10.3.20

ΟΔΟΣ: Άγιος Μηνάς erga omnes



Η θετική απόφαση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη να διατηρήσει το Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς στην παλιά του θέση συμπίπτει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς και την εορτή του Αγίου Μηνά, πολιούχου της Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις καθ΄ εαυτές, που αποτελούν δραματοποιημένη  και ενισχυμένη εκδοχή, των αντίστοιχων που πραγματοποιήθηκαν το 2012, με την επέτειο των 100 ετών, επί δημαρχίας Εμ. Χατζησυμεωνίδη, θα αξίζει να σχολιαστούν μετά την πραγματοποίησή τους.

Προς το παρόν ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς, στις ανακοινώσεις του για το πρόγραμμα των εορτασμών, αναφερόμενος στον Ιερό Ναό  Αγίου Μηνά,  που θα είναι επίκεντρο ορισμένων εκδηλώσεων, τον περιγράφει ως «Παναγία Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς)», δηλαδή υπογραμμίζοντας την αρχική προηγούμενη ονομασία του ιερού ναού και μόνο σε παρένθεση την ονομασία με την οποία καθιερώθηκε τα τελευταία... 107 χρόνια.  Αν και η μνήμη του Αγίου Μηνά λατρευόταν πάντα στην ίδια εκκλησία, γι’ αυτό και στην απελευθέρωση της πόλης οι Καστοριανοί εκκλησιάζονταν εκεί.

Δεν είναι γνωστό εάν ο Δήμος Καστοριάς θα καθιερώσει και την διπλή ονομασία στην Παναγία Κουμπελίδικη, καθώς ο "κουμπές" είναι τουρκική λέξη, και θα άξιζε να αναζητήσει την πριν την κατάληψη της Καστοριάς αυθεντική ονομασία του ιερού ναού (Παναγία Σκουταριώτισσα και Ακαταμάχητος) που είναι σύμβολο του Δήμου Καστοριάς.

Ή αν η διπλή ονομασία στον Άγιο Μηνά στοχεύει στην προπαγάνδα που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ότι ο πολιούχος της Καστοριάς είναι στην πραγματικότητα… άστεγος! Και ότι ο υπάρχων ναός, είναι δανεικός από την Παναγία Μουζεβίκη, επιπλέον δε πολύ μικρός για να χωρέσει την... δόξα των επισήμων και την... αίγλη του τοπικού κλήρου.

Θα άξιζε βέβαια κανείς να ρίξει μια ματιά στην Κοζάνη, για τον μητροπολιτικό ναό που θυμίζει τον Άγιο Μηνά και κανείς δεν σκέφθηκε να δηλώσει ακατάδεχτος.

Μέχρι όμως να ξεκαθαριστούν όλα αυτά, προκύπτουν ερωτήματα εάν η χρονική σύμπτωση της ανακατασκευής του Πνευματικού Κέντρου με ταυτόχρονη απελευθέρωση της χρήσης του οικοπέδου στην Λεωφόρο των Κύκνων, σχετίζεται με την επαναφορά της κακής ιδέας να ανεγερθεί καινούργια εκκλησία στην μνήμη του Αγίου Μηνά, ώστε να είναι... περίλαμπρος και άνετος. Προοπτική που επί χρόνια τώρα δεν βρίσκει ευτυχώς σύμφωνο τον Δήμο Καστοριάς και φυσικά τους Καστοριανούς.

Άλλαξε κάτι; Σημαίνουν κάτι όλα αυτά για την διπλή ονομασία του Αγίου Μηνά που χρησιμοποιεί ο Δήμος Καστοριάς; Θα απαντήσει άραγε κάποιος;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ