17.10.14

ΟΔΟΣ: Το μοναδικό όπλο της Καστοριάς στην διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής


ΟΔΟΣ 19.06.2014 | 745

Η υπόθεση  ανακαίνισης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς που από μόνη της εξ αιτίας του ιλιγγιώδους προϋπολογισμού του έργου (2.900.000, 00 € ) για ένα κτήριο που είχε επίσης ανακαινισθεί μερικά χρόνια πριν, αποτελεί θέμα προς διερεύνηση. Και πολιτική ανάλυση.

Ποιος στ’ αλήθεια ο λόγος να χρειάζονται αστρονομικά ποσά για μιας τέτοιας κλίμακας ανακαίνιση, για ένα σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε καλή σχετικά κατάσταση με εβδομήντα το πολύ μαθητές; Με την σχετική αναγωγή στο μέλλον, άραγε πόσο αληθινά πατριωτικό είναι να καταχράται ο τόπος τα προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια, ιδιαίτερα όταν οι ιεραρχήσεις των έργων μοιάζουν να είναι τόσο λάθος και αποπροσανατολιστικές. Και να προγραμματίζονται αμύθητες δαπάνες για ένα σχολείο, στο οποίο 1-2 χρόνια πριν, οι μαθητές συγκέντρωναν λίπη και έλαια για την χειμερινή θέρμανση; Ακραίες πτυχές του ίδιου προβλήματος βεβαίως, αλλά πάντως απολύτως χαρακτηριστικές και εύγλωττες.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, θα χρειαστεί ίσως, αρκετό χρόνο ακόμη να αντιληφθεί ότι προεκλογικά έστω και έμμεσα, η αξιοπιστία της δέχθηκε πλήγμα από την εμφανή αδυναμία της να αντιληφθεί ότι άλλο πράγμα είναι τα χρήσιμα και αναγκαία έργα, και άλλο τα σπάταλα και τα δευτερεύοντα.

Πόσο μάλλον που εκτός από μια όχι κατεπείγουσα ανακαίνιση, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μεταφέρει το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης, που ετοιμάστηκε για να υποδεχθεί την Αρχιτεκτονική Σχολή, ο Δήμος Καστοριάς φέρεται να διέπραξε ένα ακόμη πιο σοβαρό λάθος. Και έτσι με μια αφορμή, κατάφερε δύο πλήγματα στο αληθινό συμφέρον της πόλης.

Η διάθεση του σχολικού κτηρίου της Κουμπελίδικης, για το 1ο δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν ελάχιστες δεκάδες μαθητών, για ένα-δύο ή όσα χρειαστούν σχολικά έτη, αποτελεί την τελευταία πράξη, στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Όχι μόνο θα προκληθούν φθορές και καταστροφές που θα απαιτούν σύντομα ανακαινίσεις και επισκευές, αλλά θα εξουδετερώσει το μοναδικό όπλο της Καστοριάς, στην διεκδίκηση της Σχολής.

Την ίδια ώρα, ακόμη και να ήταν αναπόφευκτη η μεταφορά των μαθητών, αυτή θα μπορούσε να γίνει στο άρτιο σχολικό κτήριο της κάποτε Πρόνοιας (το κτήριο δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - φωτογραφία πιο κάτω). Κι’ όμως ο Δήμος Καστοριάς υποκύπτοντας σε πιέσεις, επιπόλαιες και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις επέλεξε την χειρότερη λύση για το μέλλον του τόπου.

Είναι -τηρουμένων των αναλογιών- σαν να διεκδικείται η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά ταυτόχρονα, να αποφασίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την μετατροπή του κτηρίου της Σχολής, σε σχολείο για μηχανικούς αυτοκινήτων.

Με την έννοια αυτή η νέα (επόμενη) δημοτική αρχή, έστω κι’ αν η θητεία της αρχίζει τον Σεπτέμβριο, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες διαχείρισης του ζητήματος. Όχι μόνο διότι η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά προεκλογικά βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα όλων των συνδυασμών, ή επειδή τις πολιτικές ευθύνες από τυχόν λειτουργική υποβάθμιση του κτηρίου και την εξουδετέρωση του διαπραγματευτικού όπλου θα την αναλάβει η ίδια. Αλλά και διότι η λειτουργία της Σχολής στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο, φέρεται να είναι στις άμεσες και υψηλής προτεραιότητας προθέσεις της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπό τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.


Θεόδωρος Καρυπίδης: «Αναγκαιότητα όχι μόνο η επαναφορά της πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, αλλά και η επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο». (30.04.2014)

Συνεπώς ο Δήμος Καστοριάς με δήμαρχο τον κ. Ανέστη Αγγελή θα βρεθεί διπλά εκτεθειμένος για μια απόφαση της οποίας δεν έχει την πολιτική ευθύνη. Και βεβαίως μπορεί να υπάρχει πράγματι συνέχεια στον Δήμο, ούτε πρέπει να ανατρέπονται αβίαστα όσα έγιναν στο παρελθόν, αλλά προφανές είναι ότι αυτό αφορά τα καλά και θετικά, και όχι το εξώφθαλμα λανθασμένα.

Οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν απαιτούν συντονισμό και συνεργασία Δήμου Καστοριάς και Περιφέρειας, διότι η αίσθηση του κινδύνου εντείνεται ακόμη περισσότερο από την ανάθεση των καθηκόντων του υπουργείου Παιδείας στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Εάν επαληθεύσει την φήμη που τον συνοδεύει από το εγγύς παρελθόν του, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και τον τελευταίο εκλογικό θρίαμβο του ΠαΣοΚ του κ. Γεωργίου Παπανδρέου (και των ανά την επικράτεια πιστών φίλων), δυστυχώς για την Καστοριά, θα θελήσει να συνεχίσει το μέγιστο…  μεταρρυθμιστικό έργο της τώρα πολιτικά άφαντης, τότε όμως πανίσχυρης υπουργού και φίλης του κ. Άννας Διαμαντοπούλου.

Στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν η μέριμνα για περαιτέρω ενίσχυση των κεντρικών πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Και η δημιουργία μικρότερων αλλά πλήρως οργανωμένων πανεπιστημιακών κέντρων σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις (ενδεικτικά Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος κλπ). Και φυσικά στην Κοζάνη. Μέριμνα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί με το κλείσιμο, την κατάργηση, την συγχώνευση σχολών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε μικρότερες πόλεις, όπως η Καστοριά, που πλήρωσε βαρύ τίμημα με την ματαίωση της λειτουργίας της έτοιμης Αρχιτεκτονικής Σχολής και με την συρρίκνωση των τμημάτων των σχολών τεχνολογικής κατεύθυνσης.


Το 1ο & 8ο δημοτικό σχολείο που απεφασίσθη να μεταφερθεί (λόγω ανακαίνισης 2.900.000 €!) για δύο και πλέον χρόνια, στο κτήριο που προορίζεται για την Αρχιτεκτονική, εξουδετερώνοντας το διαπραγματευτικό όπλο για την διεκδίκηση της Σχολής.

Η όλη διαδικασία, με την επιδερμική δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, επισπεύσθηκε χωρίς αντίδραση από την πλευρά του Δήμου Καστοριάς της εποχής. Στην συνέχεια οι κυβερνήσεις μετά το 2012, ακόμη και αν σ’ αυτές μετέχει κυρίως η Νέα Δημοκρατία που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην περιοχή και επομένως είχε κάθε λόγο να επανεξετάσει μια άδικη απόφαση, έδωσαν το τελειωτικό κτύπημα.

Ώσπου βεβαίως, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές η ήττα του κόμματος ακόμη και στην Καστοριά, όχι από ένα κλασσικό κομματικό υποψήφιο περιφερειάρχη, αλλά από τον κ. Θ. Καρυπίδη με μάλλον αδιευκρίνιστο πολιτικό στίγμα, ίσως να αποτελεί το καμπανάκι, την αφορμή για την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα «όχι» και τα «δεν» της στην περιφέρεια και ειδικά την Καστοριά.

Με δεδομένο μάλιστα ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και στις αρχές Φθινοπώρου, όταν το κλίμα για την κυβέρνηση θα είναι ακόμη καλό, είναι προφανές ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Καστοριάς έχει κάθε λόγο, ευθύνη και συμφέρον από το να εξοικονομήσει χρόνο για το θέμα, όσο γίνεται νωρίτερα.


Το άδειο κτήριο της Πρόνοιας – ΚΠΕ,
δίπλα στο 2ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς.

Και ενώ όλα αυτά συνιστούν από μόνα τους ένα σοβαρό πολιτικό (και οικονομικό) ζήτημα που φθάνει στα όρια του σκανδάλου, κοντά στην απερχόμενη δημοτική αρχή Καστοριάς, συντάσσεται η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Που αντί να σταματήσει την λανθασμένη απόφαση της μετεστέγασης του δημοτικού σχολείου στο κτήριο της Κουμπελίδικης (και όχι στο κτήριο της Πρόνοιας - πρώην ΚΠΕ) και να ανασύρει το πάντα επιτακτικά αναγκαίο αίτημα λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, αποφασίζουν οι απερχόμενοι αιρετοί, την διάθεση… νέου χρηματικού κονδυλίου για «Εργασίες διαρρύθμισης του 1ου Γυμνασίου για μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού Καστοριάς»!!

Γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και επιτείνει τις ευθύνες, όχι μόνο των απερχομένων (δημάρχου,  αντιπεριφερειάρχη και περιφερειάρχη), αλλά και των νέων δημάρχου, αντιπεριφερειάρχη και περιφερειάρχη να θέσουν ένα φραγμό σε ό,τι εξυφαίνεται προκλητικό σε καιρούς μεγάλων αναγκών και πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Να τεθεί ένας φραγμός σε μία πολιτική επιλογή των απερχομένων που επέλεξαν την χειρότερη λύση για τον μέλλον του τόπου και να μην εμποδιστούν οι νέες προτεραιότητες, πολιτικές και οράματα που ανέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 745.


Σχετικά κείμενα:  

6 σχόλια:

  1. Από την οδό Μητροπόλεως17/10/14

    Αμ αυτό έπρεπε να έχει τίτλο "Κατάρα με δίνεις;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "ηγέτες" άφησαν έργο... καταστροφικό όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/10/14

    Είναι εκπληκτικό πόσο πολύ πολεμούν κάποιοι-ες την Καστοριά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/10/14

    Το πιο σωστό ήταν, το Δημοτικό, να μεταφερθεί στο κτίριο του πρώην ΚΠΕ, και όχι στο Γυμνάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/10/14

    είναι γνωστες οι τοπικες μαφιες "εργολαβων" -υποστηρικτών
    της "προοδου" της πολης και διαφορων πολιτικάντηδων
    του νομου Καστοριάς από το 1970! μηπως δεν ξερουν
    οι πολιτες που εχουν μια καποια ηλικια?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/10/14

    35.000 φοιτητές έχουν τα Ιωάννινα, είπε προχθές ο κ. Λιάντσης, και μας πήραν τους 500 φοιτητές που θα είχαμε από την Αρχιτεκτονική που τόσο λυσσαλέα δάσκαλοι και γονείς πολεμούσαν να μην έρθει στην Καστοριά.

    Φανταστείτε: 35.000 φοιτητές έχουν τα Ιωάννινα!!! +500 που μας πήραν 35.500 φοιτητές. Δύο Καστοριές μαζί!

    Και η Καστοριά έρημη μόνο με γέρους και Αλβανούς η πόλη.
    Πόσο διαφορετική θα ήταν με την Αρχιτεκτονική σήμερα! Σαν τα Ιωάννινα.

    Και ακόμη, Χατζησυμεωνίδης και Θεοδοσόπουλος έβαλαν την ταφόπλακα της Αρχιτεκτονικής με την μεταφορά του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Γυμνάσιο.

    Και μας ήρθε πρόσφατα ο νυν Δήμαρχος και και μιλάει για Αρχιτεκτονική τέλος!

    Ίσως η περιοχή είναι η πιο ψεκασμένη στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ