19.6.19

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σε σχέση με τις εξελίξεις για το νερό

Δυστυχώς με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχε εκφράσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ με σειρά παρεμβάσεων του (ερώτηση στη βουλή με αφορμή την μόλυνση του νερού στο Δισπηλιό, οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκδήλωση με θέμα «Το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα-Η ρύπανσή του σύμφυτη με την καπιταλιστική ανάπτυξη») ότι η μόλυνση του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας με την ουσία τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο είναι μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία και έχει άμεση σχέση με την επεξεργασία δερμάτων ως διαλύτης.

Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από τοπικούς παράγοντες και διάφορους άλλους, η πραγματικότητα έρχεται να αναδείξει μια σειρά ζητήματα πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ότι η ποιότητα ζωής και η υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα πάντα μπροστά στην απρόσκοπτη κερδοφορία διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα αναγκαία έργα υποδομής και μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ποιότητα της ζωής του λαού, ορθώνεται το τείχος της λογικής κόστους-οφέλους της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κριτήριο και πάλι δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ποιοτικό για όλους, κόντρα στους σημερινούς σχεδιασμούς της ΕΕ, κυβερνήσεων και άλλων.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να βάλουν μπροστά τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και να διεκδικήσουν:

Την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των  χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.

Άμεση στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό.

Συστηματικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Να γίνει δωρεάν ιατρικός έλεγχος στους εργαζομένους του κλάδου, να πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση.

Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο για τους εργαζόμενους για όσο διάστημα μείνει κλειστή η επιχείρηση.




Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; [...]
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα.
ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ