18.9.18

Διαμαρτυρία για την γούναΔΥΟ ΟΨΕΙΣΔιαμαρτυρίες με οργάνωση ή συμμετοχή της ΠΦΠΟ 
στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου 
και στην Καστοριά για την γούνα

Η Π.Φ.Π.Ο. οργάνωσε ή στήριξε τις δυο διαμαρτυρίες, που έγιναν την 6η Μαΐου ενάντια στην αιματοβαμμένη βιοτεχνία της γούνας στην Καστοριά αλλά και τον βασανισμό των δελφινιών στις πισίνες-φυλακές του Δελφινάριου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Oι διαμαρτυρίες είχαν παλμό, δυναμισμό και διάδραση .Στο Αττικό Πάρκο ενημερώθηκαν εκατοντάδες πολίτες και μαθητές, που δυστυχώς με κάθε μέσο συνέρρεαν να δουν τα δελφίνια-κλόουν και τα άλλα έγκλειστα και σε κατάθλιψη ζώα του ζωολογικού κήπου.

Στην Καστοριά η αστυνομία υποχρεώθηκε να προστατέψει τους διαδηλωτές από το μένος των ντόπιων που δυσαρεστήθηκαν γιατί οι διαδηλωτές τους” αμαύρωσαν ” την γιορτή της πόλης, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν .

Σε λίγες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας σοκαριστικά στοιχεία γύρω από το βρώμικο κύκλωμα που συνδέεται με την βιοτεχνία γούνας .

Και στις δύο περιπτώσεις ήταν χαρακτηριστικό το έλλειμμα της ενημέρωσης του κόσμου για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος των ζώων, στο δε Αττικό Πάρκο επισκέπτες αποφάσισαν να ματαιώσουν την επίσκεψή τους μετά την ενημέρωσή τους και να φύγουν, ενώ τα στοιχεία που έχουν δει την δημοσιότητα μιλούν για κάθετη πτώση του τζίρου της γούνας.

Όσο μας αφορά, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για τις δύο περιπτώσεις, ώστε η χώρα μας να προστεθεί σε εκείνες, όπου δελφινάρια και βιοτεχνίες γούνας κλείνουν. Η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και οι δολοφονίες ζώων δεν μπορούν να αποτελούν στοιχεία μιας σύγχρονης και πολιτισμένης χώρας και οι κυβερνήσεις, η νυν και οι επόμενες, οφείλουν επιτέλους να συνταχθούν με τον πολιτισμό και την πρόοδο. Η αιχμαλωσία και οι δολοφονίες ζώων χάριν διασκέδασης ή ματαιοδοξίας του ανθρώπου, είναι εγκληματική πράξη.

Είχε προηγηθεί το πιο κάτω δελτίο τύπου-κάλεσμα της Π.Φ.Π.Ο. για την Έκθεση Γούνας Καστοριάς:

-ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ο βασανισμός και θανάτωση γουνοφόρων ζώων «γιορτάζεται» ως Διεθνή Έκθεση Γούνας στη χώρα μας.

Ακόμα μία φορά η Π.Φ.Π.Ο., εκφράζει τον αποτροπιασμό γι αυτή την εμπορική πλην όμως εγκληματική και φρικιαστική δραστηριότητα, που εξυπηρετεί μόνο την ανθρώπινη ματαιοδοξία.
Τα εκτροφεία – βυρσοδεψεία αυτών των ζώων είναι σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύγχρονα κολαστήρια, όπου τα ζώα αυτά αναίτια ζουν φυλακισμένα μέσα σε άθλιες συνθήκες μέχρι να καταλήξουν με ένα βασανιστικό θάνατο.

Όντας άγρια ζώα, αιχμαλωτίζονται σε μικροσκοπικά κλουβιά, προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πέθαναν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους.

Με την κάλυψη του νόμου και του κράτους, οι βιομηχανίες αυτού του είδους γίνονται οι χώροι όπου απαξιώνεται η ζωή, η ελευθερία και η ανθρωπιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους η σύγχρονη κοινωνία, απορρίπτει όλο και περισσότερο τη χρήση φυσικής γούνας αντικαθιστώντας την με υλικά που είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά, πιο φτηνά, και δεν προϋποθέτουν βάναυσες πρακτικές σε άλλα όντα.

Όλο και περισσότεροι διάσημοι σχεδιαστές μόδας, εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικές άφθονες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος, χωρίς θάνατο, χωρίς βασανισμό ζώων.

14 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών, με πρόσφατη τη Νορβηγία.

Η χώρα μας έχει μείνει από τις τελευταίες, που εξακολουθεί να εκτρέφει γουνοφόρα ζώα για την εκμετάλλευση της γούνας τους, μην παίρνοντας νομοθετικά μέτρα, μη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταδιακής κατάργησης αυτού του τύπου βιομηχανιών και αντικατάστασης της παραγωγικής τους δραστηριότητας με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, μη υποστηρίζοντας εναλλακτικούς τρόπους οικονομικής ανάπτυξης που τιμούν τον πολιτισμό και δεν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδης αξίες μας.

Τώρα, πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση, η πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους στην τροποποίηση της νομοθεσίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να ορίσει ημερομηνία απαγόρευσης τέτοιων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Εν όψει της καυγαλέας 43ης διεθνούς έκθεσης γούνας στην Καστοριά, καλούμε όλους τους φιλοζωικούς φορείς, όλους τους ανθρώπους με λογική και ενσυναίσθηση, να αντιδράσουν, να διαμαρτυρηθούν και να προσπαθήσουν, προκειμένου να αντικατασταθεί με εναλλακτικές μια ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στηρίζει και θα συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες που οργανώνουν φορείς και ομάδες κατά της χρήσης γούνας.

Όλοι συμμετέχουμε στη δράση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 6 Μαΐου 10:00 π.μ., στην Καστοριά, ενάντια στη συνέχιση αυτής της ανθρώπινης θηριωδίας, ενάντια σε μια «γιορτή» – έκθεση γούνας, με ιστορικό θανάτων εκατομμυρίων ζώων με βασανισμό.

Πανελλαδική Φιλοζωική 
Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 935


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ