1.1.17

Λόγος & Αντίλογος



«Περί αρκούδων»



Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Διάβασα στο φ. 843 / 7-7-2016 τεύχος της ΟΔΟΥ την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εμφάνισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές του Νομού και ομολογώ πως απογοητεύτηκα πλήρως από την ανεπάρκεια των ταγών (πολιτικών, υπηρεσιακών και άλλων) να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Από ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νομό να φιλοξενεί ένα σπάνιο ζώο, το έχουν μετατρέψει σε σοβαρό πρόβλημα. Αν συνεχιστεί η απραξία, οι υλικές ζημιές μπορεί να γίνουν σοβαρότερες μια και ο Ελλαδικός χώρος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα ζώων από όλες τις χώρες της Ευρώπης (50 άτομα ανά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή πιο απλά 1 άτομο ανά 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή σε μια επιφάνεια που ορίζεται από 4 επί 5 χιλιόμετρα!

Όπως γνωρίζεται εσείς και οι τακτικοί αναγνώστες σας, έχω ασχοληθεί με το θέμα της προστασίας της Καφέ Αρκούδας από το Δεκέμβρη του 2009 με άρθρο μου στο περιοδικό «Πύλη Ανάπτυξης» της Κοζάνης και στις 21/7/2011 στο 601 τεύχος της ΟΔΟΥ.

Επανήλθα, 5 χρόνια αργότερα, με ένα παραμύθι (για τους μικρούς Καστοριανούς, μακάρι να το διάβαζαν και οι μεγάλοι) με αφορμή προσωπικό πραγματικό περιστατικό (τεύχος 805) και ένα άλλο (τεύχος 820). Σε όλες μου τις αναφορές δεν περιορίζομαι στη διαπίστωση του προβλήματος, αλλά και προτείνω λύσεις και μάλιστα λύσεις εφικτές.

Καλά θα κάνουν οι ιθύνοντες να αφήσουν τις αοριστολογίες και να προχωρήσουν σε δράσεις. Το Πρόγραμμα «Βελτίωση των Συνθηκών Συνύπαρξης Αρκούδας και Ανθρώπου» και το Παγκόσμιο συνέδριο για την αρκούδα που έγινε το 2014 στη Θεσσαλονίκη, δεν μας έδωσαν ακόμη την αναγκαία τεχνογνωσία για να διαχειριστούμε την αρκούδα; Βάλαμε πομπούς σε ενήλικα άτομα, αναλύσαμε το DNA από τις τρίχες της στις κολόνες της ΔΕΗ, συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια από τον τοπικό πληθυσμό, κ.ά. χωρίς να έχουμε καταλήξει σε απτά αποτελέσματα;

Διαβάζω στην ανακοίνωση της συντονιστικής και σας παρακαλώ εξηγείστε μου τι σημαίνουν τα παρακάτω: «Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνει καταγραφή αυτών των προβλημάτων (ποιών;) και να κατατεθεί υπόμνημα προς την κεντρική επιτροπή (ποια είναι αυτή, που εδρεύει και από ποιους συγκροτείται;), η οποία θα κληθεί να τα αξιολογήσει και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους». Με τέτοιες αοριστολογίες εξαφανίζονται και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου και της Δημόσιας Διοίκησης.

Κατά τα άλλα η Επιτροπή «…διαπίστωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή». Πολύ καλά το λέει ο θυμόσοφος Ελληνικός λαός: «Όποιοι δε σκέπτονται, συσκέπτονται».

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, Ph.D
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 845


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ