25.10.22

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η επίσκεψη, με περίπου πριγκηπικές τιμές και δεήσεις,
της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη στην Καστοριά. 


«Σαν την Καστοριά, δεν έχει» [ΙΙ]  


Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,

Με αφορμή το εξαιρετικό κύριο άρθρο ["εδώ"] της 3ης Φεβρουαρίου 2022 σχετικά με την επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά, θα ήθελα να διατυπώσω τις παρακάτω σκέψεις μου.
Είναι πράγματι θλιβερό το γεγονός της πλήρους εγκατάλειψης της Καστοριάς και της περιοχής της από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από τους λοιπούς τοπικούς παράγοντες (βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους κλπ).

Η πρώτη εξήγηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι πολιτικά η Καστοριά θεωρείται δεδομένη για το εκάστοτε κόμμα της Δεξιάς.
Έτσι αφού είναι εύκολα εξασφαλισμένη η μία από τις δύο βουλευτικές έδρες του νομού Καστοριάς, ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της περιοχής.

Τα πράγματα δε θα χειροτερεύσουν, αν μετά την τελευταία απογραφή ο νομός Καστοριάς γίνει μονοεδρικός.Τότε φοβούμαι ότι ο εκάστοτε βουλευτής, της Δεξιάς ασφαλώς παράταξης, δεν θα χρειάζεται ούτε να επισκέπτεται την Καστοριά.

Η δεύτερη εξήγηση για την σημερινή κατάσταση είναι ο απαράδεκτος ανταγωνισμός μεταξύ του κυβερνητικού βουλευτή και της προϊσταμένης του αχρήστου πρωθυπουργικού γραφείου Μακεδονίας. Είναι σχεδόν γελοίο το γεγονός της αντιπαλότητας μεταξύ δύο πολιτικών προσώπων του ιδίου κόμματος, όπου ο ένας είναι αγχωμένος για την επανεκλογή του, η δε άλλη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τον υπονομεύει με την ελπίδα της επανεκλογής της στο βουλευτικό αξίωμα, την απώλεια του οποίου φαίνεται ότι δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Έτσι όχι μόνο δεν παράγεται κάποιο έργο αλλά και αυτά τα λίγα που πιθανώς θα μπορούσαν να γίνουν, πνίγονται στα νερά της λίμνης.

Τρίτη εξήγηση είναι το επίπεδο της δημαρχιακής αρχής της Καστοριάς. Σε αυτό βέβαια έχουν ευθύνη και οι δημότες της Καστοριάς οι οποίοι αυτοί επέλεξαν τους σημερινούς δημαρχιακούς άρχοντες με ―δεν ξέρω και εγώ― τι κριτήρια.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η κυρία υφυπουργός, που φέρεται να προσήλθε σ’ αυτές τις απομακρυσμένες επαρχίες του νεοδημοκρατικού θρόνου, για μια ευχάριστη διήμερη παραμονή, Σάββατο-Κυριακή όλα πληρωμένα φυσικά και full pension, στο τέλος δεν είπε σχεδόν απολύτως τίποτε για τα όνειρα που βλέπουν και στον έως τώρα πολιτικό τους ξύπνιο, οι τοπικοί εκλεγμένοι. Οι κ.κ. βουλευτής, δήμαρχος, αλλά και η κυρία Μαρία Αντωνίου, ως ελεύθερος σκοπευτής.

* * *

Είναι πράγματι κρίμα, η δημαρχιακή αρχή της Καστοριάς, να μη έχει την φιλοδοξία, πέραν της καθημερινής φροντίδας της πόλης, που και αυτή όπως αντιλαμβάνομαι δεν είναι και η καλύτερη, να αφήσει κάποιο έργο για το οποίο θα την μνημονεύουν οι επερχόμενοι. 
Η μικροπολιτική διαχείριση της εξουσίας μπορεί να είναι επωφελής για ορισμένους, τον λογαριασμό όμως θα κληθούν να τον πληρώσουν οι άτυχοι δημότες της Καστοριάς.

Τέλος, η ―μέχρι σήμερα τουλάχιστον― ανάμιξη της εκκλησίας, σε θέματα της περιφέρειας Καστοριάς, εντελώς άσχετα με τα θρησκευτικά της καθήκοντα, αλλά που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα μόνο αρνητικά αποτελέσματα είχαν.

Έτσι η άτυχη Καστοριά με τον συνδυασμό των πιο πάνω παραγόντων βρίσκεται σε συνεχή πτώση και υποβάθμιση. Η περιφέρεια όμως της Καστοριάς, που βρίσκεται στα ευαίσθητα βορειοδυτικά σύνορα της πατρίδος μας, δεν πρέπει να αφεθεί να ερημώσει, γιατί με τους σημερινούς ρυθμούς προς τα εκεί βαδίζουμε.

Είναι καθήκον όλων μας να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την έπαλξη της πατρίδος μας πριν να είναι πολύ αργά.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστασίου Νταλίπης
ydalipis@gmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ