17.7.20

Την θανάτωση σχεδόν 100.000 βιζόν που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό διέταξαν οι αρχές της Ισπανίας

Η περιφέρεια της Αραγονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διατάχθηκε η σφαγή περίπου 100.000 βιζόν ενός εκτροφείου, στο οποίο σχεδόν το 90% των ζώων βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

“Μιλάμε για την υποχρεωτική θανάτωση όλων των ζώων αυτού του εκτροφείου”, δηλαδή συνολικά 92.700 βιζόν που εκτρέφονται για τη γούνα τους, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας, Χοακίν Ολόνα.

Το εκτροφείο βρίσκεται στην κοινότητα Πουέμπλα δε Βαλβέρδε και από τις 22 Μαΐου είχε απαγορευτεί η εξαγωγή των ζώων ή των προϊόντων τους, επειδή επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19. Έκτοτε, οι αρχές διενεργούσαν τακτικά τεστ στα ζώα. Στις 13 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι το 87% των δειγμάτων ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Οι αρχές αποφάσισαν να θανατωθούν τα ζώα ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο ο πληθυσμός της περιοχής.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στο εκτροφείο, το μοναδικό της Αραγονίας, φέρεται να ξεκίνησε από έναν υπάλληλο, ο οποίος μολύνθηκε εκτός της εργασίας του. Όμως δεν είναι δυνατόν να συμπεράνει κανείς μετά βεβαιότητας “αν υπάρχει μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως”, είπε ο Ολόνα.

Στην Ολλανδία, δεκάδες χιλιάδες βιζόν από 20 εκτροφεία θανατώθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αφού προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Τον Μάιο, οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι δύο εργαζόμενοι “πολύ πιθανόν” να μολύνθηκαν επειδή ήρθαν σε επαφή με τα ζώα. Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης του ιού από ζώα στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ισπανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με πάνω από 28.400 νεκρούς, κατάφερε να περιορίσει τον ρυθμό μετάδοσης τον Ιούνιο όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με περισσότερες από 120 ενεργές εστίες.

ΑΠΕ

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ