14.7.22

ΟΔΟΣ: Αναγκαία η λήψη μέτρων


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η ΟΔΟΣ δέχεται συχνά παράπονα και καταγγελίες από πολίτες που διστάζουν να διαμαρτυρηθούν για την παντελή απουσία κρατικής υποστήριξης ή ασφάλειας επειδή κάθε παράπονο κινδυνεύει να επικριθεί ως σκληρό και αντι-οικολογικό


Τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι αναφορές ότι τόσο απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές όσο και οι ίδιες οι πόλεις (Καστοριά, Άργος Ορεστικό) και πολύ περισσότερο τα χωριά της περιοχής πλήττονται από επισκέψεις και επιδρομές αρκούδων που προκαλούν καταστροφές σε ιδιοκτησίες. Προφανώς βέβαια τα γνωστά… θηλαστικά προσεγγίζουν τους ανθρώπους αναζητώντας τροφή και επιβίωση, ωστόσο η αιτία δεν εξηγεί ούτε δικαιολογεί την αδιαφορία και την αμέλεια των αρχών. 

Όπως αναφέρεται οι αρκούδες καταστρέφουν περιφράξεις και εισβάλλουν παντού, ανεβαίνουν σε δένδρα για τους καρπούς τους και καταστρέφουν τον κόπο των παραγωγών και κατοίκων, χωρίς έως στιγμής η πυκνότητα του φαινομένου να έχει ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αντίδρασης των αρχών. Αλλά και προστασίας ανθρώπων, περιουσιών και παραγωγής. 

Και όμως πριν από μερικά μόνο χρόνια, το μόνο που προβλημάτιζε ελαφρώς τις αγροτικές περιοχές ήταν οι επισκέψεις και επιθέσεις των αλεπούδων σε ορνιθώνες. Σήμερα αλεπούδες έχουν βρει καταφύγιο και συγκροτούν κοινότητες στην οικολογική αλυσίδα στο εσωτερικό βουνό της Καστοριάς (ευρύτερη περιοχή Νοσοκομείου – Μαυριωτίσης κλπ) και οι αρκούδες που αποτελούσε αναφορά για την ερήμωση («θα σας φάνε οι αρκούδες», «μόνο αρκούδες κυκλοφορούν» κ.ο.κ.), έχουν μετατραπεί σε ένα ακόμη σύμπτωμα της αποσταθεροποίησης της Καστοριάς και της ερήμωσή της. 

Με τις καταστροφές και τους κινδύνους ακόμη και για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Για την ώρα, ίσως μόνο από τύχη δεν έχει συμβεί κάτι χειρότερο ή δεν έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο. 

Οι πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αλλά και οι ίδιοι να κινδυνεύουν, μπορεί μεν να οργανώνουν αυτοσχέδια άμυνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις αρκούδες, αλλά γνωρίζουν καλά πως μόνοι τους δεν μπορούν να καταφέρουν και πολλά πράγματα καθώς οι επιθέσεις των ζώων αυτών δεν υποβάλλονται σε κάποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό και είναι ανορθολογικές. 

Η ΟΔΟΣ δέχεται συχνά παράπονα και καταγγελίες από πολίτες που διστάζουν να διαμαρτυρηθούν για την παντελή απουσία κρατικής υποστήριξης ή ασφάλειας επειδή κάθε παράπονο κινδυνεύει να επικριθεί ως σκληρό και αντι-οικολογικό, ενώ παραπονούνται πώς τόσο η πολιτεία όσο και οι αρμόδιοι του Αρκτούρου, Καλλιστώ και άλλων οργανώσεων, αρκούνται σε κάποιους λόγους «δήθεν κατανόησης και παρηγοριάς», που όμως δεν συνοδεύονται από πράξεις προστασίας των ανθρώπων και εν τέλει και των ίδιων των ζώων. 

Απαιτούν όμως την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς των αρχών και απ’ όσους είναι επιφορτισμένοι για την διατήρηση της κοινωνικής τάξης. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1097.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ