12.2.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Προστασία της καφέ αρκούδας




ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ένα ενημερωτικό σημείωμα-είδηση, στην ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας «Τα Νέα» ενημέρωνε τους επισκέπτες της για κάτι που όλοι οι κάτοικοι του Νομού Καστοριάς και των γύρω Νομών το γνωρίζουν ήδη.

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ της καφέ αρκούδας έχει αυξηθεί και υπολογίζεται πως ο Ελληνικός χώρος, φιλοξενεί 500 περίπου ζώα. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας. Με τη συλλογή τριχών από ξύλινους στύλους της ΔΕΗ (συνεπώς κοντά σε κατοικημένες περιοχές), όπου τα ζώα συχνά τρίβονται. Οι τρίχες αναλύθηκαν για τον προσδιορισμό του D NA που οδήγησε στη γενετική ταυτότητα κάθε ζώου. Δηλαδή, έλεγε φίλος μου που διάβαζε τη σχετική είδηση και μου την έδειξε, αν προκύψουν προβλήματα πατρότητας, τώρα θα έχουμε το DNA;! Ευτυχώς, στον κόσμο των ζώων τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε παγκόσμιο συνέδριο για την προστασία της καφέ αρκούδας, κάμνοντας γνωστό από σχετική εισήγηση ότι ο Ελλαδικός χώρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα ζώων από όλες τις χώρες της Ευρώπης (50 άτομα ανά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ λοιπόν να περάσουμε από τα εύκολα στα δύσκολα. Από την απλή προστασία στην ουσιαστική διαχείριση. Καθώς ο πληθυσμός αυξάνει, θα αυξάνονται και οι συγκρούσεις του ζώου με τον άνθρωπο. Έχουμε υπολογίσει τη φέρουσα ικανότητα των βιοτόπων του ζώου και έχουμε καταρτίσει σχέδια επαναφοράς της πυκνότητας στην ικανότητα των βιοτόπων να παρέχουν τροφή στα ζώα;

ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ περιστατικά ζημιών σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δείχνουν πως οι βιότοποι δεν παρέχουν επαρκή τροφή στα ζώα, τα οποία αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις κατεβαίνοντας στους οικισμούς και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, θέλουμε και πρέπει να συγκρατήσουμε το λιγοστό πληθυσμό των ορεινών περιοχών και ιδιαίτερα τους νέους, αλλά δεν κάνουμε κάτι ουσιαστικό. Τι ειρωνεία; Πλήθαιναν οι αρκούδες και λιγόστεψαν οι άνθρωποι!. Στο παρελθόν αρκούδες και άνθρωποι ήταν πολύ περισσότεροι.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας των νέων που πλήττει και αυτές τις περιοχές δεν καταρτίζουμε προγράμματα φύτευσης και περιποίησης καρποφόρων δένδρων και θάμνων στους βιοτόπους της αρκούδας ώστε τα ζώα να έχουν επαρκή τροφή και να μην αναγκάζονται να κατεβαίνουν στις καλλιεργούμενες περιοχές;. Ένας αγράμματος αλλά σοφός γέροντας θα το έλεγε: «με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια». Και καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, μάλιστα σε εθνικά κρίσιμες περιοχές, και ουσιαστική προστασία της αρκούδας.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ για μέτρα προστασίας των γεωργών και κτηνοτρόφων χαμηλού ή μηδενικού κόστους ζημιώνουν το οικολογικό κίνημα και όσους φροντίζουν για την προστασία τους είδους, γεννώντας ταυτόχρονα αρνητικά αισθήματα στον τοπικό πληθυσμό. Μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσα την ηλεκτρική περίφραξη του κτήματός μου με κόστος που ξεπέρασε τα 1400 ευρώ. Όσο για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς από την αρκούδα, καλύτερα να μην το συζητάμε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 805



1 σχόλιο:

  1. Ως συμπλήρωμα στα όσα έγραψα. Πράγματι η περίφραξη αποδείχθηκε σωτήρια ενώ τις 3 προηγούμενες χρονιές είχα ανελλιπώς την επίσκεψή της. Βέβαια δεν έφαγε καρύδια αξίας 1400 ευρώ, αλλά αν συνέχιζε τις επισκέψεις της και τα επόμενα χρόνια η ζημιά θα υπερκαλύπτονταν κυρίως από το σπάσιμο των κλαδιών στις καλύτερες μάλιστα καρυδιές. Πάντως η επίσκεψή της μου έδωσε την ιδέα να γράψω ένα οικολογικό παραμύθι που μαζί με άλλα τρία θα κυκλοφορήσει σύντομα από εκδοτικό οίκο των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ