17.3.09

Ψήφισμα σωματείων για την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο 1ο γυμνάσιο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν για λογαριασμό των Σωματείων της Καστοριάς που αναφέρονται στην συνέχεια, αποφασίσαμε ως ιδιώτες αλλά με την ένταση και τον συμβολισμό της συλλογικότητας να προβούμε στην δημόσια αυτή παρέμβαση για το θέμα της έδρας της Αρχιτεκτονικής Σχολής προκειμένου να καταστήσουμε γνωστές και ίσως χρήσιμες τις κοινές μας απόψεις:

1). Η υπόδειξη για την έδρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου και το αρχοντικό Σαπουντζή αναμφίβολα λήφθηκε έγκυρα και ύστερα από ενδελεχείς μελέτες και έρευνες της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής που συστάθηκε προς τον σκοπό αυτό αποκλειστικά (να επιλέξει δηλαδή το καταλληλότερο κτίριο) και από τα θεσμοθετημένα όργανα, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καστοριάς. Τώρα πια (και) η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας έχουν στην διάθεσή τους όλες εκείνες τις θεσμικές πιστοποιήσεις και κοινωνικές εγγυήσεις μπροστά στις οποίες δεν αντέχουν οι προφάσεις. Ούτε καν οι αναμάρτητες. Από το 2003 που ανακοινώθηκε η ίδρυση του Πανεπιστημίου πέρασε αδικαιολόγητα πολύς χρόνος άπρακτος. Οι παλινωδίες οδήγησαν σε μια κατάσταση στην οποία μόνο η Καστοριά, σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες (Φλώρινα και Κοζάνη) της Δυτικής Μακεδονίας, επτά χρόνια μετά να αναμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας.

2). Δεν ασκεί καμμιά θετική υπηρεσία η αρνητική προσέγγιση ενός ζητήματος για το οποίο έχουν ήδη αποφανθεί πλειοψηφικά, δηλαδή δημοκρατικά κατ’ επανάληψη οι θεσμικά αρμόδιοι. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχει το γενικό καλό. Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την διαφωνία μας στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης (απ’ όπου κι’ αν προέρχεται) των ελάχιστων μεμονωμένων αντιρρήσεων και την πρόκληση περιθωριακού κρότου γύρω από ένα ζήτημα που λύθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεκτιμώνται οι ανιδιοτελείς προβληματισμοί.

3). Η υπόθεση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, είναι ζήτημα που πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί. Και επειδή ήλθε η ώρα των πράξεων ενώ κάθε περαιτέρω χρονοτριβή στην άμεση λειτουργία της αποβαίνει σε βάρος της Καστοριάς, ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουν τώρα τις αποφάσεις τους.

4). Ζητούμε να ολοκληρώσουν το ταχύτερο τις ενέργειες για την έγκαιρη ένταξη του μαθητικού δυναμικού του 1ου Γυμνασίου στις νέες σχολικές μονάδες τους ώστε καμμιά υπαρκτή ή ανύπαρκτη αβεβαιότητα να μην τροφοδοτεί δικαιολογίες και να μην τεκμηριώνει πλάνες.

5). Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως όμως ο Υπουργός Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οφείλουν να ξεκινήσουν αμέσως τις ενέργειες για την υποδοχή της έδρας, την προετοιμασία των κτιριακών εγκαταστάσεων, την επιστημονική και λειτουργική ετοιμότητα της Σχολής ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς να συνεργαστούν για την γόνιμη και ποιοτική συνύπαρξη και συνεργασία.

6). Η λειτουργία της Σχολής στα κτίρια που επιλέχθηκαν και υποδείχθηκαν κοντά στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς θα συμβάλλει στην ισόρροπη, ποιοτική και δίκαιη κατανομή των κοινωνικών, επιστημονικών και οικονομικών ευεργετημάτων καθώς και στην συνολική αναβάθμιση. Η Σχολή θα δημιουργήσει νέα ιδανικά.

Μπροστά στην ιδιαίτερη τιμή των αρμοδίων να καλωσορίσουν επιτέλους την Σχολή, πρέπει να προτάσσεται και η ιστορική ευθύνη της συνέπειας λόγων και έργων. Ιδού το πεδίο.

Επιμελητήριο Καστοριάς
Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Ομόνοια»
Πολιτιστ. Συλ/γος «Αφοι Εμμανουήλ»
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Απόζαρι»
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Χλόη»
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Μύησις»
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Αρμονία»
Πολιτιστ. Σύλ/γος «Σπασμένο Ρόδι»
Προοδευτικός Σύλλογος
Σύλ/γος Υποτροφιών
Σύλλογος Φιλοπτώχου Αδελφότητος
Σύλ/γος Βυζαντινού Πολιτισμού


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.2.2009



Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ