30.6.18

Λόγος & Αντίλογος




«Europa Nostra»



Αγαπητή Οδός,

Το 2014, η Καστοριά επιλέχθηκε ως ένας από τους επτά περισσότερο απειλούμενους τόπους (πολιτιστικής) κληρονομιάς στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συμπερίληψη της πόλης στον κατάλογο αυτό, αφορούσε τις γειτονιές του Ντολτσού και του Απόζαρι.

Το πρόγραμμα για την προστασία αυτών των απειλούμενων τόπων και μνημείων υποστηρίζεται, ως γνωστόν, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ινστιτούτο της, από την Europa Nostra και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τον Απρίλιο του 2015 δημοσιεύτηκε η μελέτη σκοπιμότητας (Feasibility Study) για την αποκατάσταση των γειτονιών Ντολτσό και Απόζαρι. Στα συμπεράσματα της μελέτης προτεινόταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός ειδικού Τεχνικού Γραφείου που θα ανέπτυσσε και θα διαχειριζόταν τις δράσεις και τα έργα για την αποκατάσταση.

Σαν Καστοριανή χάρηκα πάρα πολύ, όπως φυσικά και όλοι οι δημότες της πόλης, που επιτέλους διάβαζα για ένα θετικό βήμα προς τη διάσωση των γειτονιών αυτών, με την τόσο πλούσια ιστορία.

Έκτοτε, ωστόσο, δεν εντοπίζεται στον τύπο περαιτέρω δραστηριότητα ως προς την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Το 2016 δημοσιεύτηκε, μάλιστα, ο νέος κατάλογος με τους πλέον απειλούμενους τόπους κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Θα μπορούσαμε επομένως, ως δημότες, να ενημερωθούμε από επίσημα χείλη για την πορεία αυτής της πρωτοβουλίας;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου



* * *


[...] Σε μια πόλη έμβλημα του Ναδίρ των τελευταίων ετών, αυτή η σπάνια ευκαιρία, η ίσως τελευταία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Θα την αδράξει ο τόπος άραγε;

* * *

[...] Στο ερώτημα, αν σ’ αυτό το ιστορικό μεταίχμιο ο επόμενος ή οι δεδομένοι υποψήφιοι δήμαρχοι της Καστοριάς μπορούν να είναι εκτός από εμπνευστές και εγγυητές μιας αληθινής επανάστασης για την σωτηρία του μνημειακού πλούτου της Καστοριάς, μέσω της Europa Nostra, ο καθένας μάλλον μπορεί αυθόρμητα να απαντήσει. Μπορούν; 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιανουαρίου 2018, αρ. φύλλου 918

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ