13.4.24

ΟΔΟΣ: Ίδια, αν όχι πολύ χειρότερα.

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.11.2023 | 1200

Με τα Χριστούγεννα να απέχουν κάπου 30 ημέρες, οι γιορτές είναι επί θύραις. Και για όσους έχουν λόγους να μην αντέχουν το σχετικό εορταστικό κλίμα, είναι οι γιορτές ante portas*. Μάλιστα οι φετινές γιορτές του δωδεκαημέρου (2023-2024) έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, με ό,τι αντίστοιχο, ίσχυσε τέτοιες ημέρες προς το τέλος του 2019. 

Πριν καταφθάσουν –εκείνη την εποχή– οι πρώτες ειδήσεις για μια παράξενη επιδημία που είχε εμφανιστεί στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Που επρόκειτο να συνταράξει τον κόσμο για δύο τουλάχιστον χρόνια. Αφήνοντας πίσω του ο covid-19 –όπως ονομάστηκε η πανδημία– εκατομμύρια νεκρούς. Οδηγώντας τους περισσότερους από τους ανθρώπους, εκείνη την περίοδο να διερωτώνται, αν υπήρχε ενδεχόμενο, κάποια στιγμή, η ζωή και η ανθρωπότητα να επιστρέψει στην κανονικότητά της. Ή αν είχε αλλάξει οριστικά η κοινωνικότητα, η εργασία και η μετακίνηση. 

Σήμερα στο τέλος του 2023 χωρίς ακόμη να έχει νικηθεί ο covid-19, είναι, εκτός από τις αιτίες και τους τυχόν υπαιτίους για τον απρόσμενα μεγάλο αριθμό νεκρών, ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά και όσων εμφανίζουν μετά–covid συμπτωματολογία, αυτό που θα πρέπει να ερευνηθεί, να αναλυθεί, είναι και ο universal σκοταδισμός που καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε από τους αρνητές του covid-19 αλλά και της ιατρικής επιστήμης (και της απλής λογικής). 

Στις ομοιότητες με το 2019, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν η νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που ανανεώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, οι νέες περιφερειακές αρχές στη Δυτική Μακεδονία με μια μείζονα μεταβολή, και βεβαίως η επανεκλογή των ίδιων δημαρχιακών διοικήσεων, σε Νεστόριο, Άργος Ορεστικό και ιδιαίτερα στην Καστοριά. 

Όπου η επανεκλογή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη πέρασε από 40 κύματα. Και είναι επανεκλογή οριακή, για μόλις 168 ψήφους αλλά σε κάθε περίπτωση, τυπικά είναι μια κανονική επανεκλογή. Με μηνύματα. Που εξ ορισμού, λόγω της μικρής διαφοράς των 168 ψήφων, τοποθετεί πλέον (και) τον ίδιο στο στόχαστρο της αμφισβήτησής του. Μέσα από τον ίδιο τον συνδυασμό του. 

Με ένα ιδιότυπο μηχανισμό που σε ανάλογες περιπτώσεις, δημιουργείται αυτόματα. Καθώς μάλιστα μια τρίτη συνεχόμενη θητεία του, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανη. Ενώ, φυσικά όχι όλοι, αλλά κάποιοι από τους εκλεγμένους συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας, με το βλέμμα τους στην προσωπική τους προοπτική, θα αρχίσουν να λοξοκοιτούν. Φυσιολογικά πράγματα ακόμη και στις δρύες. Πριν την πτώση τους. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.11.2023 | 1200 | σ.3


Με τα Χριστούγεννα να απέχουν κάπου 30 ημέρες, οι γιορτές είναι επί θύραις. Και για όσους έχουν λόγους να μην αντέχουν το σχετικό εορταστικό κλίμα, είναι οι γιορτές ante portas. Μάλιστα οι φετινές γιορτές του δωδεκαημέρου (2023-2024) έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, με ό,τι αντίστοιχο, ίσχυσε τέτοιες ημέρες προς το τέλος του 2019. 


* * *

Ενθάδε, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, αναλογικότητας ή και διαφορών προς το 2019. Όπως η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας στις Περιφερειακές εκλογές της Δυτικής Μακεδονίας. Καμμιά ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που ανέτρεψε τους κ.κ. Γεώργιο Κασαπίδη και Δέσποινα Κοζατσάνη (στην Καστοριά) και το ανεπαρκές κομματικό κατεστημένο της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συνείδηση. 

Στην συνειδητοποίηση ότι είναι, που το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά τα πάντα συγκεντρωτικό και αρχηγικό κόμμα με κληρονομικά στοιχεία, όχι μόνο διέγραψε από τις δέλτους του, τον νέο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη, τέως βουλευτή της στην Κοζάνη. Είχε επίσης προλάβει προ μηνών, να αποκλείσει από μια θέση στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών, στην Καστοριά, τον κ. Δημήτριο Σαββόπουλο. Προκειμένου να μη χαλάσει την ζαχαρένια του κατεστημένου. 

Με αποτέλεσμα, η αντίδραση των ψηφοφόρων της Καστοριάς σ’ αυτή την νοοτροπία, να είναι η βασική αιτία για την μεγάλη αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στην Καστοριά, στις περιφερειακές εκλογές. Κατά τις οποίες μόνος αυτός ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, συγκέντρωσε χιλιάδες σταυρούς προτίμησης. Περίπου όσους εξασφάλισε για την επανεκλογή της η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου. Και το στοιχείο αυτό παρά το γεγονός ότι οι συγκρίσεις γίνονται στην βάση διαφορετικών δεδομένων, έχει την σημασία του. 

Όμως αυτό το αποτέλεσμα αναλύεται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία «έκαψε» την δις υποψήφια βουλευτή κ. Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη. Που ξεκίνησε την διαδρομή της ως περιφερειακή σύμβουλος με συνδυασμό του μαχητικού ΠαΣοΚ και άλλων, κατέληξε να μεταγραφεί στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που ως φαίνεται εκτιμούσε, εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε, ότι μέσω του μητρώου στελεχών οι ψηφοφόροι της Καστοριάς θα συμπτυχθούν στα πρόσωπα που επιβάλλει. 

Και σαν να μην έφθανε ότι ήταν ήδη δύο φορές υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2019 και του 2023, υπέβαλε μέσα στο 2023 και άλλη υποψηφιότητα. Για περιφερειακή σύμβουλος με τον κ. Γ. Κασαπίδη, με προορισμό προφανώς σε κάποιο αξίωμα αντιπεριφερειάρχη. Και αποδείχθηκε έτσι ότι θα μπορούσε να ενσαρκώσει πολιτικά την Ιφιγένεια εν... Ταύροις ή κατά προτίμηση, την Αυλίδι.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.11.2023 | 1200 | σ.4


Τουλάχιστον τότε, υπήρχε γνήσια προσδοκία αλλά και ελπίδα στον κόσμο της Καστοριάς. Εμπιστοσύνη στους τότε εκλεγμένους και επιπλέον (τότε), εκτός από τον covid-19 δεν μπορούσαν οι πολίτες να προβλέψουν, ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πράγματα στην Καστοριά θα είναι ίδια. Ίδια, αν όχι πολύ χειρότερα.


* * *

Και καθώς ως γνωστό παρά τις θυσίες, μεσσίες δεν υπάρχουν, όλη αυτή η κατάσταση στην πραγματικότητα δεν ισχυροποιεί, αλλά ίσως και να στοχεύει τον κ. Δημήτριο Σαββόπουλο. Για την περίπτωση που η μεγάλη κρίση στην Καστοριά, ύστερα και από τον ανεξάρτητο θρίαμβό του, συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Έφθασε και για τον ίδιο η στιγμή, να παρουσιάσει έργο σωτηρίας. 

Οπότε, με τις νέες θητείες, πενταετίες στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμους) και την νέα θητεία της κυρίας Μαρίας Αντωνίου ως βουλευτή της μονοεδρικής Καστοριάς, ύστερα από την… αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη και αποτελεσματική για την Καστοριά θητεία της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, σχηματίζονται οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές με το 2019. 

Καθώς τουλάχιστον τότε, υπήρχε γνήσια προσδοκία αλλά και ελπίδα στον κόσμο της Καστοριάς. Εμπιστοσύνη στους τότε εκλεγμένους και επιπλέον (τότε), εκτός από τον covid-19 δεν μπορούσαν οι πολίτες να προβλέψουν, ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πράγματα στην Καστοριά θα είναι ίδια. 

Ίδια, αν όχι πολύ χειρότερα. Και σε πανελλήνιο επίπεδο, ο μεν ΣυΡιζΑ σε διάλυση, το δε ΠαΣοΚ εντελώς αδύναμο να σηκώσει κεφάλι, επιμένοντας να προτείνει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Που πολιτικά, τουλάχιστον στην απήχησή του στον ελληνικό λαό, δεν δείχνει και θωρηκτό.

Αντ’ αυτών, παρατηρείται το φαινόμενο να είναι ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που κάνει την δουλειά της... αντιπολίτευσης. Με την Καστοριά να είναι η απόλυτη ουραγός και σε αυτό το θέμα, δηλαδή της μαχητικής διεκδίκησης. 

Καθώς για εβδομάδες τώρα, ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι πραγματοποιεί, δήθεν αιφνίδιους ελέγχους, δήθεν αυτοψίες στα ράφια σούπερ μάρκετ. Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι σε αντίθεση με όσα αντίστοιχα ίσχυαν το 2019, τώρα, αναμένονται ευρωεκλογές τον Μάϊο 2024 όταν και εκτιμάται πως θα μπορούσε το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι δραματικό και να επισπεύσει βουλευτικές εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες παραδοσιακά στις ευρωεκλογές ψηφίζουν πιο χαλαρά, απ’ ό,τι στις βουλευτικές όπου επιλέγουν πρωθυπουργό. Μέσω της κάλπης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στέλνουν… μηνύματα. Με μεγάλη πιθανότητα, το όποιο μήνυμα των καλπών του Μαΐου 2024 να αποδειχθεί για τον ίδιο αρνητικό. Όπως ήταν σίγουρα πολύ αρνητικό, στον 2ο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.11.2023 | 1200 | σ.5


Οι αιτίες αυτού του ελαφρώς αλλόκοτου φαινομένου, να κατορθώνει δηλαδή ο πρωθυπουργός να συγκεντρώνει γύρω του κατά τις… αυτοψίες του στα ράφια, περισσότερους απλά περίεργους, απ’ όσους συγκεντρώνονται στην Καστοριά για να διαμαρτυρηθούν αναφορικά με την αγωνία τους υπό το σύνθημα «η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;», έχουν ονοματεπώνυμα. Και αυτά είναι, όλοι οι πολιτικοί της, απ’ οποιοδήποτε μετερίζι και αξίωμα, κατέχουν τα τελευταία χρόνια.


* * *

Και την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός «οργώνει» –λέμε τώρα– τα ράφια και τα social στην Καστοριά, που μπήκε ήδη στην χειμερινή περίοδο με πανάκριβα και απλησίαστα τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα κάθε είδους τέλη, η διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε εκ νέου με το σύνθημα «η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;», εξελίχθηκε για μια ακόμη φορά ένα φιάσκο και μισό.

Οι αιτίες αυτού του ελαφρώς αλλόκοτου φαινομένου, να κατορθώνει δηλαδή ο πρωθυπουργός να συγκεντρώνει γύρω του κατά τις… αυτοψίες του στα ράφια, περισσότερους απλά περίεργους, απ’ όσους συγκεντρώνονται στην Καστοριά για να διαμαρτυρηθούν αναφορικά με την αγωνία τους, έχουν ονοματεπώνυμα. Και αυτά είναι, όλοι οι πολιτικοί της, απ’ οποιοδήποτε μετερίζι και αξίωμα, κατέχουν τα τελευταία χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι στο... συλλαλητήριο συμμετείχε τόσο ο κ Δημήτριος Σαββόπουλος, που μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αρχίσει να αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τον εκλογικό του θρίαμβο. Αλλά συμμετείχε και ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, με την παρουσία του να είναι πρωτίστως…  συμβολική. Πόσο μάλλον που επί των ημερών του, τα δημοτικά τέλη, αλλά και οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑ Καστοριάς, των βλαβών και των διακοπών, βοούν την ακρίβεια.

Μεγάλη απούσα φυσικά, η κυρία Μα[κα]ρία Αντωνίου που βεβαίως μόλις είχε απολαύσει τις φιλοφρονήσεις στα πολυτελή εστιατόρια της Νέας Υόρκης, και σε δόξες, μεγάλες δόξες. Ενώ με την επιστροφή της από την Νέα Υόρκη, ετοίμασε και πάλι τις βαλίτσες της αναχωρώντας για το Γερεβάν της Αρμενίας. Ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με  θέματα –μεταξύ άλλων– «την προστασία των μειονοτήτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς», ναι.

Προφανώς το κόμμα, προκρίνει την επιφανή κοινοβουλευτική παρουσία και της ανέθεσε μια υψηλή αποστολή, μετά το διάλειμμα της Νέας Υόρκης, το περασμένο Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου 2023 στην πρώην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Με σοβαρό αντικείμενο σε μια εποχή αλλά και περιοχή ιδιαίτερα οξυμένων εντάσεων και συγκρούσεων. Πόσο μάλλον που σ’ αυτή την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης συμμετέχουν αντιπροσωπείες των 57 κρατών μελών του οργανισμού, με κύριο θέμα τον «Ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στην αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων». Που της επιτρέπουν φυσικά, να διαπιστώνει επιστρέφοντας «έξω πάμε καλά». 

Αν και πιο πολύ ταιριάζει το ρητό, εδώ ο κόσμος πνίγεται, και οι βαρκούλες αρμενίζουν. Στην Αρμενία εννοείται. Και στον Αρμενιστή. 



(*) Η πορεία προς την Ρώμη του καρχηδόνιου στρατηγού Αννίβα (247-183 π.Χ.), ενός από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, χαρακτηρίστηκε από την φράση «ο Αννίβας προ των πυλών» (Hannibal ante portas Roma) και σημάδεψε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για χρόνια. Η φράση σήμερα δηλώνει ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά μας και πρέπει να αφυπνιστούμε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1200.



* * *



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Φθινοπωρινή συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Στο Γερεβάν της Αρμενίας βρέθηκε μετά την Νέα Υόρκη, η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στην εναρκτήρια συνεδρίαση αντικείμενο ήταν το το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας και ο ρόλος του ΟΑΣΕ σε μια εποχή ιδιαίτερα οξυμένων εντάσεων και συγκρούσεων. 

Στο περιθώριο των εργασιών η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το Δ. Μαρκόπουλο (ΝΔ), Θ. Καράογλου (ΝΔ), Α. Παπαθανάση (ΝΔ), Σ. Φάμελλο (ΣυΡιζΑ) και το Γ. Νικητιάδη (ΠαΣοΚ) πραγματοποίησε συναντήσεις με ομολόγους της από χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με βουλευτές-εκπροσώπους εθνικών αντιπροσωπειών από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία και της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής Χερσονήσου καθώς και με το βουλευτή, εκπρόσωπο της κυπριακής αντιπροσωπείας και ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ για την Ν.Α. Ευρώπη Κ. Χατζηγιάννη, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των κρατών, μέσω κοινών δράσεων προς την κατεύθυνση της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή.

«Η διαφθορά»

Η διαφθορά αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την πολιτικοστρατιωτική, την οικονομική και την ανθρώπινη διάσταση της ασφάλειας, καθώς υπονομεύει την κρατική νομιμοποίηση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο προς τους πολιτικούς όσο και προς τους θεσμούς, τόνισε η αντιπρόεδρος της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ και ειδική αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κύπρια βουλευτής Ε. Χαραλαμπίδου, η οποία προήδρευσε της συνόδου της 21ης φθινοπωρινής συνάντησης. 

Η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδυναμώνουν τα πρότυπα για τη διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς ή να συναινούν σε συγκάλυψή τους όταν αυτή προέρχεται από φιλικούς πολιτικούς χώρους ή από τα δικά τους κόμματα. «Θέτοντας μικροπολιτικά συμφέροντα υπεράνω της διαφάνειας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους», τόνισε σχετικά. Πρόσθεσε ότι η διαφθορά υπονομεύει επίσης την οικονομική ανάπτυξη, γιατί εκτρέπει πόρους από καίριους τομείς της οικονομίας, όπως τον τομέα της υγείας, της παιδείας, των υποδομών, καθώς και τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων όσων κινούν τα νήματα, σημειώνοντας ότι η επικράτηση διεφθαρμένων πρακτικών μπορεί να παρέχει ευκαιρίες διείσδυσης σε ξένους παράγοντες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για προώθηση της δικής τους ατζέντας ή σε τρομοκρατικές ομάδες για στρατολόγηση υποστηρικτών.

Αντικείμενο της δεύτερης ημέρας ήταν ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και η προστασία των μειονοτήτων και των ανθρώπων που έχουν υποστεί τις συνέπειες των εμπόλεμων συγκρούσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία διατύπωσε την επίσημη θέση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο και υψίστης σημασίας ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό. Υπογραμμίστηκε ότι σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου κορυφώνεται η εμπόλεμη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας και είναι εύθραυστη η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απαιτείται συντονισμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός στην αντιμετώπιση των νέων πιθανών μεταναστευτικών ρευμάτων στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1200.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ