό υπόδειγμα δράσης από την Δυτική Μακεδονία και από τον νομό Καστοριάς». Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα και ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα. 

«Σημαντική είναι η δημιουργία ενός διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά που θα καταστήσει την περιοχή κόμβο εμπορικής σημασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή», αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικό δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της βουλευτή του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολ. Τελιγιορίδου:

«Με την αναβάθμιση του αεροδρομίου “Αριστοτέλης” που θα γίνει πλέον διεθνές αεροδρόμιο και με την έλευση του τρένου, δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε η Καστοριά να αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των εμπορευμάτων. Μπορεί αυτή την στιγμή από πολλούς να μη γίνεται αντιληπτό ποια θα είναι η έκταση του, όμως δημιουργούνται άλλες προοπτικές για την παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της ιδιαίτερης πατρίδας μας που θα μετατραπεί σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο από την ανατολή προς την δύση, γεγονός που θα την αναπτύξει σημαντικά και θα μειώσει το πρόβλημα της ανεργίας.

»Μια σειρά εξαγγελιών του πρωθυπουργού που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Καστοριά αφορούν επίσης τον κλάδο της γουνοποιΐας και τον αγροτικό τομέα. Ειδική αναφορά έκανε στο τοπικό brand name για τη γούνα και στην πιστοποίηση των τεχνιτών. Επίσης για τη στήριξη των νέων αγροτών, επισημάνθηκε πως και οι 359 επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών που κρίθηκαν υπεράριθμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθούν κανονικά».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι», τόνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το όραμα του για τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Το ειδικό τιμολόγιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας, που θα ισχύσει από το 2018, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  καθώς και άλλα μέτρα που εξήγγειλε για την περιοχή προκάλεσαν την ικανοποίηση αρκετών εκπροσώπων των τοπικών φορέων που στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής.

«Ήρθαμε για να ακούσουμε περισσότερο γιατί σας θέλουμε συμπρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους σε μια κακοστημένη παράσταση», ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενους στους βασικούς στόχους της δίκαιης ανάπτυξης, επισήμανε: «Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας»

Οι παράμετροι ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος είναι:

  • Η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
  • Η απασχόληση, όπου ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία.
  • Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων.
  • Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Μια ανάπτυξη σε κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές και στην κατεύθυνση αυτή, η περιβαλλοντική αειφορία θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των επιδιώξεων και του σχεδιασμού μας.

Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου

«Πολύτιμη βοήθεια, στο σημείο αυτό, μπορεί να προκύψει από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», είπε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε πως ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον τερματικοί σταθμοί για να εξυπηρετήσουν την περιοχή.  Η αρχική διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό TAP δεν προέβλεπε αρχικά για την περιοχή παροχή φυσικού αερίου. Η επαναδιαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το Αζερμπαϊτζάν, με τη στήριξη και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τελικά κατέληξε στην απόφαση για παροχή φυσικού αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκοι.

Πρωτογενής τομέας

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, είναι σημαντικές στην Δυτική Μακεδονία και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησίδες αποδοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής που μπορούν να επεκταθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Ο κρόκος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Αρωματικά φυτά, όσπρια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα και πιπεριές, καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα, το κρασί, και τώρα πλέον το ελαιόλαδο, έχουν δοκιμαστεί και υπάρχουν επιτυχημένες παραγωγικές δραστηριότητες, με συνεργατική ή συμβολαιακή λογική, που είναι ήδη πιστοποιημένες».

Στον κλάδο της γούνας

Η παραγωγή γουναρικών με επίκεντρο την Καστοριά και δραστηριότητες στην υπόλοιπη Περιφέρεια, έχει δοκιμαστεί από μια παγκόσμια κρίση, αλλά διατηρεί δυνατότητες ανάπτυξης αν επιλεγούν πολιτικές και επιχειρηματικές πρακτικές στραμμένες στην εξασφάλιση της ποιότητας των δερμάτων και των τελικών προϊόντων, είπε ο πρωθυπουργός. Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να επιλέξει τις δράσεις αυτές που θα ενισχύσουν το τοπικό brandname, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, στις σημερινές συνθήκες στασιμότητας. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου από την εκτροφή ως την εμπορία.

Στήριξη των νέων αγροτών
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των νέων αγροτών και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι. Είναι σημαντική η συμβολή των 50.000 περίπου στρεμμάτων που θα παραδοθούν από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάσταση τους που θα αποτελέσει έναν καθοριστικό  παράγοντα, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί από ευνοϊκές μορφές χρηματοδότησης, και υποστήριξης. Θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο αγρόκτημα 1500 στρεμμάτων που θα διατεθεί σε νέους αγρότες, άνεργους και ακτήμονες.

Τουρισμός

Στον τουρισμό ανοίγονται σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόνισε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε: «Παρόλο που η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει θάλασσα, μπορεί να αναπτύξει το δικό της ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό, συμβάλλοντας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο σύνολο της χώρας. Το πυκνό δίκτυο βυζαντινών εκκλησιών, οι αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες της Περιφέρειας, τα χιονοδρομικά κέντρα, η φυσική ομορφιά στις ορεινές και παραλίμνιες περιοχές, οι ιστορικές πόλεις, ο ιστορικός βιομηχανικός ιστός, αλλά και η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες αυξημένης προσέλκυσης επισκεπτών από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Παράλληλα, υπάρχουν δυνατότητες και για ιαματικό τουρισμό».

Υποδομές

Μια βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της περιοχής σε υποδομές, είπε και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ΒΙ ΠΕ. Μίλησε για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του βόρειου άξονα Ε65, την ενίσχυση των αερολιμενικών υποδομών της Καστοριάς και τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, ενός «λιμανιού ξηράς», που αξιοποιώντας την γεωγραφική θέση της περιφέρειας θα εξυπηρετεί τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Επένδυση στην νέα γενιά

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει την λειτουργία και τον μετασχηματισμό των υπαρχουσών δομών τεχνικής υποστήριξης, όπως το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί της αυτοδιοίκησης κ.λ.π.  σε νέα δικτυακή και συνεργατική λειτουργία στο πλαίσιο υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου. Παράλληλα θα καλύψει τα κενά που παρατηρούνται σε τεχνογνωσία, σε νέα εργαλεία και νέες μεθόδους, με προσέλκυση νέου επιστημονικού δυναμικού για να απασχοληθεί για την επιτυχία του περιφερειακού σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, όσο και με εθνικούς πόρους που ξεπερνάνε το 1 δισ. ευρώ, την έρευνα και την καινοτομία.

Το Αναπτυξιακό Ταμείο

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού υπογράφτηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία και ο χρόνος που χρειάστηκε από την εξαγγελία του μέχρι την υλοποίηση αποτελεί «ρεκόρ ταχύτητας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και το χαρακτήρισε «πρότυπο συντονισμού και κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων φορέων». Είπε ακόμα ότι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είπε ότι αυξήθηκε στο 1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ. Εξω δε από τον χώρο του συνεδρίου εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρατώντας ένα φέρετρο που συμβόλιζε την «κηδεία» της ΔΕΗ.


Δηλώσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα στην Κοζάνη

Μαρία Αντωνίου: Πρωθυπουργός σε ρόλο δημοσιογράφου που απλά καταγράφει την πραγματικότητα. Προεκλογικές εξαγγελίες ακόμη και για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς ποσά και χρονοδιαγράμματα.  Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα λεφτά του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, τα χρήματα που επιστρέφει στη ΔΕ Η στη Δυτική Μακεδονία, να μένουν απ’ έξω για χρήση ορισμένων. Τελικά δηλαδή, ένα “Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας” για να αναμασήσει ο Πρωθυπουργός ψέματα και δήθεν υποσχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον μηδέν εις το πηλίκο.

ΝοΔΕ Καστοριάς: Με μεγάλη ανυπομονησία ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας περίμενε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες του. Θα απαντήσουμε χρησιμοποιώντας μια ρήση από τα μέρη που κατάγεται ο αυριανός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:  «Όποιος ακούει τα λόγια σας / τους όρκους σας πιστεύει / στη θάλασσα πιάνει λαγούς  / και στο βουνό ψαρεύει». Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν τα μέλη του τοπικού ΣυΡιζΑ έχουν χάσει το τρένο, ψάχνουν να δημιουργήσουν «λιμάνια ξηράς» και ετοιμάζουν την επόμενη εξαγγελία τους… Θάλασσα στη Δυτική Μακεδονία! Είναι πλέον σε όλους κατανοητό ότι οι άνθρωποι του ΣυΡιζΑ που τόσες φορές εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό μας πλημμύρισαν με ένα σωρό υποσχέσεις για έργα και υποδομές για τα οποία δεν έχουν κάνει ούτε τον στοιχειώδη σχεδιασμό! Γι’ αυτό τους υπενθυμίζουμε και τους προτρέπουμε να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα μεταφοράς επίγεια, αέρινα και υδάτινα και να κάνουν το μεγαλύτερο καλό για τον τόπο μας να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και να την αφήσουν σε χέρια άξιων ανθρώπων.

Δήμαρχος Καστοριάς: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το δήμο Καστοριάς αποτελούν θετική εξέλιξη.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Δώσαμε τα πάντα, πήραμε υποσχέσεις Προχειρότητα, γενικόλογοι μονόλογοι, αλλά κυρίως επικύρωση της καταστροφικής απόφασης για το τόπο. Αυτά ήταν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του «αναπτυξιακού» συνεδρίου. Αυτού που πήρε ως αντάλλαγμα ο περιφερειάρχης από την κυβέρνηση (μαζί με το κομματικό χρίσμα) για να συναινέσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την οικονομική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα συνέδριο απ’ το οποίο απουσίασαν οι απόψεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, ενώ τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό και το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο θύμιζαν εκθέσεις ιδεών.



Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ