19.3.18

Εν συντομία



⬛   Υπεγράφη η απόφαση ενεργοποίησης της πρόσκλησης προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας» στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ». Το ποσό που αναλογεί στους δήμους της ΠΕ Καστοριάς είναι: Καστοριάς 212.000 €. Άργους Ορεστικού 200.000 € και Νεστορίου 203.000 €.

⬛   Με κοινή επιστολή τους προς το πρακτορείο Anadolu, τέσσερις «μακεδονικές» ενώσεις της διασποράς υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα από το 1913 διαπράττει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά των «Μακεδόνων».

⬛   Την άμεση αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημητρίου Κουκλατζή, που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης ζήτησαν πολίτες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας του Εύρου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Καστοριάς  μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

⬛  Σε μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να… μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά» της Μακεδονίας.

⬛   Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, συνεδρίασε στον δήμο του Άργους Ορεστικού. Πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου, έγινε ξενάγηση των περιφερειακών συμβούλων στο αρχαιολογικό μουσείο της Π.Ε. Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό.

⬛   Με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ.Κονιόρδου συναντήθηκε η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολ. Τελιγιορίδου. «Η πολιτισμική ανάπτυξη της ακριτικής μας περιοχής με έμφαση στον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό της, όπως ο λιμναίος οικισμός, ο νεολιθικός οικισμός της Αυγής, οι συντηρήσεις βυζαντινών και ιστορικών κτηρίων, η δημιουργία πολιτισμικών μονοπατιών καθώς επίσης και η αξιολόγηση έργων και η συνεργασία φορέων», ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση σημείωσε η βουλευτής Καστοριάς.

⬛   Τον Δήμο Καστοριάς επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά κ. Π. Πετμεζάς, μαζί με την υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων και συνεργάτη της πρεσβείας. 

⬛   «Μακεδονικό: Άγνωστες πτυχές της ιστορίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.Τελευταίες εξελίξεις», ήταν το θέμα της εκδήλωσης -πρωτοβουλία του π. βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια- που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Άργους Ορεστικού.

⬛   Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 25χρονος Αλβανός, βρέθηκαν συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 5,28 κιλών.

⬛    Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα την «Δημιουργία Νομικής Σχολής στην Φλώρινα». 

⬛   Από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής παρτίδας πληρωμής δικαιούχων του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

⬛   «Ελλήνων γεύσεις και αρώματα πολιτισμού» είναι ο τίτλος του φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καστοριάς στις 4 και 6 Μαΐου 2018. «Η Καστοριά –αναφέρει σχετικό δελτίο του Επιμελητηρίου- μπορεί να αποτελέσει έναν γαστρονομικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει γύρω στους 5.000 επισκέπτες. 

⬛   Την άποψή του ότι δεν απαιτείται αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα, επανέλαβε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

⬛   Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στηρίζει την σχολική εβδομάδα εθελοντισμού "Let's do it Greece 2018", που θα διεξαχθεί από Δευτέρα 23 – Παρασκευή 27 Απριλίου με κορύφωση των δράσεων την Κυριακή 29 Απριλίου.  

⬛  Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με άτομα που γνωρίζουν την ρωσική γλώσσα κατά τη διάρκεια της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας. Πληροφορίες τηλ. 2467022353 και 2467023116.

⬛  Απόφοιτοι της σχολής Διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκαν το δημαρχείο Καστοριάς. 

⬛   Η ανάπτυξη της γεωγραφικής περιοχής των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας ως ενιαίου αναπτυξιακού χώρου και η προσθήκη υπεραξίας στις τοπικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδη, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χ.Μέτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ