17.9.18

ΟΔΟΣ: 43KIFF


ΟΔΟΣ 3.5.2018 | 934

Η κυκλοφορία του σημερινού φύλλου, συμπίπτει με την (σημερινή) έναρξη της 43ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς, που διοργανώνεται για μια ακόμη χρονιά, από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «ο Προφήτης Ηλίας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 6η Μαΐου. Για την ακρίβεια η Έκθεση συνδιοργανώνεται, καθώς τόσο η ΔΕΘ όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Το ενδιαφέρον από πλευράς εμπορικών επισκεπτών ελπίζεται ότι θα αποδειχθεί επαρκές και ικανοποιητικό δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει προεγγραφή από έναν υπολογίσιμο αριθμό γουνεμπόρων από 43 χώρες. Το καλό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην προβολή που πραγματοποίησαν οι διοργανωτές με διαφημιστικές καταχωρήσεις στα κλαδικά περιοδικά, ενέργειές τους στα social media και μέσω newsletters, που απεστάλησαν σε 6.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς φέρεται επιφυλακτικός σε σχέση με τις εμπορικές πράξεις, και αυτό λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και της συνεχιζόμενης κρίσης στην γουνοποιΐα.

Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά και το αμιγώς εμπορικό ενδιαφέρον της 43ης Διεθνούς Εκθέσεως, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εκτός από τον κλαδικό στόχο, αποδεικνύεται ότι παρεμβαίνει πολιτικά, στα ευρύτερα δημόσια και δημοτικά πράγματα της Καστοριάς και της περιοχής. Έτσι, ύστερα από την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του gala στην πλατεία των Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό το 2017, φέτος το αντίστοιχο gala θα πραγματοποιηθεί και πάλι με φυσικό σκηνικό την παλιά πόλη, τα στενά δρομάκια και τα αρχοντικά, όπου δηλαδή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η τέχνη της γουνοποιΐας.


ΟΔΟΣ 3.5.2018 | 934 | σελ.3

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς σε μια πορεία ενδιαφέρουσας εξωστρέφειας, που αναδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς της γουνεμπορίας με την Καστοριά, ώστε να επιτρέπεται η εξίσωση Γούνα = Καστοριά, και να υπογραμμίζεται η στενή υπαρξιακή σχέση, δηλαδή ενεργώντας στον αντίποδα της πρακτικής που ακολουθεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών που χειρίζεται την γουνεμπορία αποκλειστικά στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ιδιωτικών συμφερόντων και της κερδοσκοπίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει το gala fashion show σε εξωτερικό χώρο.

Αυτό θα γίνει, στην παραδοσιακή πόλη, στον αύλειο χώρο του εξαίσιου αρχοντικού Μόραλη-Τσιατσαπά στο Απόζαρι (*). Το αρχοντικό είναι ενδεικτικό της αρχιτεκτονικής της Καστοριάς των αρχών του 18ου αιώνα και της ακμής της, ενώ η επιλογή του έγινε με προφανή σκοπό να αναδειχθεί η τέχνη του πολυτελούς προϊόντος της γούνας, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής. Πρόκειται άλλωστε για μεγαλόπρεπο και επιβλητικό ορθογώνιο κτήριο με τρεις ορόφους και ισόγειο, στοιχεία που αναδεικνύουν το επίπεδο της οικονομικής άνθησης που γνώρισε η πόλη στα μέσα του 18ου αιώνα, μιας ακμής που είχε ξεκινήσει ήδη από τον 17ο αιώνα.

Ανεξάρτητα από την προβολή και την ζωντάνια που θα προκαλέσει στο εσωτερικό της παλιάς Καστοριάς η πρωτοβουλία του Συνδέσμου για το φετεινό gala, η συστηματική –όπως δείχνει να εξελίσσεται– απόφαση του πιο ιστορικού επαγγελματικού φορέα της Καστοριάς, να εντάσσει την πόλη στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, πέρα από την «πολιτική» σημασία της, έχει και κοινωνική διάσταση. Διότι εκτός απ’ όσα ήδη αναφέρθηκαν, υπογραμμίζει την συμβολή και των άλλων (γουνεργατών, τεχνιτών κοκ) στην υπόθεση της Γούνας και όχι μόνο των γουνεμπόρων.

Ώστε να καθίσταται έτσι σαφές ότι η Γούνα, όπως και η Έκθεση, αφορούν εν τέλει, εκτός από την ιστορία και ολόκληρη την κοινωνία της Καστοριάς, όλα τα επαγγέλματα και τις ιδιότητες. Παρελθόν δηλαδή, παρόν και (γιατί όχι; ) και μέλλον της πόλης και των κατοίκων της, που πρέπει να έχουν κίνητρα να μείνουν εδώ. Κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αλλά και την μείωση της ανεργίας.

Όλα αυτά, που καταδεικνύουν την σημαντική αποστολή και την ιστορική σημασία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, δεν βρίσκονται απλά και μόνο σε αντίθεση με την αμιγώς ιδιοτελή κερδοσκοπία πολλών φορέων του κλάδου –κάτι που δεν είναι από μόνο του αρνητικό, αν δεν συνοδεύεται από συστηματική αγνόηση του κοινωνικού αντίκτυπου.


Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Καθώς η παράδοση της γουνεμπορίας της Καστοριάς στο παρελθόν, δεν είχε σχέση με την εκτροφή και την θανάτωση των γουνοφόρων, η εμμονή ορισμένων κύκλων  να επαναφέρουν το θέμα των εκδρομών στα εκτροφεία, που έχει δυστυχώς την πολιτική στήριξη των δύο τοπικών βουλευτών, όχι μόνο προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο σε βάρος της Καστοριάς για μια ακόμη φορά, αλλά επιπλέον διεγείρει αντιδράσεις που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.

 * * *


Επιπλέον όμως βρίσκονται σε αντίθεση, αλλά και δυσαρμονία με τις πρακτικές που επιχειρούν να καθιερώσουν ορισμένοι, σε σχέση με την κακή πρωτοβουλία που είχε η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, να προγραμματίσει επισκέψεις των ανηλίκων μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στα πέριξ, και όπως είναι φυσικό προκαλούν θύελλες αντιδράσεων σε οικολογικά ευαισθητοποιημένους φορείς και μεμονωμένα άτομα.

Καθώς η παράδοση της γουνεμπορίας της Καστοριάς στο παρελθόν, δεν είχε σχέση με την εκτροφή γουνοφόρων, η εμμονή ορισμένων κύκλων να αντιπαρατίθενται με όσους διατυπώνουν αντιρρήσεις για την εκτροφή και την θανάτωση των γουνοφόρων στην Καστοριά, προκαλώντας σε βάρος της πόλης, της ιστορίας και των κατοίκων της αρνητικές εντυπώσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι πράγματι αδικαιολόγητη. Το ίδιο αδικαιολόγητη είναι η προσπάθεια μερικών να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την εκδρομή των μαθητών στα –σύμφωνα με τους οικολόγους- «κρεματόρια» των γουνοφόρων.

Η πρόσφατη ενέργεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επαναφέρει το θέμα των σχολικών εκδρομών στα εκτροφεία, που έχει δυστυχώς την πολιτική στήριξη των δύο τοπικών βουλευτών, όχι μόνο προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο σε βάρος της Καστοριάς για μια ακόμη φορά, αλλά και σε εντελώς ακατάλληλη εποχή (καθώς ξεκινά πραγματοποίηση της 43η Διεθνούς Έκθεσης Γούνας), αλλά επιπλέον διεγείρει αντιδράσεις όπως αυτές καταγράφονται από την ανταλλαγή ανακοινώσεων και σχολίων εντός και εκτός κυβέρνησης, εντός και εκτός Καστοριάς, αντιδράσεις που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, εάν τελικά επικρατήσουν οι υποστηρικτές των εκδρομών, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν περισσότεροι εχθροί της γούνας, δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν λογικά την εικόνα και τις εντυπώσεις από τα μελλοθάνατα γουνοφόρα, παρά μόνο με την απόρριψη.

Έστω και έτσι όμως, το ενδιαφέρον της πόλης για την επιτυχία της 43ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας -που αποτελεί μορφή αγωνίας και ένα sos προς κάθε υπεύθυνο- παραμένει υψηλό και δικαιολογημένο.

(*) Επί του πιεστηρίου: Λίγο πριν την εκτύπωση της εφημερίδας χθες το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, εξέδωσε έκτακτο δελτίο τύπου στο οποίο ενημέρωνε ότι λόγω των προβλεπόμενων από την ΕΜΥ, δυσμενών καιρικών συνθηκών, το fashion gala της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη 3 Μαΐου στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Μόραλη-Τσιατσαπά, θα διεξαχθεί τελικά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 934



* * *




[...] ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η Καστοριά δείχνει ατυχής αλλά αμέριμνη. Όχι μόνο δεν προετοιμάζεται για τις προκλήσεις, αλλά ακριβώς αντίθετα, οχυρώνεται όλο και πιο ολοταχώς, στον δικό της μεσαίωνα.

Τελευταίο παράδειγμα, που δεν είναι άσχετο με τον μεσαίωνα της Καστοριάς, είναι η κατακραυγή και τα πογκρόμ μερίδας του τοπικού τύπου, σε βάρος του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, που είχε το… θράσος να ζητήσει με επιστολή του προς τα σχολεία «να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα» (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων).

«Αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας», ως το αυτονόητο, δηλαδή η αποτροπή επίσκεψης ανήλικων και μικρών μαθητών σε σφαγεία να θεωρείται αμαρτία.

Η πρωτοφανής (;) φίμωση του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με τρόπο που πλήττει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προσωπική και υπηρεσιακή του ανεξαρτησία, στο πλαίσιο των νομίμων καθηκόντων του, και της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών με πρωταγωνίστρια αυτή την φορά την βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου (νομοθετική εξουσία), να αναμειγνύεται σε ζητήματα της εκτελεστικής, με τρόπο άκομψο αποφανθείσα ότι: «Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι για τη φιλοζωία και δεν αναφέρεται στα γουνοφόρα ζώα», δηλαδή ότι τα γουνοφόρα δεν είναι ζώα για φιλοζωϊα (!) είναι ενδεικτική.

Και όμως παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος αφορούσε κάτι το αυτονόητο, και ότι όπως τα σχολεία δεν ξεναγούν τους ανήλικους μαθητές σε σφαγεία, ή εκεί που φονεύουν τα άλογα όταν γεράσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύονται τα επαγγέλματα του σφαγέα, του παραγωγού του ιππέα ή του κτηνοτρόφου και πτηνοτρόφου, ώστε αναλογικά, να πρέπει να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε επίδειξη χώρων γουνοφόρων ζώων σε κλουβιά, στην Καστοριά ξέσπασε πόλεμος σε βάρος ενός λειτουργού, που απλά έπραξε το καθήκον του.

Έτσι η ενέργεια της κ. Τελιγιορίδου, δεν διαφέρει ουσιαστικά με την ενέργεια της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Αντωνίου, που έφερε το θέμα στην Βουλή θεωρώντας ότι... «δεν είναι επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών»  η θέα των φυλακισμένων γουνοφόρων ζώων που προορίζονται για σφαγή (!)· όπως έφερε πρόσφατα και το θέμα του "Μαθιουδάκη" στην Βουλή καταγγέλλοντας ως… «αιφνίδια» και περίπου… ύποπτη την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων που κήρυξε το Μαθιουδάκη μνημείο.

Θα πρέπει οι βουλευτές Καστοριάς να λειτουργούν πυροσβεστικά, μερικές φορές να αντιδρούν και να μην ενεργούν αποκλειστικά με βάση το πολιτικό κόστος. Και οι δυο ενέργειες σε αλλοτινές εποχές θα είχαν προκαλέσει αντιδράσεις [...]


Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ με τίτλο "Φιλοζωϊκά", 
που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 826.


* * *

Το πρόγραμμα «Γούνα: περιβάλλον-πολιτισμός»  
της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς
αναβάλλεται μετά από αντιδράσεις 

Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  που σημειώθηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Γούνα: Περιβάλλον-Πολιτισμός» της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (αρκετές δημοσιεύθηκαν στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας και οι υπόλοιπες στο σημερινό φύλλο) οι διευθύνσεις Α/ βάθμια & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά το πρόσφατο παρελθόν με εγκυκλίους (την με αριθμ. πρωτ.Φ12/56/5440/Δ1/15-01-2016, την με αριθμ. πρωτ. Φ 12/383/29202 /Δ1/19-02-2016 και την με αριθμ. πρωτ. 188142/ΓΔ4/2-11-2017), που εξέδωσε, τις σχετικές με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προέβλεπε να υλοποιούνται προγράμματα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της εθνικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα «Γούνα: Περιβάλλον-Πολιτισμός» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, αναβάλλεται για το σχολικό έτος 2017-2018 και πρόθεσή μας δεν είναι να δυσφημίσουμε τον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί, ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο, που ορίζουν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

* * *

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ  μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες δημοσιεύσεις, όπως του  πρώην συμβούλου για θέματα πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και συντονιστή της ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων / τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣυΡιζΑ κ. Θέμη Δημητρακόπουλου:

-Αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται εκπαιδευτικοί και εκπόνησαν, έγραψαν και επιδιώκουν να εφαρμόσουν αυτό το απίστευτα χυδαίο, ανήθικο, παράλογο και σφόδρα αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα εξοικείωσης νηπίων και μικρών παιδιών με την αδιαμφισβήτητη βία και σκληρότητα που εμπεριέχονται στη γουνοποιΐα, εξωραΐζοντάς τη μάλιστα ως ''πολιτισμικό'' στοιχείο της τοπικής κοινωνίας, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα είχαν πάει σπίτι τους πάραυτα. Το υπουργείο Παιδείας, το λιγότερο που οφείλει να κάνει, εκτός βεβαίως από την αυτονόητη απαγόρευση εφαρμογής αυτού του αντιπαιδαγωγικού εκτρώματος, είναι να διατάξει ΕΔΕ και να ερευνήσει τις σχέσεις των εκπαιδευτικών/υπεύθυνων για τη σύνταξη του συγκεκριμένου προγράμματος με το λόμπι των γουναράδων. Διαβάστε για να φρίξετε:

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς δια της υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων ιδρύει για το σχολικό έτος 2017-2018 Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) με θέμα: «Γούνα: περιβάλλον και πολιτισμός» Το Δίκτυο υλοποιείται στα πλαίσια εκπόνησης προαιρετικών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων με την ίδια θεματολογία και στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών δράσεων και απευθύνεται αρχικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Καστοριάς.

Η ΔΠΕ Καστοριάς, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη ανταπόκριση και παράλληλα το ενδιαφέρον που δείχνει η εκπαιδευτική κοινότητα, με την υλοποίηση κάθε χρόνο περιβαλλοντικών προγραμμάτων στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της ανάδειξής της, ιδρύει το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) «Γούνα: Περιβάλλον και πολιτισμός» για την σχολική χρονιά 2017-2018 συνδυάζοντας την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με την ανάγκη αναγνώρισης της γούνας ως «τοπικού προϊόντος», με πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εμφανίζονται περιβαλλοντικά εγγράμματοι και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στην χρησιμότητα γνώσης της ιστορίας και του ρόλου που διαδραμάτισε η γούνα στην περιστασιακή οικονομική άνθιση της περιοχής αλλά και στην προοπτική προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης ένος τόσο αναγνωρίσιμου προιόντος παγκοσμίως.

Σκοπός του δικτύου: Η Περιβαλλοντική και Πολιτισμική Εκπαίδευση με βάση τους στόχους, το περιεχόμενό της και την εξέλιξή της σε Εκπαίδευση για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελούν ουσιαστικά Αγωγή του Πολίτη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η οικονομική κρίση είναι αφορμή για στροφή σε τομείς παραγωγής που αναδεικνύουν και προωθούν όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής του συνέχειας και ευημερίας. Η γούνα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα σηματοδοτεί με την πορεία της και την πορεία του τόπου περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά.

Σκοπός λοιπόν του εν λόγω δικτύου με έδρα την Καστοριά αλλά και με την ελπίδα να μετασχηματιστεί σε εθνικό δίκτυο με τη συνεργασία της ΔΠΕ Κοζάνης την επόμενη σχολική χρονιά, είναι να εξοικειώσει όλους τους μαθητές με τη διαδικασία δημιουργίας μιας γούνας, από την εξοικονόμηση πρώτων υλών μέχρι τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ρούχου. Επιπλέον, σκοπός μας είναι να φωτίσουμε τα σημεία σχετικά με την περιβαλλοντική σύνδεση όσον αφορά στην εκτροφή, εκμετάλλευση των ζώων αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων τους εξετάζοντας κάθε άποψη και αναδεικνύοντας την πραγματικότητα.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο ΤΔΠΕΠ μέσα από την ενεργητική συμμετοχή τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια παραγωγής και δημιουργίας, να ενημερωθούν πολύπλευρα από διαφορετικούς φορείς και μακροπρόθεσμα να αναγνωρίσουν μια επαγγελματική διέξοδο. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων-ανακύκλωσης, να καλλιεργήσουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην σχέση γουνοποιιτικών επιχειρήσεων-περιβάλλοντος, να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, ενώ μέσω της συνεργασίας εντός της μαθητικής ομάδας αλλά και του σχολείου με τοπικούς φορείς, να εμφανίσουν βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές, αλληλεγγύης, κοινωνικής συμμετοχής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μέριμνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξή τους σε ενεργούς και περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες, που σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους. Το ΤΔΠΕΠ θα συντονίζει τη δικτύωση των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των υπόλοιπων εμπλεκομένων ομάδων, με γνώμονα την οργανωμένη και παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος.

Στόχοι του δικτύου: Να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορίας του κλάδου της γουνοποιίας, στην ανάδειξη του άρρηκτου δεσμού γουνοποιίας και πολιτισμού στην περιοχή, στην ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τα οφέλη ανάπτυξης και ευημερίας του εν λόγω επαγγελματικού κλάδου στην περιοχή μας (οικονομική ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, αύξηση τουριστικού ενδιαφέροντος κ.α.), στην εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκμετάλλευσης των γουνοφόρων ζώων και της επεξεργασίας των δερμάτων, στην γνωριμία με τον τεχνικό εξοπλισμο, τα υλικά, το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων και της εκπαίδευσης που απαιτείται, στην συνειδητοποίηση της ανάδειξης της περιοχής μας και κατ’επέκταση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω της γούνας, των προϊόντων της και των πολιτιστικών της στοιχείων. Η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών του δικτύου. Η ανάπτυξη συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες, Φορείς κ.ά. Η προώθηση της συμμετοχής σε κοινές περιβαλλοντικές δράσεις Η διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στη γουνοποιία, η κατανόηση των ωφελειών της και η υιοθέτηση ανάλογων στρατηγικών. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικότητα, ομαδική εργασία, συνεργατική συμπεριφορά, αλληλεγγύη, βοήθεια στον συνάνθρωπο).

Μεθοδολογία: Άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία. Ομαδοσυνεργατικά, διαθεματικά, διεπιστημονικά. Δημιουργία project στη βάση των αρχών εκπ/σης των θεωριών Piaget και Vygotsky.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες: Η ιστορία της γούνας. Η σχέση της γούνας με χρονικές περιόδους της πόλης. Η σχέση γούνας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Υλικά και σχέδια και επεξεργασία. Οι άνθρωποι της γούνας και η τέχνη τους. Προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μέσω της γούνας

Αρχικές συμμετοχές δικτύου: Στο ΤΔΠΕΠ μπορεί να ενταχθεί κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Καστοριάς που υλοποιεί πρόγραμμα Π.Ε. και πολιτισμού με θέμα τη γούνα ή παρεμφερές. Το συντονισμό των δράσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας αναλαμβάνει εκπαιδευτικός/οί του σχολείου, που ορίζονται με πράξη του συλλόγου διδασκόντων. Στην ίδρυση του ΤΔΠΕΠ συμμετέχουν αρχικώς 5 σχολικές μονάδες της Δ/νσης Π.Ε Καστοριάς.

Σχολεία προς ένταξη στο δίκτυο: α) Δ.Σ. Διποταμίας β) 2ο Δ.Σ. Καστοριάς γ) 6ο Δ.Σ. Καστοριάς δ) 10ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς ε) 2ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού.

Συνεργάτες: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο εν λόγω ΤΔΠΕ θα γίνει πρόταση συνεργασίας σε φορείς όπως το ΚΠΕ Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, ο ΟΑΕΔ, οι Σύλλογοι Γουνοποιών, το Ίδρυμα Καλλισθένης, η Επιχείρηση Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας, το Κέντρο Προστασίας Άγριας Πανίδας Καστοριάς και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Υποστήριξη: Η υποστήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών του δικτύου θα πραγματοποιείται με σεμινάρια, συναντήσεις, επιμορφωτικές επισκέψεις σε χώρους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του Δικτύου, ώστε να ενισχυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δουλειά των σχολικών ομάδων του δικτύου και τελική εκδήλωση παρουσίασης της δουλειάς του Δικτύου και η όποια δυνατή κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών που συνδέονται με το πρόγραμμα.

Θέμης Δημητρακόπουλος
συντονιστής της ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων / τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣυΡιζΑ, συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας και πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας


* * *


ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δούμε και την άλλη πλευρά της φυσικής γούνας; Η εναλλακτική των high street brands αλλά και των περισσότερων μεγάλων οίκων στη χρήση φυσικής γούνας, δεν είναι άλλη από τη συνθετική γούνα, που πολύ λανθασμένα αποκαλείται οικολογική. Πρόκειται για ένα από τα πιο βλαβερά προϊόντα της μόδας, κατασκευασμένο κατά βάση από πετρέλαιο και αδύνατο να βιοδιασπαστεί σε λιγότερο από 500-1000 χρόνια. Η φυσική γούνα αποτελεί ίσως το πιο βιώσιμο υλικό στη μόδα αυτή τη στιγμή. Πολύ σπάνια θα βρεις κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που φοριέται για δύο ή και τρεις γενιές, που κληρονομείται από τη γιαγιά στην κόρη και έπειτα στην εγγονή. 

Απόδειξη τόσο της αξίας του όσο και της ποιότητάς του. Σε πολλές περιπτώσεις το αρχικό παλτό μπορεί να μεταποιηθεί μία και δύο φορές ώστε να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του, και το σημαντικότερο είναι ότι μόλις αυτό πεταχτεί, ως φυσικό υλικο, δεν βλάπτει το περιβάλλον παρά αποσυντίθεται φυσικά σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η κατασκευή της γούνας, που ράβεται εξολοκλήρου στο χέρι, αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απο μόνη της ανάγει το τελικό προϊόν σε αντικείμενο υψηλής ραπτικής. Είμαστε τυχεροί να έχουμε στην Καστοριά τους καλύτερους ίσως τεχνίτες παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, με ιστορία που χάνεται βαθιά στους αιώνες και εμπειρία αναγνωρισμένη από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας Ευρώπης και Αμερικής. 

Σε αντίθεση, το αυθεντικό υλικό που χρησιμοποιείται και από τους περισσότερους οίκους μόδας, προέρχεται πλέον από πιστοποιημένες φάρμες της Ε.Ε.(κτηνοτροφικές επιδοτούμενες μονάδες) με εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, και σαφώς καλύτερες από αυτές των ζώων που προορίζονται για την τροφή μας. Η προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζεται μέσα από κριτική σκέψη και συνειδητό τρόπο ζωής σε κάθε μας δραστηριότητα και όχι επιλεκτικά…

Νίκος Μπουτσιάδης
διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς | fouit.gr


* * *


ΑΥΤΟΣ Ο ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΗΣ, διευθυντής Α' θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, που μου απαντάει για το εάν η φυσική γούνα είναι πιο ''οικολογική'' από την τεχνητή, τι ακριβώς επαγγέλλεται; Φερέφωνο του λόμπι των γουναράδων ή εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για τη σωστή, υγιή και αειφορική αγωγή των παιδιών στο σχολείο; Γιατί το θέμα εν προκειμένω δεν είναι η γούνα και το γουνεμπόριο [άλλη μεγάλη συζήτηση και φυσικά οι θέσεις μας για το θέμα είναι γνωστές και σφόδρα αντίθετες με τα ντόπια διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα], αλλά το Πρόγραμμα Επισκέσεων Σχολείων  στα εκτροφεία και τα γουναράδικα, αυτή η εγκληματικά αντιπαιδαγωγική –σύμφωνα και με το Ινστιτιούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής– πρακτική που ο ιδιος εισηγείται για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής όπου προΐσταται.

Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή είναι στ' αλήθεια τόσο ανοήμων;  Ή μήπως δεν εμπλέκεται και ο ίδιος στην εκπόνηση αυτού του χυδαίου, ανήθικου και απαράδεκτου παιδαγωγικά, τάχα μου περιβαλλοντικού προγράμματος, με την προκλητική για τη νοημοσύνη κάθε λογικού ανθρώπου ονομασία: Τοπικό Σχολικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) με θέμα: «Γούνα: περιβάλλον και πολιτισμός». Πολιτισμός και Περιβάλλον = Γούνα, για τα κολλημένα μυαλά κάποιων εκεί στην Καστοριά. Κάποιος να τους μιλήσει για τη Rexona. Αλλά ας περιμένει λίγο μέχρι τη Δευτέρα, ο υποτίθεται και εκπαιδευτικός Νίκος Μπουτσιάδης. 

Κι αυτός και οι άλλοι φωνασκούντες στην Καστοριά για τα παιδιά που, χάρις σε αυτό το ''πρωτοποριακό'' πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σχολικό πρόγραμμα, θα ''επιμορφώνονται'' από τη νηπιακή τους ηλικία στη φρίκη της γουνοποιίας και των ντόπιων εκτροφείων/κολαστηρίων– για το καλό τους, βεβαίως βεβαίως... Ας περιμένει λοιπόν, λίγο, για να δει πώς θα πάει το πρόγραμμά του αδιάβαστο και άκλαυτο. Επειδή όλοι και όλες δεν είμαστε ίδιοι σε αυτό τον τόπο, σε αυτά τα υπουργεία.

Θέμης Δημητρακόπουλος


* * *


Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πληροφορία προς την ομοσπονδία μας, σχετικά με την ίδρυση Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) στην Καστοριά με θέμα: "Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός", μας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή σας επ' αυτού. 

Συγκεκριμένα η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς ιδρύει το εν λόγω τοπικό δίκτυο εντάσσοντας στο πλαίσιο εκπαίδευσης μαθητών δημοτικού και νηπιαγωγείου του νομού, την παραγωγική δραστηριότητα που αφορά σε θανάτωση εκατομμυρίων ζώων κατόπιν βασανισμού τους, με σκοπό τη χρήση γούνας. 

Πρόκειται δηλαδή να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν μικρά παιδιά, πώς ως ενήλικες εργαζόμενοι- επιχειρηματίες, μη υπολογίζοντας τα ζώα ως συναισθανόμενα πλάσματα, αδιαφορώντας για το βασανισμό τους, και εξοικειωμένα πλέον με το έγκλημα, να προχωρήσουν χωρίς ηθικές αναστολές με σκοπό το κέρδος. 

Πιστεύαμε ως πολίτες μιας κοινωνίας που προοδεύει και δεν οπισθοδρομεί, ότι αν μη τι άλλο έχει υποχρέωση η πολιτεία να συμβάλλει μέσω της εκπαίδευσης, στη διαμόρφωση συνειδήσεων που σέβονται θεμελιώδεις ηθικές αξίες του ανθρώπου, που προάγουν τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας και δεν αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα ως εργαλεία και αντικείμενα προς βασανισμό και κακοποίηση. 

Αντί η πολιτεία να καταδείξει λανθασμένες υπάρχουσες εγκληματικές πρακτικές και να προχωρήσει με στρατηγική σταδιακού τερματισμού αυτής της άθλιας και παντελώς χυδαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, συναινεί στην προτροπή και εκπαίδευση των πολιτών της αυριανής κοινωνίας, των ανθρώπων που θα χτίσουν τον αυριανό κόσμο, με γνώμονα τον αδίστακτο βασανισμό και τη θανάτωση άλλων μη ανθρώπινων όντων, χάριν της κερδοσκοπίας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. 

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοιου τύπου «εκπαιδευτική» δραστηριότητα είναι εγκληματική, ψυχοφθόρα και καταστροφική για τον ευαίσθητο ψυχισμό των μικρών μαθητών, και γυρίζοντας προς τα πίσω θα υπενθυμίσουμε την εγκύκλιο υπ. αρ. πρωτ. 1227/22-02-2016 του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία επικαλούμενος τις δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ζητά «να αποτρέπονται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων), αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας...». 

Οι χώροι βασανισμού ζώων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώμονα την ηθική, την αλήθεια, τη λογική και την αδιαμφισβήτητη υποχρέωσή μας σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των συναισθανόμενων όντων.

Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με οπτική διόρθωσης, αλλαγής και προόδου και όχι στρουθοκαμηλισμού και συνέχισης. Για όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε άμεσα για τις ενέργειές σας ούτως ώστε να απαγορευτεί το γρηγορότερο η λειτουργία και δραστηριότητα του προαναφερθέντος τοπικού δικτύου στην Καστοριά.

Πανελλαδική Φιλοζωική 
και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


* * *

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ προαναγγείλει ήδη στους ''φίλους'' γουναράδες και εκπαιδευτικούς της συμφοράς της Καστοριάς που εμπνεύστηκαν αυτό το χυδαίας και αγοραίας αντίληψης και σφόδρα αντιπαιδαγωγικό σχολικό ''περιβαλλοντικό'' πρόγραμμα με τον κατάπτυστο τίτλο: ''Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός'', το οποίο προέβλεπε επισκέψεις νηπιαγωγείων και δημοτικών στα εκδοροσφαγεία των ντόπιων επιχειρηματιών, το ''Πρόγραμμα'' –που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε και η συριζαία βουλευτίνα, και κτηνίατρος βεβαίως βεβαίως, Ολυμπία Τελιγιορίδου– ακυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας πριν καν ξεκινήσει. 

Νομίζατε πως επειδή δεν είμαι πια στο υπουργείο με τον Νίκο Φίλη, θα καταφέρνατε επιτέλους να περάσατε αυτές τις αθλιότητες, ε; Άντε γεια, φιλαράκια της Καστοριάς. 

Και θα τα ξαναπούμε, όποτε χρειαστεί, να είστε βέβαιοι. [υγ: πολλά μπράβο στον Γιώργο Αθανασόπουλο και τη Σοφία Λαπατά, της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. 

Εκπαιδευτικοί σαν κι αυτούς πρέπει να είναι τα πρότυπα για τα σχολεία του σήμερα και του αύριο]

Θέμης Δημητρακόπουλος

* * *

ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ  και με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Παιδείας κατήργησε το πρόγραμμα του “Δικτύου Γούνας”. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Δ/νση Π.Ε. Καστοριάς, έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα του τόπου μας αφενός, αλλά και να εμπλακούν οι φορείς της γούνας στην εκπαιδευτική πραγματικότητα αφετέρου, βοηθώντας με τον τρόπο τους τόσο στην εξάπλωση του “Δικτύου Γούνας”, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι άραγε τόσο δύσκολο για τους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου Παιδείας να κατανοήσουν ότι Καστοριά και Γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες; 

Ότι η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της Γούνας; Ότι σε κάθε κρίση που περνάει ο κλάδος, αδειάζουν σχολικές τάξεις; Υπάρχει άραγε Καστοριανός που δεν είχε ποτέ στη ζωή του σχέση με τη Γούνα; Υπηρετώ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, στο οποίο πριν λίγα χρόνια εκπονήθηκε ένα σχετικό πρόγραμμα από συναδέλφους και είδαμε την άψογη συνεργασία τους με τους γουνοποιητικούς φορείς. Μάθαμε για την ιστορία του επαγγέλματος του γουναρά και πολλές άλλες πτυχές που μόνο με εμπεριστατωμένη μελέτη μπορείς να μάθεις. 

Όμως όπως και τώρα, έτσι και τότε οι γνωστοί άγνωστοι “φιλόζωοι” της κυβέρνησης δημιούργησαν το πανηγυράκι τους, μήπως και τους γνωρίσει κάποιος παραέξω. Βέβαια τώρα έφτασαν μέχρι και στην κατάργηση του προγράμματος. Σε λίγες μέρες είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Ένα από τα πιο σημαντικά enents, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και την πορεία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων. 

Στα εγκαίνια είναι συνήθως ο υπουργός ή ο υφυπουργός Οικονομικών, προφανώς γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία του κλάδου της Γούνας όχι μόνο τοπικά, αλλά τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιους πολέμιους της γούνας, να έρθουν στην πόλη μας και να γνωρίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία με κάθε τρόπο κυνηγούν, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό, μέσα από το πρίσμα των ιδεολογικών τους αγκυλώσεων. 

Έτσι κι αλλιώς στην πόλη μας δε διοργανώνονται εκδηλώσεις και φεστιβάλ του ενδιαφέροντός τους. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί, τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις, που ασκούν το λειτούργημά τους, επιδεικνύουν αυταπάρνηση, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται στη ζωή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Και τα εφόδια αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο γνωστικά αλλά κυρίως ηθικά! 

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς χαίρουν εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης από το σύνολο της καστοριανής κοινωνίας κι αυτό μαρτυράει πολλά…

Κωνσταντίνος Πανταζόπουλος
αιρετός ΠΥΣΠΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς


* * *


Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου
προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
για την αναβολή εκπαιδευτικού προγράμματος

Θέμα: «Αδικαιολόγητη κατάργηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Καστοριά»

«Πρόσφατα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, δια της υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, προέβη σε μία αξιόλογη πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) 2017-2018 για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Δικτύου Γούνας, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων της Α/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και θέμα: «Γούνα: Περιβάλλον και Πολιτισμός». 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εντελώς θεωρητικό και μία εξαιρετική προσπάθεια έρευνας και ενασχόλησης με την ιστορία της γουνοποιίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αιώνες τώρα με την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο ενημερώνει μαθητές – εκπαιδευτικούς και όλη την τοπική κοινωνία με τα δίκτυα συνεργασιών που αναπτύσσει. 

Παράλληλα, συμβάλλει στην άρση των αρνητικών παραδοχών σχετικά με ένα μοναδικό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο επαγγελματικό κλάδο και αναδεικνύει μία επιχειρηματική δραστηριότητα που παράγει οφέλη για τους εμπλεκομένους αλλά και για την εθνική οικονομία της χώρας γενικότερα. 

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα, η Καστοριά και η τοπική κοινωνία δέχονται απροκάλυπτα αδικαιολόγητη επίθεση από ανθρώπους που έχουν άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης, οι οποίοι ελαφρά τη καρδία και με συνοπτικές διαδικασίες, πιέζοντας το υπουργείο Παιδείας, ανέβαλαν το εν λόγω πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2017-2018. 

Επειδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου, προβλέπει και συμβάλλει στη δημιουργία και διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της εθνικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Επειδή Καστοριά και γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους και η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της γούνας. 

Επειδή σε κάθε κρίση που περνάει ο κλάδος, αδειάζουν στην περιοχή μας, σχολικές μονάδες από μαθητές. Επειδή διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την οικονομία κατά την οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δημιουργούν ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης. 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: 

1. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να άρετε την άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος και να προστατεύσετε κατά συνέπεια την παραγωγική και εμπορική πίστη του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας; 

2. Τελικά η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας επί του θέματος εκφράζει και την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζεται ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας;».



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ