10.6.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς: «Ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 178 του Νόμου 4635/2019 “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα ΚΕΔΕ, ΠΕΔ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όχι στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ειδικά στις κλαδικές. Κανένας περιορισμός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες που επιφέρει ο νέος Νόμος [...]».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το  Νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα” φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή. Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση. Με το “Επενδύω στην Ελλάδα”  ξεκλειδώνονται οι επενδύσεις, επιταχύνονται οι διαδικασίες, μειώνεται η γραφειοκρατία και ανοίγει ο δρόμος για πολλές νέες θέσεις εργασίας [...]».
Σχετικά: "εδώ", "εδώ" και "εδώ".

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ξεκινώντας θα ήταν καλό να επισημανθεί πως όσα γράφονται —ενδεχομένως φαινομενικά σε ύφος αυστηρής κριτικής— δεν αφορούν τα πρόσωπα αυτά καθαυτά, αλλά τις πολιτικές που ακολουθούν, τις ενέργειες που κάνουν, τις δημοτικές αποφάσεις τους. Σε ό,τι με αφορά προσωπικό ζήτημα δεν τίθεται για την κριτική που ασκείται. Όλα αυτά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων αλλά και για να προλάβω τους πιστούς φίλους των εκλεγμένων που περιμένουν στην γωνία για να «γαυγίσουν» στα διαδικτυακά σου μέσα.

Είναι αδύνατο να παρελαύνουν για την απελευθέρωση της Καστοριάς ήρωες του 1821 (!) και να μην ασκείται κριτική γι’ αυτό το ιστορικό μωσαϊκό που δημιούργησαν. Γιατί όση χρονική συνάφεια έχουν οι κουμπουροντυμένοι και σπαθάτοι ήρωες του ’21 με την απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912, άλλη τόση σχέση έχει το καστοριανό καρναβάλι με τα «ραγκουτσάρια» και τις εορταστικές μουσικές βόλτες στα σοκάκια της πόλης με τις... «πατινάδες» που φαίνεται ότι ετοιμάζουν να καθιερώσουν.
«Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή» γίνεται σ’ αυτήν την πόλη αγαπητή ΟΔΟΣ. Και στον ίδιο κατήφορο θα συνεχίσει να κυλά, γιατί πολύ απλά οι εμπλεκόμενοι με τον συγκεκριμένο τομέα —πολιτισμικά και πολιτιστικά— οικειοποιούνται κι επιβάλλουν όσα βλέπουν να τελούνται σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδος —όντας τα δικά τους τοπικά έθιμα και δρώμενα— σαν να ήταν και είναι της πόλης. Δεν είμαι κατά του εμπλουτισμού προκαταβολικά. Αλλά όταν κάτι επιβάλλεται ξαφνικά, και δεν έχει υπόβαθρο, δεν αντέχει στον χρόνο, δηλαδή δεν πετυχαίνει.

Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, κι εν μέσω περίσσιου ρομαντισμού κι ασχετοσύνης, φόρτωσαν στην Καστοριά εξορκιστές κακών πνευμάτων, σκόρδα και φαλλούς με τους «ραγκουτσαραίους» και εν έτει 2019 επιχειρούν να επιβάλλουν κλεφταρματολούς και «πατινάδες». 

Έτσι, επειδή περίεργα την είδαν. Χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση με την παράδοση, την ιστορία και το αστικό παρελθόν. Απλά για να καυχιόνται πως γνωρίζουν το εξεζητημένο (!) θεωρώντας —με το μυαλό τους— πως μοιράζουν πολιτιστικά καθρεφτάκια στους «ιθαγενείς» Καστοριανούς. «Πλανώνται πλάνην» λένε κάποιοι, αν αυτό πιστεύουν πως πετυχαίνουν με τις πράξεις τους.

Όλων αυτών των γεγονότων, προηγήθηκε η πρώτη απολογιστική συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς κ. Ι Κορεντσίδη. Πολύ ενδιαφέρουσα σε ορισμένα λίγα πάντως σημεία της, αλλά περισσότερο απήχησε χαρακτήρα πρόχειρης προσέγγισης. Ειδικότερα η εικόνα του γραφείου με διάφορα «σκονάκια» τα οποία ανάγνωσε, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό. 

Επίσης οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις του δημάρχου βασίστηκαν σε φιλολογική ανάλυση, παρά σε πρακτική. Σε μια απλή ανάγνωση στοιχείων —κυρίως οικονομικών— που ο τηλεθεατής ή ακροατής, δεν θα καταλάβαινε τα περισσότερα εκ των αναφερομένων.

Έδινε την εντύπωση της μέλλουσας αποποίησης ευθυνών σε σχέση με τα παραλαμβανόμενα από τους προκατόχους του. Σαν να ήθελε να ξεκαθαρίσει πως η δική του θητεία ξεκίνησε με συνολικό δημοτικό ταμειακό έλλειμμα 15 εκ. ευρώ. Και πως μέσω της δικής του οικονομικής πολιτικής —θετική ή αρνητική θα φανεί στα επόμενα χρόνια— θα καταφέρει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να ξεπεράσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που παρέλαβε. 

Λες και οι προηγούμενοι δήμαρχοι Καστοριάς δεν παρέλαβαν ταμειακό έλλειμμα από τους προηγούμενους δημάρχους, ούτε και οι πριν απ’ αυτούς κ.ο.κ. Όλοι «καμένη γη» επικαλούνται μόλις αναλάβουν την εξουσία. Ο νέος δήμαρχος Καστοριάς «δεν κομίζει κύκνο στην Καστοριά» —κατά το  «γλαύκα στην Αθήνα». 

Από μεριάς μου αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν έχω παρά να του ευχηθώ κάθε επιτυχία. Από την άλλη όμως, με προβλημάτισε το γεγονός πως δεν μπόρεσα να εστιάσω σε κανένα σημείο της συνέντευξης του κ. Κορεντσίδη, κάποιου είδους αναφορά του στους τρόπους με τους όποιους θα καταφέρει την οικονομική εξυγίανση του δήμου.

Έμοιαζε περισσότερο με κατηγορώ της νυν δημοτικής αρχής για όσα παρέλαβε, παρά έδειχνε προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που λίγο πολύ όλοι γνώριζαν, όπως κι ο ίδιος τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του. 

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζαν το ακριβές ύψος των χρεωμένων δημοτικών ταμείων, αλλά ήταν σίγουροι για το τι θα παραλάμβαναν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. 

Αφού τα περισσότερα έχουν γραφτεί και είχαν καταγγελθεί από τις προηγούμενες δημοτικές παρατάξεις. Και επίσης δημοσιοποιούνται όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου Καστοριάς και υπάρχει συνεχής δημόσια πληροφόρηση των εσόδων εξόδων του.

Και σ’ εκείνο το σημείο εντοπίζεται ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της συνέντευξής του. Η αβεβαιότητα κι ο φόβος που ενέπνεε για την πορεία και συνέχεια της δημοτικής του θητείας.

Και αν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο πλήγμα —αφού ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης— αυτήν την στιγμή για τα ταμειακά αποθέματα του δήμου, δεν άκουσα πουθενά σε όσα είπε να αναφέρεται στους τρόπους για την επίλυση του συγκεκριμένου —μεγάλου ομολογουμένως από αριθμητική σκοπιά— προβλήματος.

Δεν έκανε καμία αναφορά ποιες θα είναι οι κινήσεις της ΔΕ ΥΑΚ απέναντι στους μεγαλο-οφειλέτες της (μερικά ονόματα είναι τρανταχτά) σαν μια πρώτη εισπρακτική κίνηση με σκοπό την μείωση του χρέους της. 

Ή για παράδειγμα πόσο θα είναι το ύψος των προστίμων σε όσες κατοικίες αποφεύγουν ακόμα και σήμερα να συνδέσουν τα σπίτια τους με τ’ αποχετευτικό σύστημα, ρυπαίνοντας τόσο το υπέδαφος μέσω της χρήσης βόθρων (!) αλλά και την λίμνη από την στιγμή που πολλά σπίτια «αποθέτουν» τα λύματα τους εντός της.

Γίνεται ξεκάθαρο, στην δική μου ματιά, πως μέσα απ’ αυτήν την στάση του, ο δήμαρχος δεν θέλει να δυσανασχετήσει συγκεκριμένους δημότες του «τσάμπα», υπολογίζοντας τ’ όποιο πολιτικό κόστος. Όμως οι υπόλοιποι δημότες πληρώνουν. Και μάλιστα ακριβά νερό και αποχέτευση. 

Αν λοιπόν δεν υπάρξουν εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κι όπως δήλωσε ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα ήδη αυξημένα τιμολόγια (αυτό έλειπε θα συμπλήρωνα εγώ), αργά ή γρήγορα η ΔΕΥΑΚ οδεύει προς την χρεωκοπία. 

Επομένως, καλό θα ήταν ο δήμαρχος να προβεί σε ενέργειες που θα σώσουν την εταιρεία, αφού όπως είπε κι ο ίδιος έχει τον τρόπο μέσω… γνωριμιών και προσώπων.

Συν τοις άλλοις, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης αναφέρθηκε και στον διορισμό ορκωτών λογιστών για την περαιτέρω διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων στα περισσότερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Για να γίνει —λέει— ο κατάλληλος έλεγχος αν υπήρξε κακοδιαχείριση ή σπατάλη δημοσίου χρήματος. 

Κάτι που έκαναν και οι προηγούμενοι δήμαρχοι Καστοριάς (μηδέ εξαιρουμένου του κ. Ανέστη Αγγελή) και που κάνουν συνήθως όλοι οι δήμαρχοι της Ελλάδας, μόλις αναλάβουν. Δημοφιλής πολιτική παράδοση οι δήμαρχοι να θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά της «καμένης γης» που παρέλαβαν.

Σε μια χώρα που καταλαμβάνει υψηλότατη θέση μεταξύ των πιο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου (67η μεταξύ της Σενεγάλης και των Νησιών του Σολομώντος), οι δήμαρχοί της διορίζουν ορκωτούς λογιστές για να λάμψη η αλήθεια!

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν τέτοιου είδους κινήσεις είναι περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού ή ουσίας. Δεν μένει παρά να αποδειχτεί κι απ’ άλλες ανάλογου είδους κινήσεις, ορισμένες εξ αυτών ενδεχομένως να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνησης. 

Όπως για παράδειγμα, η οφθαλμοφανέστατη περιβαλλοντολογική καταπάτηση που συντελέστηκε στην παράκτια ζώνη, η οποία μάλιστα εντάσσεται και στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διοικείται ο δήμος, αλλά και βαθιές τομές που δεν θα φοβίζουν για πολιτικό κόστος. 

Γιατί εύηχα ακούγονται όλα αυτά που ανακοινώνει ο δήμαρχος, όπως το γεγονός πως δεν έχει... προσωπικό οδηγό ή δεν χρησιμοποιεί... κρατικό όχημα (παραπέμποντας σε οικονομική πολιτική), αλλά μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός όταν την ίδια στιγμή δημοσιεύονται στην Διαύγεια «εγκρίσεις δαπανών» για μετακινήσεις αιρετών. Και άλλα.

Έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ, πολλές φορές φαντάζει προτιμότερο ορισμένοι ν’ αρκούνται στο να λένε λίγα λόγια και καλά. 

Διαφορετικά, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδέχονται την κριτική που ασκείται στις πολιτικές που αρέσκονται ν’ ακολουθούν.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1010.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ