5.5.18

Λόγος & Αντίλογος


Άγιος Μηνάς Καστοριάς θύμα ματαιοδοξίας


«Περί  μεταφοράς του ναού του Αγίου Μηνά 115 χρόνια μετά»



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ενημερώθηκα με έκπληξη από το κύριο άρθρο της εφημερίδας σας - 19 Οκτωβρίου του 2017 - ότι κατετέθη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς αίτημα να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη δημοτικό γήπεδο στην Λεωφόρο των Κύκνων για την ανέγερση εκκλησίας που θα φέρει το όνομα του πολιούχου της πόλης Αγίου Μηνά. Το προτεινόμενο για την ανέγερση της εκκλησίας αυτής δημοτικό γήπεδο,  έκτασης 15 στρ. (ΟΤ 298Γ) είναι γνωστό ότι προοριζόταν για την ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου Καστοριάς μετά τις σχετικές αποφάσεις του πρώην δημοτικού συμβουλίου. Προς τον σκοπό αυτό τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης (ΓΠΣ) και ο χώρος έχει πλέον χαρακτηρισθεί νομοθετικά χώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων παράλληλα με τον παρακείμενο δημοτικό χώρο του ΟΤ 313 που στεγάζει το προς εκσυγχρονισμό Ναυταθλητικό κωπηλατικό Κέντρο Καστοριάς.

Αναλογίστηκα πώς είναι δυνατόν μετά από προσπάθειες που ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια γραφειοκρατικών αγώνων να τίθεται ξανά θέμα αλλαγής χρήσεων γης του ΓΠΣ Καστοριάς; Πώς είναι δυνατόν όλες οι προκαταρκτικές μελέτες για την ανέγερση πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου στο χώρο αυτό να πάνε χαμένες; Πότε επιτέλους θα υπάρξει κάποια συνέπεια και συνέχεια στις χωροταξικές επιλογές των σχεδίων πόλης των δημοτικών αρχών σε αυτή τη χώρα; Ποια αλήθεια συνάφεια χρήσεων γης μπορεί να έχει το παρακείμενο ενυδρείο και το Ναυταθλητικό αθλητικό κέντρο με ένα εκκλησιαστικό χώρο περισυλλογής και λατρείας των πιστών;

Η Καστοριά μας έχει την τύχη και την ευλογία να φιλοξενεί στην πόλη της 75 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες . Η ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικάρονος στην Χλόη, του Ναού του Πέτρου και Παύλου στη Μεσοποταμία και του Αγίου Νεκταρίου στο Άργος Ορεστικό καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των πιστών στους χώρους των νέων πολεοδομικών επεκτάσεων του Νομού και υπερεπαρκούν για τις θρησκευτικές ανάγκες του φθίνοντος πληθυσμού όπως ανέφερε στο εμπεριστατωμένο για το θέμα αυτό άρθρο του στην ΟΔΟ ο πρώην βουλευτής και φίλος ιατρός Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Η πρόταση για κατασκευή νέας εκκλησίας στον χώρο ανέγερσης του πολιτιστικού κέντρου της πόλης είναι ένα μεγάλο λάθος και πρέπει άμεσα να απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην οικιστική υποβάθμιση της χώρας και της Καστοριάς με παραχωρήσεις και ανταλλαγές οικοπέδων προς αξιοποίηση ερήμην κάθε ευρύτερου ποιοτικού χωροταξικού σχεδιασμού δεν μπορούν να συνεχίζονται.

Οι προσπάθειες για την ανέγερση του πολυπόθητου πνευματικού, πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου στην είσοδο της Καστοριάς που έχουν ξεκινήσει χρόνια τώρα πρέπει να συνεχιστούν και να στεγάσουν την βιβλιοθήκη, τους συνεδριακούς χώρους και την πνευματική ζωή της πόλης που μαζί με την υπό εξέλιξη ανέγερση και εκσυγχρονισμό του παρακείμενου Ναυταθλητικού Κέντρου μπορεί σαν ενιαίο σύνολο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς (landmark) της πόλης, εκεί που τα χρόνια που έρχονται θα επιμορφώνεται, αθλείται και ψυχαγωγείται η νέα γενιά καθρεφτίζοντας την πολιτιστική αναγέννηση της πόλης στα νερά της λίμνης.

Ο Άγιος Μηνάς μετά την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη στις 11 Νοεμβρίου του 2012 και την απελευθέρωση έχει εγκατασταθεί για 105 χρόνια τώρα σε ένα μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί τον λατρεύουν οι πιστοί, εκεί τον δεξιώνονται και τον τιμούν όλα αυτά τα χρόνια οι αρχές του τόπου. Η μεταφορά της κατοικίας του μακριά από το ιστορικό κέντρο στο μοντέρνο τμήμα της πόλης ανάμεσα σε δύο πολυσύχναστες λεωφόρους μπορεί να μην τον βρίσκει σύμφωνο.

Οι αποφάσεις επιλογής του τόπου κατοικίας Αγίων ιστορικής εμβέλειας όπως ο Άγιος Μηνάς, σηματοδοτούν την συνέχεια της πολιτιστικής παράδοσης αυτής της χώρας και δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται με κριτήρια ύπαρξης κενών δημοτικών ή δημόσιων οικόπεδων προς αξιοποίηση. Είναι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα από όλες τις δυνάμεις του τόπου μετά από προτάσεις της θρησκευτικής ηγεσίας και μετά από επίπονες μελέτες και εισηγήσεις ιστορικών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων στα πλαίσια ενός ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρόταση για ανέγερση εκκλησίας στο χώρο του σχεδιαζόμενου πολιτιστικού κέντρου στην είσοδο της πόλης δεν εκπληρώνει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, μη επείγουσα , αντιβαίνει τις υπάρχουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις του ΓΠΣ της πόλης και πρέπει να απορριφτεί άμεσα για όλους τους παραπάνω πολιτιστικούς, χωροταξικούς και κοινωνικούς λόγους .

Είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος ο Άγιος Μηνάς θα συμφωνούσε με την άποψη αυτή.

Νίκος Τσεμάνης
πολιτικός μηχανικός, Dipl Ing ETH Ζυρίχης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 908



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ