26.5.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Μπορεί η πόλη της Καστοριάς με το επίσημο τέλος του καρναβαλιού να άφησε πίσω της το γενικότερο εορταστικό κλίμα της χειμερινής περιόδου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αποτυπώθηκε το στίγμα του. Είτε με θετικό πρόσημο είτε με αρνητικό. Που εκφράζεται κατά κύριο λόγο μέσω της κρίσης των κατοίκων της πόλης και κατά δευτερεύοντα από την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης εορταστικής περιόδου. Στην οποία σημειώνεται και το μέγιστο της τοπικής επισκεψιμότητας.

Αν και για την κρίση των τελευταίων φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο οι άμεσα οικονομικά εμπλεκόμενοι που δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων καφεστίασης, όπως ενδεχομένως να είναι και το προφανές αλλά και φυσικό. Και σε μικρότερο βαθμό των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων κατά αναλογία τζίρου με τους προηγούμενους δύο. Ευχή βέβαια θα μπορούσε να αποτελέσει η υπόθεση πως και οι εμποροκαταστηματάρχες θα πρέπει να είναι αναλόγως ευχαριστημένοι από την προσέλευση πελατών στις επιχειρήσεις τους. Αλλά εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Σύμφωνα με τις τουριστικές συνήθειες των Ελλήνων όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο σύνολο της επικράτειας, με ελάχιστες εξαιρέσεις που παρατηρούνται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα ή μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς.

Και παρά το ικανοποιητικό της επισκεψιμότητας, όπως κατά δήλωσή του έκανε λόγο το σωματείο Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, δεν ήταν αμελητέος ο αριθμός των τουριστών που δεν βρήκαν ανοικτά τα καταστήματα εστίασης ιδίως κατά την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς. «Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Καστοριά» υποστήριξαν ορισμένοι εκ των απογοητευμένων επισκεπτών, από τους οποίους δύσκολα θα διαχώριζε κανείς την θέση του. 

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά ποιοι είναι οι παράγοντες που ωθούν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης σε τέτοιου είδους αποφάσεις που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα με όσα φαίνεται να διεκδικούν από την έλευση επισκεπτών. Όμως οποιοσδήποτε μπορεί να νιώσει την απογοήτευση (ή και θυμό) όσων ήρθαν αντιμέτωποι με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Στα μάτια μου ίσως και να μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επαγγελματική συνεννόηση/επικοινωνία των ξενοδόχων με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα εκτός και αν έχουν αποφασίσει αυτόνομες πορείες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το τουριστικό κοινό τους. Και αν υπάρχουν δυο-τρεις μεγάλες τουριστικές μονάδες που μπορούν να εξυπηρετήσουν (ή ενδεχομένως και να το επιδιώκουν) τους πελάτες τους ώστε να γευματίσουν εντός των μονάδων τους, τότε υπάρχουν ακόμα περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες (τόσο εντός όσο και εκτός πόλης) που δεν μπορούν να τους το προσφέρουν, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος επισκεπτών να μένει ακάλυπτο.

Και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί θετική εξέλιξη για το πολυσυζητημένο "τουριστικό προϊόν" της Καστοριάς. Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που υπάρχει και αρκετά μεγάλο μέρος επισκεπτών που επιλέγουν την εκμίσθωση ιδιόκτητων διαμερισμάτων μέσω γνωστών πλατφορμών και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο αντιτουριστικό πρόβλημα. Και αν κανείς επιχειρήσει να το κάνει εικόνα όλο αυτό το μαγευτικό σκηνικό, τότε μπορεί ενδεχομένως να καταλάβει και το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά τέτοια είδους ζητήματα ας απασχολήσουν περισσότερο τους άμεσα εμπλεκόμενους και λιγότερο όλους τους υπόλοιπους.

Εκείνο που φαίνεται να απασχολεί κατά κύριο λόγο τους δημότες Καστοριάς είναι το ιλιγγιώδες και προκλητικό ποσό των περίπου 100.000 ευρώ (!) που δαπανήθηκε από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη κατά την περίοδο των εκδηλώσεων "8 με 8". Πάντα στα πλαίσια του "δημοτικού νοικοκυρέματος" μέσω των απευθείας αναθέσεων για να μην υπάρχουν κενά στην μνήμη των πολιτών. 

Το πιο λυπηρό –αν όχι απλά προκλητικό– είναι το γεγονός πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν άφησαν το παραμικρό αποτύπωμα στην συνείδηση όσων παρακολούθησαν μέρος των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στην πόλη της Καστοριάς. Καθώς, θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη υψηλότατη δαπάνη και οι πολίτες να αποχωρήσουν από τις εκδηλώσεις άκρως ικανοποιημένοι και να μείνει χαραγμένο στην μνήμη τους εκείνο που παρακολούθησαν. 

Παρά ταύτα, εδώ στην αρχοντονοικοκυρεμένη Καστοριά αποφασίστηκε να δαπανηθούν 30.000+ ευρώ για να απολαύσουν την τραγουδίστρια Josephine των τεσσάρων πολύ μεγάλων επιτυχιών, η οποία και μάγεψε το κοινό της Καστοριάς.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Δεν ήταν αμελητέος ο αριθμός των τουριστών που δεν βρήκαν ανοικτά τα καταστήματα εστίασης ιδίως κατά την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς. «Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Καστοριά» υποστήριξαν ορισμένοι εκ των απογοητευμένων επισκεπτών, από τους οποίους δύσκολα θα διαχώριζε κανείς την θέση του. 


* * *

Ελπίζω αγαπητή ΟΔΟΣ οι αναγνώστες σου να αντιληφθούν το ειρωνικό της παραπάνω πρότασης. Διότι συν τοις άλλοις θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ίδια τραγουδίστρια στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα σε άλλους δήμους, έλαβε τις μισές  αποδοχές από τις άλλες δημοτικές αρχές. Απλά καλό είναι να μην ξεχνούν οι αναγνώστες σου –και όχι μόνο– πως εμείς εδώ στην Καστοριά διοικούμαστε από large πολιτικούς που πληρώνουν απλόχερα από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και όχι βέβαια από χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες εκείνων που διοικούν. «Υποδύονται τους κιμπάρηδες με δημόσιο χρήμα» υποστήριξαν κάποιοι από τους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου. Ειδικά όταν αυτά δαπανώνται, απλόχερα επίσης, στο όνομα «του καλού θεάματος για την τοπική κοινωνία» (sic).

Όπως αλόγιστη και αχρείαστη διάθεση δαπανών φαίνεται πως πραγματοποιείται στο όνομα του καστοριανού καρναβαλιού. Όπου μέσω της Διαύγειας μπορεί κανείς να ενημερωθεί για όλα εκείνα τα ποσά που δαπανά τόσο ο Δήμος κατά κύριο λόγο όσο και η Αντιπεριφέρεια δευτερευόντως, επιδοτώντας σχεδόν όλους τους συλλόγους για την παρουσία τους στο καρναβάλι! Και ας μην έχουν καμία σχέση με αυτό και με ό,τι αυτό πρεσβεύει. Και αυτό αφορά πρωτίστως συλλόγους επαρχιακούς της πόλης και λιγότερο εκείνους εντός της πόλης.

Βέβαια, όσοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτό γνωρίζουν αρκετά καλά πως οι συγκεκριμένοι σύλλογοι όχι μόνο δεν εμφανίζονται στους δρόμους της Καστοριάς ως οφείλουν με βάση το σκεπτικό της χρηματοδότησής τους τηρώντας τα προσυμφωνημένα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να έρθουν στην πόλη για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι περισσότεροι σίγουρα καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει καθώς δεν είναι κορόιδα. Ούτε βέβαια αφελείς. Το ζήτημα όσων συμμετέχουν στο καρναβάλι της Καστοριάς είναι πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η περιφερειακή, χρόνο με τον χρόνο οφείλουν να αποκλείουν από την λίστα χρηματοδότησης εκείνους που δεν τηρούν τους όρους για τους οποίους λαμβάνουν χρήματα.

Και για αυτόν τον σκοπό έχει δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος σύλλογος που θα μπορούσε να τον συμβουλευτούν όσοι αποφασίζουν αυτές τις άσκοπες χρηματοδοτήσεις με αποκλειστικό γνώμονα την διατήρηση του αστικού εθίμου και την επιστροφή στις ρίζες του. Όπως επίσης και προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσαν να διατεθούν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους άφαντους συλλόγους για την βελτίωση της εικόνας του καρναβαλιού. Αφήνοντας στην άκρη, λάθη του παρελθόντος που έφεραν σε αυτήν την ακραία βορειοβαλκανική του κατάσταση ένα πάλαι ποτέ καθαρά αστικό έθιμο. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιανουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1208.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/6/24

    Νομίζω ότι οι σχεδόν καθημερινές εμφανίσεις αρκούδων στην Καστοριά θα βγάλουν από το αδιέξοδο την τοπική δημοτική επιχείρηση τουρισμού διότι το θέαμα από μόνο του αποτελεί τουριστική ατραξιόν κάτι που οι ιθύνοντες με τις χιλιάδες που σπαταλούν είναι ανίκανοι να προσφέρουν….

    Έρρωσθε οι αρκουδόγυφτοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ