17.5.16

Λόγος & Αντίλογος


TZAMI-KASTORIAS-EFHMERIDA-ODOS


«Περί Europa Nostra & άλλων τινών» [I]



Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας σας «ΟΔΟΣ» σε δύο σημεία αναφέρεστε στο θέμα της άφιξης φοιτητών και Καθηγητών του «Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού”» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οι οποίοι και θα ξεκινήσουν μελέτη αποκατάστασης του Κουρσούμ Τζαμί της πόλης μας. Και στα δύο σημεία συγχέετε την περίπτωση αυτή με την Europa Nostra. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων, όπως θα σας αναλύσω παρακάτω.

Η περίπτωση της Europa Nostra ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημαρχιακή αρχή και συνεχίσθηκε από την Αντιδημαρχία που μου ανετέθη από τον κ. Δήμαρχο. Στην τελική έκθεση της Europa Nostra προτείνεται η αποκατάσταση δύο πυρήνων, ένας στο Ντολτσό και ένας στο Απόζαρι. Δεν προβλέπεται καμία ανάμειξη με τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες διότι αυτές στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς) και πιστεύω ότι μία-δύο που απομένουν θα αποκατασταθούν και αυτές με την ίδια διαδικασία.

Εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων τα οποία είναι πάρα πολλά, πάνω από 300. Από αυτά μόνον 19 ανήκουν είτε στον Δήμο ή σε διάφορους κρατικούς φορείς. Αρκετά από αυτά τα 19 έχουν πλήρως ή μερικώς αποκατασταθεί. Τα υπόλοιπα πολλά ανήκουν σε ιδιώτες και στα περισσότερα οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί και μάλιστα δεν κατοικούν στην Ελλάδα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι τεράστιο. Αν κανείς θελήσει να αποκαταστήσει αυτά τα διατηρητέα θα πρέπει να γίνουν για κάθε ένα μελέτη αποκατάστασης. Δυστυχώς για μελέτες, και ιδιαίτερα για ιδιωτικά κτήρια, δεν υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης. Χωρίς δε μελέτες δεν μπορεί κανείς να υποβάλλει προγράμματα αποκατάστασης. Παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες προσπαθώ να βρω χορηγίες από διάφορα Ιδρύματα και Οργανισμούς. Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο δύσκολο. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες τις οποίες και επεξεργάζομαι.

Η περίπτωση της συνεργασίας μας με το μεταπτυχιακό τμήμα του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης είναι μία προσωπική μου καθαρά προσπάθεια η οποία έχει φθάσει σε αίσιο τέλος μετά από μήνες διαβουλεύσεων. Τον περασμένο Ιούνιο μας επισκέφθηκαν φοιτητές και καθηγητές του τμήματος αυτού και περιηγήθηκαν σε όλο σχεδόν το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς. Ασφαλώς επισκέφθηκαν και τις περιοχές των δύο πυρήνων που προτείνει η πρόταση της Europa Nostra. Η απόφαση εάν αναλάμβαναν και τι να μελετήσουν για αποκατάσταση ήταν αποκλειστικά των επισκεπτών και κατά μεγάλο ποσοστό των φοιτητών.

Πριν από ένα μήνα περίπου μου ανακοίνωσαν την απόφασή τους ότι δύο φοιτήτριες, μία πολιτικός μηχανικός και μία αρχιτέκτων, ενδιαφέρονται να μελετήσουν την αποκατάσταση του Κουρσούμ Τζαμί. Η όλη εργασία πρόκειται να γίνει υπό την εποπτεία καθγητών τους εξειδικευμνων στα Οθωμανικά μνημεία. Η απόφασή τους ήταν τελεσίδικη.

Θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια στο μέλλον που σημαίνει ότι του χρόνου π.χ. μπορεί οι φοιτητές να διαλέξουν κάτι από τα διατηρητέα που αναφέρεστε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδος σας. Η πρόγνωσή μου αυτή στηρίζεται στο ότι το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς είναι ένα ανοικτό «εργαστήριο» γι’ αυτό το μεταπτυχιακό τμήμα και οι συζητήσεις μας αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν

Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή μου ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, κυρίως στο ότι η συνεργασία μας με το πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και η έκθεση της Europa Nostra δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Με τιμή
Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
Αντιδήμαρχος Καστοριάς


* * *


Η ΟΔΟΣ καταχωρεί ευχαρίστως την άμεση απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Λ. Παπαδημητρίου, η οποία ωστόσο –κατά την κρίση της εφημερίδας, δεν αποκαθιστά επαρκώς και πειστικά την υποστηριζόμενη άποψη, όπως αυτή αναφέρεται στην επιστολή του κ. αντιδημάρχου.

ΚΙ ΑΥΤΟ επειδή αν και ο κ. Λ. Παπαδημητρίου ξεκάθαρα ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα «συγχέει» την περίπτωση του «Διατμηματικού Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών “Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού”» με την Europa Nostra, ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων, και ότι η περίπτωση της συνεργασίας με το μεταπτυχιακό τμήμα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης είναι μία προσωπική του καθαρά προσπάθεια, η οποία έχει φθάσει σε αίσιο τέλος μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ωστόσο από το συμφραζόμενο της απαντητικής επιστολής, αλλά και από τα στοιχεία που λήφθηκαν υπ’ όψη από την έκδοση της ΟΔΟΥ, δεν προκύπτουν ανενδοίαστα αυτοί οι ισχυρισμοί.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ο ίδιος ο κ. αντιδήμαρχος αναγνωρίζει ότι τον περασμένο Ιούλιο την Καστοριά επισκέφθηκαν «φοιτητές και καθηγητές του τμήματος αυτού και περιηγήθηκαν σε όλο σχεδόν το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς. Ασφαλώς επισκέφθηκαν και τις περιοχές των δύο πυρήνων που προτείνει η πρόταση της Europa Nostra», και ότι τελικά απ’ όλα τα μνημεία της Καστοριάς οι ίδιοι φοιτητές δεν διάλεξαν κανένα της πρότασης Europa Nostra, αλλά επιλέχθηκε το παλιό τέμενος που σώζεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ συμπτωματικά (;) προηγουμένως ο Δήμος Καστοριάς, δια του δημάρχου και τρίτων προσώπων, φαίνεται να ζητούσαν την άδεια για συντήρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Και για ποιο λόγο ο Δήμος Καστοριάς δεν συνηγόρησε κατά προτεραιότητα για τα λοιπά μνημεία της πόλης και ειδικά της Europa Nostra; Και γιατί ο Δήμος Καστοριάς δεν εξηγεί πλήρως εκείνο το ταξίδι στην Τουρκία και την συνοδεία προσώπων με ιδιοτελείς ευαισθησίες και προσωπικές προτιμήσεις;


Η σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» με την ένδειξη ΔΠΜΣ/Europa Nostra2015.

* * *

ΑΦΟΥ η ανάμειξη αυτού του τμήματος είναι καθαρά προσωπική προσπάθεια, τότε για ποιο λόγο στο site των μεταπτυχιακών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η επίσκεψη στην Καστοριά του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ, ο Δήμος Καστοριάς και η Europa Nostra παρουσιάζονται ως πακέτο; Ως τρία μέρη που συνεργάζονται (ΔΠΜΣ+Δήμος Καστοριάς+Europa Nostra);

ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ γιατί ο Δήμος Καστοριάς σε δελτίο τύπου της 15ης Ιουλίου 2015 αναφέρει ότι η επίσκεψη στο δημαρχείο Καστοριάς πραγματοποιήθηκε παρουσία της εκπροσώπου της Europa Nostra και του αρμοδίου αντιδημάρχου, δηλαδή παρουσία της κ. Ιωάννας Στεριώτου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Europa Nostra; (η οποία εξ άλλου έχει επισκεφθεί και άλλες φορές την Καστοριά στα πλαίσια πάντα της Europa Nostra), αλλά κατά τον κ. αντιδήμαρχο «η Europa Nostra δεν έχει καμία σχέση με το ΔΠΜΣ»;


Από την επίσκεψη στον Δήμο Καστοριάς στις 15 Ιουλίου 2015. Αριστερά του δημάρχου η κ. Ιωάννα Στεριώτου Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Europa Nostra. «Συνεργασία του Δήμου Καστοριάς με το ΔΠΜΣ στη μελέτη των κτιρίων των δύο περιοχών Απόζαρι και Ντολτσό, στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών της διετίας 2014-2016» αναφέρει η σχετική ανάρτηση του ΔΠΜΣ.

* * * 

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ την ίδια ημέρα με το δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς (15 Ιουλίου 2015) η σχετική ανάρτηση στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού”» του ΑΠΘ αναφέρει επί λέξει  τα εξής:
«Συνεργασία του Δήμου Καστοριάς με το ΔΠΜΣ στη μελέτη των κτιρίων των δύο περιοχών Απόζαρι και Ντολτσό, στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών της διετίας 2014-2016.
Συμμετείχαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Καστοριάς η Διευθύντρια του ΔΠΜΣ και Διδάσκοντες η εκπρόσωπος της Europa Nostra και oι μεταπτυχιακοί φοιτητές».

ΟΥΔΕΜΙΑ νύξη για μουσουλμανικά μνημεία στην ανακοίνωση του ΔΠΜΣ, επιπλέον δίνεται έμφαση στην συνεργασία του Δήμου, σημειώνεται η παρουσίαση της εκπροσώπου της Europa Nostra και γίνεται σαφής αναφορά σε «μελέτη-εκπόνηση διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών των κτιρίων των δύο περιοχών Απόζαρι και Ντολτσό» -και  όχι σε άλλες εκτός Europa Nostra περιοχές της πόλης, όπως είναι  το τζαμί (που βεβαίως για την ΟΔΟ αποτελεί σημαντικό ιστορικό μνημείο και χρήζει συντήρησης και ανάδειξης).

ΠΩΣ προέκυψε τελικά, μετά από όλα αυτά και αντί των υπόλοιπων, το τέμενος, παραμένει ένα ερώτημα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ