24.4.18

Λόγος & Αντίλογος«Απελευθέρωση και Αϊ-Μηνάς»Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη ξημέρωσε σήμερα, του προστάτη και πολιούχου της Θεσσαλονίκης, της Νύμφης του Θερμαϊκού, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος. Εκατόν πέντε χρόνια πριν η τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας διάλεξε ορθά να προλάβει να απελευθερώσει αυτήν και όχι το Μοναστήρι, τα Βυζαντινά Βιτώλια, τα σημερινά Μπίτολα της FYROM.

Την δεδομένη ιστορική στιγμή ήταν ανέφικτο να απελευθερωθούν ταυτόχρονα η Άνω Μακεδονία και η Βόρειος Ήπειρος, όπου επί αιώνες ζούσαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί. Ο ανεκπλήρωτος πόθος της λευτεριάς διατηρείται σήμερα στον τίτλο των ακριτικών Μητροπόλεων (Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης και Καστορίας & Έξαρχος Άνω Μακεδονίας).

Δύο εβδομάδες μετά ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός ξημερώματα του Αγίου Μηνά στις 11 Νοεμβρίου απελευθέρωσε την Καστοριά. Από τότε κάθε χρόνο τα Ελευθέρια της πόλης ξεκινούν και τελειώνουν στον περιώνυμο ναό (Εσπερινός την προηγουμένη, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μεθεόρτιος Εσπερινός ανήμερα).

Τελευταία ανακινείται το ζήτημα της παραχώρησης ή μη δημοτικού οικοπέδου στην είσοδο της πόλης για την ανέγερση νέου ναού προς τιμήν του Αγίου Μηνά. Ως εν ενεργεία πολιτικός που χρημάτισα 12 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς, Βουλευτής 2,5 χρόνια αλλά κυρίως ως ενεργός πολίτης, αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω θέση δημόσια. Αυτό καλούνται να πράξουν όλοι οι πολιτικοί άνδρες (αλλά και οι γυναίκες μιας και πρωταγωνιστούν!! τα τελευταία χρόνια), αλλά κυρίως οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου.
α) ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας επιτελούν τεράστιο θεολογικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο είναι ολοφάνερο και αναγνωρίσιμο από όλους ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια.

β) η Καστοριά διαθέτει γύρω στις 75 Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησιές. Τα τελευταία χρόνια έγινε επισκευή και ανάδειξη αρκετών από αυτές, οι οποίες σώθηκαν κυριολεκτικά. Αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Υποχρέωση του Δήμου και των άλλων τοπικών αρχών είναι να προβάλλουμε τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο αυτών για να αυξήσουμε τον θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή μας, διότι υστερούμε πολύ.

γ) με την ανοικοδόμηση και λειτουργία του Ι. Ναού του Αγίου Νικάνορος στη Χλόη ΔΕΝ υπάρχει περιοχή ή ενορία της πόλης που δεν έχει εκκλησία σε λειτουργία κάθε Κυριακή. Αυτός ο ναός ανεγέρθη με πολύ κόπο, χρειάστηκαν πολλές δωρεές πιστών χριστιανών και προσπάθεια πολλών ετών. Η ίδια αξιέπαινη προσπάθεια ευοδώθηκε πριν λίγα χρόνια για τον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στη Μεσοποταμία και Αγίου Νεκταρίου στο Άργος Ορεστικό. Οι εργασίες είναι πολυέξοδες, οι ναοί τεράστιοι για αυτό και μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκαν οι τοιχογραφίες με αγιογραφίες. Έτσι δεν έχουν το κάλλος των παλαιοτέρων (από την μέση και πάνω των τοίχων κυριαρχεί το μουντό γκρί χρώμα του σοβά.

δ) στην γεωγραφική έκταση της σημερινής Καστοριάς ο πληθυσμός φθίνει δυστυχώς δραματικά. Παρόλο που το ποίμνιο είναι σχεδόν στην ολότητά του πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί, θεωρώ πως οι υπάρχοντες ναοί υπεραρκούν για τις θρησκευτικές ανάγκες.

ε) γενιές ολόκληρες Καστοριανών μεγάλωσαν, «μπήκε στο DNA τους», με τον Άϊ – Μηνά να τιμάται δίπλα στην ομώνυμη πλατεία και κάτω από το παλαιό Παρθεναγωγείο της πόλης, σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς και αυριανό «Ιφιγένειας Διδασκάλου» προς τιμήν της μεγάλης λαογράφου και ποιήτριας και

στ) στην είσοδο της πόλης επιβάλλεται να εργαστούμε όλοι μας για την ανέγερση του πολυπόθητου πολυδύναμου Πνευματικού, Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου της Καστοριάς.

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Ιατρός  - πρ. Βουλευτής Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλου 907


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ