3.11.21

ΟΔΟΣ: Η καλή της φήμη, καλή της ώρα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ
ΟΔΟΣ 4.2.2021 | 1066


Να με συμπαθάς αγαπητή ΟΔΟΣ που και πάλι ενόχλησα. Αλλά μού ‘κανε εντύπωση να απειλεί η ΔΕΥΑ Καστοριάς τον κόσμο. Θα βάλουν λέει μια φλυτζανού να διαβάζει αν τα παράπονα γίνονται με «αποκλειστικό σκοπό να έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, την δυσφήμιση της επιχείρησης και της ασκούμενης πολιτικής» και θα μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί. 




Αγαπητή ΟΔΟΣ

Σου γράφω και πάλι μετά από πολύ —θα έλεγα— καιρό, ανήμερα της Υπαπαντής στις 2 του Φλεβάρη το βράδυ. Για μήνες απέφευγα, λόγω των μέτρων κοινωνικής… αποστασιοποίησης να "εκτεθώ" και να εκθέσω τις απόψεις και τους στοχασμούς μου. Είναι βλέπεις και η τρομοκρατία των fakes στην μέση… Όσο να πεις, σκιάχτηκα. «Δεν ξέρεις από πού και πότε», που έλεγε και ο γονιός μου. 

Όμως αποφάσισα να επανέλθω ανήμερα της Υπαπαντής —με το ισχύον ημερολόγιο εννοείται και όχι αυτό των ρωσόπληκτων παλαιοημερολογητών της Καστοριάς και αλλού. Που τις τελευταίες ημέρες τρέχουν ψάχνοντας να βρουν κάποια δικαιολογία να ψελλίσουν για το γεγονός ότι ο κατάξανθος Ρώσος Ορθόδοξος, ο Βλαδίμηρος ο Πούτιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, απέκρουσε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα ώστε να παρευρεθεί στην παρέλαση για την επετειακή συμπλήρωση των 200 χρόνων από το 1821 όταν ξεκίνησε η παλιγγενεσία από τους Τούρκους. Ναι τους Τούρκους —στενούς συμμάχους του Βλαδίμηρου.

Βέβαια μεγάλη σχέση δεν θα είχε όλο αυτό με την Καστοριά, αν και εφ’ όσον δεν γινόταν κάθε βράδυ κομματική προπαγάνδα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, μαζί με κηραλοιφές και άλλα νάματα της Φυλής, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, που δεν κρύβει τον πολιτικό θαυμασμό του στον Μόσκοβα. Μέλι στάζει το στόμα του. Με την εκπομπή "Κόντρα και ρήξη" μπαίνει κάθε βράδυ σπίτια μας, η πιο ευτελής κομματική προπαγάνδα. Και ύστερα υποδύονται τους… νεοδημοκράτες.

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ


Και καθώς συνέπεσε να παρακολουθήσω δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που μας προπαγανδίζει την Ελληνική Λύση, άδραξα την σύμπτωση να σου γράψω για την ΔΕΥΑ Καστοριάς. Την επιχείρηση που μάχεται περί βωμών και εστιών, ταχθείσα στο πλευρό της Παναγίας —χαράχθηκε ανεξίτηλα στην ανάμνησή μου, βλέπεις, η εικαστική παρέμβαση «Σώπασε κλπ και μη πολυδακρύζεις κλπ». Βέβαια προσωπικά δάκρυσα από τα γέλια, αλλά αυτό παθαίνεις άμα δεν έχεις σέβας.Tην ίδια ημέρα για να μην εμπλακεί το όνομά του σε περιστατικά που, όπως τονίζει, γνωστός ηθοποιός με το όνομα Πέτρος, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση. Όχι ο Πέτρος, ο πριν αλέκτωρ φωνήσαι. Ούτε ο Μέγας Πέτρος, Τσάρος της Ρωσίας, αλλά ο άλλος.


* * *


Διευκρινίζω ακόμη —σχετικά με την αναφορά μου στην Υπαπαντή— ότι αντιστέκομαι (ακόμη) και δεν προσχώρησα σε ζηλωτές. Έτυχε όμως να είναι της Υπαπαντής μεγάλης δεσποτικής και θεομητορικής εορτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η "προσφορά" του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία, δηλαδή την Παναγία, και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή του στο πλαίσιο μιας παράδοσης για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι.

Και καθώς συνέπεσε να παρακολουθήσω σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που μας προπαγανδίζει η Ελληνική Λύση, την ανηλεή ανάκριση που επιφυλάχθηκε στον πρόεδρό μας, άδραξα την σύμπτωση να σου γράψω για την ΔΕΥΑ Καστοριάς. Την επιχείρηση που μάχεται περί βωμών και εστιών, ταχθείσα στο πλευρό της Παναγίας —χαράχθηκε ανεξίτηλα στην ανάμνησή μου, βλέπεις, η εικαστική παρέμβαση στην στέγη, το πανό του Αυγούστου. «Σώπασε κλπ και μη πολυδακρύζεις κλπ». Βέβαια προσωπικά δάκρυσα από τα γέλια, αλλά αυτό παθαίνεις άμα δεν έχεις σέβας.

Δεν την χωρούσε έτσι ο νους και η αντίληψή μου την σύμπτωση: Ότι την ίδια ημέρα —της Υπαπαντής— για να μην εμπλακεί το όνομά του σε περιστατικά που, όπως τονίζει, γνωστός ηθοποιός με το όνομα Πέτρος, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση. Όχι ο Πέτρος, ο πριν αλέκτωρ φωνήσαι. Ούτε ο Μέγας Πέτρος, Τσάρος της Ρωσίας, αλλά ο άλλος. Ο ηθοποιός που ως γνωστόν σημαίνει Φως. Που μερικές ώρες προηγουμένως, πάντα της Υπαπαντής, εξέδωσε ανακοίνωση διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός πληροφορήθηκε ότι θα υπήρχαν αυτές τις ημέρες καταγγελίες και αναφορές εις βάρος του στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του κόσμου του θεάτρου και του πνεύματος. Και με αυτή την κίνηση θέλησε να προλάβει τις εξελίξεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πέτρος, ο ηθοποιός, παρατήρησε με λύπη πως τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες. 

Με το έκτακτο ανακοινωθέν του λοιπόν, που συνέπεσε με αυτό της ΔΕΥΑ Καστοριάς, δήλωσε ότι αρνείται να κατακρεουργηθεί σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου «ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή» με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός του και της προσωπικότητάς του. Του καλού ηθοποιού εννοείται. Ο οποίος δεν διευκρίνισε αν το ίδιο ενοχλείται από τους επαίνους, τα μπράβο και τα ζήτω, και τα χειροκροτήματα καθώς αυτά δεν χρειάζονται καμμιά διασταύρωση. Ούτε το ταλέντο και η ποιότητά του. 

Ο Νέστωρ του Θεάτρου Πέτρος, διαβεβαίωσε πάντως ότι σέβεται οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, «αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πέτρος. Και σε αυτό, με τα fakes της Καστοριάς, παραδέχομαι ότι λύγισα. «Σκέφτονται άραγες όλοι οι Πέτροι ή όχι» —αναρωτήθηκα; 




ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ
ΟΔΟΣ 4.2.2021 | 1066




«Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια;» σημείωσε με νόημα ο βιρτουόζος. Κλείνοντας δε την ανακοίνωσή του, σημείωσε με νόημα ότι «για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή του, επιφυλάσσεται ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός του» 

Ιδιοφυές σκέφθηκα. Προληπτικό φίμωτρο, διότι αλλιώς... Έξυπνο —ξανασκέφτηκα. Ούτε fake profil χρειάστηκε ο Πέτρος ο καλλιτέχνης, ούτε τέτοια τερτίπια που ενδημούν στην Καστοριά. Εν Δήμω εννοεί η λέξη, για όποιον δεν το πρόσεξε. Καθώς λέξεις όπως ενδημία, επιδημία, παρεπιδημία, πανδημία κ.ο.κ. έχουν συνθετικό τους τον Δήμο. 

Οπότε ψάχνομαι ακόμη να εξηγήσω τις συμπτώσεις. Πώς συνέπεσε τις ίδιες ώρες, να δοθεί βαρυσήμαντη ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Καστοριάς —επιλήφθηκαν δικηγόροι ανέφερε με νόημα ο πρόεδρός μας— την υγιή και κραταιά, την Τροπαιοφόρο. Ανακοίνωση που έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Είπε την σκάφη-σκάφη (σκιάζομαι να αναφερθώ στα σύκα).

Να διευκρινίσω ότι η ανακοίνωση φέρεται να εξεδόθη όχι από δικηγόρο ή οποιονδήποτε τομέα, αλλά από τον τομέα Ενημέρωσης (!) που έχει κι’ απ’ αυτόν η Δ.Ε.Υ.Α. μας της Καστοριάς μας, ώστε νά ’πεφτε καλή η ιδέα να μετονομαστεί σε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Ενημέρωσης Καστοριάς ή άλλως πως "ΔΕΥΑΕΚ" —όπως Μελχισεδέκ— από τον βιβλικό βασιλιά της Ειρήνης. Βιβλικά τα χρέη, βιβλική μορφή όποιος ενασχολείται με τα κοινά και σώζει την Καστοριά για πολλά-πολλά χρόνια, καθόλου όμως βιβλικοί οι λογαριασμοί της Επιχείρησης. 

Αφορμή για την συναφή (προς το προειδοποιητήριο του ηθοποιού Πέτρου) ανακοίνωση του Τομέα Ενημέρωσης, η κριτική που ανακινείται επώνυμα ή ανώνυμα για την τιμολογιακή πολιτική τής πανάκριβης δημοτικής επιχείρησης. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες, κάπως κόπασαν τα «μπράβο», «μεγάλοι», «ωραίοι», «γίγαντες», «σωτήρες» και ακούστηκαν γκρίνιες. Ίσως υπήρξαν υπερβολές, αλλά ως εκεί. Στην περίπτωση —αφορμή της ΔΕΥΑΕΚ ήταν η δημόσια τοποθέτηση τέως επικεφαλής συνδυασμού, που ίσως δεν ήταν ακριβής. Και έτσι, την έπνιξε το δίκιο την Επιχείρηση —όπως σφίγγει ο λαιμός των καταναλωτών κάθε φορά που έρχεται το χαράτσι των λογαριασμών ύδρευσης.

Καθώς είναι τόσο υπερβολικά και από παλιά προβληματική στην ανταποδοτικότητα των πανάκριβων υπηρεσιών της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης, το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος είναι να εννοήσει τον εαυτό της, να αυτοεννοηθεί δηλαδή η ΔΕΥΑ Καστοριάς ως εμπορική επιχείρηση με ανταγωνισμό.

Διότι δηλώθηκε ότι θίχτηκε η ΔΕΥΑΚ, που τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη της Καστοριάς γίνεται μάρτυρας της διασποράς ανακριβών ή και ψευδών ειδήσεων, ως προς την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική από τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς. Ναι αυτό πείραξε. Καραδοκεί βλέπεις ο ανταγωνιστής της και κινδυνεύει η καλή της φήμη, καλή της ώρα.

Και προς προστασία της κοινής γνώμης, που γίνεται «μάρτυρας» όχι του πανάκριβου κοκτέϊλ ύδρευσης-αποχέτευσης (τώρα και ενημέρωσης) έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους —με τον πληθυντικό της μεγαλοπρεπείας. 

«Θέλουμε να ενημερώσουμε και να διαβεβαιώσουμε» τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς, όπως τονίζεται ότι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι με διαρκείς μειώσεις. Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει πώς έχει και «Πυλώνες» στην άσκηση ορθολογικής διοίκησης στη ΔΕΥΑ Καστοριάς, που για πρώτη φορά ίσως (;) είναι, «η επίτευξη παροχής ποιοτικού πόσιμου νερού, η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η καθημερινή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, πάντα σε συνδυασμό με δίκαιες τιμολογήσεις απέναντι σε κάθε καταναλωτή». Δηλαδή οι τιμολογήσεις δεν είναι έναντι, αλλά απέναντι σε κάθε καταναλωτή. Το είπε η ίδια η ΔΕΥΑ Καστοριάς. Δεν είναι συγκινητικό; 


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ


Iδιοφυές σκέφθηκα. Ούτε fake profil χρειάστηκε ο Πέτρος ο καλλιτέχνης, ούτε τέτοια τερτίπια που ενδημούν στην Καστοριά. Oπότε ψάχνομαι ακόμη να εξηγήσω τις συμπτώσεις. Πώς συνέπεσε τις ίδιες ώρες, να δοθεί βαρυσήμαντη ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Καστοριάς —επιλήφθηκαν δικηγόροι ανέφερε με νόημα ο πρόεδρός μας— την υγιή και κραταιά, την Τροπαιοφόρο. Ανακοίνωση που έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Είπε την σκάφη-σκάφη (σκιάζομαι να αναφερθώ στα σύκα).


* * *


Όμως το πιο ουσιώδες, είναι πώς την ημέρα της Υπαπαντής που ο Πέτρος ο ηθοποιός προειδοποιούσε, απερίφραστα δήλωσαν εκεί από την ΔΕΥΑ Ε Καστοριάς, ότι άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, είτε πολίτες είτε πολιτικές ομάδες είναι ευπρόσδεκτοι στα γραφεία της επιχείρησης, ώστε να ενημερωθούν για κάθε ζήτημα που προκύπτει ή τους απασχολεί. 

Ναι! Για κάθε ζήτημα, αγαπητή ΟΔΟΣ! Το γράφει στην ανακοίνωση η ΔΕΥΑ Ε Καστοριάς. Αφού "καθάρισε" με το πανό στην ζωοφόρο του κτηρίου της και τα «σώπασε κυρά Δέσποινα» και μας την έταξε την Πόλη, τώρα είναι στην διάθεση κάθε «πολίτη» (όχι της Πόλης που Εάλω) αλλά του Δήμου Καστοριάς. 

Χρωστάς Τράπεζα; Στην ΔΕΥΑ Καστοριάς. Σου έκοψαν το ρεύμα; Ψάχνεις δρομολόγια (να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου και να φύγεις;), υπηρεσίες, δικαστήρια, κηραλοιφές; Κουμπί για κουμπότρυπα; Πάλι στην ΔΕ ΥΑ Καστοριάς. Θες πληροφορίες για κάθε τι που σε απασχολεί; Λύσεις για τα αισθηματικά σου; Γιατί να καταφύγω στα Ταρώ και στα φλυτζάνια. Τώρα είναι δίπλα μου η ΔΕΥΑ Καστοριάς. Εγώ δηλαδής έτσι κατάλαβα. Μεγάλοι στόχοι. «ΔΕΥΑΚ — ωραία χρόνια» θα λέμε σύντομα.

Η οποία, καλή-καλή, αλλά στο τέλος, το σκάσε. Πως σε περίπτωση που επαναληφθεί η δημοσίευση ψευδών ειδήσεων που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την δυσφήμιση της επιχείρησης και της ασκούμενης πολιτικής, η «επιχείρηση» (ναι η επιχείρηση —σαν να είναι μαγαζάκι) επιφυλάσσεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, με κάθε νόμιμο τρόπο! Αμ δε! Μόνο ο Πέτρος του Θεάτρου θα απειλούσε; 

Να με συμπαθάς αγαπητή ΟΔΟΣ που και πάλι ενόχλησα. Αλλά μού ‘κανε εντύπωση να απειλεί η ΔΕΥΑ Καστοριάς τον κόσμο. Θα βάλουν λέει μια φλυτζανού να διαβάζει αν τα παράπονα γίνονται με «αποκλειστικό σκοπό να έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, την δυσφήμιση της επιχείρησης και της ασκούμενης πολιτικής» και θα μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί. 

Το δήλωσε με νόημα και η παρουσιάστρια των ειδήσεων για την λέξη «κλειδί» και πολύ ανησύχησα. Γι’ αυτό και ξαναενόχλησα. Για το εύγλωττο συναπάντημα των απειλητικών ανακοινώσεων, ανήμερα της Υπαπαντής. Μήπως να φοβηθεί ο κόσμος; Ή μήπως, να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του, μέρες covid και περιορισμών που είναι, να απολαύσει την συνέχεια; 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1066.



* * *



ΔΕΥΑΚ

Η ΔΕΥΑ Καστοριάς, σε συνέχεια ραδιοφωνικών εκπομπών για την τιμολογιακή πολιτική της, στις οποίες έλαβε μέρος μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Πέτρος Τόσκος, και σχετικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο από τον κ. Αθανάσιο Καρανικολόπουλο, τ. δημοτικό σύμβουλο και τ. επικεφαλής μειοψηφικού συνδυασμού του δήμου Καστοριάς, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες, η κοινή γνώμη της Καστοριάς, γίνεται μάρτυρας της διασποράς ανακριβών ή και ψευδών ειδήσεων, ως προς την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική από τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς. Θέλουμε να ενημερώσουμε και να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες του δήμου Καστοριάς, ότι η ψηφισθείσα για το έτος 2021 τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ, περιέχει αποκλειστικά και μόνο μειώσεις στις χρεώσεις κυβικών, τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια. 
»Πυλώνες της άσκησης ορθολογικής διοίκησης στη ΔΕΥΑ Καστοριάς, είναι η επίτευξη παροχής ποιοτικού πόσιμου νερού, η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η καθημερινή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών μας, πάντα σε συνδυασμό με δίκαιες τιμολογήσεις απέναντι σε κάθε καταναλωτή. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, είτε πολίτες είτε πολιτικές ομάδες είναι ευπρόσδεκτοι στα γραφεία της επιχείρησης, ώστε να ενημερωθούν για κάθε ζήτημα που προκύπτει ή τους απασχολεί. 
»Σε περίπτωση που επαναληφθεί η δημοσίευση ψευδών ειδήσεων που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την δυσφήμιση της επιχείρησης και της ασκούμενης πολιτικής, η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, με κάθε νόμιμο τρόπο».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1066.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ