2.5.18

ΟΔΟΣ: Tο σφρίγος μιας νέας προσπάθειας


ΟΔΟΣ 2.11.2017 | 908

Το σοβαρό θέμα που εξελίσσεται, με ευθύνη του Δήμου Καστοριάς, σε σχέση με την εξυφαινόμενη παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου και μάλιστα δωρεάν για την ανέγερση Ι.Ναού στην μνήμη του Αγίου Μηνά, που αποτέλεσε και αφορμή για το κύριο άρθρο του π. φύλου της ΟΔΟΥ (εδώ), δεν έληξε ακόμη.

Την σκυτάλη της θαρραλέας γνώμης από τον τ. βουλευτή Καστοριάς (με την Ν.Δ.) κ. Ζήση Τζηκαλάγια (εδώ), που με σεβασμό στην Εκκλησία εξέφρασε ταυτόχρονα δημόσια, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, λαμβάνουν σήμερα οι κ.κ. Αναστάσιος Πηχιών (εδώ) μέγας δωρητής στον Δήμο του ομώνυμου αρχοντικού όπου στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και ο Νικόλαος Τσεμάνης (εδώ), Καστοριανός που κατοικεί και αυτός μόνιμα στην Αθήνα, αλλά παρακολουθεί με θέρμη όλα τα ζητήματα του τόπου καταγωγής του, στον οποίο άλλωστε ο πατέρας του χρημάτισε δήμαρχος Καστοριάς.

Ο πρώτος με επιχειρηματολογία της κοινής λογικής και ο δεύτερος με πιο επιστημονικά και μακροπρόθεσμα κριτήρια, εξηγούν για ποιο λόγο κάθε σκέψη για την μεταφορά του Ι.Ν. Αγίου Μηνά και πιο συγκεκριμένα την ανέγερση νέου, αποτελεί λάθος. Ο κ. Αν. Πηχιών μάλιστα υπενθυμίζει ότι καθώς προγραμματίζεται η ίδρυση και λειτουργία νέου κοιμητηρίου (για το οποίο ο νυν δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι θα λειτουργούσε ήδη), θα απαιτηθεί εκεί η ανέγερση ενός ακόμη νέου ναού. Θα πλημμυρίσει δηλαδή η Καστοριά νέους ναούς, σαν να μην επαρκούν οι τόσες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Κοντά στην εκκωφαντική σιωπή της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς, που όπως κάθε θεσμός θα υπηρετούσε καλύτερα την ιστορική και ηθική αποστολή της και την θέση της στην κοινή γνώμη, αν υπερασπιζόταν και η ίδια τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και δεν εμπλεκόταν σε κοσμικά ζητήματα -και ειδικά σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προστίθεται πια και η μη αναμενόμενη στάση του Δήμου Καστοριάς. Που για τους δικούς του λόγους, δείχνει, έως στιγμής τουλάχιστον ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί τον αστικό και κοσμικό χαρακτήρα της αποστολής του. Γι’ αυτό και ασφαλώς, αργά ή όχι, το ζήτημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα επανέρχεται. Άλλωστε η 11η Νοεμβρίου, ημέρα της τοπικής αργίας για την απελευθέρωση της Καστοριάς, όχι μόνο από τον οθωμανικό ζυγό αλλά και την κοσμική εξουσία του χαλιφάτου, πλησιάζει.



Για την ώρα η επικαιρότητα αναγκαστικά στρέφεται σε πράγματα που ασφαλώς και θα πρέπει να ενώνουν. Και συγκεκριμένα την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Γούνας, στην Καστοριά για ένα τριήμερο, από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2017.

Οι ενδείξεις σε σχέση με αυτό το θέμα, είναι – τηρουμένων κάποιων αναλογιών – θετικές. Οι 97 εκθέτες που θα συμμετάσχουν σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου διπλάσιοι (αύξηση 100% δηλαδή) σε σχέση με την περσινή πρώτη διοργάνωση, οι δύο διεθνείς πτήσεις charter στο αεροδρόμιο της Καστοριάς, εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και πολλές εκπλήξεις που υπόσχεται ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» προδιαγράφουν ένα πολύ καλό πλαίσιο και μια εξ ίσου ελπιδοφόρα προοπτική.

Δεν χωρεί αμφιβολία, ότι μερικούς μήνες μετά την καλή Διεθνή Έκθεση Γούνας της Καστοριάς, μια ακόμη καλή διοργάνωση αυτού του βεληνεκούς, προσφέρει αφορμή για χρήσιμα συμπεράσματα. Όχι μόνο στον χώρο του εμπορίου, αλλά και της πολιτικής. Υπάρχουν βεβαίως ενδείξεις, ότι στον χώρο του γουνεμπορίου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μια σχετική επανεκκίνηση ύστερα από μακροχρόνιο ζοφερό χρονικό κρίσης. Αλλά προφανώς δεν αρκεί αυτό από μόνο του.

Ο κόσμος της Γούνας στην Καστοριά, διοργανώνοντας με ενδείξεις επιτυχίας ένα τέτοιο happening πέρα από τα στερεότυπα και τις εθιμοτυπίες, παρέχει δωρεάν, ένα πρώτης τάξεως μήνυμα: Προς τον εμπορικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο. Και όχι μόνο αυτόν. Ακόμη και σε επίπεδο «πνευματικής» ηγεσίας:

Η Καστοριά εξακολουθεί να ελπίζει αποκλειστικά και μόνο στις αστικές αξίες και την ιδιωτική οικονομία, τόσο στον τομέα του εμπορίου όσο και της εργασίας. Και ότι δεν μπορεί να καταστεί προπύργιο αναχρονισμού, ή και μαύρη κηλίδα στον χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακόμη σαφές γίνεται ότι η Καστοριά, χρειάζεται ευθύνες και υπεύθυνους ανθρώπους στο τιμόνι του τόπου, και όχι ριψάσπιδες που για να αποφύγουν την ευθύνη της δικής τους απραξίας, ή απροθυμίας- για να μη γίνει λόγος για απλή ανεπάρκεια- εκχωρούν ευθύνες και αρμοδιότητες.
Όπως στον Δήμο Καστοριάς που σπεύδει να συμβάλλει ώστε σύντομα να μην διαθέτει κατάλληλο χώρο για την διεκδίκηση βασικών υποδομών του.

Μετά την αινιγματική διαχείριση του σχολικού κτηρίου του γυμνασίου της Παναγίας Κουμπελίδικης που αρχίζει να γίνεται ακατάλληλο για την περίφημη Αρχιτεκτονική Σχολή, ο Δήμος Καστοριάς δείχνει να μεταθέτει το δικαίωμα και να επιρρίπτει την υποχρέωση χρήσης και διαχείρισης δημοτικών εκτάσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την άσκηση των καθηκόντων και απόδειξη των έργων του, σε τρίτους. Όπως στην περίπτωση του Αγίου Μηνά.

Την ίδια στιγμή, μόλις χθες-προχθές, ανακοινώθηκε επίσημα, ότι στην Άρτα, περιοχή καταγωγής του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ιδρύεται και θα λειτουργήσει άμεσα Γεωπονική Σχολή, υπαγόμενη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τόπο καταγωγής του τ. προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Καπούλια, που τρόπο τινα «έκλεψαν» από κοινού με την Κοζάνη, το τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς. Τόπο καταγωγής και εκλογής του νυν και τέως δημάρχων. Νυν και τέως βουλευτών. Συμπτώσεις. Τυχερή η Άρτα, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη.

Όμως ο κόσμος της Γούνας, με το παράδειγμά του, το κατόρθωμα να κτίσει ένα σημαντικό θεσμό για την Γούνα μέσα σε μόλις δύο χρόνια προσπάθειας, χωρίς να έχουν εκλεγεί ευρύτερα και χωρίς να πληρώνονται οι υπεύθυνοι αδρά γι’ αυτό το αποτέλεσμα, όπως αντίθετα συμβαίνει με κάποιους άλλους, αιρετούς και μη, αποδεικνύει ότι υπάρχει δυναμική. Εν υπνώσει ή ναρκώσει, αλλά πάντως υπάρχει.

Και ότι αρκεί αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν ακόμη και τα θεωρητικά πιο ανυπέρβλητα εμπόδια. Όπως θα μπορούσε να ενεργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάπτυξη της Καστοριάς, την παροχή κινήτρων για την παραμονή των κατοίκων στον τόπο και την δημιουργία υποδομών.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, ξεπερνώντας μία σειρά γραφειοκρατικών, αλλά και τεχνικών εμποδίων, κατάφερε όπως φαίνεται να εξασφαλίσει την έλευση περισσότερων από 200 επισκεπτών, κυρίως από Ρωσία και Ουκρανία αυτή την φορά, αν και αναμένονται και άλλοι επισκέπτες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να παρευρεθούν στην εκδήλωση για να προμηθευθούν προϊόντα γούνας, από το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο του Δυτικού Κόσμου.

Ταυτόχρονα, δόθηκε βαρύτητα στην συμμετοχή όλης της πόλης και των επαγγελματιών στην μεγάλη αυτή «γιορτή γούνας», με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τόσο του κλάδου της γούνας όσο και του τομέα του τουρισμού να συμμετέχουν στο Fur Shopping Festival, φέροντας την απαραίτητη σήμανση για να υποδεχθούν τους εκατοντάδες επισκέπτες. Και από τη φετινή διοργάνωση δεν θα λείπουν οι παράλληλες εκδηλώσεις με μουσικά events, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας (lounge area), ο οποίος θα αποτελεί μία «όαση» χαλάρωσης για τους επισκέπτες.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να λειτουργήσει και η επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, τ. υπουργού και πάντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που μακριά από την πολιτική εκμετάλλευση ή τον ιδεολογικό συμβολισμό της, αποδεικνύει την ρήση «συν Αθηνά και χείρα κίνει», καθώς αποδεικνύει ότι κανείς πολιτικός χώρος, πόσο μάλλον κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι στην Καστοριά, όταν οι φορείς της δημιουργούν και διεκδικούν.

Πολύ αισιόδοξα όλα αυτά και πολύ ελπιδοφόρα για να υποθέσει κάποιος ότι ενδέχεται οι τοπικοί πολιτικοί εκφραστές και φορείς να… εμπνευστούν από την δύναμη της ενότητας και από το σφρίγος μιας νέας προσπάθειας του κόσμου της Γούνας. Η υπόνοια ότι ενδέχεται να οχυρωθούν πίσω από τις ευχαριστίες των διοργανωτών για την επιτελική χορηγία και υποστήριξη του φεστιβάλ γούνας, και να υποστηρίξουν ότι είναι οι ίδιοι που αξίζουν τα συγχαρητήρια, εγκυμονεί.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 908

Σχετικά: 2nd Fur Shopping Festival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ