7.2.15

Η Καστοριά στο επίκεντρο της Europa Nostra




του Ιωάννη Σκόρδα | ΟΔΟΣ

Όπως έγραψε η ΟΔΟΣ στο προηγούμενο φύλλο και εμπλουτίζοντας το ρεπορτάζ για την Europa Nostra (Ε.Ν.), ομάδα ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών από την Ε.Ν. την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, επισκέφθηκε πλήθος σημαντικών αρχοντικών του 18ου και 19ου αιώνα στην Καστοριά, εκ των οποίων τα περισσότερα παραμένουν σε ετοιμόρροπη κατάσταση, με στόχο την κινητοποίηση για την διάσωσή τους.

Στην δημόσια συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της Ε.Ν. κ. Κώστας Καρράς, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται μόνο για θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς, αν και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Πρόκειται, επίσης, για την ανάγκη η Καστοριά να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά της πλεονεκτήματα προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η ροή των επισκεπτών σε μια από τις πιο διακεκριμένες παλιές πόλεις της Ελλάδας, και της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Stefan Balici, μέλος του συμβουλίου της Ε.Ν., πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη να σχεδιαστούν οι κατάλληλες μέθοδοι υλοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και του κοινού, έτσι ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ενσωματωθεί περαιτέρω σε τοπικές και ευρύτερες αναπτυξιακές πολιτικές. Επίσης, οι επιστημονικές προδιαγραφές στον τομέα της συντήρησης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να τηρηθούν καθ 'όλη τη διαδικασία».

O κ. Urbano Murillo, ο οποίος εκπροσώπησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Η έκθεση, η οποία χρηματοδοτείται από το Ισπανικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (SCA), θα πρέπει να παρέχει τη βάση για τη μετέπειτα ανάπτυξη του σχεδίου από τις περιφερειακές και τοπικές Αρχές. Αυτή η μελέτη σκοπιμότητας θα σκιαγραφήσει την προτεινόμενη πορεία δράσης προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για όποια δράση υιοθετηθεί».

Δύο μέλη του επιστημονικού συμβουλίου της Ε.Ν., ο κ. Pedro Ponce de Léon και η κ. Ιωάννα Στεριώτου συμμετείχαν στην αποστολή. Ο κ. Pedro Ponce de Léon, ο οποίος θα ηγείται της προετοιμασίας της έκθεσης, ανακοίνωσε: «Με βάση την εύλογη υπόθεση ότι θα λάβουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες από τον Δήμο σε εύλογο χρονικό διάστημα, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε διαμορφώσει τους κύριους άξονες της μελέτης σκοπιμότητάς καθώς και τις προτάσεις μας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ελπίζω τότε να επισκεφθούμε την Καστοριά, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση εργασίας μας και να συσκεφθούμε με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές».

Σε απάντηση στις ενστάσεις από ορισμένους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία είναι πολύ σκληρή για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων, ο πρόεδρος του συμβουλίου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας κ. Παύλος Κρεμέζης, δήλωσε ότι λόγω αυτού του προβλήματος, το οποίο υφίσταται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Καστοριά, η Ελληνική Εταιρία έχει ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την διοργάνωση τριών συνεδρίων, εκ των οποίων το ένα θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, για την διαμόρφωση προτάσεων που θα κατατεθούν στις ελληνικές Αρχές κατά τη διάρκεια του 2015.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 760

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ