16.4.24

ΟΔΟΣ: Περίμενε βέβαια να περάσει και ο Οκτώβριος


 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.11.2023 | 1201


Περίμενε βέβαια –η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη– να περάσει και ο Οκτώβριος. Ώστε να ολοκληρωθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έως τότε μάλιστα κανένα από τους άσσους που είχε στο μανίκι της δεν έβγαζε. Μήπως και ενοχλήσει το εκλογικό σώμα, και ανατρέψει την θετική δυναμική που (νόμιζε ότι) παρουσίαζε.


Υπάρχει από τα παλιά χρόνια μια αρκετά γνωστή ρήση, κάτι σαν συμβουλή που επιβεβαιώνει (και θα έπρεπε να διδάσκει): Πως μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. 

Μόνο που η απομάκρυνση των εκλογέων πολιτών εκ του ταμείου και ειδικά της κάλπης, που ήταν στις εκλογές του Μαΐου και στην συνέχεια αυτές του Ιουνίου –για την Νέα Δημοκρατία που επικράτησε σε αυτές, ολοκληρώθηκε ακριβώς εκείνη την εποχή. 

Δεδομένου ότι από τις βουλευτικές εκλογές βγήκε συντετριμμένη η αξιωματική αντιπολίτευση (το κόμμα του ΣυΡιζΑ-ΠΣ) και με το ΠαΣοΚ από άποψη εκλογικής απήχησης να παραμένει καχεκτικό, η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατακτώντας την νίκη τους, είχαν κάθε λόγο, να περιμένουν. 

Ιδίως να περιμένουν να περάσει και το καλοκαίρι του 2023. Μέχρι να φθάσει η κατάλληλη στιγμή για να ξεδιπλώσουν την στρατηγική τους και όχι απλά την κυβερνητική ατζέντα, για την νέα τους θητεία. Για την ακρίβεια, είχαν δύο λόγους αναμονής.

Πρωτίστως περίμεναν το καλοκαίρι των Ελλήνων. Όχι απλά για τα μπάνια του λαού. Αλλά για να κάνει «ταμείο» (και) ο ελληνικός τουρισμός. Που ως γνωστόν, ακμάζει –και φυσικά μπράβο τους. 

Ακμάζει όμως όχι παντού, παρά σε κάτι ευλογημένες από την ιστορία, το κλίμα και την γεωγραφία, περιφέρειες και νησιά. Όπως ενδεικτικά στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο. Εκεί όπου η ευδαίμων Ελλάδα, κατοικείται από ευσυνείδητους, φορολογικά ειλικρινείς πολίτες. 

Οι οποίοι όλο τον υπόλοιπο –πλην του θέρους– χρόνο, τρέχουν να συγκομίζουν τους πάμπολλους καρπούς της γόνιμης γης τους (λάδι, ελιές, κρασί, σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια, αλιεύματα κλπ). Ενώ σαν έλθει το καλοκαίρι, τρέχουν και δεν φθάνουν. 

Κυριολεκτικά δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα χρηματικά έσοδα από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή στις περιοχές τους. Με τις θάλασσες και τα μνημεία τους. Αποδίδοντας ταυτόχρονα –ειλικρινά εννοείται– το σύνολο των αναλογούντων φορολογικών τους υποχρεώσεων προς το κράτος.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.11.2023 | 1201 | σ.3 
(φωτογραφία: Καστοριά, Μάϊος 2023)


Mια Καστοριά με οικονομική σύνθεση πληθυσμού κοντά στα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Με την Νέα Δημοκρατία να έχει απαλλαγεί πλέον από την πολιτική παρουσία βαριδίων μικροενοχλήσεων που μπορεί να της προκαλούσε ο προηγούμενος βουλευτής του ίδιου κόμματος. Ο οποίος είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια, όπως ενδεικτικά για την Αρχιτεκτονική Σχολή και γενικά τις πανεπιστημιακές σχολές, αμέσως μόλις τον ανακάλεσε στην τάξη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


* * *

Και φυσικά αυτά, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τους επαγγελματίες – καταστηματάρχες, εμπόρους της λιανικής και τους άλλους ελεύθερους πολιορκημένους της Καστοριάς. Που προσποιούνται τους άνεργους και τους απεγνωσμένους, θησαυρίζοντας κρυφά, σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της φορολογικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης της χώρας. 

Όπως την κατευθύνει και την οδηγεί η… φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Την οποία υπερψηφίζει τυφλά η Καστοριά. Η οποία Νέα Δημοκρατία πριν το 2019 ήταν σαφώς κατά των άδικων και των οριζόντιων φορολογικών μέτρων. 

Μάλιστα είναι τόσο αμύθητα τα εισοδήματα και τα κέρδη της Καστοριάς, που οι κάτοικοί της δεν προλαβαίνουν ούτε καν να νοικιάσουν τα καταστήματα, τα διαμερίσματά τους. Και γι’ αυτόν τον λόγο παραμένουν αυτά άδεια, ερημωμένα, στοιχειωμένα και σκοτεινά. Και όχι για κάποιο άλλο (λόγο). Η ερημιά είναι fake. Το διαλαλούν άλλωστε και οι εκλεγμένοι ότι «η Καστοριά είναι top παγκόσμιος τουριστικός προορισμός».

Περίμενε βέβαια –η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη– να περάσει και ο Οκτώβριος. Ώστε να ολοκληρωθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έως τότε μάλιστα κανένα από τους άσσους που είχε στο μανίκι της δεν έβγαζε. Μήπως και ενοχλήσει το εκλογικό σώμα, και ανατρέψει την θετική δυναμική που (νόμιζε ότι) παρουσίαζε.

Ώσπου το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε ότι οι Αθηναίοι (ένα μόνο παράδειγμα– δικαίως ή όχι, αλλά πάντως δημοκρατικά) του έστειλαν προσωπικά ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας. Καταψηφίζοντας τον ίδιο τον ανιψιό του κ. Παύλο Μπακογιάννη, δήμαρχο στο Δήμο Αθηναίων. Χωρίς να του προσφέρουν ούτε την ευκαιρία μιας δεύτερης θητείας. Και απηύθυναν μια ισχυρή προειδοποίηση στην δική του πολιτική φαμίλια. 

Ώστε αυτή την προσωπική αμφισβήτησή του, την υπέστη ευθέως από το εκλογικό σώμα. Και όχι από κάποια εσωκομματική καντρίλια. Αναλογικά, αντίστοιχα εκλογικά «έκτροπα» σημειώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις έστω κι αν οι χαμένοι δεν ήταν συγγενείς του εξ αίματος. Ήταν όμως από επιλογή.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.11.2023 | 1201 | σ.6


Και όλα αυτά με την κυρία Μαρία Αντωνίου, μετά τις επιστροφές της από τις επικίνδυνες αποστολές της, στην Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες και στο Γερεβάν, να ζει στο δικό της πολιτικό σύμπαν και να μην απαντά πολιτικά στις ανακοινώσεις και εκκλήσεις που της απευθύνθηκαν από τους φορείς της Καστοριάς.


* * *

Τότε, κατά την άποψη της ΟΔΟΥ, που ήδη από την εποχή της επίσκεψής του στο 2022 (εκείνη την περίοδο υπουργού Τουρισμού Βασιλείου Κικίλια με την λίμνη του Κόμο) διατυπώνει και αναφέρεται στα ανησυχητικά συμπτώματα αλαζονείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις του. 

Ο στενός κύκλος «τεχνοκρατών» που τον περιβάλλει και τον συμβουλεύει, ήδη τον είχε πείσει ότι για να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, και αναφορικά με την Νέα Δημοκρατία των Μητσοτάκη, Καραμανλή, Κεφαλογιάννη και άλλων, ακριβώς λόγω και της ήττας στον Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να αλλάξει (προσωρινά) ρότα. 

Εκεί που μέχρι τώρα είχε «ψηλά» τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τους ανθρώπους της προσπάθειας και του αγώνα σε συνθήκες ανταγωνισμού, την ίδια την ελληνική νεολαία, έπρεπε να αλλάξουν τα πράγματα. 

Θα έπρεπε να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο τους Έλληνες που υπηρετούν σε έμμισθες θέσεις στον δημόσιο τομέα, με την πολύ ευρεία του έννοια. Άλλωστε ήδη είχε αφήσει πίσω του στις ελληνικές καλένδες, όλα εκείνα τα μεγαλόστομα για την αξιολόγηση, την κατάργηση της ισοβιότητας, την κινητικότητα και άλλα πολλά, που παλιότερα τον έφερναν σε αντιπαράθεση με τον δημόσιο τομέα.

Στην ανάλυση τής ΟΔΟΥ αυτός και μόνο είναι ο λόγος της φοροεισπρακτικής επίθεσης που εξαπέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των ελευθέρων επαγγελματιών. Και όχι πρωτίστως η πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Διότι αν ήταν αυτός ο στόχος, θα έπρεπε η προσπάθεια πρώτα να ξεκινήσει από την Κρήτη, την πατρίδα του. Μετά από την Μύκονο, την Κέρκυρα, την Ρόδο και τους άλλους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Που πνίγονται στο χρήμα και την ασυδοσία. 

Έπρεπε να ξεκινήσει από την Ελλάδα της πρώτης ταχύτητας και όχι της όπισθεν. Ούτε από τους μικρούς επαγγελματίες και συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεκινούν τα όνειρα και την σταδιοδρομία τους μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, ασύμμετρης ανισότητας και ασύδοτου ανταγωνισμού. 

Οι οποίες στην Καστοριά εκφράζονται, με τα άδεια καταστήματα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και το φαινόμενο των χιλιάδων νέων, που από τον Μάιο και μετά, τρέχουν στα νησιά να εργαστούν στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνο. 

Εκφράζεται και στους άδειους δρόμους που ειδικά τη νύχτα, τώρα που αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες με νέους και πιο φωτεινούς, μοιάζουν ακόμη πιο άδειοι. Με την κλεψύδρα από το 2019 που εκλέχτηκε η Νέα Δημοκρατία, να πλησιάζει στα πέντε ολόκληρα χρόνια. 

Και όλα αυτά την ώρα που η (και πάλι) βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας ειδικά, που μετά την μετάπτωση της περιοχής σε μονοεδρική, η κυρία Μαρία Αντωνίου δεν φείδεται ενεργειών για την προνομιακή ενίσχυση των… γουνεμπόρων. Και άλλων συναφών επιχειρήσεων οι οποίες υποτίθεται πως ευημερούν. Σε μια Καστοριά, που κυριολεκτικά παραπαίει και έχει αφεθεί στην μοίρα της. 

Μια Καστοριά με οικονομική σύνθεση πληθυσμού κοντά στα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Με την Νέα Δημοκρατία να έχει απαλλαγεί πλέον από την πολιτική παρουσία βαριδίων μικροενοχλήσεων που μπορεί να της προκαλούσε ο προηγούμενος βουλευτής του ίδιου κόμματος. Ο οποίος είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια, όπως ενδεικτικά για την Αρχιτεκτονική Σχολή και γενικά τις πανεπιστημιακές σχολές, αμέσως μόλις τον ανακάλεσε στην τάξη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Διότι αν ήταν αυτός ο στόχος, θα έπρεπε η προσπάθεια πρώτα να ξεκινήσει από την Κρήτη, την πατρίδα του. Μετά από την Μύκονο, την Κέρκυρα, την Ρόδο και τους άλλους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Που πνίγονται στο χρήμα και την ασυδοσία. Έπρεπε να ξεκινήσει από την Ελλάδα της πρώτης ταχύτητας και όχι της όπισθεν. Ούτε από τους μικρούς επαγγελματίες και συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεκινούν τα όνειρα και την σταδιοδρομία τους μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, ασύμμετρης ανισότητας και ασύδοτου ανταγωνισμού.


* * *

Οπότε, ο πρόσφατος και μέγας θόρυβος που προκλήθηκε από τις περίφημες δηλώσεις-απαντήσεις του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, υφυπουργού Εργασίας δεν δικαιολογείται. Ήταν αναμενόμενες αυτές οι δηλώσεις. Εκφράζουν την στάση της κυβέρνησης, τα όσα συζητούν μεταξύ τους, ενώ απεργάζονται κάτι πολύ πιο βαθύ και πολιτικά θαμπό, όπως είναι η στροφή στην λαϊκή δεξιά.

Πρέπει δε να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ο υφυπουργός αυτός δεν διαθέτει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση απ’ ευθείας από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Δεδομένου ότι δεν είναι βουλευτής, αλλά είναι εξωκοινοβουλευτικός, προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Που τον «αλίευσε» ως τεχνοκράτη από τον Αύγουστο του 2020, και ενώ ο ίδιος είχε θητεύσει και ως σύμβουλος στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμα αλλά και του κ. Γιάννη Στουρνάρα. 

Οπότε είναι σαφές ότι κάθε πολιτική ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Και όχι στον υφυπουργό του Τσακλόγλου, αφού δεν υποβάλλεται αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού με τις εκλογές. Μάλιστα σε μια αλληλουχία φαινομένων αλαζονείας μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, οι σαρκαστικές αλαζονικές του δηλώσεις, δεν θα έπρεπε να εκπλήξουν. Ούτε ο λόγος τους για τους δεκάδες χιλιάδες, ενδεικτικά, δικηγόρους που παράγει το μοντέλο των δικών τους πολιτικών. Τους οποίους, προέτρεψε να γίνουν... «ντελιβεράδες». Να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους, στις σπουδές και τις προσπάθειές τους. 

Δεν θα έπρεπε να εκπλήξουν οι δηλώσεις αυτές κανένα, ειδικά στη Καστοριά. Ακριβώς διότι δεν έχουν καμμιά πρωτοτυπία. Δεν έχουν καμμιά διαφορά με όσα κάνει πράξη η ίδια κυβέρνηση στην Καστοριά, και το ίδιο υπουργείο μάλιστα δια του προϊσταμένου υπουργού κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη. Με την «μεγαλοφυή»… πιλοτική του ιδέα να στείλει 500 εργάτες από την Δυτική Μακεδονία στους απέραντους ελαιώνες του Ηρακλείου. Να γίνουν εποχικοί εργάτες. 

Διότι η απόφαση αυτή αποτελεί εφαρμογή της ίδιας ακριβώς αντίληψης με όσα δήλωσε για τους ντελιβεράδες ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της προτροπής του υφυπουργού Εργασίας, προς τους χιλιάδες δικηγόρους, με αυτό που κάνει πράξη στην Καστοριά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης: Πρόκειται ακριβώς για την ίδια πράξη με άλλα λόγια. 

Και οι δύο «ιδέες» έχουν την ίδια απαξία και την ίδια τεχνική. Απλά ο ένας (ο υπουργός) έκανε την γκάφα να παραδεχτεί ότι η απόφασή του, για τους 500 εποχικούς εργάτες είναι ενταγμένη στο πλαίσιο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έλλειψη… εγχώριων χεριών εργασίας στην Κρήτη. Ο δε υφυπουργός του, εντελώς ειλικρινά, κυνικά και χωρίς περίσκεψη αποκάλυψε ότι για τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε, ο μοναδικός γνώμονας άσκησης της πολιτικής είναι η προσφορά και η ζήτηση. Τόσο απλά. 

Και όλα αυτά με την κυρία Μαρία Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς, μετά τις επιστροφές της από τις επικίνδυνες αποστολές της, στην Νέα Υόρκη (για εκδηλώσεις-χοροεσπερίδα των ομογενών) στις Βρυξέλλες (για τα… ανθρώπινα δικαιώματα), αλλά και την παρουσία της στο Γερεβάν της Αρμενίας όπου μαζί με τους άλλους εργάστηκε για την παγκόσμια ειρήνη, να κωφεύει πολιτικά. 

Να ζει στο δικό της πολιτικό σύμπαν και να μην απαντά πολιτικά στις ανακοινώσεις και εκκλήσεις που της απευθύνθηκαν από τους φορείς της Καστοριάς. Είναι που η πολιτική ελιτ της Καστοριάς κάνει banca και ως γνωστό, μετά από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ