31.7.23

ΟΔΟΣ: Κ | κορεσμένα | κουρασμένα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.2.2023 | 1163


Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και θιασώτες της Καστοριάς αντί να αναλογισθούν τις μεγάλες ευθύνες τους, τρέχουν με χαρά παιδικής ηλικίας, να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις, που απλώς αποκαλύπτουν την γύμνια τους. Αυτοί όμως δείχνουν απόλυτα ήσυχοι στην συνείδησή τους και μονίμως ερωτευμένοι/νες με το είδωλό τους στον καθρέφτη.


Υπερήφανοι και πρόσχαροι, καταδεκτικοί και προσηνείς ως επιτυχημένοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου και ως εκπρόσωποι των θεσμών, εθεάθησαν τις προηγούμενες ημέρες και πιο ειδικά στην Κυριακή της Αποκριάς, ο δήμαρχος Καστοριάς αλλά και η αντιπεριφερειάρχης, η βουλευτής ΣυΡιζΑ, η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, να παρίστανται και αυτοί στην νεόκοπη εκδήλωση με την παράξενη ονομασία «μπουζέρια». Τα οποία (μπουζέρια) προβάλλονται, προφανώς με διάθεση χιούμορ και αυτοσαρκασμού, ως «παγκόσμια» γιορτή τσιπουρογνωσίας που διοργανώνεται αποκλειστικά στην Καστοριά. Που διαθέτει και το σχετικό brand name και copyright.

Παραβρέθηκαν με ανάλογη διάθεση και προφανώς με την συνείδησή τους ήσυχη, σε μια «γιορτή» που συνοδεύεται από κέφι και τον λεγόμενο «χαβαλέ» (*). Και η οποία τείνει να αποτελέσει το αναγκαίο συμπλήρωμα του άλλου συγκλονιστικού αποκριάτικου εθίμου της Καστοριάς, δηλαδή τις «μπουμπούνες». Μετά του χάσκαρη ή και όχι μετ’ αυτού. 

Η ετυμολογική προέλευση της ονομασίας (τα) «μπουζέρια» δεν είναι ακριβής. Σίγουρα πάντως δεν είναι ευρέως γνωστή. Ίσως πάλι να είναι γνωστή μόνο στους διοργανωτές. Που ενδέχεται να την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Μπορεί κάποιος να υποθέσει ίσως, ότι τα «μπουζέρια» αποτελούν τον πληθυντικό αριθμό του ενός «μπουζερίου».

Αλλά για όλα τα υπόλοιπα, τουλάχιστον ως στιγμής, οι λεπτομέρειες μένουν «απόρρητες». Στα ήδη δύσκολα «ραγκουτσάρια» που για την ετυμολογική προέλευση του όρου ο καθείς εισφέρει την άποψή του (κι ας υπάρχουν άπειρες παραλλαγές–παραφθορές της ίδιας ονομασίας σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό χώρο), προστέθηκαν τώρα και τα «μπουζέρια». Ένας ακόμη νεολογισμός που σε λίγο καιρό θα αποκαλούνται πατροπαράδοτα (*).


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.2.2023 | 1163 | σ. 3


Η Καστοριά είναι πλέον μια πόλη που εκτονώνεται και ικανοποιείται αποκλειστικά σχεδόν από πατροπαράδοτα έθιμα, όπως σύντομα θα θεωρούνται τα «μπουζέρια» στα οποία, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα. Όπως θα μπορούσαν να προστεθούν και τα παγκοσμίως γνωστά «μιζέρια» (τα). Που είναι αυθεντικά καστοριανά, σκορπίζουν ραθυμία, οκνηρία, βαρεμάρα, παραίτηση και απόλυτη νιρβάνα πληρότητας. Πρωτίστως στους πολιτικούς εκπροσώπους και θιασώτες της Καστοριάς. 


* * *

Ωστόσο πέρα από το κέφι και την καλή διάθεση των διοργανωτών, κανείς από όσους έχουν ασχοληθεί, ειδικά στην πολιτική ελίτ του τόπου, δεν αντιλαμβάνεται την βαθύτατη κριτική πολιτική σημειολογία, που κρύβεται στην διοργάνωση αυτή. 

Διότι πολιτικά εκφράζει την αποδοκιμασία των ίδιων (και πάντα των ίδιων), αφού τα «μπουζέρια» στην πράξη καλύπτουν ως φενάκη και άλλοθι έστω σαρκαστικά–σατυρικά, το μεγάλο κενό που υπάρχει. Αυτό που αναγνωρίζουν όλοι πια, εξ αιτίας της ανικανότητας των πολιτικών της Καστοριάς να παραδώσουν κάποιο έργο.

Ένα αποτέλεσμα, τεχνικό, πρακτικό, ορατό, μετρήσιμο, πολιτιστικό, φυσιολατρικό ή άλλο, που να μπορεί να ενσωματωθεί στην τοπική καθημερινή ή εορταστική πραγματικότητα. Να είναι κάτι ετοιμοπαράδοτο, αληθινό, πρακτικό, χρήσιμο και όχι… πατροπαράδοτο. Όπως όλα αυτά που στοιχειώνουν την φτωχή Καστοριά. 

Την πόλη που πάλαι ποτέ έσφυζε από μόνιμους κατοίκους, από κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και στην οποία υπήρχε και λειτουργούσε πνευματικό κέντρο. Στο οποίο μάλιστα διοργανώνονταν και εκδηλώσεις, με τοπικούς παράγοντες και συλλογικούς φορείς αλλά και προσκεκλημένους – μετακλητούς εκτός πόλης. Και μάλιστα εκδηλώσεις, σχετικά ικανοποιητικού επιπέδου.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.2.2023 | 1163 | σ. 4


Τα «μπουζέρια» στην πράξη καλύπτουν ως φενάκη και άλλοθι έστω σαρκαστικά–σατυρικά, το μεγάλο κενό που υπάρχει. Αυτό που αναγνωρίζουν όλοι πια, εξ αιτίας της ανικανότητας των πολιτικών της Καστοριάς να παραδώσουν κάποιο έργο.


* * *

Ενώ τώρα πλέον είναι μια πόλη που εκτονώνεται και ικανοποιείται αποκλειστικά σχεδόν από πατροπαράδοτα έθιμα, όπως σύντομα θα θεωρούνται τα «μπουζέρια» στα οποία, θα μπορούσαν να προστεθούν πλέον και άλλα, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά απ’ όλα τα υπόλοιπα ήδη υπάρχοντα «πατροπαράδοτα» ήθη και έθιμα.

Όπως θα μπορούσαν να προστεθούν και τα παγκοσμίως γνωστά «μιζέρια» (τα). Που είναι αυθεντικά καστοριανά, σκορπίζουν ραθυμία, οκνηρία, βαρεμάρα, παραίτηση και απόλυτη νιρβάνα πληρότητας. Πρωτίστως στους πολιτικούς εκπροσώπους και θιασώτες της Καστοριάς. 

Που αντί να αναλογισθούν τις μεγάλες ευθύνες τους, τρέχουν με χαρά παιδικής ηλικίας, να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις, που απλώς αποκαλύπτουν την γύμνια τους. Αυτοί όμως δείχνουν απόλυτα ήσυχοι στην συνείδησή τους και μονίμως ερωτευμένοι/νες με το είδωλό τους στον καθρέφτη.

Ώστε τις ημέρες της Αποκριάς που οι υπόλοιπες πόλεις εορτάζουν τα δικά τους «ραγκουτσάρια», που οι άσχετοι αποκαλούν… καρναβάλια, επικαλούμενοι και οι ίδιοι αρχαία παγανιστικά κατάλοιπα εθίμων, τον Διόνυσο και άλλους πότες, σε Πάτρα, Ξάνθη, Κοζάνη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μοσχάτο και αλλού, εδώ στην Καστοριά ο τόπος, δηλαδή η πολιτική ελίτ, ασχολούνταν με τα σοβαρά, τα μεγαλειώδη και τα παγκόσμια. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.2.2023 | 1163 | σ. 5


Ένα αποτέλεσμα, τεχνικό, πρακτικό, ορατό, μετρήσιμο, πολιτιστικό, φυσιολατρικό ή άλλο, που να μπορεί να ενσωματωθεί στην τοπική καθημερινή ή εορταστική πραγματικότητα. Να είναι κάτι ετοιμοπαράδοτο, αληθινό, πρακτικό, χρήσιμο και όχι… πατροπαράδοτο. Όπως όλα αυτά που στοιχειώνουν την φτωχή Καστοριά.


* * *

Όπως είναι τα «μπουζέρια»· μια εκδήλωση που ξεκίνησαν ορισμένοι κατά το αναφαίρετο δικαίωμά τους για την καλή τους διάθεση και μόνο. Αλλά ασχολούνταν και με σοβαρά… μεγάλα έργα. Όπως είναι οι επισκευές των σοβαρών βλαβών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, που δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία ή αφορμή συζήτησης από τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν στην δημόσια υγεία, τόσο η κακή του κατάσταση όσο και οι διαρκείς βλάβες του. Αλλά ούτε έχουν προκαλέσει και κάποια εισαγγελική παρέμβαση —στα σοβαρά όμως και όχι για να κλείσει ο φάκελος. 

Ασχολούνταν ακόμη και με το μοναδικό, αντιληπτό με τις ανθρώπινες αισθήσεις δημοτικό έργο που εκτελείται τα τελευταία χρόνια στην Καστοριά. Που δεν είναι άλλο από τον περίφημο κόμβο στην συμβολή των λεωφόρου Κύκνων και οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

«Έργο» που τείνει να θεωρείται θρυλικό και μεγαλούργημα, που επίσης ταλαιπωρεί πεζούς και οδηγούς για περίπου δύο μήνες, και δείχνει να έχει ακόμη μπροστά του σημαντικό μέλλον έως ότου αποπερατωθεί. Ίσως και ως το Πάσχα όπως ήδη φημολογείται. Του 2023 σημειωτέον· στην λήξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. 

Και όλη αυτή η καθυστέρηση ενώ με μια πρώτη εκτίμηση και προσέγγιση, κάποιος, θα υπολόγιζε ότι δεν θα χρειαζόταν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα για να παραδοθεί προς χρήση. Λαμβανομένων υπ’ όψη, του ιδιαίτερα κεντρικού σημείου στο οποίο εκτελείται και της ταλαιπωρίας που προκαλεί στον κόσμο η χαβούζα που προκλήθηκε. 

Και βέβαια χωρίς τις εκτεταμένες καταστροφές που έχει προκαλέσει σε παρακείμενα πεζοδρόμια, δρόμους αλλά και σε... φυτά, κάτι θάμνους-νάνους δηλαδή που είχαν φυτευθεί ως υποκατάστατο και ψευδαίσθηση πρασίνου με μέριμνα της παρούσας ή προηγούμενων δημοτικών αρχών. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εδώ στην Καστοριά η πολιτική ελίτ, ασχολούνταν με τα σοβαρά, τα μεγαλειώδη και τα παγκόσμια. Όπως είναι τα «μπουζέρια»· μια εκδήλωση που ξεκίνησαν ορισμένοι κατά το αναφαίρετο δικαίωμά τους για την καλή τους διάθεση και μόνο. Αλλά ασχολούνταν και με σοβαρά... μεγάλα έργα. Όπως είναι οι επισκευές των σοβαρών βλαβών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, που δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία ή αφορμή συζήτησης από τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν στην δημόσια υγεία, τόσο η κακή του κατάσταση όσο και οι διαρκείς βλάβες του.  


* * *

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Καστοριά, που ετοιμάζεται να εισέλθει στην προεκλογική περίοδο, με ιδιαίτερα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα της προεκλογικής μάχης, με τα περισσότερα πρόσωπα των υποψηφίων —ειδικά για την κεντρική πολιτική σκηνή— να είναι κορεσμένα, κουρασμένα, και πολιτικά απαρχαιωμένα. 

Πιο πολύ ίσως και από το ίδιο το δίκτυο της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που παρουσιάζει βλάβες και δυνητικά κινδύνους για την δημόσια υγεία.




(*) ΧΕΡΚΑΤ: Χαβαλάδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί. Το «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας» που διοργάνωσαν οι ΧΕΡΚΑΤ, χαρακτήρισε η κ. Μαρία Αντωνίου «καστοριανή παράδοση», ενώ ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης «θεσμό».




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1163


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/8/23

    μπουζέρια; μα αυτό δεν είναι το πάρτι με ούζα που γιορτάζαν κάποτε οι τσιχλόμαγκες της πόλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/8/23

    Είναι λογικό οι μπουμπούνες να ασχολούνται με αυτά που γράφετε, αντί με αυτά που θα έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ