18.1.21

Συνάντηση των βουλευτών ΣυΡιζΑ-ΠΣ με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Οι βουλευτές ΣυΡιζΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου πήραν την πρωτοβουλία να συναντηθούν με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη και τον αντιπρύτανη κ. Νικόλαο Σαριαννίδη.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο, εκτός των άλλων, τροποποιεί τα όρια εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισακτέων, γεγονός που, εκτός των άλλων, θα ωθήσει, αναγκαστικά, μεγάλα τμήματα των νέων προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδουλίδης, η μείωση δεν θα είναι αναλογική, καθώς για ιδρύματα όπως το ΠΔΜ, το πλήγμα θα είναι βαρύτερο, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τμημάτων.
Από την πλευρά των βουλευτών επισημάνθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δείξει τις προθέσεις του για την δημόσια εκπαίδευση και το ΠΔΜ με μια σειρά από αποφάσεις.
Οι ευνοϊκές τροπολογίες για τα κολλέγια και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, η εξίσωση των πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών δομών, η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την τιμωρητική αξιολόγηση, η κατάταξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε δύο κατηγορίες φανερώνουν, εκτός των άλλων, την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Σε τοπικό επίπεδο, η αναστολή λειτουργίας των έξι τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών των ΕπαΛ στα Πανεπιστήμια, οι μηδενικές προσλήψεις μελών ΔΕΠ, αποδεικνύουν ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την στήριξη του ΠΔΜ, εν όψει και της βίαιης απολιγνιτοποίησης, είναι κενό γράμμα.
Επίσης, η αναθεώρηση των ορίων εισαγωγής έγινε χωρίς καμία μελέτη επιπτώσεων για την περιοχή, χωρίς διαβούλευση, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους υφιστάμενους φοιτητές και καθηγητές, όπως και για τις υποδομές.
Όπως συνομολογήθηκε, το ΠΔΜ αποδεικνύει με την εκπαιδευτική του πορεία ότι αξίζει την ενίσχυση της πολιτείας καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα. Έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις επιστημονικές περγαμηνές, τις διεθνείς επαφές και το ανθρώπινο δυναμικό για να επιτελέσει επάξια αυτό τον ρόλο.
Ακριβώς, γι’ αυτό, η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο της περιοχής της και δεν θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει, για μία ακόμη φορά, τις ιδεοληπτικές της εμμονές στον χώρο της παιδείας. 
Καλούμε όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία, τις νέες και τους νέους της περιοχής να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να καταδικάσουν έμπρακτα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα 
Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα 
Βουλευτής Καστοριάς, Ο.Τελιγιορίδου

Δελτίο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ