16.4.24

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ολομέλεια των προέδρων
των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
(μεταξύ αυτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς)

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των  ελεύθερων επαγγελματιών
ενάντια στα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα

«Σε μια ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω των μνημονίων, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η Κυβέρνηση επιλέγει, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την οριζόντια φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οδηγεί τη μεσαία τάξη σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσων καταδιωκτικών μέτρων.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου «τεκμαρτού» εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, οι κυβερνώντες αντί να μας στηρίξουν, μας δίνουν τη χαριστική βολή.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει την φοροεισπρακτική πολιτική της, μας στοχοποιεί όλους, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα, επιχειρεί να μας ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες (όπως έχει ήδη κρίνει και το ΣτΕ με τις υπ’ αρ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις του), ενώ σημειωτέον δεν έχουμε το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του «τεκμαρτού» φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξησή τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το «τεκμαρτό» φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να φορολογούμαστε με βάση εισοδήματα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος και μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι απόλυτα προσχηματική, αφενός διότι αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη αναποτελεσματική.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) ομολογώντας την αποτυχία εφαρμογής τους.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Η απόσυρση των μέτρων είναι για όλους εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα νέα φορολογικά μέτρα ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησής μας. ΩΣ ΕΔΩ! Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του!!»


* * *

Γ. Γαβρήλος για το φορολογικό νομοσχέδιο: 
«Ένα νομοσχέδιο που καταδιώκει τη μεσαία τάξη»

Την οργισμένη αντίθεση των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων στα νέα μέτρα φορολόγησης της κυβέρνησης, μετέφερε ο Γιώργος Γαβρήλος στη Βουλή ως εισηγητής του ΣυΡιζΑ-ΠΣ για το φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα της μεσαίας τάξης.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάταξη όμως της φοροδιαφυγής, με οριζόντιο τρόπο σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα άλλα επίπεδα και επιλέγει να βάλει τυφλά χαράτσια σε όλους τους μικρομεσαίους. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ουσιαστικό κυνήγι της μεσαίας τάξης και όχι της φοροδιαφυγής, με δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία και για την κοινωνία.

Η εισαγωγή του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος σημαίνει ότι επαγγελματίες, που δεν έχουν έσοδα από το επάγγελμά τους- γιατί δεν θέλω να σας δυσαρεστήσω όμως αυτή είναι η κατάσταση στην πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών- θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, για έσοδα που δεν έχουν αποκτήσει. Και μάλιστα που θα ξεκινούν από τα 1.450 €, για όλους. Σημαίνει, επίσης, ότι από τη στιγμή το 1/3 των δικηγόρων πανελλαδικά βρίσκεται σε καθεστώς τυπικών ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και όταν οι νέοι δικηγόροι δεν παίρνουν πάνω από 800ευρώ, τότε σίγουρα οδηγούνται να γίνουν ντιλιβεράδες ή να κλείσουν τα γραφεία τους. 

Το ντε φάκτο όριο των 10.920 ευρώ δείχνει ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι παντελώς αδιάφορη για το πως πραγματικά ζουν εκεί έξω οι έμποροι και τα μαγαζιά. Θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε πώς οι βουλευτές της ΝΔ, που προέρχονται από επαρχίες, θα πάνε στα χωριά τους να εξηγήσουν στο καφενείο, στο μπακάλικο και στον φούρνο της γειτονιάς ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης τους θεωρεί a priori φοροφυγάδες και τους τσεκουρώνει με το καλημέρα σας. 

Ακόμη, δεν έχει απαντήσει το οικονομικό επιτελείο πώς αυτή η φοροεπιδρομή θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις και πως τελικά θα επιτευχθεί η αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στην οποία ομνύει κάθε λίγο και λιγάκι αλλά τελικά την τορπιλίζει με την ισοπέδωση της αγοράς. Και τέλος, το μεγάλο ψέμα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. 

Βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που όμως μετεκλογικά μεταλλάχθηκε σε μείωση κατά 50%, την ώρα που η φορολογία με το παρόν νομοσχέδιο αυξάνεται. Αλήθεια γιατί δεν το καταργείτε εντελώς αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος; Γιατί δεν θεσπίζετε το αφορολόγητο στα 10.000 €;  Πριν κάποιους μήνες ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τον ΣυΡιζΑ "αμείλικτο διώκτη της μεσαίας τάξης". 

Η υποκρισία, τα ψέματα και η προεκλογική εξαπάτηση όμως της ΝΔ, τελικά, δεν είχαν όριο. Μέρες τώρα παρατηρούμε το επικοινωνιακό προσωπείο της κυβέρνησης, που προεκλογικά υποσχόταν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, επενδύσεις και καλύτερες μέρες για την κοινωνία, να αλλάζει με το πιο σκληρό, αντικοινωνικό και φορομπηχτικό τρόπο. 

Τι έχουμε δει από την ΝΔ μέχρι τώρα; Τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά με επιβολή νόμων εργασιακής ζούγκλας, όπως η 13ωρη εργασία, η νομιμοποίηση του ελαστικού εργαζόμενου και η καθιέρωση της 6ημερης εργασίας. Την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Τις ατομικές συμβάσεις να έχουν γίνει καθεστώς, εις βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπουργικές προαναγγελίες για αύξηση σε τρία χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για οριζόντια περικοπή των δικαιωμάτων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Επικοινωνιακά βεγγαλικά περί δήθεν άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών, ενώ έχει θεσπίσει προϋποθέσεις για αυτό το ξεπάγωμα.

Έχουμε επίσης έναν προϋπολογισμό προς ψήφιση ο οποίος φέρνει νέες αδικίες στο φορολογικό, νέες φόρους, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους, δίνει αυξήσεις-ψίχουλα στους δημοσίους υπαλλήλους, κρατάει καθηλωμένες τις συντάξεις, υπόσχεται αναιμική ανάπτυξη και προβλέπει σταθερό διψήφιο ποσοστό για την ανεργία.

Όλα αυτά την ώρα που ο κόσμος δεινοπαθεί από τις καθημερινές αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια και το εισόδημα του νοικοκυριού τελειώνει τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα. Σε μια καθημαγμένη από την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια κοινωνία, η κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές και σκληρή λιτότητα, 6 χρόνια αφού η χώρα τα άφησε όλα αυτά πίσω της.

Η κυβέρνηση μας λέει συνεχώς ότι βάζει πρόστιμα για παραβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων που αισχροκερδούν. Δεν μας έχει πει, όμως, αν τελικά τα έχει εισπράξει. Δεν μας είπε τι έχει γίνει με τους φόρους στα διυλιστήρια, τον έλεγχο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των εταιρειών που καταγράφουν ασύδοτα κέρδη.

Μετά από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει νόημα προφανώς να αναρωτηθούμε με ποιους είναι η κυβέρνηση. Είναι με αυτούς που πλουτίζουν εις βάρος της μεσαίας τάξης. Κυνηγάει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί αυτός είναι ο ιδεολογικός της προσανατολισμός και αυτά είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που βάζει ταφόπλακα στην μεσαία τάξη και σπρώχνει τους ελεύθερους επαγγελματίες στο όριο της φτωχοποίησης».

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ