13.11.21

Λόγο & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑ Καστοριάς


Δ.Ε.Υ.Α.Κ.


«Έκανα την εξής πονηρή σκέψη: Χρεώνουν περισσότερα ώστε με τον λογαριασμό του Μαρτίου, να επιστρέψουν στις χρεώσεις 2019-2020 και να μας πουν πως "τηρήσαμε τη μείωση με τα ανταποδοτικά που υποσχεθήκαμε"».

* * *

Κύριε διευθυντά.

Έλαβα λογαριασμό από την ΔΕΥΑΚ με υπέρογκη κατανάλωση, περίπου 4,5 φορές πάνω κι άλλες τόσες, όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις, εφόσον υπάρχουν κλίμακες. Επικοινώνησα τηλεφωνικά δίνοντας την ένδειξη, μου είπαν πως διορθώθηκε, όμως ο λογαριασμός ήταν πάλι λάθος. Τόσο στον προηγούμενο όσο και στον διορθωμένο οι ενδείξεις δεν ήταν οι σωστές. Ούτε της κατανάλωσης, ούτε και αυτές με τις ενδείξεις που οι ίδιοι καταχώρησαν. Ας τις δούμε:

Πρώτος λογαριασμός εκκαθαριστικός, κατανάλωση 2 κυβικά με ποσό 26,86 €.

Δεύτερος λογαριασμός έναντι. Κατανάλωση -7,17 ( από 2 πληρωμένα τι αφαιρεί;) με ποσό 24,00 €.

Τρίτος λογαριασμός, εκκαθαριστικός. Νέα ένδειξη 32 κυβικά. Από πού προκύπτει;

Προηγούμενη 2 κ.
Κατανάλωση 30 κ.
Από έναντι -7,17 κ.
Χρέωση 15 κ. με 0,150 και 22,18 με 0,500. Ποσό 51,00 €.

Ζητούσαν να πληρώσω 37,18 κυβικά όταν η ίδια η ΔΕΥΑΚ γράφει 30 κυβικά και η κατανάλωση ήταν μόλις 15 κυβικά.

Πάμε παρακάτω:
Ζητώ διόρθωση, τονίζω, πως η ένδειξη ήταν 15 κυβικά, και ιδού τι πήρα στα χέρια:
Νέα ένδειξη 32 κυβικά. Επιμένουν στα 32.
Προηγούμενη ένδειξη 23 κυβικά(αυτή από που προκύπτει;)
Τι λένε; Κατανάλωση 9 κυβικά.
Τι χρέωσαν; Από έναντι -7,17 
Χρέωση 15 κ. επί 0,150 και 1,18 κ. επί 0,500. 
Σύνολο 16,18 κ. όταν γράφουν 9 κ. κατανάλωση!
Ποσό 31,50 €.

Στο σύνολο κατά τα γραφόμενά τους έπρεπε να πληρώσω 53,36 κυβικά +2 πληρωμένα με ένδειξη ρολογιού 15 κυβικά.
Τα νούμερα αυτά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ! Ούτε μαθητής του δημοτικού δεν θα έκανε τέτοια λάθη.

Ημέρα Παρασκευή, 9 μέρες μετά, με ραντεβού ξανά στην ΔΕΥΑΚ και με φωτογραφία ρολογιού.
Νέος λογαριασμός.
Νέα ένδειξη 15 κυβικά.
 Προηγούμενη 44 κυβικά!!! 
Πού την βρήκαν; Λάθος –λέει– του υπάλληλου. Η μετατόπιση της ευθύνης στον υπάλληλο, είναι μετατόπιση της ευθύνης, το συμπέρασμα εξάγεται από τα στοιχεία τους.

1. Η ένδειξη αυτή δεν φαινόταν πουθενά στους προηγούμενους λογαριασμούς.

2. Αφού στην κατάσταση που παρέδωσε ο υπάλληλος με τελευταία ένδειξη 44 (!!!;;;) γιατί περάστηκε η ένδειξη 32;

3. Άλλες ενδείξεις παραδίδει ο υπάλληλος με τις καταστάσεις κι άλλες καταχωρούν; Σοβαρά;

Κατανάλωση μείον 29. 
Από έναντι μείον 7,17 Ποσό 15,50. Αφαιρούνται από κατανάλωση και αξία νερού 15 επί 0,150 και 6,83 επί 0,500 σύνολο 21,83 κ. μείον 5,66 €.
Αν καταλάβατε κ. διευθυντά τι χρέωσαν ή πως θα χρεώσουν τα 13 που ήδη κατανάλωσα και όσα θα καταναλώσω μέχρι τον επόμενο λογαριασμό έναντι ή εκκαθαριστικό και με δεδομένη μέση κατανάλωση 6-7 κυβικά το δίμηνο ,παρακαλώ ενημερώστε και μένα.

Απορώ γιατί δεν μπορούν να γράψουν κατανάλωση 15, από έναντι 2 χρέωση 13 επί τόσο, τόσο. Τόσο απλό.

Πολύ φοβάμαι πως με αυτές τις καταχωρήσεις θα ξανά χρειαστώ απαντήσεις που τελειωμό δεν έχουν.

Δεν σας κρύβω πως όταν πήρα τον λογαριασμό με 51 € μή μπορώντας να καταλάβω τίποτε, έκανα την εξής πονηρή σκέψη: Χρεώνουν περισσότερα ώστε με τον λογαριασμό του Μαρτίου, να επιστρέψουν στις χρεώσεις 2019-2020 και να μας πουν πως "τηρήσαμε τη μείωση με τα ανταποδοτικά που υποσχεθήκαμε".

Δηλώνω πως κάθε σεντ θα ελέγχεται και πως λάθος λογαριασμό δεν πρόκειται να πληρώσω. 

Η ΔΕΥΑΚ είναι δημοτική επιχείρηση, είναι επίσης δικαίωμα και καθήκον του κάθε δημότη στη διαφάνεια κι αυτό δεν το εκχωρούμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ.

Οι απαντήσεις ήταν η υποτίμηση της νοημοσύνης μου, με τον εμπαιγμό πως διορθώθηκε, ενώ στην πραγματικότητα πάλι ήταν λάθος, πάλι η αναντιστοιχία χρέωσης και κατανάλωσης από τις δικές τους καταχωρήσεις.

Περίσσιο το άγχος στις μέρες μας δεν χρειαζόμαστε άλλο και ντροπή να υποτιμούν την νοημοσύνη των δημοτών-πελατών ,να τους εμπαίζουν, αντί να διορθώνουν τα λάθη τους.

Κύριε διευθυντά,

Η ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε απόφαση μείωση χρέωσης (από την αύξηση που είχε γίνει) για τα λήμματα στον βιολογικό σε μία εταιρεία. Η εταιρεία αυτή είναι μία από αυτές που μόλυναν με καρκινογόνες ουσίες τον υδροφόρο ορίζοντα και έφτανε στις βρύσες των σπιτιών μας.

Αναρωτιέμαι αν μόνο σε μένα μοιάζει με επιβράβευση. Πως αλλιώς να το εξηγήσω όταν και τα δικά μας σκουπίδια μειώθηκαν σημαντικά στα χρόνια των μνημονίων και περισσότερο με την πανδημία, αλλά μείωση στα δημοτικά τέλη δεν είδαμε, όπου σε περιπτώσεις η χρέωση είναι μεγαλύτερη από την αξία του ρεύματος;

Αυτά σε έναν νομό (και δήμο) όπου η ανεργία αν δεν είναι 100% είναι 98% στον ιδιωτικό τομέα και πάντα η εύνοια είναι για τους λίγους.

Κοινωνική δικαιοσύνη κατά το δοκούν δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε δικαιοσύνη.

Eυχαριστώ για την φιλοξενία.

Κική Μιχαηλίδου
kikim.liberty@gmail.com

ΥΓ. Τον Αύγουστο του 2020 άλλαξα ρολόι γιατί μέχρι τότε η ένδειξη ήταν ίδια με αυτή του Νοεμβρίου του 2019. Ενώ είχα πληρώσει τα κυβικά, γιατί δεν με έβρισκαν και σωρεύτηκαν, εξακολουθούσαν με την ίδια ένδειξη να μου χρεώνουν επί πλέον. Μία λάθος ένδειξη που δεν πρόσεξα και το λάθος συνεχιζόταν, για αυτό επιμένω στις ενδείξεις και στη διόρθωση. Δεν είναι λύση κάθε λίγο να αλλάζω ρολόι, ούτε το έχω σκοπό.
    

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/11/21

    Δεν υπάρχει πονηρή σκέψη με την χάρη της πλατυτέρας.....ο βελζεβούλης ραντίζεται με αγιασμό από τα καθάρια νερά της ΔΕΥΑΚ.....
    Αμ τι νόμιζες τσάμπα βάζει ο Ντάσκας τα πανό.....;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ