15.1.20

«Οι λάτρεις της όπερας πρέπει να τιμωρηθούν»


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 17.10.2019 | 1005

Προς την εφημερίδα ΟΔΟΣ

Κύριε Διευθυντά

Δεν είμαι Καστοριανός αλλά διαβάζω την έγκριτη εβδομαδιαία εφημερίδα ΟΔΟΣ, η οποία μάλιστα φιλοξενεί ευγενικά κατά καιρούς κείμενά μου.

Με έκπληξη διάβασα ότι η νέα δημοτική αρχή Καστοριάς αποφάσισε να διακόψει τις αναμεταδόσεις παραστάσεων της Μετροπόλιταν Όπερας Νέας Υόρκης, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έπεμπαν μηνύματα τέχνης και καλαισθησίας σε μια επαρχιακή ιστορική πόλη που δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση (γενική και ειδική).

Το κοινό των παραστάσεων αυτών είναι προφανώς κοινωνικά μορφωμένο, εκλεκτικό και σκεπτόμενο. Αν μάλιστα το εν λόγω κοινό πρόσκειται πολιτικά στην παράταξη που κυβερνά τον Δήμο, δεν είναι ευχερώς κομματικά ποδηγετούμενο, λόγω του πνευματικού επιπέδου των ανθρώπων που αγαπούν την όπερα.

Άρα ίσως έτσι εξηγείται, γιατί —κατά τη Δημοτική Αρχή— οι λάτρεις της όπερας πρέπει να... τιμωρηθούν!

Αν πάλι το κοινό για το όποίο συζητάμε πρόσκειται σε αντίπαλη παράταξη... ένας λόγος παραπάνω.

Ας ελπίσουμε ότι, μετά από τόσες αντιδράσεις, θα επικρατήσουν πιο λογικές σκέψεις και οι αναμεταδόσεις των παραστάσεων της όπερας θα συνεχιστούν, προς τέρψιν των ολίγων ίσως —αλλά εκλεκτών— φίλων της όπερας στην Καστοριά.

Με τιμή
Δημ. Θ. Καραμήτσος
 Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Συγγραφέας
http://dtkaram.webpages.auth.gr/


Φωτογραφία: Ο Anthony Roth Costanzo  θα ερμηνεύσει την νέα όπερα (1983) του Φίλιπ Γκλας "Ακένατον" (Αμένοφις Δ', επίσης γνωστός και ως Αμενχοτέπ  Δ΄ 1353-1336 πΧ -ο πατέρας του Τουταγχαμών), στις 23 Νοεμβρίου 2019, υπό την διεύθυνση της Karen Kamensek.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1005

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ