21.7.22

Λόγος & Αντίλογος



«Περί αρκούδων» 


Οι επισκέψεις της αρκούδας στα κτήματα της Καστοριάς θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία τα επόμενα έτη λόγω της ραγδαίας ανάκαμψης του πληθυσμού των ζώων.


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Διάβασα στο τεύχος 1097/30-9-2021 ["εδώ" και "εδώ"] τις αναφορές για τις επισκέψεις της αρκούδας σε καρυδώνες και άλλα κτήματα. Δυστυχώς και το δικό μου κτήμα γνώρισε τα ολέθρια αποτελέσματα της επίσκεψης 1 ή περισσοτέρων αρκούδων. Εφέτος λόγω των ακραίων θερμοκρασιών η παραγωγή αφανίστηκε σε ποσοστό πάνω από 90%. Από τις 580 περίπου καρυδιές του κτήματος μία και μόνον μία είχε καταφέρει να ξεπεράσει τον παγετό και ήταν κατάφορτη από καρύδια. Μάλιστα τα κλαδιά της έγερναν από το βάρος. Μαζί με τα 2-10 καρύδια που υπήρχαν σε άλλες καρυδιές ελπίζαμε να βγάλουμε τα καρύδια της χρονιάς.

Από προχθές και αυτή η καρυδιά δεν υπάρχει. Όχι μόνον έφαγε τα καρύδια, αλλά ως συνήθως έσπασε και τα κλαδιά της για να μπορέσει να φάει και αυτά που βρίσκονταν σε ψηλότερα σημεία. Η καρυδιά από δένδρο μετατράπηκε σε θάμνο. Απορώ για την συμπεριφορά του ζώου. Ενώ είναι πανέξυπνο, καταστρέφει με τη θραύση των κλαδιών την παραγωγή των επόμενων ετών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του ζώου. Και αυτό το κάνει και στη φύση. Συνεπώς, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τροφή για το ζώο πρέπει οι φυτεύσεις μας στις ορεινές περιοχές να έχουν τη μορφή των θάμνων και όχι των δένδρων.

Βέβαια να μην κατηγορούμε το ζώο. Του έλειπε η τροφή και έπρεπε να την εξασφαλίσει για την επιβίωσή του. Ήταν δική μας παράλειψη που δεν ενεργοποιήσαμε την ηλεκτρική περίφραξη. Μόλις το κάναμε, έπαψε να επισκέπτεται το κτήμα. Ένα άλλο στοιχείο που μας έμαθε η φετινή συμπεριφορά της είναι ότι παραβίασε την περίφραξη ύψους 1,7 μέτρων χαμηλώνοντας το αγκαθωτό σύρμα στη μια από τις 4 πλευρές του κτήματος. Στις άλλες τρεις είχαμε φροντίσει να βάλουμε 1-2 σειρές από το κοφτερό συρματόπλεγμα με λαμάκια που βάζουν στα στρατόπεδα. 

Κύριε Διευθυντά,

Οι επισκέψεις της αρκούδας στα κτήματα της Καστοριάς θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία τα επόμενα έτη λόγω της ραγδαίας ανάκαμψης του πληθυσμού των ζώων και λόγω της επέκτασης των δενδρωδών καλλιεργειών μόλις ολοκληρωθεί το πολύπαθο φράγμα της Άρτας (συγνώμη του Νεστορίου). Ήδη από πέρσι δίπλα στο κτήμα μου, μετά τη λειτουργία ενός μικρού αρδευτικού δικτύου, φυτεύτηκε ένα κτήμα με όψιμες κερασιές έκτασης 40 στρεμμάτων, 35 στρέμματα με αμυγδαλιές και άλλα 40 με καρυδιές.

Κύριε Διευθυντά,

Δεν θα προχωρήσω σε προτάσεις όπως έχω κάνει στο παρελθόν μέσα από το φιλόξενο χώρο της εφημερίδας σας (21-7-2011/601ο, 21-1-2015/820ο, 1-10-2015/805ο, 21-7-2016/845ο) γιατί δεν θέλω να γίνω γραφικός, αλλά και γιατί οι ιθύνοντες δεν έχουν τη γνώση και το μεράκι να ασχοληθούν ουσιαστικά με το πρόβλημα. Κάνουν προστασία του είδους ενώ χρειαζόμαστε διαχείριση και ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ ουδείς παίρνει την πρωτοβουλία. Αν θέλετε μπορείτε να αναδημοσιεύσετε κάποιο από αυτά τα άρθρα. Ουδείς θα το καταλάβει. Είναι σαν να έχουν γραφτεί τώρα!

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
info@daoutop.gr 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1099.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ