4.2.23

ΟΔΟΣ: Και φυσικά είναι.

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.10.2022 | 1144


Ανήκοντας στους δημότες της Καστοριάς ως δωρεά των Καστοριανών της Νέας Υόρκης με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (ιερέα μάλιστα), περιέρχεται (και το ακίνητο αυτό!) στην κυριότητα της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς.


Και ενώ αναμένονται με αγωνία συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σαν ψηφίδες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έστω και μια υποτυπώδη προσπάθεια για την αναβίωση του παλιού κέντρου της Καστοριάς, γύρω από την πλατεία Ομόνοιας που κάποτε θεωρούνταν ο ομφαλός της πόλης, αντίθετα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρατηρούν με απογοήτευση τις εξελίξεις. Αν εξαιρεθεί η πρόχειρη, ευτελής και ελαφρώς ειρωνική ιδέα τοποθέτησης ζωγραφισμένων τενεκέδων στην πλατεία και στις πέριξ οδούς (ειδικά στην Μητροπόλεως στην θέση "Τσαρσί" έως την Ομόνοια), πλην των...  πολιτικών γραφείων του δημοτικού συνδυασμού "Ώρα για δουλειά" του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στις εκλογές 2019 και των καρναβαλιών του 2020, έστω και μιας-δυο σουβλακοκατανύξεων και τσίκνας, ούτε σεισμός (και ευτυχώς) δεν κατέγραψε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή. 

Με εξαίρεση την (σεισμική) δόνηση των τελευταίων εβδομάδων. Που αφορά στο νεοκλασσικό κτήριο της Αίγλης. Με την γνωστή περιπέτειά του: Ανήκοντας στους δημότες της Καστοριάς ως δωρεά των Καστοριανών της Νέας Υόρκης, μέσω της διαδικασίας «σκούπας» του Κτηματολογίου και με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (ιερέα μάλιστα), περιέρχεται (και το ακίνητο αυτό!) στην κυριότητα της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς. Που με την υποστήριξη του κάποτε νομάρχη Καστοριάς κ. Κωνσταντίνου Λιάντση, εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που κόστισε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου όμως να λειτουργήσει αποκλειστικά ως εκκλησιαστικό μουσείο. Και ειδικά το άγνωστο –πλην των πατρικίων– Κειμηλιαρχείο της Μητροπόλεως. 

Η συνέχεια είναι γνωστή. Όπως η πολιτεία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Αρχιτεκτονική στο κτήριο της Κουμπελίδικης (σκοπός για τον οποίο επίσης χρηματοδοτήθηκε η ανακαίνιση), ανάλογη μεταχείριση και ακόμη χειρότερη επιφυλάχθηκε στο... Κειμηλιαρχείο της Αίγλης. Που εγκαταλείφθηκε στο χρόνο και τους βανδαλισμούς, άρχισε να φθείρεται και κατέστη σταδιακά από μόνο του Κειμήλιο ανευθυνότητας ή ευθυνοφοβίας. Για να διατεθούν εκ νέου χρήματα και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά όμως μέχρι μερικές ημέρες πριν. Διότι ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος προωθεί την χρήση του κτηρίου, όπως τουλάχιστον φημολογείται, όχι για τον σκοπό για τον οποίο αδρά χρηματοδοτήθηκε η ανακαίνισή του και η αναδοχή του από την κολυμβήθρα του Κτηματολογίου. Αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήδη δειλά-δειλά, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τον κάτω δρόμο (όχι της Μητροπόλεως) από το... Κέντρο Νεότητος της Μητροπόλεως Καστοριάς που πρόκειται να καταλάβει το κτήριο. Γίνεται λόγος για τελευταίες πινελιές, λίγο πριν τη έναρξη της λειτουργία του αυτή την εβδομάδα. Ίσως και την Τετάρτη ημέρα εκτύπωσης του σημερινού φύλλου. 

Και ανακοινώνεται και ο καθιερωμένος αγιασμός που θα τελεστεί την προσεχή εβδομάδα για τις δύο σχολές που θα φιλοξενηθούν στους χώρους του: την σχολή βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής “Ο άγιος Μηνάς” και την σχολή εικαστικών τεχνών και αγιογραφίας  “Οι άγιοι τρεις ιεράρχες”.

Αντί για Μουσείο δηλαδή, έστω και εκκλησιαστικό, που δεν θα ήταν φυσικά κάτι σαν το Μουσείο του Βατικανού, αλλά οπωσδήποτε μια ιστορική και κοσμική αξία θα την είχε, μετατρέπεται σε κάτι απολύτως περιορισμένο. Και μάλιστα αντίθετα στους όρους της χρηματοδότησης και των κονδυλίων που διατέθηκαν αλλά και contra στις ελπίδες των κατοίκων της περιοχής και τον τουριστικό προσανατολισμό της πόλης, θα φιλοξενηθούν οι υπό μια έννοια «μούσες» της Εκκλησίας. Ένας ακόμη χώρος για διαπιστευτήρια. Που κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν έχει απ’ έξω κεράκια με θυρίδες χρημάτων. 

Είναι κακό αυτό; Και φυσικά είναι. Τόσο επειδή οι δύο σχολές θα περιορίσουν τις δυνατότητες για άλλες, αστικές χρήσεις. Αλλά και επειδή εξουδετερώνεται ο σκοπός του εξωραϊσμού, όπως και η Αρχιτεκτονική Σχολή. Και μάλιστα με την καραμέλα ότι η στέγαση των δύο σχολών... «θα είναι προσωρινή» έως ότου (!) ξεκινήσει τη λειτουργία το Κειμηλιαρχείο! Όπου «προσωρινό» είναι για την εκκλησία κάθε τι που δεν είναι αιώνιο. Για παράδειγμα οι ελπίδες και οι αυταπάτες. Κρίμα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1144.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ