28.11.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Αγαπητή ΟΔΟΣ | Ι. Σκόρδας | ΔΕΥΑΚ
«Βοήθα [μας] Κυρά Δέσποινα!»


Δικαίως πάντως, η ερώτηση που τίθεται από την πλειοψηφία των πολιτών είναι γιατί ενώ τότε υπερασπίστηκε την καταψήφιση της απόφασης της δημοτικής αρχής του κ. Αγγελή με κοινωνικό πρόσημο, τώρα που είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν εισηγείται προς ψήφιση τόσο την κατάργηση του συγκεκριμένου παγίου (αποχέτευσης), αλλά και την παράλληλη μείωση του υψηλού παγίου ύδρευσης, εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης; 



ΣΤΑ ΜΕΣΑ της περασμένης εβδομάδας και λίγες μόνο ώρες πριν την έκδοσή σου, η κοινωνία της Καστοριάς ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτόγνωρη εικόνα της απόλυτης καταστροφής. Και η αναφορά γίνεται φυσικά για την κατάρρευση του ιστορικού ξενοδοχείου Τσάμης ["εδώ"], το οποίο ήταν συνυφασμένο με τις πιο λαμπρές εποχές της πόλης κατά την άνθηση της γούνας φτάνοντας ως τις μέρες μας και πριν από το ιδιαίτερο υγειονομικό καθεστώς που το είχε καθηλώσει ανενεργό.

Ευχή των περισσοτέρων είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να επιδείξουν την ανάλογη δύναμη και θέληση για να το αποκαταστήσουν από την αρχή στο συγκεκριμένο σημείο που μέχρι πρότινος στεκόταν αγέρωχο. Αν και είχαν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την ανέγερσή του, αρχιτεκτονικά θεωρούνταν όμορφο, διαχρονικά. Μακάρι λοιπόν να ξαναγίνει το σημείο αναφοράς στο στόμα πολλών πολιτών, αλλά και επισκεπτών του.

Πέρα από το παραπάνω γεγονός που για αρκετές ημέρες επισκίασε τις συζητήσεις της πλειοψηφίας του κόσμου, οι αιρετοί στην Καστοριά πάντα θα τροφοδοτούν πολιτικές προς κριτική και σχολιασμό. Πραγματικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν πως για να καταφέρνουν κάτι τέτοιο τα πρόσωπα που ασκούν πολιτική στον δήμο —και όχι μόνο— θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους "χάρισμα". Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ένα από αυτά τα "χαρισματικά" περιστατικά ήταν η ανταλλαγή σχολίων μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Α. Καρανικολόπουλου. Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω αντιπαράθεση με έβαλε στον πειρασμό να διαβάσω τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, αλλά και να ακούσω την συνέντευξη του προέδρου της «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις» ΔΕΥΑΚαστοριάς.

Ειδικά από την ακρόαση της τελευταίας, κατάλαβα πως το επίκεντρο της διαμάχης ήταν ο αριθμός λογαριασμών (έναντι και εκκαθαριστικών) που θα λαμβάνουν μερικά χωριά της Καστοριάς, αλλά και η διαφήμιση της οικονομικής πολιτικής που αποφάσισε η ΔΕΥΑΚ μετά από 11 χρόνια! Μην φανταστείς τίποτα το μεγαλοφανές, αλλά μια μείωση θα δουν οι καταναλωτές.

Εκείνο όμως που μου προκάλεσε εντύπωση —μάλλον αρνητική— ήταν πως ενώ περίμενα ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Πέτρος Τόσκος να απαντήσει με επιχειρήματα σε όλα όσα γίνονταν αναφορά στην επιστολή του κ. Καρανικολόπουλου, ώστε να μπορεί να την χαρακτηρίσει τεκμηριωμένα ως "fake news", εκείνος μίλησε αποκλειστικά για τα χωριά αλλά και για τις νέες χρεώσεις ανά κυβικό.

Στην επιστολή του κ. Καρανικολόπουλου διάβασα πως οι δημότες της πόλης της Καστοριάς, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε ετήσια βάση πάγιο ύδρευσης και αποχέτευσης περίπου 130,00 € ετησίως (πλην ΦΠΑ 13% και 24% στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς). Ενώ οι κάτοικοι γειτονικών δήμων της περιφέρειας της Δυτ. Μακεδονίας, για τα ίδια πάγια πληρώνουν κοντά στα 50,00 € !

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Πέτρος Τόσκος προτίμησε να μην κάνει την παραμικρή αναφορά περί των συγκεκριμένων τιμολογιακών πολιτικών της επιχείρησης που προεδρεύει. Και καταλαβαίνω πως από την στιγμή που δεν υπήρξε διάψευση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο επί της συγκεκριμένης αναφοράς του κ. Καρανικολόπουλου, αυτό που γράφτηκε στο σχόλιο του τελευταίου, αυτό είναι που ισχύει.

Επομένως, εύλογα μπορεί κάποιος πολίτης να σκεφτεί πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, όταν έκανε λόγο περί «παραπληροφόρησης», εστίαζε μόνο στον λανθασμένο αριθμό λογαριασμών που ανέφερε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος πως θα λαμβάνουν τα χωριά. «Σιγά το τεράστιο λάθος παραπληροφόρησης» λένε κάποιοι και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω, παρόλο που ο κ. Τόσκος έτσι το εξέλαβε.

Δικαίωμά του είναι, δεν του το στερεί κανείς, αλλά οι πολίτες σκέπτονται και κρίνουν την ορθότητα όσων διατυπώνονται. Άλλωστε το αντιλαμβάνονται καλύτερα όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το έναντι διμηνιαίο τίμημα. Αλλά και το εκκαθαριστικό. 

Καθώς για παράδειγμα, σε έναν τελικό λογαριασμό με αξία νερού περί τα 7,00 € και απόδοση στην αποχέτευση περί των 4,00 € (καθαρό σύνολο 11,00 €), ο Καστοριανός είναι υποχρεωμένος να πληρώσει περίπου 40,00 € ! Τα οποία προκύπτουν ως εξής: α) Δημοτικό πάγιο ύδρευσης 18,00 €. β) Πάγιο αποχέτευσης 3,00 €, γ) Αποχέτευση 60% επί της αξίας του νερού 4,19 €. δ) ΦΠΑ 24% ίσο με 6,05 € που προκύπτει από τα α, β, γ και τέλος ΦΠΑ 13% επί της αξίας νερού ίσο με 0,91 €. Έτσι, αναγκάζεται να πληρώσει αβίαστα 33,00 € (!) στα εξτραδάκια από τα οποία τα 21,00 € αποδίδονται στα δημοτικά πάγια (ύδρευσης και αποχέτευσης) και περίπου 7,00 € στις δύο κλίμακες ΦΠΑ, σύνολο 28,00 € ! 

Και γίνεται ακόμα χειρότερο όταν ο κάτοικος Καστοριάς διαπιστώνει πως πληρώνει τα ίδια δημοτικά πάγια (ύδρευσης και αποχέτευσης) συν τον ΦΠΑ 24% επί των παγίων (γύρω στα 25,00 € το δίμηνο) μέσω των δύο έναντι λογαριασμών, που προηγούνται του εκκαθαριστικού. Με λίγα λόγια ο δημότης Καστοριάς είναι υποχρεωμένος να πληρώσει περίπου 75,00 € σε πάγια σε έξι μήνες.



Αγαπητή ΟΔΟΣ | Ι. Σκόρδας | ΔΕΥΑΚ
Με αξία νερού μόλις 6,98 €, ο τελικός λογαριασμός εκτοξεύεται στα 39,00 €



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, καταλαβαίνεις και εσύ το καπέλο στην πάγια τιμολόγηση που υφίστανται οι δημότες της πόλης; Ή μήπως όχι αγαπητή ΟΔΟΣ; Γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, φαίνεται να μην κατανοεί την μηνιαία οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται οι Καστοριανοί έναντι των κατοίκων της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Φλώρινας.

Μεταξύ των πολύ ωραίων που είπε ο κ. Πέτρος Τόσκος κάποια στιγμή θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση. Θιγμένος όπως ένιωθε και ταυτόχρονα υπερασπιζόμενος τα καλώς κείμενα της προεδρίας του, κατηγόρησε τον κ. Καρανικολόπουλο, που κάποτε διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, πως απουσίαζε (εσκεμμένα;) από το δημοτικό συμβούλιο του 2018 στο οποίο ψηφίστηκε η τότε αύξηση και καθιέρωση του παγίου αποχέτευσης, έχοντας ως αντάλλαγμα τα «ταξιδάκια στην Μάλτα με τον τότε δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή».

Όπως δήλωσε ο ίδιος αγαπητή ΟΔΟΣ. Δεν τα λέω εγώ. Για να τα ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, αλλά μην λάβεις και καμία μήνυση, από την στιγμή που είναι και της μοδός. Αν λοιπόν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να υπερασπιστεί τις μέρες και τα έργα του με τον παραπάνω τρόπο, και πάλι είναι δικαίωμά του. Αν είναι φυσικά, γιατί νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και ένα limit up.

Αλλά αν ο συγκεκριμένος τρόπος δεν αποτελεί φτηνή λαϊκίστικη μικροπολιτική, τότε πώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Γιατί ο καθένας που άκουσε τα λεγόμενά του αντιλαμβάνεται πως για να πει κάτι τέτοιο θα έχει και τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία που να του δίνουν το δικαίωμα να τα λέει δημοσίως. Ή μήπως όχι; Επειδή έχει τον τίτλο του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, μπορεί να λέει ό,τι νομίζει χωρίς την υποχρέωση αποδείξεως τους;

Μάλιστα για ακόμη μια φορά υπερασπιζόμενος το γνωστό και μακρύ δημοτικό του παρελθόν, τόνισε πως δεν είχε ψηφίσει το πάγιο τέλος αποχέτευσης, επικαλούμενος την οικονομική κρίση της τότε περιόδου. Και καλά έκανε θα ισχυριστεί κάποιος, ενδεχομένως και εγώ. Παρόλο που η ραδιοφωνική του συνέντευξη έμοιαζε να έχει απολογητικό χαρακτήρα, παρά μια στοιχειοθετημένη απάντηση σε όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση και ενδεχομένως «παραπληροφορούν», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δικαίως πάντως, η ερώτηση που τίθεται από την πλειοψηφία των πολιτών είναι γιατί ενώ τότε υπερασπίστηκε την καταψήφιση της απόφασης της δημοτικής αρχής του κ. Αγγελή με κοινωνικό πρόσημο, τώρα που είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν εισηγείται προς ψήφιση τόσο την κατάργηση του συγκεκριμένου παγίου (αποχέτευσης), αλλά και την παράλληλη μείωση του υψηλού παγίου ύδρευσης, εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης; 

Τι του κρατά δεμένα τα χέρια; Μα φυσικά η εισπρακτική φορολογία στον βωμό του "νοικοκυρέματος" όπως το εννοούν, θα έλεγα εγώ. Για να μην πάει αλλού ο νους σου.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, ειλικρινώς σε ρωτάω. Δεν σκέφτονται πως όσα δηλώνουν δημοσίως για το γνωστό και μακρύ δημοτικό τους παρελθόν —και νομίζουν πως έχει θετικό πρόσημο— μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ στο παρόν; Δεν συμβουλεύονται κάποιον προτού μιλήσουν δημοσίως; Μήπως θα ήταν προτιμότερο —για τους ίδιους— να αποφεύγουν τέτοιου είδους αναφορές; Γιατί επιχειρούν να "ξυπνήσουν" την μνήμη των ψηφοφόρων;

Διότι ενεργώντας με τα συγκεκριμένα κριτήρια, φτάνουν στο σημείο να κάνουν προτεραιότητα την ενημέρωση των νομικών υπηρεσιών τους, με σκοπό να κινηθούν δικαστικά εναντίον των πολιτών που τολμούν να κάνουν έστω και μερικώς εσφαλμένη κριτική. 

Συμπερασματικά, οι Καστοριανοί γίνονται (για ακόμη μια φορά) μάρτυρες δυσερμήνευτων πολιτικών —και απειλών— από το σύνολο των μελών της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. 

Και αναφέρομαι στο σύνολο, διότι δεν βλέπω κανένα να διαφοροποιείται. Μια γροθιά ενωμένοι. Όπως με τους ΣυριζΑνελ. Σε αυτό δεν μπορεί κανείς να τους στερήσει το δίκιο. Και πραγματικά μπράβο τους που επιβεβαιώνουν τους φόβους των πολιτών. Μέγα κατόρθωμα.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1067



11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/11/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/21

    Και πως θα βγούνε τα μηνιάτικα για τα [....] που έχουν στρογγυλοκαθήσει στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ χωρίς διαγωνισμούς αλλά υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ανάλογα με την εκάστοτε προεδρία;
    Έχετε ιδέα ότι στην συγκεκριμένη επιχείρηση πληρώνουμε υπαλλήλους για μελέτες που ΘΑ (και αν) υλοποιηθούν μετά από 10 χρόνια;

    Πώς θα πίνουν μπύρες στην νότια μοστράροντας καινούριο αμαξάκι βουτυρόπαιδα που το μόνο μεροκάματο που ξέρουν είναι όταν βοήθησαν την μάνα τους να τινάξει τα χαλιά στο σπίτι; Να μην τους βάλουμε να σηκώνουν το τηλέφωνο βλαβών όποτε και από όπου γουστάρουν;
    Συν αυτό μετρήσατε τα μηνιάτικα που πρέπει να βγούνε για τους άμισθους γκρινιάρηδες της δημοτικής αρχής που κάπως έπρεπε να βολευτούν;

    Πως θα βγούνε τα κουκιά μετά από τα δωράκια ( http://www.odos-kastoria.gr/2021/01/ORAGIADOYLEIA.html ) σε επιφανείς τοπικούς «ευεργέτες» της επιχειρηματικότητας; Αλήθεια, πως θα χρυσώνουμε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές;

    Είναι δυνατόν τώρα μια επιχείρηση με αποθήκες υλικών, εξοπλισμό, εργαλεία και τεχνογνωσία να αναλαμβάνει τις επισκευές του δικτύου της;
    Όχι βέβαια, πλήρωνε Καστοριανέ τους ιδιώτες εργολάβους να τους κάνεις μάγκες με τα λεφτά σου και στο τέλος να σου πούνε ότι είναι κακός διαχειριστής το Δημόσιο άρα πάμε σε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση του αγαθού που ονομάζουμε νερό.

    Τα έχουμε ξαναπεί για την ΔΕΥΑΚ, είναι η [....] του Αυγείου του Δήμου και μετά ακολουθούν κάτι επιχειρήσεις και οργανισμοί φαντάσματα/άνευ περιεχομένου που ο μόνος τους ρόλος είναι η κατασπατάληση πόρων.

    Η λύση είναι μία, δημοτική αρχή με ανθρώπους που ζούνε για το καθαρό κούτελο στην κοινωνία για να ξεδοντιάσουν το ρυπαρό κατεστημένο που βλέπει την τοπική αυτοδιοίκηση ως τσιφλίκι, σίγουρο βιοπορισμό και σακ βουαγιάζ με χρήμα που το μοιράζουν σε αυτούς που γουστάρουν, αλλά τέτοιοι δεν υπάρχουν πια ή τουλάχιστον αρκετοί σε τοπικό επίπεδο.

    Υ.Γ.: Εύχομαι από καρδιάς η φετινή απογραφή να ρίξει τέτοια δημογραφική βόμβα στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς που θα ψάχνουν την λέξη «κονδύλια» στο λεξικό για να θυμούνται την σημασία της. Αν δεν μαγειρευτούν βέβαια τα δεδομένα της από την αποδεδειγμένα πλήρως αναξιόπιστη ΕΛΣΤΑΤ.

    Αδέσποτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/11/21

      Τώρα πολύ αργά. Η ζημιά έγινε δυό χρόνια και με αυτούς....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/11/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/11/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος29/11/21

    Κίνηση για το Δήμο από νυν συμβούλους μαθαίνω. Πρωτοκλασάτοι μέσα. Ο Πρόεδρος; Γιάννη έχασες την μπάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/11/21

      Δεν κατάλαβε ακόμη ότι θα την βρει από τους δικούς του. Αν καταλάβαινε ο μαυρος τι του γίνεται

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/11/21

      Γουστάααρωωω αντιπολίτευση μέσα από την συμπολίτευση...!!!
      Ο Ντάσκας είναι μέσα ή παραμένει ένας από τους τελευταίους πιστούς....;
      Άντε με το καλό και σε πραξικόπημα...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/11/21

    Όλα τα έχασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/11/21

    Καλά αυτός απειλεί με μηνύσεις όλη την υφήλιο. Για την κατάχρηση εξουσίας με το πανό της Παρθένας έχει να μας πει κάτι; και οι εισαγγελείς αντί να ασχολούνται με τα λεγόμενα του Σάκη δεν θα έπρεπε να ασχοληθούν με τις αυθαιρεσίες του κυρίου της φωτογραφίας η με τους βάρβαρους που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με τριχλοροαιθυλενιο και το βουνό με παλιοσιδερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/11/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ