28.9.14

ΟΔΟΣ: Το μήνυμα των εκλογών


ΟΔΟΣ 26.6.2014 | 746

Το σοβαρό πολιτικό θέμα που προκαλείται είναι οφθαλμοφανές. Έστω κι εάν η θητεία της νέας δημοτικής αρχής ξεκινά σε δύο μήνες περίπου (από 1η Σεπτεμβρίου δηλαδή), μετά την εκλογική αποδοκιμασία έχει, και κατά πόσο έχει, την πολιτική αλλά και απλή νομιμοποίηση η δημοτική αρχή του κ. Εμμανουήλ Χατζημεωνίδη, να συνεχίζει ακάθεκτη;

Δικαιούται να αγνοήσει το αποτέλεσμα της κάλπης που σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από τις λανθασμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας και τις παραλείψεις της; Και να συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτε, επιχειρώντας μάλιστα να φέρει ενώπιον τετελεσμένων τον τόπο και την νέα δημοτική αρχή, δρομολογώντας μία κατάσταση που εκμηδενίζει το μοναδικό όπλο που έχει η Καστοριά, για την διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής;

Όπως ήταν αναμενόμενο με αφορμή το πρωτοσέλιδο άρθρο του περασμένου φύλλου της ΟΔΟΥ, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Συμφωνίας κυρίως με την συλλογιστική του, ιδιαίτερα απ’ όσους δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι με την απόφαση του Δήμου Καστοριάς να μεταφέρει «προσωρινά» το 1ο δημοτικό σχολείο στο κτήριο της Κουμπελίδικης για την Αρχιτεκτονική Σχολή, στην πράξη είναι σαν να παραιτείται οριστικά από την διεκδίκηση της Σχολής.

Αλλά και διαφωνίας με το πνεύμα του σχολίου. Από ανώνυμους ή και επώνυμους σχολιαστές, κάποιοι εκ των οποίων είναι γονείς μαθητών που φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και υπηρετούντες το δημοτικό, διαφωνούν με την εναλλακτική μεταφορά του σχολείου στο σχολικό κτήριο του πρώην ΚΠΕ (περιοχή 2ου δημοτικού σχολείου). Ορισμένοι μάλιστα προφανώς επιστρατεύθηκαν να εκφράσουν την διαφωνία τους ακόμη και χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν το άρθρο.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των αναγνωστών για την τύχη της υπόθεσης Αρχιτεκτονικής Σχολής είναι δικαιολογημένο και αναμενόμενο. Στην χρονική περίοδο αυτή, που απολύτως τίποτε θετικό δεν διαγράφεται για την πόλη και τον Δήμο Καστοριάς, η επιμονή της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου Καστοριάς να υλοποιήσει αποφάσεις της πλειοψηφίας που λήφθηκαν πριν τις δημοτικές εκλογές, εύλογα προκαλεί ερωτηματικά.

Μάλιστα σαν να μη έφθανε η πρωτοφανής απόφαση της μετεστέγασης του δημοτικού σχολείου για όσα χρόνια διαρκέσει την «αποκατάσταση», την περασμένη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς το ίδιο ζήτημα, με όχημα το θέμα της τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, με την πρόβλεψη δαπάνης 50.000,00 ευρώ για τις εργασίες διαρρύθμισης και προετοιμασίας του ήδη ανακαινισμένου κτηρίου που προορίζεται για το Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Ώστε να χρησιμοποιηθεί, ως δημοτικό σχολείο. Και μετά θα χρειαστεί και άλλα κονδύλια, για να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν.

Το σοβαρό πολιτικό θέμα που προκαλείται είναι οφθαλμοφανές. Έστω και εάν η θητεία της νέας δημοτικής αρχής ξεκινά σε δύο μήνες περίπου (από 1η Σεπτεμβρίου δηλαδή), μετά την εκλογική αποδοκιμασία έχει, και κατά πόσο έχει, την πολιτική αλλά και απλή νομιμοποίηση η δημοτική αρχή του κ. Εμμανουήλ Χατζημεωνίδη, να συνεχίζει ακάθεκτη;


Θεόδωρος Καρυπίδης: «Αναγκαιότητα όχι μόνο η επαναφορά της πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, αλλά και η επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο». (30.04.2014)

Δικαιούται να αγνοήσει το αποτέλεσμα της κάλπης που σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από τις λανθασμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας και τις παραλείψεις της; Και να συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτε, επιχειρώντας μάλιστα να φέρει ενώπιον τετελεσμένων τον τόπο και την νέα δημοτική αρχή, δρομολογώντας μία κατάσταση που εκμηδενίζει το μοναδικό όπλο που έχει η Καστοριά, για την διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής;

Και αυτό ιδιαίτερα εν όψει του γεγονότος ότι όχι μόνο στον Δήμο Καστοριάς, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο νικητής των εκλογών, ο κ. Θ. Καρυπίδης, ρητά έχει διακηρύξει την απόφαση του να διεκδικήσει την λειτουργία της Αρχιτεκτονική Σχολής στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης. Κατόπιν αυτών, εύλογα γεννάται το ερώτημα: είναι οι αποφάσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής, εκτός από τυπικά και ουσιαστικά νόμιμες, ή μήπως υπάρχουν στοιχεία κατάχρησης;

Κανείς ασφαλώς δεν αμφιβάλλει, ότι μέχρι την 31η Αυγούστου, μέχρι δηλαδή την ημέρα που θα παραδώσει τα καθήκοντά του στο νέο δήμαρχο, η δημοτική αρχή του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη παραμένει η μοναδική νόμιμη δημοτική αρχή. Ομοίως κανείς ωστόσο όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει με πειστικότητα, ότι από την επόμενη ημέρα του δευτέρου γύρου των εκλογών, μέχρι να παραδώσει την θητεία της, ακόμη και αυτή η δημοτική αρχή, υποχρεώνεται να προσαρμόσει τις αποφάσεις και τις ενέργειές της, στο εκλογικό μήνυμα.

Το οποίο, σε επίπεδο Δήμου Καστοριάς και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε κόλαφος στην Καστοριά. Ιδίως γι’ αυτούς που επιμένουν να συνεχίζουν στην ίδια ρότα, την οποία οι δημότες της Καστοριάς, καταψήφισαν.

Ώστε οι ενέργειες της δημοτικής αρχής που δείχνει να πιέζει ασφυκτικά με τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, σε κατεύθυνση που βρίσκεται contra στην ετυμηγορία της κάλπης, και τις προεκλογικές δεσμεύσεις των νικητών, να είναι «ανεξήγητες» και αδικαιολόγητες. Να δίνουν άλλη σημασία, σάρκα και οστά στις καταγγελίες και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριά, από την ελάσσονα μειοψηφία, και ιδιαίτερα τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Καραμανίδη, ο οποίος έστω και εάν δεν υπήρξε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, (και δεν έχασε εκλογές δηλαδή) έχει κάθε δικαίωμα, λόγο και δικαιολογία να αρθρώνει την διαφωνία του, αναφέροντας ακόμη και τις Κερκόπορτες που ανοίγονται σε βάρος της πόλης, αλλά και προειδοποιώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς για προσφυγή στην ποινική δικαιοσύνη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εν όψει όλων αυτών, ο δήμαρχος κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης που αμέσως μετά τις εκλογές, μέσω του γραφείου τύπου του Δημάρχου Καστοριάς, εξέδωσε ενυπόγραφο από τον ίδιο δελτίο τύπου, σε βάρος όσων ανέμειξαν την οικογένειά του στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις, γι’ αυτό το σοβαρότατο ζήτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, δεν βρήκε να αρθρώσει ούτε μια λέξη.

Δεν βρίσκει λόγια να εξηγήσει, με ποιο ουσιαστικό πολιτικό δικαίωμα επιμένει ο ίδιος, όπως βεβαίως και η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, που και αυτή απέτυχε να επανεκλεγεί, σε κάτι ολοφάνερα λάθος. Ή για ποιο λόγο δεν προτιμάται η μεταφορά στο σχολικό κτήριο του ΚΠΕ, στην περιοχή Αγίου Μηνά – 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με αυτή του Γυμνασίου και επίσης υπέστη ανακαίνιαση για να λειτουργήσει εκεί διδακτήριο του ΚΠΕ, με αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήρια, γραφεία κλπ σε ικανοποιητική επάρκεια. (Το οποίο μάλιστα σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενδέχεται να δοθεί στην Πολεοδομία Καστοριάς κατά παραβίαση του σκοπού του).


Το ΚΠΕ Καστοριάς

Συνεπώς οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ουσιαστικές που ενδεχομένως προκύψουν, υποχρεώνουν τον επόμενο δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο να πάρουν άμεσα, σαφή και ξεκάθαρη θέση. Να απαντήσουν στο ερώτημα, αν θα ανεχτούν την διάθεση πόρων και υποδομών, με αυτό τον τρόπο, από τους απερχόμενους, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειές τους, υπονομεύουν τις δικές τους δεσμεύσεις, τα προγράμματά τους και το συμβόλαιό τους με τον λαό της Καστοριάς.

Ο οποίος ανεξάρτητα αν αντιλαμβάνεται την δυσκολία μιας σύντομης λειτουργίας του Τμήματος της Σχολής της Αρχιτεκτονικής, και μάλιστα υπό τα σημερινά δεδομένα, διαισθάνεται το εξοργιστικό λάθος στο οποίο δείχνει να επιμένει η απερχόμενη δημοτική αρχή, υποβαθμίζοντας (από άποψη επιπέδου – βαθμίδας και μόνο) το κτήριο της Κουμπελίδικης, σε δημοτικό σχολείο για ελάχιστες δεκάδες μαθητών. Μερικές μόνο εβδομάδες, πριν αποτελέσουν παρελθόν για τον τόπο. Αν συνεχίσουν να μην παρεμβαίνουν θα έχουν διαπράξει σφάλμα ολκής. Με διάρκεια.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 746




Σχετικά κείμενα:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/9/14

    Φαίνεται ότι ο κ. Αγγελής και οι συνεργάτες του, δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες για το μέλλον του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/9/14

    Η "Εν-τιμή" πρόταση, συνεχίζουν το έργο του κ. Χατζησυμεωνίδη. Μου αρέσει που θέτετε ερωτήματα σε ανθρώπους που ίσως δεν άκουσαν ποτέ την λέξη Αρχτιτεκτονιική Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/9/14

    Καρυπίδης: «Αναγκαιότητα όχι μόνο η επαναφορά της πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, αλλά και η επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο».
    -Μεγάλα και παχιά λόγια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ