13.7.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή του δημοσιεύματός σας για την υπογραφή σύμβασης του προγράμματος LIFE Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου, η οποία υπεγράφη στις 25/5/2011 και στην οποία μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Δ. Σαββόπουλος, ο θεματικός αντι/ρχης Π. Χαρούμενος, ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλιστώ» κύριος Σ. Ψαρούδας, ο Δ/ντης της ΑΝΚΑΣ, ο Περιφεριακός Σύμβουλος Α. Τζώτζης και ο υπεύθυνος έργου Κ. Ψωμαδάκης, και με την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων οι οποίες είναι καλοδεχούμενες για τους πολλαπλούς ανέργους του Νομού μας, διάβασα τον σκοπό της χρηματοδότησης των 1.200.000€ τα οποία δίνονται στην «Καλλιστώ» για να γίνει ειδική σήμανση, για τη δημιουργία επαρκούς φράχτη, βελτίωση κατάλληλων διαβάσεων πανίδας-πράσινων γεφυρών και επειδή στους προτεινόμενους σκοπούς δεν αναφέρονται καθόλου για την εξασφάλιση της τροφής της αρκούδας στα βουνά, και επειδή θεωρώ ως την πιο κατάλληλη ευκαιρία να εξασφαλιστεί μια και διαπαντός η τροφή τους, γι’ αυτό σας αναφέρω ότι:

Η περιοχή μας και τα ψηλά βουνά Βίτσι και Γράμμος επιλέχθηκαν από τις οικολογικές οργανώσεις ως ο καλύτερος τόπος για την ανάπτυξη της καφέ αρκούδας εκεί όπου παλαιότερα οι αρκούδες ζούσαν ήσυχα χωρίς καμία ενόχληση από τους ανθρώπους αλλά κυρίως από τα αυτοκίνητα. Οι οργανώσεις για την καφέ αρκούδα από τότε έπρεπε να είχαν προβλέψει έργα υποδομής για την επιβίωσή τους και έπρεπε να είχαν δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή για να μπορέσουν κι αυτές να ζήσουν ψηλά στα βουνά με τις κατάλληλες συνθήκες σε ένα τόπο που θα είχαν εξασφαλισμένη τροφή και άνετη παραμονή και δε θα ενοχλούνταν και δε θα κινδύνευαν από τους ανθρώπους και κυρίως από τα αυτοκίνητα.

Σήμερα τα περισσότερα χωριά της περιοχής μας έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα από τις τακτές εμφανίσεις της αρκούδας οι οποίες κατεβαίνουν μέχρι και στις πλατείες των χωριών και είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι της περιοχής μας να μάθουν να ζουν με τις αρκούδες μαζί με τον οποιοδήποτε φόβο  και ζημιές προκαλούν κατά καιρούς οι αρκούδες. Για να ζήσουν οι αρκούδες εκεί ψηλά στα βουνά θα έπρεπε να είχαν γίνει τα πλέον απαραίτητα τα οποία δεν έγιναν τότε, και επιβάλλονται να γίνουν τώρα. Γι’ αυτό οι οικολογικές οργανώσεις με τη συνεργασία του δασαρχείου, της Δ/νσης Γεωργίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, άμεσα πρέπει να φυτέψουν στα ψηλά βουνά διάφορα άγριας μορφής καρποφόρα δέντρα όπως βελανιδιές, καστανιές, αγριομηλιές, αγριοαχλαδιές, αγριορυκιές, κ.τ.λ., και σε διάφορα ξέφωτα μέρη στο βουνό να φυτέψουν καλαμπόκι, πατάτες, και οτιδήποτε άλλο για να έχουν οι αρκούδες τροφή εκεί ψηλά στο βουνό.

Εάν εξασφαλίσουμε την τροφή τους οι αρκούδες θα μείνουν στο βουνό ψηλά, εάν δεν έχουν τροφή οι αρκούδες θα κατέβουν στις κατοικημένες περιοχές όπως κάνουν και σήμερα, με οποιοδήποτε κίνδυνο για τις ίδιες αλλά και για τους ανθρώπους. Παλαιότερα οι αρκούδες παρέμεναν στα βουνά γιατί τότε όλα τα χωριά είχαν  κατοίκους και οι κάτοικοι διατηρούσαν τα καρποφόρα δέντρα και οι αρκούδες είχαν τροφή και δεν κατέβαιναν χαμηλά. Σήμερα λόγω έλλειψης τροφής κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές και στους δρόμους και κινδυνεύουν άμεσα αυτές αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι αμέριμνοι κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους και κινδυνεύουν από ατύχημα με σύγκρουση με την αρκούδα.

Η απελευθέρωση ζώων και πτηνών χωρίς πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει την τροφή τους δεν εξασφαλίζει και την ανάπτυξή τους και την παραμονή τους. Γι’ αυτό η φύτευση καρποφόρων δέντρων είναι η μοναδική λύση για τη συγκράτηση της αρκούδας στα ψηλά βουνά, και μέχρι να καρποφορήσουν τα δέντρα πρέπει να τις βοηθάμε και να ρίχνουμε έτοιμη τροφή για να παραμείνουν στα βουνά, γιατί σε λίγα χρόνια οι εμφανίσεις της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές του Νομού μας θα είναι πιο τακτικές και πολύ πιο επικίνδυνες. Γι’ αυτό χρειάζεται πραγματικά να τις προστατεύσουμε και για να προστατευθούμε και εμείς από αυτές. Η συμβίωση είναι καλή μέχρι του επιτρεπτού σημείου. 
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γρηγόριος Τσάμης

Υ.Γ. Θα παρακολουθήσουμε την υλοποίηση του προγράμματος και εκ των αποτελεσμάτων θα κριθούμε.



Σχετικά:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος)


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/7/11

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει χρήματα για την δημιουργία φράχτη στην Εγνατία ή πράσινων γεφυρών, όπως αναφέρει παραπάνω ο κ.Τσάμης.
    Απο τα 1.200.000 ευρώ τα μισά περίπου θα πάνε για την μισθοδοσία των εμπλεκομένων υπαλλήλων και συμβούλων και τα υπόλοιπα για συμβουλευτικές δράσεις, ενημερώσεις και κάποιες βοηθητικές συσκευές (ραδιοεντοπισμός, ανακλαστήρες φώτων στην Εγνατία κτλ).
    Μην δίνουμε ανεύθυνα λάθος στοιχεία για τις δράσεις του προγράμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/7/11

    Την ίδια άποψη με τον κ.Τσάμη είχα και εγώ και την εξέφρασα και στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε η "Καλλιστώ".
    Δυστυχώς η απάντηση του εκπροσώπου της "Καλλιστώ", κ.Ψαρούδα, ήταν αρνητική με την αιτιολογία πως παρόμοια δράση πραγματοποιήθηκε σε παλαιότερο πρόγραμμα στην Ροδόπη και γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εγκρίνει παρόμοια δράση ακόμα και αν αφορά άλλη χρονική περίοδο και άλλη γεωγραφική περιοχή.
    Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει πράγματι αυτός ο ισχυρισμός του κ.Ψαρούδα, αλλά αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για άκρατο παραλογισμό απο την πλευρά της Ε.Ε. και υποκριτική στάση ως προς το ουσιαστικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα της συμβίωσης ανθρώπου-αρκούδας.

    Σμιξιώτης Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/8/11

    Αγαπητοί μου, αυτό το Πρόγραμμα LIFE δεν έγινε για να προστατευτεί η αρκούδα - σιγά να μην τους καίγεται καρφί- έγινε για να φαγωθούν χρήματα απ' τους εμπλεκόμενους. Επομένως, προς τι οι υποδείξεις για βελτίωσή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ