ΟΔΟΣ 14.7.2022 | 1133 | σ.10 |
Η επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΟΔΟΣ, διακινήθηκε πριν πολύ καιρό από τον μητροπολίτη Καστοριάς σε επιλεγμένο κύκλο προνομιούχων. Αποκρύφθηκε όμως για τουλάχιστον για ένα και πλέον μήνα από τους πολίτες της Καστοριάς, πιστούς και λιγότερο πιστούς. Άραγε υπάρχουν και άλλα μυστικά, που πρέπει να μάθουμε; Η μυστικότητα ίσως και να μην ήταν απαραίτητα κακή, εάν η συμφωνία κάτω από το τραπέζι αφορούσε χωράφια του παππού τους. Ή κρατικά μυστικά. Και όχι τους πολίτες της Καστοριάς και την δημοτική περιουσία.
«Όταν εισέρχεται κάποιος στην Καστοριά δεν βλέπει ότι είναι βυζαντινή πόλη, δηλαδή δεν υπάρχουν τείχη, δεν υπάρχουν βυζαντινοί ναοί. Δεν βλέπει την βυζαντινή αρχόντισσα. Μόνο οι μυημένοι μπορούν να επισκεφτούν τους ναούς. Για να ανέβεις στην πόλη όμως, ανεβαίνεις με την γλώσσα στο στόμα»
Μητροπολίτης Καστοριάς
ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ mat που ήλθε στην δημοσιότητα τουλάχιστον ένα μήνα μετά από την ημερομηνία της σχετικής επιστολής, καθώς παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς σε συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, έγινε γνωστό, ότι μετά τον μακαριστό Σεραφείμ και ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος επαναφέρει ως αίτημα στον δήμαρχο Καστοριάς ["εδώ"] και στο δημοτικό συμβούλιο την θλιβερή ιδέα ανέγερσης νέου ναού στην περιοχή της λεωφόρου των Κύκνων.
ΤΩΡΑ, επί του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας ακριβώς.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ["εδώ" & "εδώ"], όπως στην συνέχεια ο ίδιος αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, διακινήθηκε πριν έναν μήνα από τον μητροπολίτη Καστοριάς σε επιλεγμένο κύκλο προνομιούχων.
ΑΠΟΚΡΥΦΘΗΚΕ όμως για τουλάχιστον για ένα μήνα από τους πολίτες της Καστοριάς, πιστούς και λιγότερο πιστούς. Άραγε υπάρχουν και άλλα μυστικά, που πρέπει να μάθουμε;
Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ίσως και να μην ήταν απαραίτητα κακή, εάν η συμφωνία κάτω από το τραπέζι αφορούσε χωράφια του παππού τους. Ή κρατικά μυστικά.
ΚΑΙ ΟΧΙ τους πολίτες της Καστοριάς και την δημοτική περιουσία.
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ της επιστολής, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Καστοριάς, συνεννόηση και αποδοχή της πρότασης από τον δήμαρχο και άλλους «άρχοντες» την περασμένη Άνοιξη ["εδώ"]. Και συνετάχθη στις 6 Ιουνίου· ενώ ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ΟΔΟ τις 12 Ιουλίου.
ΚΙ ΑΝ ΟΙ προκάτοχοι του μητροπολίτη Καστοριάς, πρόβαλαν ως επιχείρημα την ανύπαρκτη ανάγκη να αποκτήσει η πόλη περικαλλή και αντάξιο ναό αφιερωμένο στον πολιούχο άγιο Μηνά, ο κ. Καλλίνικος, άλλαξε την επιχειρηματολογία της ίδιας κάκιστης ιδέας.
ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ μόνο το γεγονός ότι «Όταν εισέρχεται κάποιος στην Καστοριά δεν βλέπει ότι είναι βυζαντινή πόλη, δηλαδή δεν υπάρχουν τείχη, δεν υπάρχουν βυζαντινοί ναοί. Δεν βλέπει την βυζαντινή αρχόντισσα», που ως δικαιολογία μοιάζει σε κάθε περίπτωση ελαφρώς παιδαριώδης, αλλά ισχυρίστηκε και ότι η απουσία βυζαντινής βιτρίνας στην είσοδο της πόλης για τους «μη μυημένους», είναι πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, την ίδια στιγμή η Ι. Μονή Μαυριωτίσσης έχει ως βιτρίνα και διεκδικεί την κυριότητα βυζαντινής ψησταριάς με ευλογημένα κοκορέτσια και σούβλες, που την κατέλαβε και εκμεταλλεύεται πλέον η Ι. Μονή, ενώ είναι του Δήμου Καστοριάς, ο οποίος και την ανήγειρε.
ΟΠΩΣ και το σύμβολο της Καστοριάς, η Παναγία Κουμπελίδικη με τις φθαρμένες (πλέον) εξωτερικές τοιχογραφίες, που διαθέτει όμως βυζαντινό πάρκινγκ.
ΑΝ ΚΑΙ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ότι πίσω από τον κεντρικό κορμό της ίδιας κατά βάση ιδέας για την ανέγερση νέου ναού στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται πάντα, διαχρονικά η ίδια ομάδα προσώπων που καθορίζει την ατζέντα.
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ όμως της πρότασης αναλαμβάνει ο ίδιος ο μητροπολίτης Καστοριάς που την υπέβαλε στον δήμαρχο Καστοριάς, το δημοτικό συμβούλιο, σε φορείς και συνεργάτες του.
ΧΩΡΙΣ στοιχειώδη δημόσια διαβούλευση με τον ίδιο τον λαό, τους πολίτες της Καστοριάς, ευσεβείς ή όχι.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ για να εμφανίζεται ακόμη πιο δελεαστική η ιδέα, στην γραπτή πρότασή του, επικαλέστηκε και άλλα επιχειρήματα.
ΚΙ ΑΝ η δημόσια διαβούλευση δεν είναι ίσως υποχρεωτική, κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) έχουν υποχρεώσεις να τεκμηριώνουν πειστικά την σκοπιμότητα των πρωτοβουλιών τους.
ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ του κ. Καλλινίκου –όπως ο ίδιος ευθαρσώς δηλώνει– των αντιδράσεων που προκλήθηκαν και στο παρελθόν, χαρακτηριστικό είναι, ότι στην επιχειρηματολογία της επιστολής δεν αναφέρεται καν ότι διερμηνεύει αίτημα των πιστών της Επισκοπής.
ΟΥΤΕ ΟΤΙ λαμβάνεται υπ’ όψη η ιστορία και τα όνειρα αυτών που υλοποίησαν την ιδέα για το μερικό μπάζωμα της λίμνης και την δημιουργία της λεωφόρου των Κύκνων.
Αν και φημολογείται ότι πίσω από τον κεντρικό κορμό της ίδιας κατά βάση ιδέας για την ανέγερση νέου ναού στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται πάντα, διαχρονικά η ίδια ομάδα προσώπων που καθορίζει την ατζέντα. Την ευθύνη όμως της πρότασης αναλαμβάνει ο ίδιος ο μητροπολίτης Καστοριάς που την υπέβαλε στον δήμαρχο Καστοριάς, το δημοτικό συμβούλιο, σε φορείς και συνεργάτες του. Χωρίς στοιχειώδη δημόσια διαβούλευση με τον ίδιο τον λαό, τους πολίτες της Καστοριάς, ευσεβείς ή όχι.
* * *
ΑΝ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ και όσοι Καστοριανοί πριν πολλά χρόνια εργάστηκαν για την δημιουργία της λεωφόρου των Κύκνων, είχαν ποτέ φανταστεί ότι οι τωρινοί Καστοριανοί θα ονειρεύονταν να κτίσουν παγκάρια.
ΜΠΟΡΕΙ ο άλλοτε δήμαρχος Ανδρέας Οικονομίδης στην εποχή του οποίου και ξεκίνησε η προσπάθεια να μη βρίσκεται στην ζωή.
ΜΠΟΡΟΥΝ όμως να ρωτήσουν τον δήμαρχο της εποχής στην οποία υλοποιήθηκε το μεγάλο τόλμημα της λεωφόρου των Κύκνων, τον Δημήτριο Παπουλίδη.
ΑΝ ΤΟΥ πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι διατέθηκε τόσο κόπος, προσπάθεια, χρήμα και όραμα, για να κάνουν παγκάρι κληρικοί. Όπως συναινεί ο σημερινός δήμαρχος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του μητροπολίτη Καστοριάς, αποκαλύπτεται ελάχιστες ημέρες μετά την παρουσία του ίδιου στο... μεγαλούργημα της τοποθέτησης ζωγραφισμένων τενεκέδων ως γλαστρών στην περιοχή Τσαρσί της οδού Μητροπόλεως έως την πλατεία Ομόνοιας.
ΤΩΡΑ εξηγείται το πρωτότυπο μνημόσυνο της περιοχής, με γλάστρες και μεταξωτές κορδέλες.
ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι η αντιμετώπιση των αγωνιών και των εκκλήσεων των σωματείων της περιοχής του ερημωμένου κέντρου, των ιδιωτών και της ίδιας της ιστορίας της Καστοριάς για την αναβίωση του παλιού κέντρου της πόλης, δεν υπερβαίνει την παρηγορία.
ΚΑΙ ΕΝΑ είδος ειρωνείας. Ίσως σε όλα τα επίπεδα.
ΑΝΤΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ της Καστοριάς να πρωτοστατήσει για την σωτηρία του παλιού κέντρου της πόλης, όπου και βρίσκεται ο καθεδρικός ναός όπως και το σύνολο των ναών και των μνημείων.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ για παράδειγμα, την δέσμευση ίδρυσης Εκκλησιαστικού Μουσείου στο ανακαινισθέν με δαπάνη της Νομαρχίας Καστοριάς κατάστημα του νεοκλασσικού (φωτογραφία), που ήταν δωρεά στην πόλη των Καστοριανών της Νέας Υόρκης την περίοδο του Μεσοπολέμου κοντά στην Ομόνοια.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ την... ηρωϊκή έξοδο, την παράδοση της Καστοριάς στους «μη μυημένους».
ΘΑ ΑΝΑΒΟΥΝ το κεράκι τους, θα αγοράζουν το κάτι τι τους από το περίπτερο ενθυμίων και θυμιατών, θα πίνουν το αναψυκτικό τους στην παραλία. Και στο καλό.
ΑΝΤΙ ΝΑ οργανώσει εκδηλώσεις εκκλησιαστικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος στις ιστορικές περιοχές του παλιού κέντρου, ακόμη και στην τέχνη της αγιογραφίας, νομιμοποιεί την ερήμωση.
ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ και με πολλές προσδοκίες στον τοπικό πληθυσμό, θα ανέμενε κάποιος να προτείνει την χρήση της περιοχής του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας με σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο που να ελκύει την νεότητα.
ΚΑΙ ΟΧΙ με δέλεαρ την αφιέρωση του ναού, που δεν αποκαλύφθηκε εν είδει εκπλήξεως, αλλά εκτιμάται πως θα είναι σε κάποια από τις δημοφιλείς οσιότητες της εποχής...
ΠΟΥ Η ΦΗΜΗ τους επιτρέπει κάποιους να κάνουν χρυσές δουλειές στα αφιερώματα και τα παγκάρια.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ευθέως την δημιουργία ενός νέου κέντρου.
ΟΧΙ αστικού κέντρου με καρδιά του την Πολιτεία και την Δημοκρατία και την Ιστορία, αλλά το προσκύνημα χάριν των εσόδων από τους «μη μυημένους». Καθώς οι μυημένοι, λογικό είναι να συνεχίσουν να επισκέπτονται κατ’ ευθείαν τα βυζαντινά αριστουργήματα της Καστοριάς.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ «εκκλησάκια», όλες οι ιστορικές εκκλησίες, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, που ιδίως οι τελευταίες είναι μάλιστα κατά κανόνα και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ευρύχωρες, ενοριακών διαστάσεων. Μήπως δεν άρεσαν πολύ;
ΕΠΙΖΗΤΕΙΤΑΙ η ανέγερση ναού στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, που θα οδηγήσει στην κατάληψη της περιοχής πρασίνου και εκδηλώσεων και στην καταστροφή του αστικού χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της εισόδου της πόλεως.
ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ και η ανέγερση «μνημειακού βυζαντινού ναού», πρόταση που επιτρέπει την υπόθεση όχι μόνο για κάτι ουτοπικό (βυζαντινό), αλλά και για κάτι σε επιβλητικό μέγεθος που θα δεσπόζει και θα επισκιάζει μια πόλη που ήδη διαθέτει πολλές δεκάδες εκκλησιών.
ΑΛΛΑ «για να ανέβεις στην πόλη ανεβαίνεις με την γλώσσα στο στόμα» –όπως χαρακτηριστικά αιτιολόγησε την πρότασή του.
«ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ δεν ανεβαίνουν οι άνθρωποι, ούτε τον χειμώνα με την παγωνιά, ούτε το καλοκαίρι με την ζέστη»! Αν είναι έτσι, να την ισοπεδώσουμε. Να ευκολύνονται όσοι κοπιάζουν.
ΤΕΛΟΣ, αντί να γίνει πρόταση στον δήμο Καστοριάς να βρει τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησης στην κατεύθυνση του θρησκευτικού και μνημειακού τουρισμού των εκπληκτικών ναών, εικόνων και άλλων μνημείων της Καστοριάς...
ΟΛΑ ΑΥΤΑ κληρονομία αιώνων ακμής, πίστης, εθνικού φρονήματος και καλογουστιάς των παλιών Καστοριανών...
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η μαύρη πέτρα της εγκατάλειψης.
ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ κυρίως επώνυμες αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται και αναρτώνται στο διαδίκτυο των πολιτών της φιλήσυχης πόλης, είναι συντριπτικά αρνητικές και καταιγιστικές.
ΚΑΙ ΔΕΝ θα πρέπει ο δήμος Καστοριάς να αγνοήσει ότι αποτελεί θεσμό αυτοδιοίκησης της Δημοκρατίας, εγγυητής του αστικού χαρακτήρα της Καστοριάς και της ιστορίας της.
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς να αποφύγει το δικό της λάθος.
ΚΑΙ ΟΧΙ να την ενθαρρύνει.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Καστοριάς, μπορεί, δικαιούται και πρέπει να έχει ευκαιρίες να προσαρμόσει τις όποιες ιδέες.
ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ή των άλλων, στις πραγματικές ανάγκες της Καστοριάς.
ΤΗΝ ΛΥΣΗ δεν την δίνει ποτέ η χαριστική βολή.
ΑΛΛΩΣΤΕ το σφάλλειν ανθρώπινο.
Στην φωτογραφία ο Άγιος Προκόπιος του Φράγκου Κατελάνου, από την Παναγία Ρασιώτισσα της Καστοριάς, στην οποία επί προκατόχου του κ. Καλλινίκου, αφαιρέθηκε η εξωτερική τοιχογραφία και έκτοτε αγνοείται. Άραγε οι συνεργάτες και φίλοι του μητροπολίτη Καστοριάς, τον ενημέρωσαν για τα αγνοούμενα μνημεία και κειμήλια;
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.
Σχετικά:
- ΟΔΟΣ: Κονκλάβιο
- ΟΔΟΣ: Θεολογίες
- Είπαν: [Καλλίνικος Ιαν. 2023]
- Είπαν: [Καλλίνικος 18.12.2022]
- Η επιστολή του μητροπολίτη
- Μία θλιβερή ημέρα της Καστοριάς [η επιστολή σε pdf]
- ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Η διχαστική επιστολή του Μητροπολίτη για την ανέγερση ναού στην είσοδο της πόλης
- ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Η δεσποτική παράλειψη στον απολογισμό του ενός χρόνου
- ΟΔΟΣ: Ομόκεντροι κύκλοι
- Ο λόγος του μητροπολίτη στον εσπερινό του Προφήτη Ηλία
- Ανοικτή επιστολή: Ο δικός μας κόσμος"
- ΟΔΟΣ: Политбюро
- ΟΔΟΣ: Πειστήρια πιστόμετρου
- ΟΔΟΣ: Το Ποντικονήσι
- ΟΔΟΣ: Το «Τάμα»
- Η προσβολή του κυρίου δημάρχου
- ΟΔΟΣ: Με δύο καμήλες
- Κανείς (μα κανείς) απ’ αυτούς
- ΟΔΟΣ: Άγιος Μηνάς erga omnes
- ΟΔΟΣ: 105 χρόνια μετά
- Λόγος & Αντίλογος [Ν. Τσεμάνης]
- Λόγος & Αντίλογος [Α. Πηχιών]
- ΟΔΟΣ: Χρυσοδάκτυλοι
- ΟΔΟΣ: Τον [πονηρό] μήνα Αύγουστο
- ΟΔΟΣ: Κοκορέτσια
- ΟΔΟΣ: Τι γνωρίζει, τι πράττει και τι συμβαίνει;
- ΟΔΟΣ: Οικογενειακά αμπελοχώραφα
- ΟΔΟΣ: Χέρσα Νήσος
- ΟΔΟΣ: "Πάντα ελεύθεροι" [;]
- ΟΔΟΣ: deal
- Εν.Δημο. "Φιλέτα οικόπεδα κι ορθόδοξη πίστη..."
- Πρόσωπα 2017: Ανέστης Αγγελής
Οποιοσδήποτε μητροπολίτης μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει. Στην Καστοριά να μετακινηθεί η Κουμπελίδικη στη λεωφόρο των Κύκνων για να μη χρειάζεται οι τουρίστες να ανεβαίνουν την ανηφόρα ή ο Παρθενώνας να μετακινηθεί στην πλατεία Συντάγματος για να μη χρειάζεται οι τουρίστες να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί ακόμα να προτείνει και την μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό, όπως έκαναν πριν από αιώνες οι πρώτοι Χριστιανοί καταστρέφοντας κομμάτια του Παρθενώνα, κάτι που έκαναν και οι Ταλιμπάν καταστρέφοντας μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη χώρα τους.
Ευτυχώς που εμάς δεν μας κυβερνούν οι Ταλιμπάν και είναι στο χέρι μας όχι μόνο να μη πραγματοποιήσουμε, αλλά ούτε καν να ασχοληθούμε με παρόμοιες προτάσεις.
Είναι επίσης στο χέρι μας να μη ψηφίσουμε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την Καστοριά σε μια θεοκρατική πόλη. Ποιοί είναι αυτοί; Ο σεβασμιώτατος μας βοηθάει να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα λέγοντας ότι κανένας δεν αντέδρασε στην πρότασή του. Χρειάζεται μόνο να δούμε φωτογραφίες του σεβασμιώτατου και ξέρουμε ποιους έχει συναντήσει.
Αν κάποιος από αυτούς είπε κάτι διαφορετικό στον σεβασμιώτατο από αυτό που αυτός ισχυρίζεται ας βγει να τον διαψεύσει.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή´Μόνο οι μυημένοι μπορούν να επισκεφτούν τους ναούς´
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Μα τί θέλει ο Παναγιώτατος; Να υποχρεώσει τους μη μυημένους με το ζόρι να πάνε στους ναούς χωρίς να θέλουν. Αν ήρθαν στην Καστοριά για καφέ στην Νότια θα πάνε εκεί να απολαύσουν την φραππα τους. Οι γιγιάδες που θέλουν να προσκυνήσουν θα συρθούν μέχρι την Μητρόπολη για να σαλιαρίσουν τα άγια χέρια και τις άγιες εικόνες και οι ελάχιστοι ΄μυημένοι¨ θα πάρουν τον δρόμο για τις βυζαντινές εκκλησίες που φυσικά θα τις βρουν κλειστές και θα φύγουν απογοητευμένοι.