20.3.11

ΟΔΟΣ: Denes nad Makedonija*


1:29 | 28 Φεβρουαρίου 2011
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Καστοριάς – Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού Τουρισμού Υγείας Πρόνοιας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεών της Αποκριάς θα φιλοξενήσει το συγκρότημα δημοτικής μουσικής Γκότσε Ντέλτσεφ από τη Σόφια Βουλγαρίας σε μία μοναδική εμφάνιση στο πάρκο «Ολυμπιακής Φλόγας» στην Καστοριά την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 18.00 μ.μ. Το συγκρότημα πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Βουλγαρία και στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια διατήρησης και διαφύλαξης της φολκλορικής τους παράδοσης.



5:44 | 28 Φεβρουαρίου 2011
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λόγω τεχνικών προβλημάτων η εκδήλωση με το μουσικοχορευτικό σχήμα από τη Βουλγαρία που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 ακυρώνεται

Γραφείο Αντιδημάρχου
Τηλ/Φαξ: 2467022655


ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, καθώς και με άλλα εύφλεκτα υλικά, επικίνδυνα για παιδιά ή την πολιτική ανηλικότητα, φαίνεται να παίζουν κάποιοι στον Δήμο Καστοριάς. Αφού όπως ανακοινώθηκε είχε οργανωθεί, με την αιγίδα του Δήμου, μουσικοχορευτική εκδήλωση του βουλγαρικού ομίλου Γκότσε Ντέλτσεφ  στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας με σκοπό «…την προσπάθεια διατήρησης και διαφύλαξης της φολκλορικής τους παράδοσης».
Η εκδήλωση ματαιώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση, με την επίκληση τεχνικών προβλημάτων.
Και ευτυχώς.

Μια και το όνομα «Γκότσε Ντέλτσεφ» με το οποίο βάφτισαν την ομάδα τους ανήκει σε ιστορικό πρόσωπο που γεννήθηκε στην περιοχή του Κιλκίς και διαδραμάτισε ως κομιτατζής ηγετικό ρόλο στην ΣΝΟΦ, πολεμώντας για την προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία.
Επομένως είναι προφανές ότι ο όμιλος αυτός δεν υπηρετεί απλώς την βουλγαρική παράδοση, αλλά και μια σαφή προπαγάνδα σε βάρος της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Καστοριάς.
Η υπόθεση ελπίζεται να μοιάζει με γκάφα ολκής που με το πρόσχημα των τεχνικών προβλημάτων απέφυγε την τελευταία στιγμή ο Δήμος Καστοριάς.

Δυο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, αυτά τα πράγματα δεν μοιάζουν ακριβώς αστεία, ούτε παιγνίδια για παιδιά.
Εκτός κι’ αν δεν πρόκειται για γκάφα, αλλά για παγίδα που τους έστησαν άλλοι. Διότι το γεγονός ότι η εκδήλωση προγραμματίσθηκε, ανακοινώθηκε και ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ενισχύει την εκδοχή ότι κάποιος προσπάθησε να παρασύρει τον Δήμο Καστοριάς. Και να τον στιγματίσει, σαν όπλο στα χέρια της προπαγάνδας με video και φωτογραφίες που θα έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Σε μια πόλη που οι πολίτες της επί χρόνια τώρα δεν μπορούν να πείσουν για την ανάγκη προβολής της αυθεντικής καστοριανής παράδοσης, εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία κάποιοι επιτήδειοι, ή αφελείς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα.

Μήπως ο νέος δήμαρχος πρέπει να το ψάξει κάπως καλλίτερα και να μην επαναπαυθούν στην τύχη. Και κυρίως να μην παρασύρονται τόσο εύκολα από συμβούλους και συμβουλές που μπορεί να προκαλούνται από άλλα κίνητρα;


***



Κατά την 136η επέτειο από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ παρουσία του Κίρο Γκλικόροφ και του «προκαθημένου» της μη αναγνωρισμένης και αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» έγινε κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ν. Γκρουέφκσι στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ. Καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής δέσποζε χάρτης στον τάφο με την «Ενιαία Μεγάλη Μακεδονία» που περιελάμβανε όλους τους ελληνικούς νομούς από την Καστοριά μέχρι την Θάσο.



*** 

Απόσπασμα από την κρατική Βουλγαρική Ραδιοφωνία:
Το συγκρότημα δημοτικής μουσικής "Γκότσε Ντέλτσεφ" ιδρύθηκε πριν 65 χρόνια στη Σόφια. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει το φολκλόρ της Μακεδονίας του Πίριν, του Βαρδάρη και του Αιγαίου. Τα μέλη είναι ερασιτέχνες, αλλά η επιτυχία είναι μεγάλη και στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό. Ανά τα χρόνια το συγκρότημα προσπαθεί να διατηρήσει τις παραδόσεις των Βουλγάρων από την περιοχή της Μακεδονίας. Για την αρχή της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του συγκροτήματος μιλάει η διευθύντρια Μαργαρίτα Νέτκοβα:
"Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1945 από Βούλγαρους πρόσφυγες από την Μακεδονία του Βαρδάρη και του Αιγαίου. Ιδρυτής είναι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Ντιμίταρ Ντίνεφ. Στο συγκρότημα ανήκουν χορωδία, ορχήστρα δημοτικής μουσικής και χορευτικό τμήμα, ενώ από το 1955 περιλαμβάνει και ορχήστρα ταμπουράς. Ανά τα χρόνια η ιδέα μας ήταν να διατηρήσει και διαφυλάξει των φολκλόρ των προγόνων μας. Το συγκρότημα δίνει πολλές συναυλίες για τη βουλγαρική διασπορά στο εξωτερικό. Συχνά, όταν ακούσουν κάποιο αγαπημένο τραγούδι, οι Βούλγαροι του εξωτερικού δακρύζουν".
(μετάφραση: Πένκα Βέλεβα)

***

(*) Ο  Γκότσε Ντέλτσεφ είναι εθνικός ήρωας (και) της FYROM και αναφέρεται στον εθνικό τους ύμνο "Denes nad Makedonija" (Σήμερα πάνω από την Μακεδονία). Η οργάνωση VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) των κομιτατζήδων της οποίας ηγήθηκε ο Ντέλτσεφ, είναι σήμερα το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι εκτός των άλλων ο Γκότσε Ντέλτσεφ συνέλαβε το 1895 την ευφυέστατη θεωρία περί «Μακεδόνων» και «ανεξάρτητης Μακεδονίας».


Σχετικά κείμενα:



6 σχόλια:

  1. Αν είναι δυνατόν τόσο αμόρφωτοι είναι εκεί στον δήμο;;;;
    Ναι αμόρφωτοι γιατί ποιος δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός ο γκοτσε ντελτσε έστω και λίγο να έχει ασχοληθεί με την ιστορία της Μακεδονίας. Απίστευτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/3/11

    Ευτυχώς κάποιος επιτέλους τους το είπε και το κατάλαβαν.
    Επίσης σας λέω ότι θέλει προσοχή και στους δικούς μας συλλόγους που υπάρχουν στην πόλη μας οι οποίοι πολλές φορές για ” ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ “ μας σερβίρουν για Καστοριανά, τραγούδια αλλά και χορούς από ΣΚΟΠΙΑ και ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.
    Θα πει κάποιος πως το κατάλαβες .Κύριοι δεν θέλει και πολύ σκέψη όλοι μας καταλαβαίνουμε ποτέ ένας μουσικός σκοπός παίζετε με την χροιά ελληνικού τραγουδιού και πότε με Σλάβικο. Εδώ να πούμε πως υπάρχουν τραγούδια ελληνικά και Σλαβικά με παρομια μουσική αλλά διαφορετικά λόγια που ως συνηθίζετε είναι και ανθελληνικά.
    Όσο για τον Gotse Delchev
    Αρκεί να δείτε στο Wikipedia http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B5_%CE%9D%CF%84%CE%AD%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%86

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Π.20/3/11

    Είναι προφανές ότι κάποιοι ελέγχουν και επηρεάζουν τον αφελή Δήμο Καστοριάς, αλλά και πολλούς τοπικούς Συλλόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο μεγαλύτερο, υποτίθεται πολιτιστικό γεγονός των ραγκουτσαριών εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πάψει να παίζονται Καστοριανά καρναβαλίστικα και όχι μόνο καρναβαλίστικα τραγούδια - μουσικές, έχουν ξεχαστεί. Από την ""προοδευτική"" δημαρχία παπουλίδη, αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε το κακό, ναι το κακό. Είναι πολύ μεγάλο κακό για τον πολιτισμό και την παράδοση ενός τόπου αυτή η κατάντια ειδικά η ακουστική των ραγκουτσαριών. Ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία πολτιστικών συλλόγων του νομού με συμμετοχή όλων των συλλόγων, ή όσων θέλουν και βέβαια οι σύλλογοι να κρατήσουν την αυτονομία λειτουργίας τους. Η ομοσπονδία συλλόγων να έχει κυρίως ρόλο ανταλλαγής απόψεων και κάποιες φορές κοινών πολιτιστικών δράσεων είτε παραδοσιακών και πανηγυριών εννοείται. Αλλά και πιο νέων δράσεων που να ξεφεύγουν κάπως από την παράδοση αλλά με στόχο όλα να τονώσουν τον πολιτισμό και την κριτική μας σκέψη όλων
    Οι όποιες αποφάσεις της ομοσπονδίας πολιτιστικών να μην είναι δεσμευτικές για τους συλλόγους που θα συμμετέχουν σε αυτήν. Αυτό για τον φόβο της απώλειας των χωριστών αποφάσεων των συλλόγων. Ή τέλος πάντων να βρεθεί το καλύτερο καταστατικό για κάτι τέτοιο.
    Ας μην ντρεπόμαστε για τα τοπικά μας γνήσια έθιμα και ας σταματήσει η γελοία απομίμηση γειτονικών μουσικών, από ότι έχω ακούσει ο τόπος διαθέτει πολλά τέτοια αρκεί να τα ξαναθυμηθούμε και να ξεκινήσουν να ξαναπαίζονται...
    Ναι όπως λέει και πιο πάνω ο ανώνυμος, είναι εύκολα να ξεχωρίζουν τα σλαβικά από τα ντόπια.
    ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

    Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/4/11

    Κάποιες από τις μεγάλες ανοησίες των πολιτικών μας (όχι όλες, γιατί αυτοί δυστυχώς δεν προφταίνονται με τη φόρα-κατηφόρα που παίρνουν μόλις εκλεγούν) θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν αυτοί καταδέχονταν να ρωτήσουν αυτούς που ξέρουν ότι ξέρουν.Αλλά μες στη φόρα και την τύφλωση που τους προκαλεί η αλαζονεία της εξουσίας, νομίζουν ξαφνικά πως δεν έχουν αναγκη να ρωτούν, γιατί ξαφνικά, με την εκλογή τους, γίνονται τάχα παντογνώστες. Κι εκεί αρχίζει η κατηφόρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/5/11

    Όταν η κυρία αρμόδια αντιδήμαρχος ΔΕΝ έχει ακόμη μάθει ότι η λίμνη Καστοριάς λέγεται ΟΡΕΣΤΕΙΑΔΑ και όχι Ορεστίδα (Το έλεγε και το επαναλάμβανε διαρκώς στην εκπομπή της ΕΤ3 - Κυριακή στο χωριό - στο Μαυροχώρι) , εσείς περιμένετε να γνωρίζει τόσο "ανούσιες" λεπτομέρειες τόσο "ευτελών" εθνικών θεμάτων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ