31.10.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 

Από τον πολιούχο

Ο ναός του Αγίου Μηνά, ο πολιούχος της Καστοριάς, με μέρος του τοιχίου του να έχει καταρρεύσει εδώ και 15 περίπου ημέρες, και ουδείς να ενδιαφέρεται να το αποκαταστήσει. 


* * * 

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Εν μέσω τυμπανοκρουσιών και κλίμα ευφορίας παρουσιάστηκε από το σύνολο των φιλοδημοτικών μέσων ενημέρωσης ο μίνι ανασχηματισμός των αντιδημάρχων του δήμου Καστοριάς. Ουσιαστικά, από την θέση των αντιδημάρχων αποχώρησαν τρία πρόσωπα τα οποία αντικαταστάθηκαν από τους επόμενους τρεις «επιλαχόντες» ίσως που περίμεναν από την προηγούμενη... κατανομή. Αυτόν τον ρόλο φαίνεται να έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν και οι επόμενοι που θα αντικαταστήσουν τους νεοτοποθετημένους κ.ο.κ.

Γιατί όπως συμβαίνει σε κάθε δημοτική θητεία, έτσι και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, βαδίζει στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων. Δείχνει να ανταποκρίνεται στα προεκλογικά αλισβερίσια με το πλήθος των υποψηφίων και των υπολοίπων, “υποχρεωμένη” να ικανοποιήσει τις προεκλογικές “θυσίες” των υποψηφίων. Και αυτή μοιάζει ως η καλύτερη ανταμοιβή.

Εκείνοι έκαναν τον προεκλογικό τους αγώνα με σκοπό να εξασφαλίσουν την ψήφο των πολιτών προς ίδιον όφελος και κατ’ επέκταση του συνδυασμού “Ώρα για δουλειές” και όλο αυτό είχε από το παρελθόν, έχει στο παρόν και όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει και στο μέλλον, ανταποδοτικό χαρακτήρα. Που περισσότερο παρομοιάζει με ανακύκλωση ίδιων νοοτροπιών από διαφορετικά πρόσωπα, παρά με αξιοκρατική τοποθέτηση των πραγματικά άξιων (αν υπάρχουν). Δεν άλλαξε ούτε με την δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, σε αντίθεση με όσα δήλωνε τον Μάιο 2019 πως «η Καστοριά αλλάζει σελίδα».

Επί της ουσίας δεν έγινε καμία βαθιά τομή για την ριζική αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο αριθμός των αντιδημάρχων στο σύνολο τους ήταν επτά και παρέμεινε ο ίδιος. Το μόνο που άλλαξε από την προηγούμενη σύνθεση είναι η ονομασία της κάθε αντιδημαρχίας. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, που λέει και μία γνωστή ελληνική παροιμία.

Ουσιαστικά, αντικατέστησε τους αντιδημάρχους οι οποίοι ενδεχομένως βρέθηκαν ελλιποβαρείς ως επικεφαλής των αντιδημαρχιών που συντόνιζαν ή κρίθηκαν μερικοί εξ αυτών πως ανήκουν στο γκρουπ των λιγότερο δημοφιλών αυτοδιοικητικών προσώπων! Εξάλλου πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως φιλοδημοτικό –και φιλομητροπολιτικό και λοιπά– μπλογκ, διενήργησε διαδικτυακό “διαγωνισμό” ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο, δέκα μέρες πριν την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων; Απαρατήρητο, σίγουρα δεν μπορεί να περάσει.

Ο οποίος “διαγωνισμός” ή τέλος πάντων ό,τι ήταν αυτό, αφορούσε –κατά τους διαχειριστές πάντα του φιλοδημοτικού-φιλομητροπολιτικού και λοιπά μπλογκ- την δημοτικότητα δήθεν των τέως, αλλά και νυν, αντιδημάρχων. Αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν μπορώ να φανταστώ, έστω και στο ελάχιστο, πώς θα μπορούσε ορισμένες καίριες αποφάσεις κάποιου, στην προκείμενη περίπτωση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, να λαμβάνονται με γνώμονα αμφιλεγόμενους “διαγωνισμούς” ή τέλος πάντων ό,τι ήταν αυτό, σε μπλογκ της Καστοριάς.

Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνεις και εσύ με τι αναξιόπιστα κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις που καθορίζουν την πορεία της πόλης της Καστοριάς. Προσωπικά, ούτε που θέλω να το φανταστώ πως μπορεί να ενεργεί με τέτοιο τρόπο. Ή κάποιοι -αν όχι όλοι- από τους «ειδικούς συνεργάτες που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και όχι ρουσφέτια» συμβουλεύουν με τα συγκεκριμένα κριτήρια τον δήμαρχο Καστοριάς. Ακόμα και έτσι να είναι, δεν πρέπει να ξεχνάς αγαπητή ΟΔΟΣ, πως όλα αυτά, οι άνθρωποι-εργαλεία είναι προσωπική επιλογή του κ. Κορεντσίδη.

Από την άλλη, ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση του δημάρχου Καστοριάς, είναι η χρονική τοποθέτησή της. Ενώ λοιπόν τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέσω της Διαύγειας επικύρωνε τον «Καθορισμό αντιδημαρχιών, ορισμό αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων» έως τις 31 Αυγούστου 2021, αυτό ξαφνικά άλλαξε. Τι μεσολάβησε στο διάστημα των έξι μηνών και ο κύριος Ιωάννης Κορεντσίδης προέβη στην συγκεκριμένη αλλαγή προσώπων, οκτώ μήνες μάλιστα πριν την προκαθορισμένη λήξη της θητεία τους;

Δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής συγκεκριμένων αντιδημάρχων; Ή μήπως θέλησε να αντιστρέψει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσω των «τυχαίων» διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον όλων όσων ασκούν κριτική στην δημοτική αρχή, με μεγαλύτερο αποδέκτη των χυδαίων και υβριστικών σχόλιων εσένα αγαπητή ΟΔΟΣ; Ή μήπως νομίζουν κάποιοι πως θα ξεχαστεί από την τοπική κοινωνία το φασιστικό γεγονός διακοπής της συνδρομής σου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη επειδή ασκείς κριτική;

Το σίγουρο είναι πως κάτι από όλα τα παραπάνω τον ώθησε στο να εισάγει “φρέσκα” (λέμε τώρα) πρόσωπα σε διοικητικά πόστα. Που μόνο “φρέσκα” δεν μπορεί να θεωρούνται, όταν οι τρεις από τους αντιδημάρχους είναι πρόσωπα που είχαν καίριες θέσεις κατά την θητεία της προηγούμενης επάρατης δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή, που τόσο λοιδορήθηκε, υποβαθμίστηκε και κατηγορήθηκε από στελέχη του συνδυασμού «Ώρα για δουλειές».

Γεγονός πάντως που δεν φαίνεται να αλλάζει για την ώρα, είναι η εισπρακτική επίθεση στις τσέπες των δημοτών από την πολιτική της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Η οποία από τις πρώτες μέρες της θητείας της επιδόθηκε σε αγώνα οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, μιας πόλης που στο μεγαλύτερο σύνολο τους παραμένουν άνεργοι και επιβαρυμένοι από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών με τον τότε επικεφαλής κ. Τάκη Θεοδωρικάκο εξασφάλισε για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς το ποσό του 1.700.000 ευρώ για τα χρέη του προς την ΔιαΔυΜα, τα δημοτικά τέλη παραμένουν αυξημένα κατά περίπου 50%, στραγγαλίζοντας οικονομικά τους πολίτες. Σε αντίθεση με τους δεκάδες δήμους ανά την χώρα που μείωσαν τα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών τους. Οι αυξήσεις ήλθαν για να μείνουν. Άλλωστε πώς θα πληρωθεί όλος αυτός ο μηχανισμός;

Το μόνο που φαίνεται να νοιάζει τους δημοτικούς είναι η μεμονωμένη και προσωποποιημένη απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λίγων φίλων και “εκλεκτών”. Για την πλειοψηφία των πολιτών, τα δημοτικά τέλη παραμένουν δυσβάσταχτα. Αυτό όμως λίγο ενδιαφέρει την δημοτική αρχή. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται γι’ αυτήν την άνιση μεταχείριση μεταξύ συγκεκριμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Και δεν έχουν άδικο. Ιδίως όταν μαθαίνουν, πως η δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη έχει επιβάλει τέλη ακόμα και σε όσους έχουν... αποδημήσει.

Και πιο συγκεκριμένα για το δημοτικό τέλος που είναι υποχρεωμένοι οι συγγενείς των αποθανόντων να αποδώσουν στην δημοτική αρχή, για την διατήρηση των θέσεων στο Νεκροταφείο Καστοριάς. Με λίγα λόγια αγαπητή ΟΔΟΣ, οι πολίτες της Καστοριάς υπερφορολογούνται εν ζωή αλλά και μετά θάνατον. Πού να το πεις και να σε πιστέψουν;



Στο έμβλημα

Ο ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης, το έμβλημα της Καστοριάς, σε συσκότιση, καθότι ουδείς ενδιαφέρεται, εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον, να αντικαταστήσει τους καμμένους λαμπτήρες φωτισμού. Η Καστοριά του «παγκόσμιου τοπ προορισμού» της «ώρας για δουλειά» και των πολλών «ειδικών συνεργατών» που είναι «χρήσιμα εργαλεία και όχι ρουσφέτια και βολέματα», όπως είπε ο κ. Κορεντσίδης.


* * * 

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην «μαγευτική αρχόντισσα» του «παγκόσμιου τουριστικού προορισμού», πουθενά αλλού. Θαρρείς πως το πρόβλημα με το κορεσμένο και μοναδικό Κοιμητήριο της πόλης θα λυθεί μέσω της φορολόγησης των νεκρών και όχι με την δημιουργία ενός νέου.

Όπως είχε δηλώσει ο στενός συνεργάτης του κ. Κορεντσίδη, όταν ήταν αντιδήμαρχος του κ. Αγγελή, τέτοιον μήνα, πριν 6 χρόνια, τον Γενάρη του 2015 ότι: «ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την δημιουργία νέου Κοιμητηρίου στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους στην Νέα Λεύκη και ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου υπάρχουν ήδη 100.000,00 ευρώ και μέσα στο 2015, θα ξεκινήσουν οι πρώτες διεργασίες για το έργο».

Έχουμε ξαναπεί, η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη αποτελείται από λαμπρές ιδέες και πολιτικά μυαλά, όχι αστεία. Και προσπαθούν να το αποδεικνύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν υπάρχει στιγμή χαλαρότητας. «Ώρα για δουλειά». Από τον Γενάρη του ’15 τουλάχιστον. 

Τελευταίο παράδειγμα που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις για την τοπική κοινωνία, ήταν η απουσία του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των αιρετών όλων των βαθμίδων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας [σχετικά "εδώ"].

Η συζήτηση μεταξύ των άλλων αφορούσε και τις επιπτώσεις που θα υποστούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας εφόσον ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως στο κάτω-κάτω δεν είχε και λόγο να παραβρεθεί, εφόσον ο ίδιος με την απόφαση του έβαλε ταφόπλακα στις ελάχιστες (;) πιθανότητες να λειτουργήσει πανεπιστημιακό τμήμα στο κτήριο της Κουμπελίδικης [σχετικά "εδώ"]. Άλλο όμως το ένα, άλλο το άλλο.

Όμως εκείνο που προκαλεί απογοήτευση στους πολίτες της Καστοριάς ήταν η θεσμική απουσία αυτή καθαυτή. Όλες οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας , όλοι οι Δήμοι, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης είχαν την πλήρη απαρτία των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, πλην της Καστοριάς. Από την εκπροσώπηση της οποίας απουσίαζε μόνο ο δήμαρχος της πόλης.

Πολλοί είναι εκείνοι βέβαια που θυμήθηκαν το περιστατικό απουσίας του κ. Κορεντσίδη από ακόμη μία μείζονος σημασίας συνάντηση. Εκείνη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Ιούλιο με θέμα την απολιγνιτοποίηση και το MasterPlan της κυβέρνησης για την Δυτική Μακεδονία, στο οποίο παραβρέθηκαν οι περισσότεροι αιρετοί των εμπλεκόμενων νομών. Πλην του δημάρχου Καστοριάς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όπως επίσης και το γεγονός πως στήριξε την απόφαση του δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα να μην παραβρεθεί στην συνάντηση με τον κ. Χαρδαλιά τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή επιβλήθηκε lockdown στον γειτονικό νομό. Στηρίζοντας ουσιαστικά ένα θεσμικό αντάρτικο.

Ακόμα και αν ισχύουν όλα όσα αναρτήθηκαν από φιλοδημοτικά μέσα για την απουσία του κ. Κορεντσίδη με σκοπό να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη μη εκπροσώπηση του Δήμου Καστοριάς, έπρεπε ο ίδιος να αποφασίσει ποιος θα τον αντικαταστήσει στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη. Από την στιγμή που αδυνατούσε να τηλεβρεθεί ο ίδιος. 

* * *


Το μόνο που φαίνεται να νοιάζει τους δημοτικούς είναι η μεμονωμένη και προσωποποιημένη απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λίγων φίλων και “εκλεκτών”. Για την πλειοψηφία των πολιτών, τα δημοτικά τέλη παραμένουν δυσβάσταχτα.


* * *


Όμως για ακόμη μια φορά αγαπητή ΟΔΟΣ, ο δήμαρχος Καστοριάς δείχνει την προσωποκεντρική προσέγγιση της εξουσίας. Και προκειμένου να μην αναδειχτεί ο ίδιος, προτιμά να απουσιάζει θεσμικά ο Δήμος Καστοριάς. Λες και θα του κλέψουν λιγάκι από την φήμη, την διασημότητα αλλά και την πολιτική ωραιοπάθεια.

Βέβαια όσο και αν επιχειρήθηκε ενορχηστρωμένα από τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης να συγκαλυφθεί η απουσία του κ. Κορεντσίδη και να υποβαθμιστεί το δελτίο τύπου της επικεφαλής του συνδυασμού “Ενέργεια για το Δήμο” κ. Αικατερίνης Σπύρου, οι πολίτες της Καστοριάς, έρχονται αντιμέτωποι στο διαδίκτυο και με επώνυμα και αληθινά προφίλ. Οι οποίοι έχουν λάβει δράση μετά την προσωρινή εξαφάνιση των fake profile. Ενεργοποιώντας ακόμα και μερικούς από τους δημοτικούς υπαλλήλους, προς υπεράσπιση των δημοτικών καλώς καμωμένων.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν υποψήφιοι με τον συνδυασμό “Ώρα για δουλειές” ή συνεργάτες της προεκλογικής περιόδου. Αλλά μην πάει το μυαλό στο πονηρό. Άσχετα είναι τα γεγονότα μεταξύ τους. Απλά μεταξύ τους, βρίσκονται και ορισμένοι που προσλήφθηκαν -αξιοκρατικά βεβαίως βεβαίως- στις υπηρεσίες του δήμου. Πρέπει να δείξεις κατανόηση του προεκλογικού αγώνα αγαπητή ΟΔΟΣ και να αποδεχτείς, πως έτσι λειτουργεί το σύστημα.

Και παρόλο που κανένας δεν τους έχει δει στις θέσεις των υπηρεσιών στις οποίες προσλήφθηκαν, σουλατσάρουν στο διαδίκτυο για να εντοπίσουν όσους ασκούν κριτική -ακόμα και για τα βρώμικα δημοτικά παγκάκια- και να τους διασύρουν σε δημόσια θέα.

Γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σαν πλατείες, σαν καφενεία, σαν δημόσιος χώρος. Έχοντας φυσικά συνοδοιπόρους τα λάικς και τις καρδούλες των αιρετών καίριων θέσεων. Οι οποίοι με λίγα λόγια, ευχαριστούν δημοσίως και χωρίς ντροπή για το περιεχόμενο των σχολίων, τους φιλοδημοτικούς τραμπούκους!

Και όταν όλος αυτός ο διαδικτυακός τραμπουκισμός έχει φτάσει στο σημείο να πάρει επώνυμη μορφή, που ως τώρα δεν είχε, τότε αγαπητή ΟΔΟΣ να είσαι σίγουρη πως αυτό που υπέστηκες εσύ, οι συνεργάτες και φίλοι σου, έχει στο υπόβαθρο ηθικό αυτουργό με ονοματεπώνυμο. Αλλά αυτά στο μέρος και στην ώρα που πρέπει. 

Πραγματικά κατάφεραν να αυτό-αποσαθρώσουν μέσα σε λίγες μέρες τον πιο σκοτεινό διαδικτυακό μηχανισμό. Και πραγματικά μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1065

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/10/21

    «Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεται κάτι που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτεί: όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις» - George Orwell

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ