17.1.21

ΟΔΟΣ: Το «αφήγημα»


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το «αφήγημα»
ΟΔΟΣ 2.7.2020 | 1037Τα νέα, καθόλα δυσάρεστα φυσικά, πάγωσαν τους πάντες. Η αμηχανία είναι λίγη έκφραση για να αποδώσει το κρύο ντους. Ανάλογες και οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη της περιοχής. Τα άσχημα νέα διέλυσαν τους νέους μύθους, όπως και τις φαντασιώσεις που καλλιεργήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση, μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί για την Καστοριά. Το «αφήγημα» δεν κράτησε αρκετά.ΤΑ ΠΟΛΛΑ, πολλαπλά περίπου, 17 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή, που επανέφεραν το όνομά της στην αρνητική πανελλήνια επικαιρότητα, πλήττουν και τις τελευταίες τοπικές ψευδαισθήσεις. 

Ιδίως ο δήμος Καστοριάς, αλλά όχι μόνο αυτός, από την λήξη των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών στην κυκλοφορία, στήριξε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία πολιτικής, όπως και εκστρατεία λήθης, στην μετακορωνοϊό εποχή για την Καστοριά, επιστρατεύοντας εικόνες υπερβολικής προβολής μέσα από ιπτάμενα ντρομς, σαν ζέπελιν μιας άλλης εποχής. Που όμως δεν διατηρήθηκε για πολύ. 

Δεν ευθύνεται μόνο ο δήμος γι’ αυτή την κατάσταση. Τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, που προπαγανδίζουν το «άνοιγμα» της Ελλάδος στην τουριστική αγορά, παρουσιάζοντας την χώρα σαν τον ομφαλό της γης, δεν κάνουν κάτι χειρότερο ή περισσότερο από τους τοπικούς εκλεγμένους. Που παρουσίαζαν την Καστοριά σαν όαση ασφάλειας.

Τα νέα, καθόλα δυσάρεστα φυσικά, πάγωσαν τους πάντες. Η αμηχανία είναι λίγη έκφραση για να αποδώσει το κρύο ντους. Ανάλογες και οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη της περιοχής. Τα άσχημα νέα διέλυσαν τους νέους μύθους, όπως και τις φαντασιώσεις που καλλιεργήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση, μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί για την Καστοριά. Το «αφήγημα» δεν κράτησε αρκετά. ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το «αφήγημα»
ΟΔΟΣ 2.7.2020 | 1037


Ο δήμος Καστοριάς από την λήξη των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών στην κυκλοφορία, στήριξε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία πολιτικής, όπως και εκστρατεία λήθης, στην μετακορωνοϊό εποχή για την Καστοριά, επιστρατεύοντας εικόνες υπερβολικής προβολής μέσα από ιπτάμενα ντρομς, σαν ζέπελιν μιας άλλης εποχής. ΑΝ ΑΥΤΟ προασπίσει την δημόσια υγεία, δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν ξυπνήσει τους εκλεγμένους και τους δείξει ότι πρέπει να προσανατολισθούν σε θετικά έργα —και όχι λόγια, ακόμη καλύτερα.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, με πρωτοβουλία και ευθύνη των φορέων της αυτοδιοίκησης, που πολύ επιπόλαια επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη, ότι σε ό,τι αφορά την φθίνουσα πορεία της πανδημίας στην Καστοριά, είναι οι ίδιοι που έκαναν κάτι μαγικό τους προηγούμενες μήνες. Ότι επρόκειτο για μια πολιτική πράξη και όχι μια κοινωνική κατάκτηση η μικρής διάρκειας εκεχειρία της Καστοριάς με τον κορωνοϊό. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε «κριτική» ανάρτηση με φωτογραφία του δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και πίσω του στο φωτογραφικό πλάνο μηχάνημα απολύμανσης και ψεκασμού, να τον παρουσιάζει περίπου ως τον terminator (εξολοθρευτή) του ιού. Η υπερβολή στην απόλυτη έκφραση της. 

Αναφέρθηκε ακόμη, απ’ όσους εγκωμιάζουν μόνιμα, ότι οι προσπάθειές τους ήταν που εξαφάνισαν προσωρινά τον ιό και γι’ αυτό νέα κρούσματα δεν είχαν εμφανιστεί στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή της, τις τελευταίες περισσότερες των 70 ημέρες. Όσες περίπου και οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που (υποτίθεται ότι υπάρχουν) γνωρίζουμε στην Καστοριά από τον Εβλιγιά Τσελεμπή. Τόσες ημέρες διατηρήθηκε η ευδαιμονία και μαζί της ο εφησυχασμός.

Ασφαλώς κανείς απολύτως δεν μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη για την επανεμφάνιση των κρουσμάτων στα όρια του δήμου Καστοριάς, στην δημοτική αρχή ή σε άλλους εκλεγμένους. Όχι πάντως, επί πλέον από την υπευθυνότητα, που ίσως τους υπαγόρευε την στάση ότι αυτό που πρέπει να κάνουν, αμέσως μετά τα πρώτα σωστά βήματα, ήταν να μην εμπνέουν υπερβολική χαλάρωση των μέτρων προσωπικής ευθύνης του καθενός. 

Οι πολύ πρόσφατες πολλές φωτογραφίες των εκλεγμένων, μέσα ή έξω από ιερούς ναούς [σχετικά "εδώ"], να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον ή την άλλη, χωρίς αποστάσεις ή άλλα μέτρα, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία. 

Η δημοτική αρχή ύστερα από το μαρτιάτικο φιάσκο των εκκλήσεων προς την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα και καραντίνα σε βάρος του λαού της Καστοριάς (αυτό που ονομάστηκε «Σπιναλόγκα») [σχετικά "εδώ" και "εδώ"], επέλεξε να επιδοθεί σε διαφημιστική εκστρατεία, με αποδέκτη σχεδόν αποκλειστικά την εσωτερική κοινή γνώμη. Με κεντρική ιδέα ότι η Καστοριά —δηλαδή η ίδια η δημοτική αρχή— εξήλθε νικήτρια [σχετικά "εδώ""εδώ" και "εδώ"].ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το «αφήγημα»
ΟΔΟΣ 2.7.2020 | 1037H δημοτική αρχή προτίμησε μια καθαρά επικοινωνιακή προσέγγιση χωρίς κανένα αντίκρισμα στο πανελλήνιο που η εξέλιξη ανέδειξε τα ερασιτεχνικά της χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν την Καστοριά, σημαίνει ότι μπορεί και να την έχουν πάρει στο ψιλό. 
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ μια καθαρά επικοινωνιακή προσέγγιση χωρίς κανένα αντίκρισμα στο πανελλήνιο που η εξέλιξη ανέδειξε τα ερασιτεχνικά της χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν την Καστοριά, σημαίνει ότι μπορεί και να την έχουν πάρει στο ψιλό. 

Στην επιχείρηση της εσωστρεφούς αυτοδιαφήμισης μετείχαν και προσωπικότητες της περιοχής [σχετικά "εδώ"], που δεν παρεμβαίνουν συχνά ή κάθε φορά που πράγματι απαιτείται, για παράδειγμα προς υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στον δημόσιο λόγο και της αξιοπρέπειας στην ατομική ζωή από τα ανώνυμα και fakes προφίλ στο διαδίκτυο. 

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι κανείς άλλος, π.χ. ο δήμος Άργους Ορεστικού, δεν προέβη σε παρόμοια διαφημιστική εκστρατεία του για την Νίκη που κατήγαγε έναντι του εισβολέα κορωνοϊού. Μόνο στην Καστοριά παρατηρήθηκαν οι σχετικοί «πανηγυρισμοί».
Τζίφος λοιπόν και αδίκως σπαταλήθηκαν χρήματα για την αυτοδιαφήμιση του τόπου, και μακάρι να ήταν μόνο σ’ αυτό το πρόβλημα. Με το περίφημο τουριστικό πλεονέκτημα της Καστοριάς εν όψει του covid-free δημοτικού κινήματος που καταρρέει, ορατός είναι πια ο κίνδυνος, εάν δεν υπάρχουν σύντομα ευχάριστα νέα στην κατεύθυνση του φαρμάκου ή του εμβολίου, να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, τόσο σε ό,τι αφορά την ετήσια εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, όσο και το καρναβάλι της Καστοριάς, δεδομένου ότι το river party του Νεστορίου είναι μάλλον ήδη χαμένη υπόθεση.ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ όμως ενδέχεται να συνέβαλαν στην χαλάρωση των μέτρων ατομικής ευθύνης —τομέας στον οποίο η κυρίαρχη μέριμνα πρέπει να ανήκει στους πολίτες και όχι στη δημοτική αρχή. Δεν ευθύνονται για όλα οι εκλεγμένοι. Όσο δεν είναι κατανοητή η μαζική υποταγή, έτσι δεν είναι κατανοητή η μαζική ανυποταγή. 

Όπως και στην χαλάρωση εποπτείας και ελέγχων από τις συναρμόδιες αρχές της Καστοριάς, που δεν είναι γνωστό εάν έκαναν κάτι περισσότερο από τα στραβά μάτια στα κατάμεστα σούπερ μάρκετς, τις καφετέριες, τα μπαρ κ.ο.κ. Ακόμη και στο εσωτερικό των εκκλησιών.

Και να που ατυχώς για όλους, δυστυχώς και για την δημοτική αρχή Καστοριάς, τους άλλους δύο Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο ιός επέστρεψε. Με επιθετικά στοιχεία, πολύ νωρίτερα από το τέλος Φθινοπώρου αρχές Χειμώνα όπως αναμενόταν. 

Με 15 αρχικά κρούσματα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και των εκατομμυρίων κατοίκων, επέβαλλαν εκ νέου περιορισμούς στην κυκλοφορία. Αντίθετα εδώ, όλοι προσποιούνται ότι όλα αυτά συμβαίνουν αλλού. Την στιγμή που σε Αθήνα δεν εντοπίζονταν παρά 1 κρούσμα, η Καστοριά εμφάνισε και 6 και περισσότερα ίσως σε μια ή δυο ημέρες και συνολικά πια έως τις ώρες αυτές, 17 νέα κρούσματα. Αριθμός υπερβολικός. 

Τζίφος λοιπόν και αδίκως σπαταλήθηκαν χρήματα για την αυτοδιαφήμιση του τόπου, και μακάρι να ήταν μόνο σ’ αυτό το πρόβλημα. Με το περίφημο τουριστικό πλεονέκτημα της Καστοριάς εν όψει του covid-free δημοτικού κινήματος που καταρρέει, ορατός είναι πια ο κίνδυνος, εάν δεν υπάρχουν σύντομα ευχάριστα νέα στην κατεύθυνση του φαρμάκου ή του εμβολίου, να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, τόσο σε ό,τι αφορά την ετήσια εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, όσο και το καρναβάλι της Καστοριάς, δεδομένου ότι το river party του Νεστορίου είναι μάλλον ήδη χαμένη υπόθεση.


ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΤΥΧΩΣ  η οικονομική ανέχεια της περιοχής θα αποκτήσει μονιμότερα και πιο οριζόντια χαρακτηριστικά, ενώ η φτώχεια και η απουσία προσδοκίας δεν αποκλείεται να επισπεύσει το διαζύγιο στα πολλαπλά ειδύλλια της δημοτικής αρχής Καστοριάς με πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ως γνωστό η φτώχεια φέρνει γκρίνια. 

Η πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές, προοπτική που επηρεάζεται σημαντικά από την εικόνα που θα παρουσιάζει η Ελλάδα σχετικά με την πανδημία, στο τέλος του καλοκαιριού, είναι παράμετροι που λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο επιβαρυντικά στην τοπική εικόνα. 

Δύσκολα τα πράγματα. Η πόλη της Καστοριάς, το Άργος Ορεστικό και το Νεστόριο, η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται ένα νέο αφήγημα. Πρωτίστως όμως υπευθυνότητα και ασφάλεια. Και οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1037


Φωτογραφίες:
-Εξώφυλλο: Το ζέπελιν "Norge", επάνω από το Έκενμπεργκ της Νορβηγίας (1929).
-3η σελίδα: Το ζέπελιν "Hindenburg" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
-3η & 4η σελίδες: Το ζέπελιν "Hindenburg" στον ναυτικό αεροπορικό σταθμό Lakehurst, της Νέας Υόρκης ΗΠΑ, στις 6 Μαΐου 1937, όπου έχασαν την ζωή τους 36 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ